Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

TV-listan ett fördärv för idrotten

Vi TV-tittare vill se så mycket som möjligt, men den verkligheten kan aldrig uppstå utan att det finns riktigt stora förlorare... Foto: TT

 

Evenemangslistan för oss TV-tittare är i praktiken ett påhitt av Europas Public Service-bolag som är ledsna och sura, tycker Dan Persson.

Läs länken till artikeln om den så kallade Evenemangslistan för tv här på IA först. I korthet bygger idén på att alla medborgare i ett land skall garanteras rätten att titta på särskilt viktiga event som OS och fotbolls-VM utan att behöva betala mer än kostnaden för en tv (TV-licens (ca 2500kr/år) och distribution (ungefär lika mycket). 

Det funkar inte i verkligheten

I praktiken innebär det att färre bolag kan bjuda på rättigheterna och rättighetsinnehavarna därigenom får sämre betalt eftersom även de som kan bjuda har begränsade möjligheter att tjäna tillbaka pengarna. 

I praktiken är det här ett påhitt av Europas Public Service-bolag som är ledsna och sura för att de som är så fina inte längre har råd med de stora internationella eventen. Nu föreslår därför klåfingriga och korkade politiker en inskränkning av äganderätten som kan kosta idrotten miljarder. Förslaget bygger dessutom på tanken att Internet inte finns.

Till att börja med är det 2016 nu. Vad tv är när VM i fotboll genomförs 2022 är det ingen som vet. Politikerna har utgått ifrån att modellen med mark och satellitsända tv-sändningar till en TV-mottagare är det som gäller även i framtiden. Om Fifa som har säte i Schweiz väljer att inte sälja till något enda bolag inom EU utan sända själv via webben och ha kontroll på både avgifter och reklam kan man göra det hur enkelt som helst. Samma gäller arrangörer av OS och flertalet VM.

TV-listan riskerar därför att bli ett slag i luften av samma karaktär som om EU av miljöskäl skulle förbjuda gabardinbyxor med sydda pressveck. 

Fritt fram bara för de största

Sedan är beslutet att bara kanaler som når 80 procent av befolkningen får sända eventen som finns på listan direkt motstridigt EU:s (och Sveriges) konkurrenslagstiftning. Den bygger på principen att stora aktörer inte får agera så att mindre missgynnas. Nu vill EU bryta mot sin egen lagstiftning. 

Frågan är också hur länge vi har 80 procent av hushållen som betalar en tv-licens. Andelen sjunker varje år eftersom tv och tv-licens inte längre behövs för att se det man vill se.  

Det enda vi kan vara säkra på är att jag kommer att kunna se allt. Vi har i och förty ingen TV-mottagare sedan några år och betalar följaktligen ingen tv-licens, inte heller något till Boxer. Vi kör allt via nätet och har tillgång till allt. Sittande vid köksbordet kan jag på sekunder och med några knapptryckningar rent virtuellt flytta min dator till ett annat land för att den vägen komma åt bra sändningar av sådant jag vill se. Är jag utomlands så flyttar jag virtuellt hem datorn och kan sitta vid poolen i ett hyrt hus i Florida och se program som är blockerade för visning utomlands. Allt är självfallet helt lagligt, streaming är lagligt, bara nedladdning som är olagligt.

Då får idrotten mindre pengar

Teknikutvecklingen gör alltså att det här EU direktivet riskerar att bli obsolet redan innan det träder ikraft. 

I DN i helgen kunde vi läsa om hur SEF planerar för att själva producera och sända sina matcher från Allsvenskan och Superettan redan om några år. 

Det enda vi vet med säkerhet i nuläget är att TV som den såg ut för några år sedan inte kommer att finnas om några år. Hur det kommer att se ut vet ingen och att i det läget lagstifta är minst sagt korkat.

Men det huvudsakliga skälet till att jag blir arg är att här skadas idrotten genom att minska värdet på deras rättigheter. Får UEFA sämre betalt för sina tv-rättigheter och detta handlar om miljarder så får också Svenska Fotbollförbundet mindre pengar till utvecklingsprojekt för barn och ungdomar. Det är kommunicerande kärl. Samma för VM, OS och lika för alla sporter.

Beslutet om TV-lista har alla principiella likheter med konfiskation, något som också strider mot EU:s lagstiftning.

Marknaden fungerar som den är

Våra politiker har dessutom glömt bort att grunden för all välståndsutveckling är att äganderätten är skyddad från politiker.

Att SVT som skall vara objektiva lobbar för en tv-lista gör mig också förbannad. För mig som i andra sammanhang kritiseras som Public Service-kramare är deras agerande helt oförlåtligt.

Det finns en idag väl fungerande TV-marknad av rättighetsinnehavare, TV-bolag, distributörer med konkurrens från nya aktörer som Netflix, Youtube och andra webb-baserade tjänster. Den här marknaden står på grund av teknikutvecklingen inför mycket stora förändringar och att införa en tv-lista nu är som att kasta in ett järnspett i ekrarna på SVT-chefens miljövänliga cykel.

Livesport är ett av mycket få områden som går att få många tittare till och därigenom stora intäkter. Här har funnits ett av få områden med positiv utveckling för idrotten och nu vill diverse politiker driva igenom ett beslut som förstör det här området också. Åtminstone idrottsministern måste vara emot det här förslaget om han är allvarlig med att han vill förbättra möjligheterna för idrotten och då menar jag emot på en nivå där han får med sig sina kollegor i regeringen.

Stöld är alltid ett brott. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svensk ishockey sänker licenskravet för spel i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. För Hockeyettan föreslås en ändring av kapitalkravet till enbart positivt eget kapital.

Beskedet innebär att de regelverk som funnits sedan 2017 läggs i papperskorg. 

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet  tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.