Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"RF måste förändras, men är det möjligt?"

Birgitta Ljung blir tillförordnad generalsekreterare på RF.


Idag kom nyheten att Erik Strand, generalsekreterare på Riksidrottsförbundet har sagt upp sig. Ingen är egentligen förvånad, det har legat i luften en längre tid. Erik Strand kommer från näringslivet och är van att kunna peka med hela handen och ha tydliga krav på leverans från ägaren och RF är något helt annat att hantera.

Det har förekommit en del missnöje med honom i de olika specialidrottsförbunden, det gör det alltid och detta oavsett om generalsekreteraren är duktig eller mindre duktig, så det behöver inte heller innebära någonting.

Jag kan tycka att Eric Strand borde ha fått mera gjort under sina tre år men jag kan inte avgöra om det beror på honom eller på att strukturen är motstridig förmågan att göra saker. Jag misstänker det senare.

Birgitta Ljung som både är tung idrottspolitiker med omfattande erfarenhet av idrotten från RF:s styrelse, från golfförbundets styrelse och i sina rådgivande roller bland annat åt Svenska Spel blir tillförordnad generalsekreterare. Jag har respekt för Birgitta Ljung utifrån både kompetensen och förmågan att få något gjort.

Låt nu henne sitta ett tag

Mitt råd till RF:s styrelse är att låta Birgitta Ljung sitta 12-18 månader, det är minst vad som krävs innan man har gjort färdigt hemläxan om vad RF i framtiden skall stå för, vad man skall leverera, hur man skall vara organiserad. Innan man vet det så kan man inte heller skriva en profil på ny generalsekreterare med ett uppdrag på fyra-sex år.

RF:s utmaningar inför framtiden är gigantiska. Den nu 108 år gamla organisationen har stadgar och verksamhet för ett samhälle som inte längre finns. En stor del av Specialidrottsförbunden är dessutom mer eller mindre döende vilket gör att förändringsviljan är mycket låg hos alla de som utan det årliga bidraget från RF skulle få lägga ner.

RF ser sig själva som vår största demokratiska folkrörelse och det har nog blivit en sanning med modifikation då folket rört sig bort från ideellt arbete, årsmöten, styrelseuppdrag med mera.

RF:s annorlunda roll

På samma sätt som att jag undviker uttrycket förtroendevald om min styrelseplats i golfklubben då bara ca tre procent av medlemmarna valde mig och då gissningsvis 90 procent inte ens vet vem jag är bör de som sitter i RFs styrelse och de olika specialidrottsförbundens styrelser också undvika att se sig som förtroendevalda av samma skäl.

Sedan är det nästan genomgående goda människor med kunskap och vilja att utveckla sin idrott, men så trist är det numera att någon fungerande demokrati har vi inte då folket gått hem

Demokratiproblemet är för RF den framtida legitimiteten och något som måste göras någonting åt, vi har passerat tidpunkten för att köra strutsstrategin att utåt påstå att man har en väl fungerande demokrati. Här bör man i ärlighetens namn konstatera att jämfört med hur det ser ut i våra politiska partier så har idrotten det bättre förspänt.

En ny idrottsvärld

Nästa stora fråga är att hela modellen med medlemskap i en ideell förening krackelerar. En växande andel av befolkningen ser inte värdet i medlemskapet och nöjer sig med att kunna köpa tjänsten att spela tennis, rida, spela golf, åka skidor. Samtidigt växer utöveridrotter som inte kräver förbundsmedlemskap, vi har fler som springer, cyklar, simmar, åker långlopp idag än någonsin tidigare men det är kommersiella event, gym och egen aktivitet som har tagit över.

För de breda ungdomsidrotterna kan vi fortfarande attrahera föräldrar som ungdomsledare men det blivit mycket svårt att finna de som vill ta på sig styrelseuppdragen. De förtroendevalda har dessutom mindre tid att lägga och sitter en kortare period så det här problemet som RF startat ett projekt runt kommer att bli värre.

Sen har vi juridiken där domen i marknadsdomstolen, högsta domstolens utslag om spelbranschen, 51-procentregeln, konkurrenslagar senaste året skapat en helt ny spelplan där alla vet att det är en ny spelplan men ingen vet hur den egentligen kommer att se ut.

Måste ha en offensiv, drivande roll

Sen måste RF bestämma sig vilken bild av RF och svensk idrott som våra politiker skall ha, vilken roll RF skall spela i framtiden och på det här området bli ofantligt mycket duktigare på att få våra beslutsfattare att se den samhällsnytta svensk idrottsrörelse skapar.

Som opinionsbildare har inte RF slagit några rekord direkt. När detta skrivs kl 19.40 denna måndag kväll har ingen större tidning ens noterat nyheten att Sveriges största demokratiska organisation byter ledning.

Det innebär att riksmedia drar slutsatsen att det är både ointressant och oväsentligt. Där får RF aldrig mer befinna sig. Skall man ha ett existensberättigande som organisation så måste man beröra, nu är man ett glas vatten.

Den stora frågan är dock om det går att utveckla RF till en framtidsorienterad  tung röst och en stark kraft i Sverige?

Motståndet internt är massivt och det finns väldigt många människor med makt i Idrottssverige som har sin egen försörjning att försvara. Då blir förändring ett större hot än recessioner, värdskrig, naturkatastrofer.

Dan Persson

JP (inte verifierad)

tis, 2013-01-08 13:34

1. Håller inte med dig i

Håller inte med dig i analysen, Dan, när det gäller "att riksmedia drar slutsatsen att det är ointressant och oväsentligt" att Erik Strand lämnar RF. Däremot ett tecken på att RF själva inte sköter sin press- och mediebevakning på ett bra sätt. Att inte ens RF själva gått ut med pressreleaser och -meddelanden på sitt eget pressrum säger ju kanske det mesta...? Sedan kan jag ju verkligen undra hur det är möjligt att chefsposten på RF kan vara så ohyggligt krävande som framgår av dagens intervju i SVD, trots att han vid sin sida har en heltidsarvoderad ordförande och en uppsjö av chefspositioner - många nyinrättade - som väl ska vara de som har hand om det dagliga arbetet och styrningen av de anställda på det centrala kansliet. Kan det vara så att kolossen är FÖR stor?

Dan Persson

tis, 2013-01-08 13:41

2. För stor är nog snarare en

För stor är nog snarare en effekt av för otydligt uppdrag och i många fall uppdrag som är omöjliga. För betungande får nog stå för "för mycket arbetstid för varje uppgift på grund av kultur och struktur", dvs tungjobbat. Sen är medias bevakning av RF försumbar och det kan bara bero på att man inte värderar RF som relevant. RF behövs med rätt uppgifter men inte med fel.

Vågar jag? (inte verifierad)

tis, 2013-01-08 14:18

3. Svar till Håller inte med dig

Svar till Håller inte med dig i http://www.rf.se/Nyheter/Nyheter2013/ErikStrandslutarsomgeneralsekretera... Publicerades igår, det är väl ändå en sorts pressreleas?

Olof (inte verifierad)

tis, 2013-01-08 15:08

4. Har Persson en dold

Har Persson en dold agenda? Kan det möjligen vara så att Persson har funderingar på att efter 12-18 månader efterträda Ljung och dra ner kansliet med 50% eller något sådant vilket säkert är möjligt i Perssons värld

Dan Persson

tis, 2013-01-08 15:15

5. Nej, Persson har ingen dold

Nej, Persson har ingen dold agenda och inget intresse av anställning på RF. Däremot tycker jag det är viktigt att vi har ett väl fungerande RF som stärker idrottens roll i samhället. Där tycker jag inte att vi är.

Olof (inte verifierad)

tis, 2013-01-08 15:47

6. Vad är odemokratiskt i att

Vad är odemokratiskt i att specialförbunden, vilka bildat och så att säga äger RF, på stämman fattar beslut som RF;s styrelse sedan ska verkställa?

Dan Persson

tis, 2013-01-08 15:52

7. RIM där

RIM där specialidrottsförbunden beslutar vad RF skall göra är helt enligt stadgarna. Den icke fungerande demokratin uppstår när det inte längre finns något folk som valt dem. DVs legitimiteten förloras när de som bestämmer inte är valda av medlemsmajoriteten utan av varandra. Värre inom partier än inom idrotten, men ett växande jätteproblem.

Olof (inte verifierad)

tis, 2013-01-08 16:14

8. Skulle gissa att

Skulle gissa att stämmoombuden har åsikter om det.

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

tis, 2013-01-08 21:16

9. Rätt gissat! Jag har varit

Rätt gissat! Jag har varit stämmoombud vid fyra RIM. Varje förbund måste delta med ett ombud för varje röst det har. Det gör att det blir mycket diskuterande innan RIM i hemmaförbundet. Debatten är ofta frisk, tack vare ett antal förbund som har förträffliga retoriker. Valproceduren till valberedningen är ofta föregången av taktiska positioneringar eftersom valet till RS anses som viktigt i väldigt många förbund. Att belastningen blir hård på en person som skall hålla kontakt med så många idrotter samtidigt som Ordf. förväntas vara den som svarar på alla idrottspolitiska frågor om allt från oetisk barnträning till tränare som inte förstått sitt ansvar. Frågan är om VD-jobbet är möjligt överhuvud taget.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

ATG:s ledning har ägnat mycket tid och ansträngningar till att bygga förtroende.

Nu kommer belöningen. Regeringen vill ge dagens ledning eget ansvar och det innebär att den statliga kontrollen upphör. Nyordningen ska gälla med start under 2025.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.