Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Kan idrotten enas runt ett OS?

Stefan Lindberg från SOK visade stark återhållsamhet, men var entusiastisk inför alla nya uppgifter. Foto: Erik Mårtensson, TT Nyheter


Med rätt åtgärder kan man få väsentligt högre samhällsstöd för att det blir lönsamt för samhället att satsa på idrotten. Hela den möjligheten försvinner om allt krut läggs på ett OS.

Ibland blir man glad. I Jöran Hägglunds trovärdiga text om ett lönsamt vinter-OS i Stockholm som inte får mer än knappt tio miljarder i kostnader och som går runt utan att staten behöver pynta en spänn så får vi den mycket goda nyheten att T-banan till Nacka är klar redan 2022.

Ett Stockholm med trafikinfarkt

Vi som bor i Nacka visste inte ens om att det fanns beslut om sträckningen, än mindre en tidsplan och en klar finansiering. Vi har utgått ifrån att T-banan om allt går som planerat är färdig 2027 enligt vad SL sagt. ”(citat: Under den tidsperiod det handlar om planeras utbyggnad av tunnelbana till Nacka, Barkarby och den nya Hagastaden, slut citat).

Läser man citatet en gång till kan det vara helt korrekt men då uppstår frågan vad det har i utredningen att göra (ja, man kommer att planera för utbyggnad under hela perioden, när man tänker bygga är det ingen som vet).

Att Stockholm om tio år har 300-400 000 invånare till som påverkar infrastrukturen, dvs om inte all utbyggnad av kollektivtrafik och vägar är klar så kommer trafikinfarkten att vara total nämns inte heller i texten.

Men jag är skeptisk

Jag är skeptisk till mycket i det som skrivs, dock fick jag utredningen i min hand vid 18:00 idag och det är ett antal dagars arbete att kontrollräkna på intäkter samt många kostnader som jag inte kan bedöma rimligheten i  till exempel 20 000 ton snö på ett 700 meter högt torn och liknande omöjliga frågeställningar.

Det jag noterar är att jag för första gången på mycket länge är enig med idrottsminister Lena Liljeroth Adelsohn. De här siffrorna känns helt enkelt inte trovärdiga.

Hur Lena skall få Anders Borg att skriva ut en blancocheck på upp emot tio miljarder i förlusttäckning är en lika svår fråga som hur en socialdemokratisk idrottsminister skall få Magdalena Andersson att skriva ut en liknande blancocheck.

Det finns ett antal skäl till varför jag ser det som negativt för både idrott och samhälle med ett vinter-OS i Stockholm 2022.

Ett OS tar allt fokus

Ett vinter-OS tar allt fokus i tio år, vinter-OS blir en våt filt för resten av idrotten. Svensk idrott står inför mycket stora förändringar och utmaningar. Min bedömning är att man med rätt åtgärder kan få väsentligt ökat samhällsstöd för att det blir lönsamt för samhället att satsa på idrotten. Hela den möjligheten försvinner som en avlöning en fredagskväll på Stureplan om vi lägger allt krut på OS.

Det vi behöver är massor med träningsanläggningar för ungdomar, förmåga att hantera att förenings och medlemsbegreppet förändras drastiskt, finna metoder för att attrahera ungdomar, öka mängden vuxna som idrottar och så vidare.

För de flesta större förbund som bedriver annan idrott än vinteridrott innebär ett vinter-OS en ren förlust. De tappar mot de andra förbunden. Jag ser stora svårigheter att få en enig idrottsrörelse i den här frågan.

Ger inte fler ungdomar

RF:s nya samverkan med besöksnäringen skapar stora möjligheter att få många internationella event som inte är ens nära de risker och den storlek som ett vinter-OS utgör. Hela den processen riskerar att förstöras av en OS-ansökan.

Jag finner det också mindre troligt att ett vinter-OS kan få tiotusentals ungdomar att söka sig till de nio föreningarna inom Bob- och Rodelförbundet även om det går att flerdubbla det normala tiotalet deltagarna i tävlingarna som genomförs.

Jag hittar inga tecken på att framgångar i Sverige ger bättre utväxling än framgångar på annan plats.

Det finns mycket begränsad statistik som visar att framgångar för enskilda idrottsmän skapar stora grupper ungdomar som börjar med den idrotten. Trist fakta är att de flesta idrotter såväl som idrotten som helhet tappar ungdomar trots goda framgångar.

De flesta tittar på TV i alla fall

Det blir marginellt fler svenskar som tittar på OS för att det ligger i Sverige, de flesta tittar på tv och den är relativt geografineutral.

Kombon av det s.k. klimathotet och Murphys lag lär medföra att vintern 2012 blir den varmaste någonsin.

Vill man marknadsföra Stockholm så är det i min bok så att vi har världens vackraste huvudstad med ett fantastiskt ljus i maj, juni, juli och augusti. Att skapa Stockholmsturism genom att visa ett mörkt och regnigt Februari-Stockholm känns inte som en bra idé.

Vi konkurrerar med länder som Norge där en budget på 25-30 miljarder kan täckas av tio procent av den årliga avkastningen på Oljefonden.

Men okej då, fixar ni T-bana till Nacka, en invigd förbifart samt Österleden till 2021 så får vi nog fundera en gång till. Det är samhällsekonomsikt lönsamt.

Dan Persson

Mr Bister (inte verifierad)

ons, 2013-10-02 19:28

1. Helt riktigt. Stockholm

Helt riktigt. Stockholm ligger långt efter i anläggningstäthet i så gott som samtliga idrotter. Att tillfredsställa bredd och ungdomsidrotten skulle kosta i runa slängar 1/2 miljard. Tyvärr är politikerna mer intresserade av att bygga monument över sig själva. Därav tex det orimliga i två stora fotbollsarenor. Jag skulle bli mycket förvånad om utredningens siffror om självfinansiering håller.

Olof (inte verifierad)

tors, 2013-10-03 09:37

2. Det här är nog mera en fråga

Det här är nog mera en fråga om att vilja i stället för att bara göra eländeskalkyler. Sju år efter kriget, 1952, och utfattiga anordnade Helsingfors och Oslo sommar resp. Vinterspel och på 80-talet, innan man var en rik oljenation startade Norge planeringen för OS 1994. Det finns i dag inget som tyder på att levnadsstandard och idrottsliga meriter i de nationerna tagit skada av spelen. Det finns en del undersökningar som pekar på att den svenska malmen, skogen och vattenkraften spelar större roll för Sverige än oljan för Norge men norrmännen är helt klart bättre förvaltare och säljer inte ut sina tillgångar. I stället för stora naturtillgångar har Finland sin sisu och det räcker långt det.

Lars Christenssonis (inte verifierad)

tors, 2013-10-03 09:41

3. Hoppas bara inte Svenska

Hoppas bara inte Svenska ishockeyförbundets VM kansli Christer Englund och Tony Wiren skall medverka i biljett och sponsor försäljningen. Då lär budgeten haverera.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har klubben minskat energikostnaderna  betydligt genom kombinationen av ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.