Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

En arena i kapitalismens klor

Tjusig och förförisk - men så är det också tjusiga pengar. 3,3 miljarder... Foto: TT

 

Det har skett ägarförändringar i Friends Arena. Fabege har köpt ut statliga Jernhusen, Solna stad och Peab.

Miljardären Erik Paulsson äger Fabege och hans bror Mats äger Peab. De påstås inte vara så goda vänner längre, och de har delat upp sitt ägande. Detta är dock i sammanhanget oväsentligt.

Minus 200 miljoner per år

Det som är väsentligt är att fastigheten som har kostat 3,3 miljarder i byggnad och ombyggnad (arenan var felaktigt ritad och behövdes göras om efter tre år) nu ägs av det urfattiga Svenska Fotbollförbundet och ett börsnoterat fastighetsbolag med +10 miljarder i tillgångar. 

Arenan kan i bästa fall komma ner till förluster på bara ca 120 miljoner per år, dock syns inga tecken på annat än att den befintliga nivån på minus 200 miljoner ligger kvar i flera år till.

SvFF äger 33 procent (man säger 22 procent eftersom man lånat pengar av Folksam mot 11 procent men avtalet är sådant att SvFF äger förlusten för Folksams andel). 

SvFF har inte råd att betala sin andel av förlusterna. 33 procent av 200 miljoner (som är nuvarande nivå) är 66 miljoner och det klarar inte SvFF. Fabege har hjälpt dem hittills men vad som händer när Erik Paulsson lämnar bolaget (han är gammal) står skrivet i stjärnorna. 

De gör vinster

För Peab, Solna stad och Jernhusen är Arenastaden en ekonomisk bingo som gör förluster på arenan till småpengar i sammanhanget.

Läget är nu som följer. Arenan är värd någonstans mellan 800 miljoner och 1 miljard. När Lagardère når en sådan omsättning att man kan betala runt 75 miljoner i hyra når man den värderingen. Direktavkastning på 6-8 procent får ses som det normala i fastighetsbranschen. Fabege som noterat bolag kan inte ta upp värdet till det ursprungliga. Swedbank som har lånat ut 1,6 miljarder bör kräva in säkerheten för lånet.

Mitt i detta står då svensk folkrörelses största aktör, den ideella organisationen Svenska Fotbollförbundet. Höll på att skriva demokratiska också, men där är man inte riktigt utifrån sitt agerande vid senaste ordförandevalet (inget fel på ordförande, bara på processen) och hur man hanterar förbundsmöten och information. 

Friends Arena har kostat förbundet allt kapital man byggt upp under 100 år och mer därtill. Ägandet är och kommer för lång tid att vara värdelöst och en belastning. Samhälls- och teknikintresse skapar behov av en större renovering inom 20-25 år vilket gör att avskrivning är för låg. 

Har inte råd längre

Förbundet har inte råd att vara med på de löpande nyemissioner som behöver göras. Att vara minoritetsägare som fattig aktör med en majoritetsägare som är förmögen är den sämsta positionen man kan ha. Sägningen är ”En liten minoritetsägare är en liten idiot, en stor minoritetsägare är en stor idiot”. 

Förbundets verksamhet var sist jag kollade att utveckla svensk fotboll. Står ingenting i stadgarna om att äga olönsamma multiarenor. Satsningen på Friends är det dummaste man har gjort och man agerade trots att all kunskap om hur ekonomin skulle utvecklas fanns där tidigt. 

Skälet till att jag fem år i förväg kunde förutse de årliga förlusterna beror inte på att jag är synsk eller fantastiskt duktig. Det tog ca 20 minuter att göra beräkningen och resultatet blev 200 miljoner i förlust. 

Varken event eller publik räcker

Att vi inte har event nog för två stora arenor i Stockholm och dessutom inte har publik nog visste alla. Friends marknadsplaner inför beslutet baserades på 1,5 miljoner besökare per år. Med 40 kronor i hyra per besökare till fastighetsbolaget var det bara att räkna.

Trafikkaoset i huvudstaden har minskat upptagningsområdet för arenan dramatiskt och fortsätter e-handeln att utvecklas så riskerar även Mall of Scandinavia att få problem om tio år även om upplevelsedelen av arenan är betydande.

SvFF bör skyndsamt finna en väg att bli av med ägandet i arenan. Den kan bara gå med vinst om man tar en smäll på 2,5 miljarder och även då är vinsten fem-sju år borta.

Kastat bort en halv miljard

För Lars-Åke Lagrell blir arenan något som förstör bilden av den smartaste och duktigaste ledaren i idrottssverige under mer än 20 år på samma sätt som Reinfeldts eftermäle förstörs av migrationsöverenskommelsen med MP. 

Arenan skulle självfallet ändå ha byggts för att skapa arenastaden och den vägen berika PEAB, Fabege, Jernhusen och Solna stad men utan investering från SvFF. 

Förbundet använde all sin kompetens för att landa i en slutsats att man skulle gå all in på den garanterade förlustaffären och tacka nej till de delar som garanterat skulle generera stora vinster.

SvFF har kastat bort en halv miljard och gjort det medvetet. Det är svårt att förstå.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.