Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
Eliten skall stå på egna ben
Idén med att vi är flera krönikörer på IA är självfallet att vi gör vårt bästa för att skapa mycket läsvärt för våra besökare. Idén är inte att vi skall tycka samma sak.Igår skrev Willy Berggren en läsvärd krönika där han argumenterade för ett tydligare fokus mot elit. Läs den här först om ni inte redan gjort det. Jag har en annan åsikt i frågan än den Willy för fram. Min syn är enkel.
Det finns inga skäl för samhället att lägga pengar på elitidrott. Sverigebilden förändras inte av en medalj i skytte eller triathlon på nästa OS. Världsstjärnor attraherar inte nya ungdomar till sporten idag som på 70-talet. Elitidrott i övrigt skapar i stor utsträckning skador som kostar för samhället.
Den trista sanningen är att världselit idag innebär att man plågar sig så man riskerar men för livet såväl som skador under hela karriären. Svenska idrottare som förhoppningsvis inte dopar sig har i många sporter en uppförsbacke som heter duga och vi är ett mycket litet land.
I så fall får de betala själva
Det finns tillräckligt med pengar inom elitidrotten för att den skall kunna leva på egna meriter och för de elitidrotter som är ekonomiskt ointressanta (de flesta) får väl den som vill ta sig till världsklass betala själva.
Den kommersiella idrotten (elit+kommersiell utövaridrott) är en del av upplevelseindustrin och genererar tiotals miljarder i skatteintäkter för samhället. Dvs den skall få samma förutsättningar som övrig upplevelseindustri varken mer eller mindre.
I Sverige är det 32 lag fotboll och 24 lag ishockey samt på lägre nivåer ca 40 klubbar till inom basket, bandy, handboll. Fler är de inte. Lägg till 40 individuella idrottare som tjänar sju siffror.
Bara om det ger samhällsnytta
Bredd och ungdomsidrott bör få ökat stöd från samhället för att det är lönsamt för samhället att ge det stödet, dvs ”return on investment” är 100 garanterat och mycket hög.
RF bör vara den samlande politiska rösten för all svensk idrott, även den kommersiella och även den som bedrivs i bolagsform. Pengar till SOK är helt ok då vi är ett rikt land och inte behöver vara rationella med allt men med marginell återbäring. OS skapar nationalism vilket är bra för att bevara skattebasen (och mindre bra då nationalism är fascismens grundsten).
Slutsatsen att elitidrott förutsätter bredd torde dessutom göra alla påstådda motsatser mellan dem felaktiga.
För att RF och idrotten skall kunna få ett väsentligt ökat stöd från staten är förutsättningen att pengarna går till det som ger samhällsnytta.
Här är fördelarna
Idrottens samhällsnytta består av följande områden:
Skatteintäkter från idrotten (gissningsvis ca 25 miljarder per år, finns ingen undersökning). Jämför med stödet på ca 1,7 miljarder i statligt stöd.
Ökad folkhälsa (benskörhet, barnfetma, diabetes typ 2, hjärtsjukdomar med mera med mera) som sänker årliga vårdkostnader, minskar mängden uttagna sjukdagar med mångmiljardbelopp. Ingen vet hur många men snarare 20-40 än 5-10.
Minskad tid mellan fullt frisk och död (enligt gammal utredning från åtta till tre år). Minskar kostnad för äldrevård dramatiskt och ökar livskvalitet dramatiskt.
Bättre skolresultat. Alla undersökningar visar entydigt att idrottande ungdomar får bättre resultat i skolan.
Anställningsbara ungdomar. Ungdomar som tränar får lära sig komma i tid till träning, jobba hårt under träning, göra som tränaren säger och fungera i grupp. De är anställningsbara.
Att barnen vill avgörande
Här är det självfallet så att ovanstående sammantaget är av absolut betydelse för samhället. Vår ovilja mot invandring, låga födelsetal och ålderspyramid gör att det bara är vår egen strävan efter bättre liv som kan rädda Sveriges ekonomi.
De som håller på med elitidrott skall självfallet kunna vara stolta över det och en väl fungerande breddidrott är onekligen förutsättningen för att de som arbetar med elit skall få några ungdomar som vill satsa.
Att elitsatsningar måste bygga på att barnen vill, inte föräldrar eller tränare, vet idrotten idag. De enstaka övertrampen är något vi får ta (och åtgärda) då det är miljoner barn som idrottar vilket en del fundamentalister på området måste förstå. Bättre med barn som idrottar än inga barn som idrottar för att det finns små risker.
Å andra sidan, RF...
Men en sammanfattning är enkel.
Ett idrottselitförbund är en icke fungerande idé. De kan aldrig attrahera vare sig samhälle eller sponsorer.
Dagens RF där man exkluderar många av de mest framgångsrika, dvs de kommersiella är en lika dum idé, då hamnar vi i ett läge där ingen kan vara en samlande röst för idrotten.
Dagens idrottsrörelse framstår som oppositionen i Syrien, det enda man är eniga om är att regeringen är dum. Det är inte en framkomlig väg.
Dags att tänka både rätt och fritt?
Mest lästa just nu
Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa.
Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Libero (inte verifierad)
lör, 2013-09-28 09:49
1. Argumentet att man ska ha
Argumentet att man ska ha bidrag baserat på samhällsnytta köper jag inte, och särskilt inte kopplat till eventuellt genererade skatteintäkter (vars storlek och hur de beräknas kan diskuteras). Med ett sådant resonemang skulle staten ge bidrag till Ericsson, Atlas Copco och Spotify också, med tanke på de arbetstillfällen, exportintäkter oxh skatteintäkter de ger upphov till. Vad gäller skolresultat ifrågasätter jag att sambandet är entydigt. Frisk luft och bättre hälsa är nog bra för skolungdom, men drömmar om proffslivet är väl snarare något som motverkar skolresultat. Har någon undersökt sambandet mellan de försämrade skolresultaten bland pojkar på senare år och drömmen om att bli den nye Zlatan? Anställningsbarhet och gruppträning. Kanske det, men inte unikt för idrotten. Den träningen kan man även få i scouterna, Friluftsfrämjandet, Skogsmulle, Fältbiologerna, politiska ungdomsförbund, skolorkestern osv osv. Och här ligger idrotten snarare i underläga om man inte tar tag i problemet med ledare med ett osunt intresse för barn (om humorprogrammet Lorry hade gjorts idag, hade Farbror Bosse förmodligen gestaltats som en friidrottstränare istället för en scoutledare). Återstår folkhälsoargumentet. Och då är RF inte rätt organisation för att fördela bidgragen, eftersom det är en exkluderande organisation som bara fördelar bidrag till föreningar som ställer upp på RF:s stadgar och som ägnar sig åt en idrott som RF "godkänt".Klas Östberg (inte verifierad)
lör, 2013-09-28 13:18
2. Hej Dan. Håller med i mycket
Hej Dan. Håller med i mycket av det du skriver men som du vet så kämpar jag för att barnidrotten skall leva upp till barnkonventionen och bedrivas ur ett barnrätts perspektiv. Du skriver att det förekommer enstaka övertramp som skall åtgärdas inom barnidrotten. Hur vet du det? Den enda externa granskning jag känner till är Jonas Stiers granskning av gymnastiken, Det är skrämmande läsning. Du kanske skulle kunna hjälpa mig att granska konståkningen. Varför inte kräva en extern utredning? De vägrar att svara mig och det har sin fulla rätt att göra Stämmer det som jag fått höra om hoten? Kränkningar etc. Att föräldrarna inte törs kritisera sporten? Då det gäller åtgärder mot missförhållanden vad har gymnastikförbundet vidtagit för åtgärder? Det vägrar de att svara på! Det finns mycket att granska. Hur tänker du? Transparens borde väl gälla om något i dessa viktiga frågor.Hoppas du kan hjälpa mig! MVH Klas ÖstbergOlof (inte verifierad)
lör, 2013-09-28 19:04
3. Det är ju ändå så Libero att
Det är ju ändå så Libero att skulle de ideella ledarna inom idrottsrörelse, scouterna och andra kunna ta betalt för den samhällsnytta man bidrar till vore vinstnivåerna procentuellt förmodligen i klass med Ericssons, AtlasCopcos osv. Nu får man i stället ett statligt bidrag som utslaget pr nedlagd timme är skamligt lågt. Sedan finns det dessvärre personer med osunt intresse för barn överallt i samhället t.o.m. i kyrkan. Det är något som alla bekämpar och alltid måste göra då det ständigt växer upp sjuka individer. Om sedan Libero tycker att RF:s 70 "ägare" / (specialförbunden) med, vill jag minnas, 20000 föreningar är exkluderande får han naturligtvis göra det.