De ska utbilda ungdomar
Ungdomarna ska lära mer om integration och jämställdhet med hjälp av idrott - ett svenskt initiativ i samarbete med FN och med en svensk idrottsstjärna som inspiratör.
Efter en extremt framgångsrik idrottskarriär har Carolina Klüft antagit en ny utmaning: att agera föreläsare och inspiratör på UN Power of Sport Camp på Bosön 6-17 september – ett svenskt initiativ för att knyta samman och utbilda ungdomar från hela världen på temat ”idrott för jämställdhet och integration”.
Ungdomarna inspirerar
Idrottsledarna arbetar i olika gräsrotsorganisationer som bekämpar fattigdom, löser konflikter, driver ökad jämställdhet, lyfter självkänslan och på andra sätt förbättrar livsvillkoren för barn och ungdomar med hjälp av idrott.
Klüft har varit med i sedan starten 2013 och får i år träffa 25 ungdomar – 14 tjejer och elva killar – i åldern 18-25 år från länder som Nepal, Afghanistan, Ghana, Zambia och Sydafrika.
- Ungdomarna inspirerar verkligen. Deras nyfikenhet, målmedvetenhet och glädje smittar av sig och genom idrott kan de skapa verklig förändring både för sig själva och för sitt samhälle. Det är något vi alla borde ta till oss av. De är fantastiska förebilder, förklarar Carolina Klüft sitt engagemang för Idrottens Affärer.
Morgondagens idrottsledare
De är morgondagens idrottsledare som förenar idrott med att lära ut avgörande kunskap, samt förändra attityder och beteenden i sina respektive hemländer. De utbildas av bland annat Un Women, UN AIDS, Futebol da Forca och Liverpool FC.
Bakom initiativet The Power of Sport Camp står Anders Sewerin, grundare av Cruyff Institute Sverige som utbildar idrottskvinnor och idrottsmän inom ledarskap och affärsmanskap i programmet MDA, Management Diploma for Athletes.
Magdalena Forsberg, Peter Forsberg och Per-Ulrik Johanson är några av idrottsstjärnorna som tagit MDA-examen inom ramen för Cruyff Institute.
Idrott kan göra skillnad
Anders Sewerin har fått med FN, och stöd från vice generalsekreterare Jan Eliasson, på den internationella integrationssatsningen.
Inte nog med det, han har även fått världsorganisationen att göra något unikt, nämligen att engagera fyra olika FN-organisationer i ett och samma projekt: United Nations Office on Sport for Development and Peace (UNOSDP), UN Development Programme (UNDP, FN:s organ för långsiktig hållbarhet), UNAIDS och UN Women.
- Idrott kan göra stor skillnad i en enskild människas liv. Idrott kan också vara med och förändra ett samhälle. Vi vill genom den här utbildningen i Sverige bidra till att fler får chansen att göra det. Idrottens samhällsnytta kan inte bli mer konkret och tydlig än så här, säger Anders Sewerin och fortsätter:
1 000 kvinnor ska rekryteras
- Varje deltagare utvecklas på UN Power of Sport Camp och får kunskaper med sig hem om hur de ska arbeta för att förändra attityder runt omkring sig. De unga ledarna kommer hit till Bosön och utbildas i hur de kan använda idrott för att driva utveckling, visst, men allra viktigast är hur de som den nya generationen idrottsledare verkligen åstadkommer förändring på hemmaplan.
Denna gång har de dessutom ett gemensamt mål; ”1000 Girls Campaign”. Totalt ska 1 000 unga kvinnor rekryteras till att jobba inom deras organisationer, och med hjälp av idrotten bidra till ytterligare jämställdhet.
Och det är en svensk med stort hjärta för idrott, ledarskap och integration som bidrar till den förändringen: Anders Sewerin.
Mest lästa just nu
Zlatan Ibrahimovic är van vid att gå vinnande ur kamper. Men nu tvingas han acceptera en förlust. En dom i Stockholms tingsrätt slår fast att en hyresgäst får bo kvar Zlatans och Helena Segers hus på Östermalm i Stockholm.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.