Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Svårt att förstå hur regeringen resonerar

Dan Persson skriver att "Jag har inte sett en utredning där de berörda varit så negativa någonsin. Alliansregeringen gör något fullständigt nytt genom att föreslå en modell som skadar de man avsåg skydda."


Jag har nu läst både elitfotbollen, RF och Hockeyligans remissvar på Bo Svenssons s.k. utredning om lagom mycket poliskostnader för idrottsevent som drivs av bolag. Slutsatsen är en enda - det är en total motsättning mellan idrotten och regeringen.

Övriga idrottsrelaterade remissvar är enligt uppgifter likartade där exempelvis Djurgården har lyckats med en sågning på akademisk nivå. Den får ses som en ren njutning att läsa för oss med så svårartade böjelser.

Märklig regering

Vad gäller den stora bilden så finns bara en slutsats att dra. Nu är det bara politik. Regeringen gör taktiska politiska överväganden och är totalt ointresserade av att medverka till minskat idrottsvåld.

Alliansregeringen tror att man får acceptans (vinner röster) från den icke idrottsintresserade medelklassen om man tydligt visar att man straffar idrotten för våld på våra arenor.

Alliansregeringen utgår ifrån att människor inte kan ta till sig hela bilden utan att de gör sin bedömning på ”kombon” av bilder på huliganer i media och en regering som straffar idrotten, dvs belönar regeringen.

Det är skälet till att man begraver Björn Erikssons utredning med konkreta förslag.

Hur tänker de?

Här finns också diskrepansen i argument. Justitie anser Erikssons utredning som undermålig för att den inte innehåller juridiskt hållbara förslag på utformning av lag medan idrotten ser Björn Erikssons utredning som fullständig då den innehåller förslag som kan få bort huliganproblemet.

Min enkla slutsats är att det är bättre med förslag som löser problemet som grund för lag än det omvända med lagar som inte löser problem. Varför Beatrice Ask och justitiedepartementet väljer den andra modellen går inte att förstå.

Motsättningen är alltså total mellan regering och idrotten.

Remissvaren är offentlig handling och vi skall försöka ordna länkar till dem här under veckan så den som vill skall kunna läsa själv.

Ironisk nivå

RF är principiella och korrekta men tar tydligt ställning mot poliskostnader utifrån ett demokratiskt perspektiv som ingen demokrat och humanist kan ifrågasätta. Dock så delar inte regeringen den bedömningen vilket gör mig lite ledsen.

SEF och Hockeyligan är uppenbart förbannade över regeringens agerande. De är mycket tydliga i hur de ser på frågan och fotbollens avslutning där de skriver ”Utredning” med citationstecken om Bo Svenssons utredning är ironiskt insinuant på en nivå man mera sällan möter i remissvar till regeringen.

SHL är kristallklara i att de såg Erikssons utredning som grund för att lösa problemet medan Svenssons utredning i bästa fall kan cementera problemen på dagens nivå men förmodligen bara leder till att läget blir värre.

Svensson saknar trovärdighet

Jag har följt den här frågan i tre års tid. Tuggat i mig lagtexter, förtexter, EU-förordning, följt media, varit på hearingar, presskonferenser med mera under hela processen utöver att jag haft samtal med alla inblandade.

Jag har vidare en bakgrund där den här typen av komplexa orsakssamband med flera typer av lagar, politik och föreningsrörelse inte är främmande för mig.

Det har inte varit helt enkelt men mina egna slutsatser stämmer i slutändan väl med de resonemang som elitidrotten och RF för i sina remissvar.

I punktform och kortfattat är de som följer:

1. Svenssons förslag är motstridigt EU förordning såväl som laga kraft vunna domar hos Svenska myndigheter.
2. Svenssons förslag är utan faktagrund.
3. Svenssons förslag ger inte en rättssäker hantering.
4. Svenssons förslag leder inte till att idrotten och samhället tillsammans kan lösa problemet med läktarvåld.
5. Svenssons uppdrag syftar till att föra bort frågan från agendan, han har inte uppdrag att lösa problemet.

Idrotten måste bli en valfråga

Det är möjligt att regeringen tror sig ha löst ett problem genom Svenssons utredning, men det kommer att visa sig att man hade fel i den tron.

Det är osannolikt att regeringen kommer att lyssna på remissvaren från idrotten. Jag får signaler från riksdagen på att man tänker köra även om man fem år senare får backning av EU, d.v.s. man tänker inte lyssna på lagråd, marknadsdomstol med flera remissinstanser som påtalar motstridigheten heller.

På frågan vad idrotten skall göra är mitt enkla svar att det bara finns ett sätt att få upp idrotten på agendan under valrörelsen. Det är att få de s.k. högersossarna att inse att idrotten kan vara en fråga som ger ett par hundratusen marginalröster.

Då är frågan om poliskostnader en liten delmängd i den större frågan om symbiosen idrott och samhällsnytta, men en symbolfråga som blir viktig.

Regeringen har utgått ifrån att idrotten inte kommer upp i valrörelsen. Det framgår med all önskvärd tydlighet. Inser moderaterna att de har gjort en felaktig analys här så kommer bilden snabbt att förändras.

Regeringen förstår inte

För att då avsluta. Jag har följt svensk inrikespolitik med stort intresse, goda kontakter och tillräckligt med inside i 40 år. Jag har inte sett en utredning där de berörda varit så negativa någonsin. Alliansregeringen gör något fullständigt nytt genom att föreslå en modell som skadar de man avsåg skydda.

Jag inser att det absurda inte går att skratta åt. Det som återstår är att gråta.

Det som gör mig mest ledsen att vår regering inte ens förstår läget. I krig är bristande kommunikation oftast grunden för det hemska som omskrivs med begreppet ”friendly fire” där man dör för att de egna soldaterna står för eldgivningen. Det är där vi har hamnat.

Dan Persson

sneijket (inte verifierad)

tis, 2013-06-18 13:35

1. Vad som kan vara värt att ta

Vad som kan vara värt att ta upp är att lagen om att AB:n ska stå för poliskostnader är skriven 1868! Två år efter ståndsriksdagens avskaffande, när Sverige inte hade allmän rösträtt... inte heller idrottsföreningar eller konsertarrangörer. Vilka AB:n (också en relativt ny företeelse öht, i svensk lag från 1848) som på den tiden arrangerade offentliga sammankomster i vinstsyfte kan inte ha varit många.

Olof (inte verifierad)

ons, 2013-06-19 10:04

2. Reinfelts stora vision numera

Reinfelts stora vision numera är att sätta upp pekfingret känna av vindriktningen och därefter kortsiktigt försöka maximera antalet röster. Han struntar högaktningsfullt i att resonera med idrottsrörelsen och betraktar den som ett särintresse liksom försvaret ,pensionärer, arbetslösa och sjukskrivna.

Olle Ekengren (inte verifierad)

mån, 2013-06-24 18:54

3. Miljöförstörande industri kan

Miljöförstörande industri kan köpa utslättsrätter. På motsvarande sätt borde arrangörer av riskabla matcher få köpa insläppsrätter. Kostnaden ingår i biljettpriset. Pris efter prestation.

Först Göteborg, sedan Malmö. Där har fotbollen haft sina flaggskepp. 08-omtådet har hamnat i bakgrundenkant. Tills nu, eller…

Djurgården är klart för semifinal i UEFA Europa Conference League. Samtidigt klättrar Sverige till plats 20 på UEFA:s ligaranking. I semifinalen väntar engelska Chelsea.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Ishockeyns SM-final, Brynäs-Luleå ger inte bara miljonintäkter till finallagen, boksluten i maj/juni blir oftast  rolig läsning, 

Undantaget är Skellefteå AIK som efter förra våren SM-guld bokförde ett ekonomiskt minusresultat på 4,8 miljoner .Ökade personalkostnader, det vill

säga löner, angavs som främsta anledning.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.