Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
Lösningen som ger så mycket mer pengar
Utredningen om en omreglering av spelmarknaden är påbörjad. Referensgruppen är utsedd och ett antal experter anlitade. Men, vi måste bara komma med ett alternativt förslag.
Håkan Hallstedt, utsedd utredare och generaldirektör på Lotteriinspektionen har uppdraget att ta fram ett förslag på hur ett fungerande spellicenssystem skall se ut med leverans om ca ett år.
Det är ”fungerande” som är nyckelordet här. Min slutsats är då att ett över tid fungerande licenssystem inte kan ha högre skattesats än 5 procent i spelskatt. Sedan tillkommer för bolag med säte i Sverige skatt på vinsten precis som för alla företag.
Fungerande innebär då att 95 procent av spelarna väljer att spela hos aktörer som har licens eller tillstånd som ideell aktör. De 5 procent vi aldrig oavsett system kommer åt är dels en grupp storspelare som bara utgår ifrån återbäring och odds och dels spelmissbrukare som vi svårligen kommer åt i den reglerade verksamheten.
Många intressenter
Det vi kan konstatera som grunder är då följande:
• Idrotten kan tjäna på spellicenssystem men bara om skatten är låg så att många är med, då skapar konkurrens om kunderna inkomster för Idrotten som affärspartner.
• De utländska spelbolagen kan tjäna på spellicenssystem men bara om skatten är låg så de kan leverera samma aktieägarvärde.
• ATG och Svenska Spel kan konkurrera med utländska spelbolag om de betalar samma skatt på den här låga nivån.
Ett tjugotal företag på den svenska marknaden säkerställer att idrotten kan tjäna pengar som partner till spelbolag. Kostnaden i marknadsföring för varje ny kund ökar med hårt konkurrens och då idrotten kan leverera kunder så kan de få bra betalt. Dock kommer mängden marknadsföringsbudget att styras helt av skattesatsen. Hög skatt på spel är lite pengar till idrotten. Låg skatt är mycket pengar till idrotten. Det är kommunicerande kärl.
De olika grupperna
Mängden aktörer som har olika åsikter i den här frågan skulle då kunna grupperas som följer:
Vi tycker låg skatt är bra:
• Utländska bolag
• Svenska bolag som inte är ideella
• Idrotten
• Media
Hög skatt är bra:
• Magdalena Andersson
• Folkrörelserna som har skattebefriade lotterier, de vill ha hög skatt för att ha en konkurrensfördel gentemot privata aktörer.
Allt spel är åt helvete:
• Organisationer mot spelmissbruk
• Diverse forskare med ideologisk grund
Samtliga i referensgruppen finns i de här tre grupperna.
Spelmissbruk avgörande
För att då kommentera spelmissbruket och deras organisationer så kan vi först konstatera att varje fall av spelmissbruk är en tragedi för individ och anhöriga och det skall vi ha respekt för. Det vi i övrigt ser är dels att den här typen av missbruk är lägre än motsvarande missbruk av anabola/narkotika, och alkohol samt att spelmissbruket är i stort sett konstant. Åldersgränser, spela lagom, registrera maxbelopp för ditt spel och andra preventiva åtgärder minskar det inte, men även utan de åtgärderna så ökar det inte heller.
Däremot finns ett stort behov av att få hjälp att ta sig ur spelmissbruk när man kraschat helt men fram till dess kommer missbrukarna att finna nya vägar med samma kreativitet som alkoholister hittar sprit och narkomaner knark.
Nu är mina 5 procent i skatt lägre än vad alla tror är möjligt. Min tes är att 20 procent (som ATG föreslagit) är för högt för att få med sig mer än enstaka spelbolag, 15 procent räcker för att få med sig hälften, men är för hög över tid och 10 procent innebär bara att bolagen bolagiserar de mest riskfyllda spelen och delar ut det bolaget till aktieägarna så det inte finns koncernstruktur, dvs vi får en ökande andel spel utanför licenssystemet.
Pest eller kolera
Den som tror att vi med teknik kan stoppa spel på bolag utan licens är förmodligen väldigt glad nu eftersom tomten snart kommer. Vi andra inser att en spellicensreglering måste vara uppbyggd så att 95 procent av spelarna inte har en anledning att spela på andra bolag än de som har licens.
För Magdalena Andersson är det pest eller kolera det handlar om.
Hon har att välja mellan en modell som ger henne mindre pengar och en modell som ger henne mindre pengar och samtidigt förstör värdet på Svenska spel.
5 procent ger staten mest pengar över en 20 års period enligt min bedömning eftersom det då är sannolikt att 95 procent av spelet beskattas.
Kanske, kanske inte
Hur ser då tidplanen ut undrar vän av ordning. Ingen vet är det enkla svaret.
Best case är utredning med skrivningar som fungerar som lagförslag i mars 17 och efter remiss så kommer det en propp hösten 17 med förslag att spellicens införs januari 19. Här krävs det odds på nivån 500 för att någon skall satsa en hundring.
Förväntat case är en proposition efter valet och införande första januari 2020. Bör ändå ge 40 i odds medan jag lägger mina pengar även till odds runt 3 på att införandet tidigast sker 2021 alt inte alls.
Dömt att misslyckas
En viktig sak att ha som grundtänk och förutsättningen för utredningen är att utgångspunkten måste vara att förr eller senare är allt spel digitaliserat. Även om det finns de som föredrar analoga tryckta lotter så kommer så småningom de att bli för dyra relativt de digitala. De digitala lösningarna kommer å andra sidan att bara bli billigare och billigare och vara tillgängliga för den minsta aktör inom något år.
Det här får dels konsekvensen att marknaden för ett lotteri eller ett spel inte begränsas geografiskt och dels att marknaden blir bestämd form singularis. I min mobil, min padda, min laptop eller min stora skärm kommer alla spelformer att finnas 24 juli. Tankar om att dela upp ”marknaden” i ex.vis turspel, sportspel, casino och så vidare utifrån avsändare är dömda att misslyckas.
Vi får en marknad och om inte utredningen utgår ifrån detta så kan vi stryka ordet ”fungerande” från målet en fungerande spellicensstruktur.
Två åtgärder direkt
Fram till dess oavsett om det är 2019 eller 2022 som spellicens införs behöver två saker göras, helst i morgon.
1. Ge omgående alla ideella föreningar rätt att bedriva lotteriverksamhet digitalt enligt dagens regelverk. Den begränsning som någon infört på det här området är skadlig och ur ett legalt perspektiv dessutom korkad. I överförd betydelse ligger den nära Sverigedemokraterna och Vänsterpartiets ekonomiska politik.
2. Ge ATG och Svenska spel rätten att ha högre återbetalningsprocent på allt som inte är poolspel genom att sänka skatten nu.
För att ge ett exempel för punkt ett. Idag har Leksand hockey rätt att sälja s.k. 50/50 lotter analogt i ishallen i Leksand. Maximalt 5 000 pers kan lägga en tjuga på en lott och ca 1 000 personer gör det. Många låter bli för att de inte har kontanter.
2-3 gånger så mycket mer pengar
En digital sådan lott når via Leksands digitala kanaler plus ytterligare 100 000 människor som håller på Leksand ( de flesta som håller på Leksand har flyttat därifrån) och har en tjuga över. Två klick och med samma utfall har 20 000 människor lagt en tjuga. Med 25 matcher är det tio miljoner istället för 250 000 kronor.
Den här ändringen av tolkning av lag skulle ge 4 000 idrottsföreningar 2-20 gånger så mycket pengar.
När det gäller punkt 2 så är min enkla åsikt att ur statskassans perspektiv så handlar det om att optimera intäkten och min bedömning är att 5 procent i ett system som håller över tid och bevarar värdet på Svenska Spel ger mer pengar till staten än alternativen med högre skatt.
För att då sammanfatta det som redan är för långt och där jag förmodligen känner alla som läst så här långt.
Mest lästa just nu
Tala om dominoeffekt. Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.
Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen
Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och Sverige är inget undantag.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.