Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Ett bygge som fascinerade alla...

Många imponerades inför Sveriges nya nationalarena, även byggarbetarna. Foto: TT

 

Olof Lundh har skrivit boken, ”Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll” och jag har nu hunnit läsa den. Bör passa på att tacka SAS som gav mig sex timmar extra för att ta mig hem från USA i lördags. Hade även kunnat läsa söndag då golfrundan fick ställas in eftersom bagaget var kvar i Chicago.

Olof har en mycket lång erfarenhet av att skriva om fotboll, både det sportsliga men i ökande utsträckning det som händer runt omkring. Här är det fokus på allt runt omkring från hur tufft det är att vara sportreporter nu jämfört med 70-talet då den utsända junioren från TT fick skriva åt alla eftersom Gin&Tonic gick att sätta upp som telefonkostnad på hotellnotan till hur Svenska Fotbollförnbundet har agerat som vår största folkrörelse.

Det vi enkelt kan konstatera att sportreportrarnas vardag har förändrats mer än SvFF. För reportrarna har digitalisering, kravet att publicera i flera kanaler mer eller mindre i realtid och en transparens som gör att inte ett komma får vara fel till SvFF som vare sig har digitalisering eller transparens som ledord.

Lite sur blir jag över att Olof Lundh väljer att nämna Claes Aronsson på Ekot istället för mig när det gäller redovisningar av Friends arena och i synnerhet mitt eminenta förutspående om storleken på SvFF:s förluster men det är förmodligen så enkelt som ett resultat av att jag stavade fel på Olofs efternamn i en krönika ifjol. Namn är inte min starka sida.

Transparansens tid

För mig såväl som alla som har med fotbollen att göra är det dock en viktig och läsvärd bok. Vill vi utveckla fotbollen i Sverige så finns det allt från förbundets idéer om demokrati till matchfixning, agenter, huliganer och bengaler att hantera.

Olofs kritik mot SvFF går i korthet ut på att vill man vara framgångsrik som Sveriges största folkrörelse så skapar digitaliseringen ett nytt samhälle där transparens och ett korrekt agerande är en förutsättning för förtroende. 

Då blir det hygienfrågor att inte köra förbundsmöte genom slutna förmöten och bara formalia utan någon åsikt på det öppna mötet. Att redovisa alla ersättningar, inklusivel de som kommer från UEFA och FIFA. Min egen enkla åsikt utifrån vad som varit är att ingen som har med FIFA och UEFA att göra och inte redovisar ner på öret vad varje företrädare för svensk fotboll har erhållit saknar förutsättning för förtroende. Systemet med stora möten på plats vid stora mästerskap är som gjorda för att skapa konformitetens diktatur, vem vill ifrågasätta något om en fantastisk resa med underbar fotbollsupplevelse riskerar att frysa inne.

De fick ta över

Generalsekreterare Håkan Sjöstrand får av naturliga skäl ingen kritik utan får ta på sig förhoppningar om att vara den som utvecklar förbundet i rätt riktning. Karl-Erik Nilsson som efterträdare till Lars-Åke Lagrell ses som en god person, vilket jag håller med om, som har en helt annan ledarstil, mer anpassad till dagens samhälle.

Hauge-soppor, Kentaro-soppor, agentsoppor, FIFA-soppor och självfallet Friends-soppan får boken att framstå som en kokbok av rätter som gjorts totalt ogenomträngliga till sin konsekvens även om Lundh på ett föredömligt sätt försöker bringa klarhet. Därmed inte sagt att det går att späda i den utsträckningen.

Har aldrig känt mig manad att vara litteraturkritiker, tror på idén att skriva begripligt istället för det omvända och särskilt kulturvänster har jag inte känt mig som. Boken är stilistiskt och språkligt på en bra nivå, det flyter på och jag är tacksam över att Lundh inte gjorde ett försök att nå Augustpriset genom att krångla till det med känslor och relationer.

Och så lite Zlatan, förstås

Zlatan finns självfallet med, allt annat hade renderat i bannor av förläggaren eftersom Zlatan säljer. Zlatans förhållande till media, hans betydelse för SvFF och hans ödmjuka framtoning beskrivs föredömligt.

Konstiga spelaraffärer med sluga agenter, skatteplanering, fiffiga lösningar för att hantera regelverken beskrivs också på ett sätt som gör att den som tror att den historiskt sett socialdemokratiska fotbollen är föredömen i moralfrågor börjar gråta. Jag är tacksam att Lundh valde att nöja sig med några exempel för här finns nog material till en serie böcker. Här behövs fortfarande mer öppenhet och bättre regelverk. 

Sammantaget så är boken ett måste, inte bara för Lars-Åke Lagrell och Karl-Erik Nilsson utan för alla som på något sätt har med fotbollen att göra, sponsorer, föreningsstyrelser, alla anställda i de större klubbarna och egentligen resten av idrottsrörelsen. Det enda som krävs för att boken skall vara värd sina kronor är att man har en kärlek till fotbollen.

Dan Persson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

NAMN. Tre Kronor meriterade Markus Åkerblom 55 år får lämna hockey- allsvenska AIK med omedelbar verkan. ”Nygammal” i båset blir Roger Melin, 68 år och som därmed inleder sin fjärde tränar-sejour i föreningen. Han har också själv blivit sparkad tre gånger under en lång tränarkarriär.

Det är ett nytänt intresse som egentligen alla idrotterdrömmer om att få upleva. Då ungdomarna kommer både enskilt och i grupper och är vetgiriga. När de är på gränsen till för många och det blir ett problem.

I den situationen är Bordtennis i dag. Angenämt på sitt sätt, men det vållar kö och trängsel och det vill klubbarna helst slippa.Men hur stor skillnad från ett normalläge handlar det om egentligen? 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Ulla Andersson köpte en prenumeration på Joyna – ett digitalt lotteri från ideella Folkspel – och vann 100 000 kronor. En likadan summa tillfaller Ulricehamnbygdens Ridklubb.

– Nu blir det en ny häst till vår verksamhet, säger Anna Castanius, styrelsemedlem och lotteriansvarig i föreningen.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.