Så ska Sverige få stortävlingar

I en unik satsning samarbetar Stockholm, Göteborg, Malmö samt Jämtland/Härjedalen, med Riksidrottsförbundet under namnet Sweet Spot Sweden i en internationell lansering av Sverige som det framtida landet för stora idrottsevenemang. Regeringen har också reserverat 10 miljoner kronor för satsningen.

Regeringen anslog 10 miljoner kronor för att främja internationella evenemang i Sverige, via ett beslut som är mer än ett år gammalt.

Regeringens 10 miljoner

Nu kommer pengarna till användning. Via ett förhöjt anslag ”Stöd till idrotten” från och med 2010 har Riksidrottsförbundet uppgiften att hantera miljonerna.

Det var i propositionen "Statens stöd till idrotten" (prop. 2008/09:126) som regeringen bedömde att det är viktigt att främja internationella idrottsevenemang i Sverige, särskilt sådana evenemang som bidrar till att idrottsliga och andra positiva värden uppstår:

”Behovet av stöd till arrangörer för att fler internationella evenemang inom skilda områden ska förläggas i Sverige har uppmärksammats i olika sammanhang. Den internationella konkurrensen om att få internationella evenemang till Sverige är särskilt stor inom idrottsområdet”, skrev Kulturdepartementet.

Idrottens egen PR-grupp

Nu behövs pengarna. RF har inte egentligen egna pengar att finanseria en internationella marknadsföring, men 10 miljoner från regeringen räcker en bit. Dessutom är tanken att de fyra övriga aktörerna ska anslå pengar.

Idrottens egen PR-grupp har ännu ingen önskelista över vilka evenemang som de ska ta sikte på. Men när alla är samlade vid SportAccord Convention under en aprilvecka i London ska planerna formas.

Att så många parter har gått samman och försöker åstadkomma något slagkraftigt har tidigare bara skett vid försöken att få OS till Sverige.

Träffa beslutsfattare i London

Sveriges tre storstäder och vinterregionen Jämtland/Härjedalen gör gemensam sak och ska delta via den internationella mässan i London då många beslutsfattare är samlade.

- Ett framgångsrikt idrottsevenemang är en oöverträffad möjlighet att visa upp sitt land, sin idrott och sin stad eller region, menar parterna i ett gemensamt uttalande.

- Besökare kommer till staden och landet för att titta på tävlingarna där de spenderar såväl tid som pengar. Ofta kommer de tillbaka. Många städer och länder har insett det, satsar idag därefter och kampen om att vinna hem mästerskap och tävlingar är hårdare än någonsin.

Startar lobbyingarbetet

Kvartetten har insett att enda chansen att nå framgång i ansökningarna och inte minst lobbyingarbetet är att jobba tillsammans.

- Tankarna bakom samarbetet är att göra det som svensk idrott alltid varit bäst på – att bygga ett vinnande lag, , säger Karin Mattsson Weijber, Riksidrottsförbundets ordförande.

- Därför visar vi upp Sverige på världens största, och kanske viktigaste, mötesplats för idrottsevenemang SportAccord Convention i London i april 2011 och i Quebec City i maj 2012.

Historiskt sett har de olika idrottsförbunden ofta och med ganska jämn takt arrangerat VM, EM och andra internationella tävlingar.

Idag krävs ett helt annat långsiktigt arbete än tidigare. Enskilda satsningar kommer att ha svårt att hävda sig i konkurrensen och för att kunna få hem de stora evenemangen krävs gemensamma krafter.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.