Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
Spelet som borde väcka idrotten
Pokemon go, ännu okänt men lockande för både unga och äldre. Men är det verkligen ett hot, kanske är spelet en möjlighet? frågar Dan Persson.
Nintendo, vår ungdomsleverantör av dataspel har släppt ett mobilspel med så kallad AR, en augmented reality-lösning.
Effekten är att man i sin mobil kan se Pokemon djur i sitt eget vardagsrum eller ute på stan beroende på var man är.
För att leta efter monstren så måste man röra på sig. Dvs Nintendo har släppt ett spel som kommer att öka antalet promenerade kilometer ordentligt.
Fler användare än Twitter
Spelet har redan innan det släppts i Europa fler användare än Twitter och fler nedladdningar än dejtingsiten Tinder.
Ungdomar är huvudmålgruppen men antalet nedladdningar visar att även äldre är lika fascinerade av spelet.
AR och VR (virtual reality) baserade spel är med stor sannolikhet i en nära framtid den tuffaste konkurrenten för idrottsrörelsen (och många andra verksamheter också).
I kombination med wearables som fitbit och andra gadjets kommer små och stora IT-bolag att ta fram massor av fascinerande, underbara, roliga spel som ger minst lika mycket glädje som den traditionella föreningsidrotten. Och lika mycket kroppsrörelse.
När världens smartaste och kreativa människor har tillgång till obegränsat med kapital så händer det grejor. Det är osannolikt att svenska förbund ingår i den miljö där de mest kreativa och kapitalet samlas.
Idrotten ser inte verkligheten
De flesta idrottsledare jag pratat med om den här utvecklingen de senaste åren vill inte ens se det som en konkurrent. Med den synen på omvärld så kan det bara gå åt helvete.
Idrottsrörelsen konkurrerar om människors fritid och den konkurrensen ökar hela tiden. Augmented reality, virtual reality och wearables kommer tillsammans med e-spelens snabba utveckling skapa en helt ny konkurrenssituation inom bara några år.
Tveksam till att ideell förening med 100-åriga stadgar, en bunt farbröder i min ålder i styrelsen, medlemskrav och träning vid en bestämd tidpunkt på en plats där man inte är kan konkurrera.
Det är troligt att första dagen spelet är släppt i Sverige så kommer fler att ladda ner det än vad det finns medlemmar i vårt största förbund. Det sker enligt media om några dagar.
Idrotten måste vara på hugget
Ur ett folkhälsoperspektiv är det här snarare positivt än negativt. Fler människor som rör på sig mer är vad Gabriel Wikström drömmer om.
Kan globala företag på en kafferast och utan en krona i statsstöd ordna det som skulle ta idrotten decennier och kräva ökat stöd är alla vinnare. Utom just idrottsrörelsen då.
Redan i augusti, när fotbollsträningen för ungdomar kör i gång igen, är jag rädd att vi ser färre deltagare i gruppen över tio år.
För mig som vill ha en stark och framgångsrik idrottsrörelse som med tyngd kan prata för hela den svenska idrotten är den här utvecklingen skrämmande. Inte för att den på något sätt är dålig för samhällsutvecklingen utan för att idrottsrörelsen totalt verkar sakna vilja att bemöta den här utvecklingen.
Risken att vi har eller får en idrottsrörelse som lever i den verklighet vi hade är hög. Det är en väg som garanterat leder bort från framgång.
Vägen framåt för idrottsrörelsen måste vara att i samverkan med IT-företagen se till att man blir en aktör på den här marknaden.
Se möjligheter i stället
Kan golfen anamma fotbollsgolf, vilket är smartare än de flesta förstått då det skapar en gigantisk rekryteringsbas i form av alla de ungdomar som fotbollen exkluderar mellan 12-20-års ålder när fler klubbar har byggt banor så kan man gå vidare tillsammans med alla de företag som utvecklar IT-lösningar i forma av klockor och appar för att bygga spel som attraherar fler.
Orienteringsförbundet kan förmodligen använda Pokemon go som det är, principen är densamma men det krävs ingen skog och inga utplacerade kontroller, ingen starter, inget medlemskap, ingen tidtagningsutrustning. Allt finns redan i deltagarnas mobiler.
Alla de hockeyklubbar som äger eller driftar sin arena bör självfallet ta fram proffslag i e-spel och den vägen skapa fler lönsamma event i sin arena.
Det som krävs är egentligen bara tre saker:
• Förstå att man konkurrerar om människors fritid och hela tiden måste bli bättre på att skapa upplevelse.
• Ta bort hinder som medlemskap, exkludering genom elitsatsning och exkludering genom att bara tillåta ideella aktörer.
• Samverkan med kommersiella aktörer även i erbjudandet av verksamhet.
Sen krävs det en fjärde liten tillkommande detalj.
Förtroendevalda som vill att deras förening/förbund skall verka i den verklighet vi får.
Måste vakna nu
Jag har i flera år pekat på att GUD (Globalisering, Urbanisering och Digitalisering) kommer att förändra förutsättningen för Idrottsrörelsen totalt.
Jag har tjatat om att Digitaliseringen kommer att gå fortare än någon anar och att mer hände de kommande fem åren än vad som hände de senaste fem åren. Vi står inför större paradigmskifte än med ångmaskin, bilen, elektricitet och telefonen och det kommer att ändra på allt.
Men ingenting i förändring kommer självfallet att ske i tid. Svensk Idrottsrörelse kommer att fortsätta på samma sätt som man alltid gjort. Små och långsamma reaktiva steg, inga proaktiva.
Under tiden så kan Nintendo, Google, Microsoft, Apple och alla de andra tillse att vi alla kan fylla vår fritid med underbara upplevelser via deras kreativitet och tjänster. Vi kommer den vägen att få stimulans att röra på oss mer så saknaden över idrottsrörelsen behöver inte bli så stor.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1 i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”. Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final.
Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.