Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Hur tolkar RF signalen från regeringen?

Idrott för alla, lyder signalen från regeringen och öronmärker pengar till idrotten. RF får inte själva längre bestämma hur det statliga anslaget ska fördelas. Foto: TT Nyheter

 

Inga budgettårtor på RF i år. Inga nya pengar till idrotten, däremot en ny form av stöd till ungdomar från ekonomiskt svaga familjer som långsiktigt är ett hot mot idrotten då man inte klarar omställningen till det nya samhället.

Årets statsbudget innehöll en överraskning i form av en ”fritidspeng”. Från juli 2013 skall hushåll med barn i årskull 4-9 som uppbär någon form av samhällsstöd sedan minst sex månader få en fritidspeng om 3 000 kronor per år.

Ingen överraskning, men...

Det som inte var en överraskning var att idrotten inte får en spänn till. Med hänsyn till inflationen kan vi konstatera att regeringen har bestämt sig för att stöd till idrotten inte ger förväntat resultat eller att idrottsministern inte agerar. Några andra sätt att tolka att idrotten inte får mer pengar finns inte utöver kombinationen av ovanstående.

Det Karin Mattsson Weijber, Birgitta Ljungoch de andra på RF bör fundera på nu när de kör igång sitt stora strategiarbete är väl hur de skall agera för att samhället bättre skall värdera samhällsnyttan idrotten levererar.

Ett tips i all välmening är att man bör värja sig mot de som kämpar för att bevara det bestående.

En ny målgrupp

Fritidspengen innebär att förälder (som uppbär samhällsstöd) kan betala för barnets fritidsaktiviteter med pengar från staten.

Det är tydligt i den information som finns från regeringen (alla detaljer är inte klara) att stödet är riktat mot barn i familjer, det är inte ett sätt att stödja idrotten specifikt. Stödet ligger under Socialdepartementet, inte hos Kultur och idrott och det är uppenbart att begreppet fritid får bredast möjliga definition, dvs föreningsidrotten får konkurrera med andra.

Det här är självfallet en möjlighet för den ideella idrottsrörelsen. Här finns massor med barn som idag inte har råd med idrott som nu får det.

Kommersiella idrotten tar för sig

Konkurrensen från den kommersiella fritidsindustrin blir dock inte att leka med. Sannolikheten att de kommersiella gymmen är duktigare, snabbare och smartare är ganska hög.

Noterade själv i tisdags när vi hittade tillbaka till gymmet efter en fantastisk sommar att där fanns fyra unga tjejer som jag inte sett där tidigare. Ökningen på vårt lilla gym av ungdomar de senaste åren är märkbar, detta under en period där föreningsidrotten tappat.

Konkurrensen från kultursektorn borde dock gå att hantera. Om föreningsidrotten är dålig på att anpassa sig till verkligheten är kulturen värdelös.
Idrottspengen är något helt nytt. Stödet om 122 miljoner kronor på två år räcker till ca 20 000 barn som får maxbelopp eller ca 40 000 barn som får hälften. Det är ca 7 procent av barnen i de här åldersklasserna.

Pengar som gick RF förbi

I förlängningen är det här ett hot mot den ideella idrottsrörelsen. Det är en logisk fortsättning av regeringens politik (skolpeng, friskvårdsavdrag etc), dvs regeringen har anpassat sig till samma trender som RFs analyser visar på (individuella lösningar inte kollektiva).

Här ligger mer eller mindre det belopp som RF hade hoppats på, men i en annan form, på ett annat sätt och som ett tydligt bevis på att samhället har förändrats.

För hela området ungdomars fritid så är det ett paradigmskifte till individen och från föreningen.

Inser vi vad som sker just nu?

Stöd till föreningar för att de skall sysselsätta ungdomar är något helt annat än stöd till ungdomar som föreningen får konkurrera om.

Nästa steg är vi får en lösning liknande friskvårdsavdraget för vuxna, dvs alla ungdomar får en fritidscheck och den förening ungdomen väljer kan casha in checken. Med motsvarande pengar innehållna skulle det skapa ett Idrottssverige i panik. Nu är det långt dit, men beslutet om fritidspeng är en tydlig signal till RF om att de har att leverera mer samhällsnytta om de skall få några pengar.

I värsta fall sitter vi om tio år och funderar på vad det var som hände med ett marginaliserat RF, specialförbund i spillror men ett land där fler idrottar allt oftare ändå.

Frågan är hur RF tolkar signalen

Det finns anledning att sätta stort hopp till det stora strategiarbetet RF nu inleder, men tyvärr finns det lika stor anledning att befara att begränsningarna att inte röra organisationsformen har skapat ett exkluderande RF som därför inte kan bli den samlande kraften för svenskt idrottande.

RF får nöja sig med den mindre intressanta positionen som samlande kraft för den minskande organisation som är den ideella demokratiska idrottsrörelsen enligt 1634 års grundlag.

Men, regeringen har med årets budget klappat till RF på båda kinderna. Först genom att inte höja bidragen till idrotten och sedan ge i runda slängar lika mycket pengar som fritidspeng till individer istället för föreningar.

RF bör fundera på varför det sker.

Dan Persson

Walter Rönmark (inte verifierad)

ons, 2013-09-25 14:30

1. Det näst sista stycket "Men,

Det näst sista stycket "Men, regeringen har med..."osv är det bara att instämma i. "RF bör fundera på varför detta sker." Frågan är om RF kan det och om RF:s ledning förstår att man totalt misslyckats med organisationens huvudupppgift och "raison d'être": att för beslutsfattare i stat och kommun förklara idrottens samhällsnytta och begära ekonomiskt stöd för detta. RF:s medlemmar borde reagera och "leva rövare", men verkar vara nöjda och förlitar sig - om man är ett olympiskt förbund - på SOK som ekonomisk stödorganisation.

OLOF (inte verifierad)

ons, 2013-09-25 18:49

2. Rönmark har av inte särskilt

Rönmark har av inte särskilt outgrundlig anledning missat meningen "Ett tips i all välmening är att man bör värja sig mot de som kämpar för att bevara det bestående" Dessa är det absolut största hindret för att anpassa RF till den verklighet som i dag råder.

Dan Persson

ons, 2013-09-25 19:05

3. Får väl erkänna att meningen

Får väl erkänna att meningen Olof syftar på "Ett tips i all välmening är att man bör värja sig mot de som kämpar för att bevara det bestående" var tänkt att vara lite smålustig för de mest initierade, dvs anspela på de förbund som genom åren slagits enbart för egna förmåner framför utvecklingen av svensk idrott.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.