Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
"När jag kom att försvara fotbollförbundet..."
För det första. Ekots s.k. avslöjande om att Svenska Fotbollsförbunds skulle ha ljugit i sitt bokslut kan ni glömma, Ekot har skitit i det blå skåpet.
De och deras s.k. expert la inte ner tid nog för att förstå hur Svenska Fotbollförbundet gjort i 20 år med redovisningen och förstod inte skillnad mellan koncern och förbund. De har aldrig tagit in intäkter från extraordinärt i den vanliga budgeten, vare sig intäkter från VM eller Råsunda, och sedan har de använt de pengar till speciella projekt.
Spekulation mot blivande facit
Det blir därför en bokföringsteknisk förlust när fonderade pengar har använts till det de sparats till. Det finns många skäl att kritisera Svenska Fotbollförbundet runt Friends Arena, men den här gången är de totalt oskyldiga och skall snarare berömmas för tydligheten i siffrorna.
Årets förlust för driftsbolaget för Friends Arena blev 203 miljoner kronor. Vi vet inte resultatet i fastighetsbolaget än och vi vet inte omsättningen i respektive bolag. Först framåt juni lär vi kunna få de siffrorna. Det blir spekulation och bedömning i det jag skriver nu, men om tre månader får vi facit och då kan jag uppdatera den här krönikan med fakta (och erkänna mina fel och brister).
Swedish Arena Management AB (SAM) som driftsbolaget heter bör hamna på en omsättning runt 180 miljoner om de dragit in lika mycket per besökare som AEG gjorde ifjol.
Orimligt stor hyra
Den normala kostnadsmassan bör ha legat på ca 170 miljoner, därav normal hyra på 75). Om vi då räknar med ca 30 miljoner i kostnader av inkörningskaraktär hade en normal förlust legat på 20 miljoner.
Skälet till begreppet ”normal” kostnad ovan är att i vanliga fall betalar driftsbolagen en hyra utifrån sina intäkter. Driftsbolag gör oftast ett ganska mediokert resultat på -10 procent till + 10 procent, ökar de sina intäkter får fastighetsbolaget mer i hyra också. Friends Arena har gjort tvärtom. Här betalar driftsbolaget en orimligt stor fast hyra för att ägarna i fastighetsbolaget skall nå ett bättre resultat.
Skillnaden på 183 miljoner i resultat består då av denna höga hyra till fastighetsbolaget som då hamnar på ca 250 miljoner eller 7,5 procent av vad arenan kostade att bygga. Det är en siffra enligt tidigare kommunicerade beräkningar så den bör vara hyfsat korrekt.
Då kan arenan gå med vinst
Med den hyran är fastigheten värd 3 miljarder, men vad händer med fastighetens värde om vi räknar utifrån hur mycket pengar som fastigheten kan generera, dvs ca 75 miljoner. Då får vi med samma direktavkastning ett värde på 900 miljoner.
Med bedömningar som grund så är Friends Arena idag värd 800-1000 miljoner. Dvs betalar man det priset för fastigheten kan man få en avkastning som gör att man går med vinst efter räntor, underhåll och avskrivningar.
Nu gör olika bedömare analysen att arenan behöver 200-300 miljoner i tilläggsinvesteringar. Jag lägger mig på den lägre nivån och bedömer dessutom att hälften ger ökade intäkter, dvs inte påverkar värdet på fastigheten negativt.
Så kan parterna agera
Slutsatsen är då att Friends är en väl fungerande kommersiell arena om den köps för 800-900 miljoner. Då har 2 miljarder försvunnit och det måste hanteras. Det är faktiskt inte så svårt.
Fotbollförbundet har inga problem med att sälja sina 22 procent av arenabolaget för en krona om de slipper fortsatta förluster som delägare av driftsbolaget. De blir av med pengar som inte fanns, dvs var låsta i Råsunda och som inte hade uppstått utan byggandet av Friends.
Solna stad har råd med smällen på ett par hundra miljoner för aktierna, medan de har en svårare sits när det gäller lånen då de är ensamma om att ha en borgen såväl som ha pengarna. Solna stad är rik och de kommer att tjäna miljarder på arenastaden så de kan ta smällen även om de nog blir den som betalar mest.
Fabege som har som affärsidé att tjäna pengar på att äga fastigheter är den i ägarkonstellationen som är den naturliga helägaren. De tar 900 miljoner i värde och upp till 500 miljoner i lån om frågan ställs.
Jernhusen gör en liten förlust men kan som statligt bolag bära den och de har gjort vinster på marken som kompenserar.
Peab kan också ta smällen. Deras intäkter från arenastaden bär den tio gånger om.
Folksam har självfallet också råd. Deras inhopp är dock mycket komplext, på gränsen till etiskt den stora kostnaden för Folksam är inte ev förluster på arenan, utan effekterna på deras ägande i Swedbank som tvingas till en nedskrivning på lånen på nivån 800 miljoner för att genomföra ovanstående.
Då kan förbundet backa
Med ett nytt lägre värde på fastigheten kan driftsbolaget få rätt förutsättningar, dvs hamna i ett läge där det finns intresserade som vill ta över driften. Då behövs inte Svenska Fotbollförbundet vara kvar som ägare där
Med investeringar som ger kvalitet i service möjlig så skulle vi ha en arena som under många år kan leverera bra underhållning, bra service, vara attraktiv och gå runt.
Dags att göra något nu. Om någon läsare ser ovanstående som anledning att sälja sina aktier i Swedbank så tar jag inget ansvar. Den här dealen är möjlig och bör göras.
Mest lästa just nu
Malmö Redhawks är ett av de första SHL-lagen att redovisa det ekonomiska utfallet för säsongen 2022-2023.
I en intervju på föreningens hemsida meddelar ordföranden Mats Larsson att koncernresultatet slutar på minus 19,9 miljoner kronor.
Han försäkrar att elitlicensen inte ska vara i fara efter avstämning med SHL och ishockeyförbundets licensnämnd.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.
För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.
Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Claes Aronsson (inte verifierad)
mån, 2014-03-17 16:44
1. Ekot har aldrig sagt att det
Ekot har aldrig sagt att det är något fel på förbundets bokslut. Det är snarare Idrottens Affärer som skitit i det blå skåpet. Ekot har sagt att förbundet skickar ut felaktig information när det sade att det blev en vinst 2013. I årsredovisningen står det att resultatet blev -113 miljoner kronor efter skatt. Bokslutet är korrekt men informationen på förbundets hemsida är felaktig. Det är synd att Idrottens Affärer inte tog sig tid att lyssna på Ekots inslag innan kritiken publicerades.Dan Persson
mån, 2014-03-17 20:01
2. Nu verkar det som om de blå
Nu verkar det som om de blå skåpen flyttat ut till arenastaden för gott. SvFF har följt samma modell som man använt i 20 år. Att alla siffror runt arenan är en katastrof och att de mörkat hela Folksamaffären kan vi vara överens om. Mu kommer det mer grejor ikväll och i morgon bitti.