De ska utbilda ungdomar
Ungdomarna ska lära mer om integration och jämställdhet med hjälp av idrott - ett svenskt initiativ i samarbete med FN och med en svensk idrottsstjärna som inspiratör.
Efter en extremt framgångsrik idrottskarriär har Carolina Klüft antagit en ny utmaning: att agera föreläsare och inspiratör på UN Power of Sport Camp på Bosön 6-17 september – ett svenskt initiativ för att knyta samman och utbilda ungdomar från hela världen på temat ”idrott för jämställdhet och integration”.
Ungdomarna inspirerar
Idrottsledarna arbetar i olika gräsrotsorganisationer som bekämpar fattigdom, löser konflikter, driver ökad jämställdhet, lyfter självkänslan och på andra sätt förbättrar livsvillkoren för barn och ungdomar med hjälp av idrott.
Klüft har varit med i sedan starten 2013 och får i år träffa 25 ungdomar – 14 tjejer och elva killar – i åldern 18-25 år från länder som Nepal, Afghanistan, Ghana, Zambia och Sydafrika.
- Ungdomarna inspirerar verkligen. Deras nyfikenhet, målmedvetenhet och glädje smittar av sig och genom idrott kan de skapa verklig förändring både för sig själva och för sitt samhälle. Det är något vi alla borde ta till oss av. De är fantastiska förebilder, förklarar Carolina Klüft sitt engagemang för Idrottens Affärer.
Morgondagens idrottsledare
De är morgondagens idrottsledare som förenar idrott med att lära ut avgörande kunskap, samt förändra attityder och beteenden i sina respektive hemländer. De utbildas av bland annat Un Women, UN AIDS, Futebol da Forca och Liverpool FC.
Bakom initiativet The Power of Sport Camp står Anders Sewerin, grundare av Cruyff Institute Sverige som utbildar idrottskvinnor och idrottsmän inom ledarskap och affärsmanskap i programmet MDA, Management Diploma for Athletes.
Magdalena Forsberg, Peter Forsberg och Per-Ulrik Johanson är några av idrottsstjärnorna som tagit MDA-examen inom ramen för Cruyff Institute.
Idrott kan göra skillnad
Anders Sewerin har fått med FN, och stöd från vice generalsekreterare Jan Eliasson, på den internationella integrationssatsningen.
Inte nog med det, han har även fått världsorganisationen att göra något unikt, nämligen att engagera fyra olika FN-organisationer i ett och samma projekt: United Nations Office on Sport for Development and Peace (UNOSDP), UN Development Programme (UNDP, FN:s organ för långsiktig hållbarhet), UNAIDS och UN Women.
- Idrott kan göra stor skillnad i en enskild människas liv. Idrott kan också vara med och förändra ett samhälle. Vi vill genom den här utbildningen i Sverige bidra till att fler får chansen att göra det. Idrottens samhällsnytta kan inte bli mer konkret och tydlig än så här, säger Anders Sewerin och fortsätter:
1 000 kvinnor ska rekryteras
- Varje deltagare utvecklas på UN Power of Sport Camp och får kunskaper med sig hem om hur de ska arbeta för att förändra attityder runt omkring sig. De unga ledarna kommer hit till Bosön och utbildas i hur de kan använda idrott för att driva utveckling, visst, men allra viktigast är hur de som den nya generationen idrottsledare verkligen åstadkommer förändring på hemmaplan.
Denna gång har de dessutom ett gemensamt mål; ”1000 Girls Campaign”. Totalt ska 1 000 unga kvinnor rekryteras till att jobba inom deras organisationer, och med hjälp av idrotten bidra till ytterligare jämställdhet.
Och det är en svensk med stort hjärta för idrott, ledarskap och integration som bidrar till den förändringen: Anders Sewerin.
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.