Så ska Sverige få stortävlingar

I en unik satsning samarbetar Stockholm, Göteborg, Malmö samt Jämtland/Härjedalen, med Riksidrottsförbundet under namnet Sweet Spot Sweden i en internationell lansering av Sverige som det framtida landet för stora idrottsevenemang. Regeringen har också reserverat 10 miljoner kronor för satsningen.

Regeringen anslog 10 miljoner kronor för att främja internationella evenemang i Sverige, via ett beslut som är mer än ett år gammalt.

Regeringens 10 miljoner

Nu kommer pengarna till användning. Via ett förhöjt anslag ”Stöd till idrotten” från och med 2010 har Riksidrottsförbundet uppgiften att hantera miljonerna.

Det var i propositionen "Statens stöd till idrotten" (prop. 2008/09:126) som regeringen bedömde att det är viktigt att främja internationella idrottsevenemang i Sverige, särskilt sådana evenemang som bidrar till att idrottsliga och andra positiva värden uppstår:

”Behovet av stöd till arrangörer för att fler internationella evenemang inom skilda områden ska förläggas i Sverige har uppmärksammats i olika sammanhang. Den internationella konkurrensen om att få internationella evenemang till Sverige är särskilt stor inom idrottsområdet”, skrev Kulturdepartementet.

Idrottens egen PR-grupp

Nu behövs pengarna. RF har inte egentligen egna pengar att finanseria en internationella marknadsföring, men 10 miljoner från regeringen räcker en bit. Dessutom är tanken att de fyra övriga aktörerna ska anslå pengar.

Idrottens egen PR-grupp har ännu ingen önskelista över vilka evenemang som de ska ta sikte på. Men när alla är samlade vid SportAccord Convention under en aprilvecka i London ska planerna formas.

Att så många parter har gått samman och försöker åstadkomma något slagkraftigt har tidigare bara skett vid försöken att få OS till Sverige.

Träffa beslutsfattare i London

Sveriges tre storstäder och vinterregionen Jämtland/Härjedalen gör gemensam sak och ska delta via den internationella mässan i London då många beslutsfattare är samlade.

- Ett framgångsrikt idrottsevenemang är en oöverträffad möjlighet att visa upp sitt land, sin idrott och sin stad eller region, menar parterna i ett gemensamt uttalande.

- Besökare kommer till staden och landet för att titta på tävlingarna där de spenderar såväl tid som pengar. Ofta kommer de tillbaka. Många städer och länder har insett det, satsar idag därefter och kampen om att vinna hem mästerskap och tävlingar är hårdare än någonsin.

Startar lobbyingarbetet

Kvartetten har insett att enda chansen att nå framgång i ansökningarna och inte minst lobbyingarbetet är att jobba tillsammans.

- Tankarna bakom samarbetet är att göra det som svensk idrott alltid varit bäst på – att bygga ett vinnande lag, , säger Karin Mattsson Weijber, Riksidrottsförbundets ordförande.

- Därför visar vi upp Sverige på världens största, och kanske viktigaste, mötesplats för idrottsevenemang SportAccord Convention i London i april 2011 och i Quebec City i maj 2012.

Historiskt sett har de olika idrottsförbunden ofta och med ganska jämn takt arrangerat VM, EM och andra internationella tävlingar.

Idag krävs ett helt annat långsiktigt arbete än tidigare. Enskilda satsningar kommer att ha svårt att hävda sig i konkurrensen och för att kunna få hem de stora evenemangen krävs gemensamma krafter.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

På fredagseftermiddagen kom utslaget från CAS som resultat av de svenska idrotternas protester sedan de inte hade blivit uttagna till OS  i Paris. 

Deras  yrkande att ändå få klartecken och kunna resa till OS nobbades, vilket var ganska väntat, enligt advokaten Karl Ole Möller som var de fem atleternas  talesman. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.