Men osäkerhet runt åskådarsiffrorna
Ett av målen för städerna Helsingborg och Landskrona som arrangerade SM-aveckan sommaren 2018 var att locka besökare. Och enligt den utvärdering veckan som gjort så lyckades man. Över 100 000 personer ska ha besökt SM-veckan. Men Idrottens Affärer kan nu visa att det är en siffra som det råder stor osäkerhet kring.
På en avstängd del av Drottninggatan susar rullskidåkare efter rullskidåkare fram. Det är kval i sprinten. Längs staketet som kantar banan är det tomt.
Ljudet från jubel och applåder är öronbedövande när truppgymnastiken har sin finaldag.
Här var det trångt
Och det är trångt, så trångt att alla inte kommer i den fullsatta Arenan.
På framställda stolar sitter ett 30-tal föräldrar och hejar på sina barn när SM i tadio avgörs i en undanskymd lokal vid Arenan. Då och då tittar något främmade ansikte förbi men försvinner snabbt.
De tog ett kvällsdopp
Några varma Helsingborgare spanar nyfiket och undrar vad som händer när de är på väg till ett tidigt kvällsdopp. Det är i princip de åskådarna som kustroddarna har förutom nära och kära och andra medtävlare.
Bilderna på antalet åskådare vid de olika tävlingarna på SM-veckan varierar. Några få idrotter tog entré till sina tävlingar men i övrigt var det fri entré.
För att få veta mer om hur många som besökte och deltog i SM-veckan och hur besökarna bodde och spenderade sina pengar gav arrangörerna företaget Upplevelseinstitutet uppdraget att göra en utvärdering av SM-veckan.
Det gjordes 2 569 intervjuer med personer som befann sig på och omkring de olika tävlingsarenorna. Enkäten omfattade 419 svar – från 634 i ett ”urval av besökare”. Dessutom ska det ha skett telefonintervjuer med 850 personer i Landskrona och Helsingborg.
Utifrån det materialet kom man fram till det varit 110 349 besökare, 88 816 i Helsingborg 30 475 i Landskrona. Det skulle var innebära mer än dubbelt så många besökare jämfört med SM-veckan 2016 i Norrköping och 46 999 fler än i Borås 2017. En markant ökning, alltså.
- Vår beräkning av antal på besökare bygger en fråga i våra enkäter där vi undrar om man besökt SM-veckans tävlingar och kringarrangemang. Frågeställningen är formulerad av Riksidrottsförbundet och den har vi använt under 2018. Hur den formuleringen har varit i tidigare undersökningar kan inte jag svara på, säger Andreas Andersson projektledare på Upplevelseinstitutet.
En tredjedel Helsingborgare på plats ?
Det framhölls att mer än en tredjedel av alla Helsingborgare hade varit på något evenemang under veckan!
Utvärderingens resultat speglas inte av de iakttagelser och upplevelser av intresset som Idrottens Affärer har fått.
Men arrangörerna litar på utvärderingen.
-Jag tycker det är rimliga besökssiffror, säger Camilla Plate som var lokal projektledare på SM-veckan.
-Det är svårt att uppskatta hur många det var. Det var HUI som gjorde utvärderingarna åren innan och de tittade inte på kringarrangemang, säger Per Bergljung som är evenemangsansvarig på Riksidrottsförbundet (RF).
Han tycker också att det är svårt att ifrågasätta det som kommer fram i utvärderingen.
-Det finns bara några få aktörer som gör den här typen av utvärderingar och de använder ungefär samma metoder. Så vi får förlita oss på det som det rapporteras, fortsätter Bjurling.
Tvivel inför siffrorna
Såväl den lokala arrangören som RF litar på de siffror som Upplevelseinstitutets utvärdering anger. Och det är inte ovanligt att man gör det.
-Det är ofta så med den här typerna utvärdering. Är det överpositiva siffror så är arrangörerna nöjda och i ifrågasätter inget, säger Hans Wessblad som bland annat studerar sådana här undersökningar på Linnéuniversitet i Kalmar
Men det kan finnas skäl att titta närmare på snabba undersökningar av utfallet av ett evenemang.
-Sådana här undersökningar och utvärderingar har alltid varit diskuterade och i ifrågasatta. I den här typen av något mindre och därmed billigare undersökningar finns det alltid felmarginaler och resultaten kan slå fel på olika håll, menar Hans Wessblad universitetslektor vid Linnéuniversitet i Kalmar.
Håkan Svensson
Mest lästa just nu
Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1 i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”. Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final.
Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Skriv kommentar