Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Kan idrotten enas runt ett OS?

Stefan Lindberg från SOK visade stark återhållsamhet, men var entusiastisk inför alla nya uppgifter. Foto: Erik Mårtensson, TT Nyheter


Med rätt åtgärder kan man få väsentligt högre samhällsstöd för att det blir lönsamt för samhället att satsa på idrotten. Hela den möjligheten försvinner om allt krut läggs på ett OS.

Ibland blir man glad. I Jöran Hägglunds trovärdiga text om ett lönsamt vinter-OS i Stockholm som inte får mer än knappt tio miljarder i kostnader och som går runt utan att staten behöver pynta en spänn så får vi den mycket goda nyheten att T-banan till Nacka är klar redan 2022.

Ett Stockholm med trafikinfarkt

Vi som bor i Nacka visste inte ens om att det fanns beslut om sträckningen, än mindre en tidsplan och en klar finansiering. Vi har utgått ifrån att T-banan om allt går som planerat är färdig 2027 enligt vad SL sagt. ”(citat: Under den tidsperiod det handlar om planeras utbyggnad av tunnelbana till Nacka, Barkarby och den nya Hagastaden, slut citat).

Läser man citatet en gång till kan det vara helt korrekt men då uppstår frågan vad det har i utredningen att göra (ja, man kommer att planera för utbyggnad under hela perioden, när man tänker bygga är det ingen som vet).

Att Stockholm om tio år har 300-400 000 invånare till som påverkar infrastrukturen, dvs om inte all utbyggnad av kollektivtrafik och vägar är klar så kommer trafikinfarkten att vara total nämns inte heller i texten.

Men jag är skeptisk

Jag är skeptisk till mycket i det som skrivs, dock fick jag utredningen i min hand vid 18:00 idag och det är ett antal dagars arbete att kontrollräkna på intäkter samt många kostnader som jag inte kan bedöma rimligheten i  till exempel 20 000 ton snö på ett 700 meter högt torn och liknande omöjliga frågeställningar.

Det jag noterar är att jag för första gången på mycket länge är enig med idrottsminister Lena Liljeroth Adelsohn. De här siffrorna känns helt enkelt inte trovärdiga.

Hur Lena skall få Anders Borg att skriva ut en blancocheck på upp emot tio miljarder i förlusttäckning är en lika svår fråga som hur en socialdemokratisk idrottsminister skall få Magdalena Andersson att skriva ut en liknande blancocheck.

Det finns ett antal skäl till varför jag ser det som negativt för både idrott och samhälle med ett vinter-OS i Stockholm 2022.

Ett OS tar allt fokus

Ett vinter-OS tar allt fokus i tio år, vinter-OS blir en våt filt för resten av idrotten. Svensk idrott står inför mycket stora förändringar och utmaningar. Min bedömning är att man med rätt åtgärder kan få väsentligt ökat samhällsstöd för att det blir lönsamt för samhället att satsa på idrotten. Hela den möjligheten försvinner som en avlöning en fredagskväll på Stureplan om vi lägger allt krut på OS.

Det vi behöver är massor med träningsanläggningar för ungdomar, förmåga att hantera att förenings och medlemsbegreppet förändras drastiskt, finna metoder för att attrahera ungdomar, öka mängden vuxna som idrottar och så vidare.

För de flesta större förbund som bedriver annan idrott än vinteridrott innebär ett vinter-OS en ren förlust. De tappar mot de andra förbunden. Jag ser stora svårigheter att få en enig idrottsrörelse i den här frågan.

Ger inte fler ungdomar

RF:s nya samverkan med besöksnäringen skapar stora möjligheter att få många internationella event som inte är ens nära de risker och den storlek som ett vinter-OS utgör. Hela den processen riskerar att förstöras av en OS-ansökan.

Jag finner det också mindre troligt att ett vinter-OS kan få tiotusentals ungdomar att söka sig till de nio föreningarna inom Bob- och Rodelförbundet även om det går att flerdubbla det normala tiotalet deltagarna i tävlingarna som genomförs.

Jag hittar inga tecken på att framgångar i Sverige ger bättre utväxling än framgångar på annan plats.

Det finns mycket begränsad statistik som visar att framgångar för enskilda idrottsmän skapar stora grupper ungdomar som börjar med den idrotten. Trist fakta är att de flesta idrotter såväl som idrotten som helhet tappar ungdomar trots goda framgångar.

De flesta tittar på TV i alla fall

Det blir marginellt fler svenskar som tittar på OS för att det ligger i Sverige, de flesta tittar på tv och den är relativt geografineutral.

Kombon av det s.k. klimathotet och Murphys lag lär medföra att vintern 2012 blir den varmaste någonsin.

Vill man marknadsföra Stockholm så är det i min bok så att vi har världens vackraste huvudstad med ett fantastiskt ljus i maj, juni, juli och augusti. Att skapa Stockholmsturism genom att visa ett mörkt och regnigt Februari-Stockholm känns inte som en bra idé.

Vi konkurrerar med länder som Norge där en budget på 25-30 miljarder kan täckas av tio procent av den årliga avkastningen på Oljefonden.

Men okej då, fixar ni T-bana till Nacka, en invigd förbifart samt Österleden till 2021 så får vi nog fundera en gång till. Det är samhällsekonomsikt lönsamt.

Dan Persson

Mr Bister (inte verifierad)

ons, 2013-10-02 19:28

1. Helt riktigt. Stockholm

Helt riktigt. Stockholm ligger långt efter i anläggningstäthet i så gott som samtliga idrotter. Att tillfredsställa bredd och ungdomsidrotten skulle kosta i runa slängar 1/2 miljard. Tyvärr är politikerna mer intresserade av att bygga monument över sig själva. Därav tex det orimliga i två stora fotbollsarenor. Jag skulle bli mycket förvånad om utredningens siffror om självfinansiering håller.

Olof (inte verifierad)

tors, 2013-10-03 09:37

2. Det här är nog mera en fråga

Det här är nog mera en fråga om att vilja i stället för att bara göra eländeskalkyler. Sju år efter kriget, 1952, och utfattiga anordnade Helsingfors och Oslo sommar resp. Vinterspel och på 80-talet, innan man var en rik oljenation startade Norge planeringen för OS 1994. Det finns i dag inget som tyder på att levnadsstandard och idrottsliga meriter i de nationerna tagit skada av spelen. Det finns en del undersökningar som pekar på att den svenska malmen, skogen och vattenkraften spelar större roll för Sverige än oljan för Norge men norrmännen är helt klart bättre förvaltare och säljer inte ut sina tillgångar. I stället för stora naturtillgångar har Finland sin sisu och det räcker långt det.

Lars Christenssonis (inte verifierad)

tors, 2013-10-03 09:41

3. Hoppas bara inte Svenska

Hoppas bara inte Svenska ishockeyförbundets VM kansli Christer Englund och Tony Wiren skall medverka i biljett och sponsor försäljningen. Då lär budgeten haverera.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.