Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Spelet som borde väcka idrotten

Digitaliseringen går fortare än någon anar och det gäller också idrotten. Pokemon är verkligen en stark konkurrent om människors intresse och tid. Foto. AP Photo/TT

 

Pokemon go, ännu okänt men lockande för både unga och äldre. Men är det verkligen ett hot, kanske är spelet en möjlighet? frågar Dan Persson. 

Nintendo, vår ungdomsleverantör av dataspel har släppt ett mobilspel med så kallad AR, en augmented reality-lösning.

Effekten är att man i sin mobil kan se Pokemon djur i sitt eget vardagsrum eller ute på stan beroende på var man är.

För att leta efter monstren så måste man röra på sig. Dvs Nintendo har släppt ett spel som kommer att öka antalet promenerade kilometer ordentligt.

Fler användare än Twitter

Spelet har redan innan det släppts i Europa fler användare än Twitter och fler nedladdningar än dejtingsiten Tinder. 

Ungdomar är huvudmålgruppen men antalet nedladdningar visar att även äldre är lika fascinerade av spelet.

AR och VR (virtual reality) baserade spel är med stor sannolikhet i en nära framtid den tuffaste konkurrenten för idrottsrörelsen (och många andra verksamheter också). 

I kombination med wearables som fitbit och andra gadjets kommer små och stora IT-bolag att ta fram massor av fascinerande, underbara, roliga spel som ger minst lika mycket glädje som den traditionella föreningsidrotten. Och lika mycket kroppsrörelse.

När världens smartaste och kreativa människor har tillgång till obegränsat med kapital så händer det grejor. Det är osannolikt att svenska förbund ingår i den miljö där de mest kreativa och kapitalet samlas. 

Idrotten ser inte verkligheten

De flesta idrottsledare jag pratat med om den här utvecklingen de senaste åren vill inte ens se det som en konkurrent. Med den synen på omvärld så kan det bara gå åt helvete.

Idrottsrörelsen konkurrerar om människors fritid och den konkurrensen ökar hela tiden. Augmented reality, virtual reality och wearables kommer tillsammans med e-spelens snabba utveckling skapa en helt ny konkurrenssituation inom bara några år.

Tveksam till att ideell förening med 100-åriga stadgar, en bunt farbröder i min ålder i styrelsen, medlemskrav och träning vid en bestämd tidpunkt på en plats där man inte är kan konkurrera.

Det är troligt att första dagen spelet är släppt i Sverige så kommer fler att ladda ner det än vad det finns medlemmar i vårt största förbund. Det sker enligt media om några dagar. 

Idrotten måste vara på hugget

Ur ett folkhälsoperspektiv är det här snarare positivt än negativt. Fler människor som rör på sig mer är vad Gabriel Wikström drömmer om. 

Kan globala företag på en kafferast och utan en krona i statsstöd ordna det som skulle ta idrotten decennier och kräva ökat stöd är alla vinnare. Utom just idrottsrörelsen då.

Redan i augusti, när fotbollsträningen för ungdomar kör i gång igen, är jag rädd att vi ser färre deltagare i gruppen över tio år.

För mig som vill ha en stark och framgångsrik idrottsrörelse som med tyngd kan prata för hela den svenska idrotten är den här utvecklingen skrämmande. Inte för att den på något sätt är dålig för samhällsutvecklingen utan för att idrottsrörelsen totalt verkar sakna vilja att bemöta den här utvecklingen.

Risken att vi har eller får en idrottsrörelse som lever i den verklighet vi hade är hög. Det är en väg som garanterat leder bort från framgång. 

Vägen framåt för idrottsrörelsen måste vara att i samverkan med IT-företagen se till att man blir en aktör på den här marknaden. 

Se möjligheter i stället

Kan golfen anamma fotbollsgolf, vilket är smartare än de flesta förstått då det skapar en gigantisk rekryteringsbas i form av alla de ungdomar som fotbollen exkluderar mellan 12-20-års ålder när fler klubbar har byggt banor så kan man gå vidare tillsammans med alla de företag som utvecklar IT-lösningar i forma av klockor och appar för att bygga spel som attraherar fler.

Orienteringsförbundet kan förmodligen använda Pokemon go som det är, principen är densamma men det krävs ingen skog och inga utplacerade kontroller, ingen starter, inget medlemskap, ingen tidtagningsutrustning. Allt finns redan i deltagarnas mobiler.

Alla de hockeyklubbar som äger eller driftar sin arena bör självfallet ta fram proffslag i e-spel och den vägen skapa fler lönsamma event i sin arena.

Det som krävs är egentligen bara tre saker:

• Förstå att man konkurrerar om människors fritid och hela tiden måste bli bättre på att skapa upplevelse.

• Ta bort hinder som medlemskap, exkludering genom elitsatsning och exkludering genom att bara tillåta ideella aktörer.

• Samverkan med kommersiella aktörer även i erbjudandet av verksamhet. 

Sen krävs det en fjärde liten tillkommande detalj.

Förtroendevalda som vill att deras förening/förbund skall verka i den verklighet vi får. 

Måste vakna nu

Jag har i flera år pekat på att GUD (Globalisering, Urbanisering och Digitalisering) kommer att förändra förutsättningen för Idrottsrörelsen totalt.

Jag har tjatat om att Digitaliseringen kommer att gå fortare än någon anar och att mer hände de kommande fem åren än vad som hände de senaste fem åren. Vi står inför större paradigmskifte än med ångmaskin, bilen, elektricitet och telefonen och det kommer att ändra på allt. 

Men ingenting i förändring kommer självfallet att ske i tid. Svensk Idrottsrörelse kommer att fortsätta på samma sätt som man alltid gjort. Små och långsamma reaktiva steg, inga proaktiva.

Under tiden så kan Nintendo, Google, Microsoft, Apple och alla de andra tillse att vi alla kan fylla vår fritid med underbara upplevelser via deras kreativitet och tjänster. Vi kommer den vägen att få stimulans att röra på oss mer så saknaden över idrottsrörelsen behöver inte bli så stor.

Dan Persson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC,  fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.

Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.