Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
Lite mer självkritik vore önskvärt
ATG:s ägare gör det enkelt för sig. Nedgången på spel på hästar beror enligt ägarna av trav och galoppsporten bara på två saker. Först och främst det dumma finansdepartementet och i nästa läge de elaka utländska spelbolagen.
Några egna fel och brister går inte att utläsa när de förklarar varför spelandet gått ned.
Förutsägbart med konkurrenterna
Uppdelningen är enkel. ATG sköter om spelet medan ägarna via trav och galoppsällskap driver arenorna och ser till att det finns lopp och hästar att spela på.
Det som hänt är att ATG tappat, primärt bland de som spelar mycket och travet har en mycket större andel av omsättningen från storspelare än vad Svenska Spel har. Det är logiskt, finns liksom ingen kunskap som ger anledning att storsatsa med ett jättesystem på Lotto.
Att proffs och storspelarna gör en matematisk kalkyl och ser att utdelningen blir större hos de som inte betalar skatt och utdelning till hästsporten kan ingen se som något förvånande. Att de utländska spelbolagen skulle växa har vi vetat i tio år.
Hur bra är man på affärer?
Hur duktiga är då ägarna på att sköta sin del av affären? Travbanorna har haft en negativ utveckling i över 20 år nu. Antal besökare har minskat varje år och omsättningen har stått och stampat sedan 1990.
Hade man följt elithockeyn hade man ökat publiksiffrorna med 50 procent och omsättningen tre gånger under samma tidsperiod.
Har man gjort något åt det?
Marginellt, att sedan digitaliseringen har tagit bort många skäl att vara fysiskt närvarande när man spelar har knappast kommit som någon överraskning heller. När event och utvecklingsindustrin har vuxit med två-fyra gånger BNP har travbanorna tappat. Det kan bara bero på att produkten inte längre är attraktiv nog.
Blir så tråååkigt
Vi vet att i travsällskapen sitter massor med människor med ett stort kunnande om hästar och en enorm kärlek till hästar och hästsporten men hur många är det som brinner för att publiken skall vara lycklig och återkomma ofta?
I dagens extremt konkurrensutsatta eventindustri dit travbanorna hör oavsett om de vill eller inte måste man leverera upplevelse med ståpäls för att vara en vinnare.
Hur ser det då ut på en travbana?
Jag skall lägga rätt många timmar på resa dit och hem och på att vara på plats. 10-15 minuter per timme pågår ett lopp. Resten är väntetid som föralldel går att använda till att äta och dricka om man beställt bord i restaurangdelen men skall man vara vanlig publik så blir det tråkigare än cricket och den jämförelsen har flera likheter.
Tänk om, tänk nytt
För den lilla grupp hard core fans som älskar hästar och hästsport eller den lilla grupp som varit engelsmän i fyra generationer och förstår cricket gör det ingenting men den moderna medelklassen har inte sin fritid till den leveransen. Om hockeyn införde en kvarts paus mellan varje byte vore den stendöd.
Miljön med köer till luckorna för att spela, köer till toaletter, stolar från en svunnen tid och en design som var modern när Ego Boy var som bäst hjälper inte till direkt.
Tappar man publiken så tappar man över tid sällan och småspelarnas pengar. Alla vi som sitter vid köksbordet på lördagmorgon och gör av med några hundralappar köper idag drömmen om miljonerna. Vi sitter inte och känner att vi stödjer hästsporten då vi saknar relation till den bakomliggande verksamheten.
Skapa emotionella relationer
Framgångsrik upplevelseindustri bygger på förmågan att skapa emotionella relationer. Här har travsällskapen misslyckats totalt. Den introverta modellen ”att då min egen kärlek till hästsporten är så stor att resten av befolkningen borde tycka likadant har inte visat sig fungera”.
Det är dags att tänka nytt med målet att på tio år dubbla andelen av befolkningen som spelar på hästar för att det är kul och besöker travbanor för att det är en häftig upplevelse där man utöver fantastiska prestationer och spänning träffar folk, får god service och ett trevligt bemötande.
Storspelarna är ingen framtidsmodell, de återkommer den dag som ni kan konkurrera med andel av insatserna som delas ut till spelarna och den ser ut att dröja.
Modellen är inte så svår. Första fokus är på publiken, två kommer hästarna och trea de som arbetar med hästarna. Sätter man inte kunderna först går det åt skogen.
Då stoppar ni utländska bolag
Ett förslag från mig är att kontakta Svenska Spel och föreslå att även ATG medverkar i den registreringen av spelare som sedan läggs i ett delägt bolag där ni gör samma sak för att över tid bygga ett register för de bolag som betalar spelskatt i Sverige och ger återbäring till idrotten. Det politiska värdet av ett sådant register som påtryckningsmedel mot politiker såväl som etisk marknadsföring mot befolkningen kan inte underskattas.
Dvs ge politikerna en tillkommande modell för att stänga ute utländska bolag.
Folkligt, festligt och fullsatt, med förmågan att erbjuda den moderna människan en upplevelse anpassad till individernas olika krav är en grundförutsättning för att få befolkningen att satsa en del av sin fritid på travsport. Då får ni också ökat spelande.
Det känns som det är en bit kvar dit och att travsporten borde fokusera på att utveckla sina egna produkter snarare än att gnälla på dumma staten och de hemska utländska bolagen. Det leder ingenstans.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Gunnar Stelius (inte verifierad)
tis, 2013-12-03 16:32
1. Tarvet har haft
Tarvet har haft sötebrödsdagar och byggt en administration som är helt horibel. Nu sviktar spelet och såväl Atg som ST är inte kapabla att anpassa kostymen. Dessutom lever Atg med illusionen att vi spelar för att vinna 15-50 spänn på flaggskepppet V75. Vill man vinna dessa belopp kan man spela på tombolan på torget. Öka utdelningen med att enbart dela ut vinst på 7 och 6 rätt. Vi spelar för att vinna och drömmer om att vimna stort. Atg försvarar utdelning på 5 rätt (vanligtvis mellan 15-50 kr)med småspelarna - men även vi småspelarna anser att dessa belopp är meningslösa. Åtskilliga av dessa vinster hämtas aldrig ut - det säger väl allt.. Låt oss istället vinna ordentligt om vi prickar in 6 alt 7 rätt - det är därför vi spelar.Henrik (inte verifierad)
ons, 2013-12-04 17:54
2. Kolla på travbanorna idag. De
Kolla på travbanorna idag. De är slitna och sunkiga. Restaurangerna serverar urusel dyr mat och servicen är kass och långsam. Det behövs en uppfräschning och modernisering. ATG måste också fixa en annan hemsida. Det funkar inte med en seg flashsida. De måste göra något annan som funkar snabbare.Tomas (inte verifierad)
mån, 2013-12-09 14:15
3. Tack för en mycket bra
Tack för en mycket bra artikel, den bästa jag läst på länge. Hoppas ATG och ST snart lyfter sina tunga häckar från stolarna på det bekväma kontoret o kommer ut i verkligheten annars har vi inget trav snart. Vardagstravet är ju horibelt tråkigt med samma stofiler som för 10-15 år sedan. Travet dog delvis med tipsextra då man trodde att man kunde stå på egna ben, dyrt misstag.. En bra inkörsport för nya spelare som gubbarna inte tog vara på.. / Tomas