Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Det är föräldrarna som drabbas

Föräldrarna blir de som måste betala för att sonen eller dottern ska kunna fortsätta med idrott... Foto: TT

 

15 000 ungdomar kommer inte att kunna idrotta. De sämre får inte chansen att klara skolan. Regeringens beslut slår mot de svagaste i samhället – och föräldrarna...

Regeringsförklaringen och valrörelsens löften fanns inte med i budgeten utan var bara tomma ord. Inget av de utställda löftena finns med. När det gäller idrotten så kan man nu konstatera att läget blir mycket bekymmersamt. Idag är därför en av de värsta dagarna i svensk idrotts historia (åtminstone de 30 år som jag har någorlunda koll på).
  • Ingen uppräkning av stödet till idrotten för sjätte året i rad. De utlovade 270 miljonerna i ökat bidrag lyste med sin frånvaro.
  • Ingen uppräkning med 3 procents kostnadsökningar per år motsvarar en sänkning med 300 miljoner så de utlovade pengarna hade inte räckt för att återställa nivån från 2008.

Föreningar måste höja priset

Det här innebär att föreningar som driver ungdomsverksamhet måste höja priset som föräldrarna skall betala. RF måste nu dra ner på bidragen. ¨

Idrotten drabbas också  av en skattehöjning som ingen så här långt vet den exakta storleken av. Antal anställda inom idrotten är en fråga hur man skall räkna.

Men tar vi med de som sköter om anläggningar, de som driver verksamhet i idrottsanläggningar, anställda i föreningar för bredd och ungdom, anställda spelare och liknande så hamnar vi på runt 20 000 individer. Med en kostnad på ca 30 000 kronor per år (10 procent på en snittlön om 25 000 kronor per månad) per ung anställd. 

Mer ökade kostnader

Med 40 procent unga anställda ökar den totala lönekostnaden med 4 procent. Idrotten omsätter ca 70 miljarder enligt Lunds universitet. 35 procent av det torde vara löner enligt de nyckeltal som finns. 4 procent på 25 miljard är en miljard kronor i ökade kostnader. Det kan ställas mot ett totalt bidrag på 1,7 miljarder. 

Det finns få möjligheter att öka intäkterna, snarare kommer den sänkta tillväxt som regeringen faktiskt också utlovar som en garanterad effekt att leda till den nog så obehagliga konsekvensen med ökade kostnader och lägre intäkter.

Omvärldsfaktorer som kris i EU gör att industrin inte kan öka. Vid krisen 2008 kunde konsumenterna kompensera för företagen då vi fått mer pengar genom jobbskatteavdrag och dessutom lägre räntor. Nu får vi låga räntor länge då socialdemokraterna cementerar lågkonjunkturen men i övrigt ökade kostnader. Upplevelsekonsumtion blir därför allt annat lika satt under press 2015. Det slår direkt mot idrotten.

De tvingas sluta

Vad blir då konsekvenserna av allt detta? 

Ett stort antal ungdomar med föräldrar med låga inkomster kommer inte längre att kunna idrotta. Varje procent av ungdomarna är ca 15 000 ungdomar som inte kommer att kunna idrotta och därmed får sämre chanser att klara skolan och bli anställningsbara. Det här slår mot de svagaste i samhället.

Ett stort antal anställda inom idrotten, min gissning mellan 1000 och 2000 kommer att sägas upp som en följd av de högre kostnaderna och minskad konsumtion.

Lägg på att Skatteverket tolkar gällande lagar som Osama Bin Laden läste Koranen när man reviderar idrottsföreningar och därför får ses som idrottens fiende nummer ett. 

Ingen munter dag för idrotten. Regeringens okunnighet om den samhällsnytta idrotten skapar gör att det inte var någon bra dag för Sverige heller.

Dan Persson

Peter J (inte verifierad)

tors, 2014-10-23 21:24

1. Amen.

Amen.

Idrottsfans (inte verifierad)

fre, 2014-10-24 08:02

2. Mycket tråkigt att ingen

Mycket tråkigt att ingen uppräkning gjordes för idrotten men varför finns ingen kommentar om den försummelse som skett de senaste 8 åren. Där finns väl den största besvikelsen

Anders (inte verifierad)

fre, 2014-10-24 21:23

3. Skillnaden kanske är att den

Skillnaden kanske är att den förra regeringen inte lovade något.

Ole Ekengren (inte verifierad)

fre, 2014-10-24 09:16

4. RF befinner sig i samma läge

RF befinner sig i samma läge som vissa industriföretag som kämpar mot stigande kostnader och en osäker marknad. Man måste rationalisera; börja med overhead-kostnaderna, centralt, i specialförbund, distriktsförbund och SISU. Då skulle det bli mer över till elitidrottare och föreningar. På inkomstsidan kunde man överväga att omdisponera Idrottslyftet, en bidragsform som eventuellt skulle kunna göra större nytta på annat sätt. Men hela bidragssystemet borde omprövas i en seriös analys, framför allt systemet för hur idrottsanläggningar ska byggas och finansieras. Idag vilar alltför stor börda på kommunerna, något som SKL framhöll nyligen. Nuvarande system leder till suboptimering. Ett nytt system för etablering och finansiering behöver inte kosta mer för offentliga sektorn än det nuvarande.

Olof (inte verifierad)

fre, 2014-10-24 11:39

5. Nu har ju ändå gjorts en hel

Nu har ju ändå gjorts en hel del besparingar men problemet är löften som ställs ut i regeringsförklaringar skuggbudgetar och rent allmänt i valrörelser och som våra kära politiker helt glömmer bort när man ändå får sola sig i glansen vid OS, VM diverse galor samt annat och det utan att behöva betala ur egen plånbok.

Magnus Jopevi är den verkliga entreprenören inom Innebandy i Sverige.  Han skapade med stor passion varumärket Innebandy24 och satsade på E-handel från lokaler i Bromma.

I höstas tog Innebandy24 ett stort steg framåt när han öppnade sin första fysiska butik. I samband med detta samlade man logistik och lager för e-handeln på samma plats där butiken är belägen  i Bromma.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Högtflygande planer har vi hört talas, men aldrig en fotbollsplan 350 meter upp i det blå.  I en stad som ännu inte finns kommer 2034 års VM-arrangörer, Saudiarabien, att bygga en arena på våning fyra och fem och där stadens byggnader bildar läktartak, med en kapacitet om 45 000 åskådare.

På onsdagen, den 11 december,  tilldelas saudierna värdskapet av FIFA:s 211 medlemsländer. Det svenska förbundet, SvFF, har lagt sin röst för kronprins Mohammed Bin Salman rike. Nyligen har Amnesty rapporterat att antalet utförda dödstraff i år är 198, den högsta siffran sedan 1990.

Det norska förbundet, NFF, kommer till skillnad  från SvFF att avstå från att rösta, med motivering att processen inte varit i linje med FIFA:s egna reformer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.