Svenskarna mera positiva till OS-ansökan

Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, känner medvind i sina ansträngningar att placera värdskapet för 2030 års olympiska vinterspel i Sverige, och med Stockholm som tänkt huvudort.

Vid en så kallad statusuppdatering av pågående förstudie redovisades på fredagen svaren från en opinionsundersökning av Kantar Public, gjord 4-14 april och baserad på  3 300 intervjuer.

Sju av tio svenskar är positiva till en ansökan, under förutsättning att Sverige har möjlighet att genomföra hållbara, demokratiska och kostnadseffektiva spel.

Åsa Edlund Jönsson, generalsekreterare SOK, och Hans von Uthmann, ny ordförande i SOK, vid pressträffen, där det framkom att många svenskar gärna ser ett OS här.

Senast 1 juli ska förstudien vara klar, och hittills har över 100 möten med idrotten, politiken, näringslivet och samhället ägt rum, 

Ett arbete som inleddes den 8 februari, sedan IOK, Internationella Olympiska Kommittén mer eller mindre uppmanat Sverige att lämna in en ansökan. En inbjudan med armbågen, då IOK saknade kandidatstäder för 2030.

Nytt koncept för OS

 IOK har dessutom presenterat ett nytt koncept, mer anpassat för mindre nationer att ansöka om spelen.

-Jag tycker det är viktigt att kunna redovisa de här siffrorna i våra fortsatta kontakter. Med politiker och näringsliv samt de fyra städer som vi nu pekat ut som arrangörorter, det vill säga Stockholm, Falun, Östersund och Åre, säger Hans von Uthmann, nyvald ordförande i SOK.

-Rent allmänt kan sägas att Falun, Östersund och Åre är betydligt mer bekväma med att kliva in som  delar av vår ansökan. Det gäller såväl politiker som lokalt näringsliv, sammanfattar Hans von Uthmann.

SOK arbetar under viss tidspress. Redan i samband med sommar-OS i Paris 2024 vill IOK utse arrangör för 2030.  En preliminär budget beräknas landa på 16,5 miljarder, mot 14 miljarder när Sverige 2026 föll mot Italien och Milano/Cortina.

I stöd från IOK kalkylerar Hans von Uthmann med cirka 10 miljarder. Helt avgörande för en svensk ansökan är regeringens inställning samt vad Karin Wannberg (s) finansborgarråd i Stockholm säger.

-Ja, det är upp till oss att visa på de mervärden som ett värdskap innebär.  Ur alla synvinklar. Helt enkelt en motor för en stark positiv samhälls – och idrottsutveckling,  betonar Hans von Uthmann.

Kriget i Ukraina och de krafter och signaler som sipprat ut från IOK-borgen i Lausanne, hängde som  en våt filt över fredagens presskonferens. Röster, som tycks ha stöd av IOK-basen himself, Thomas Bach, att idrottsmän från Ryssland och Belarus ska välkomnas till OS 2024.

Krävs bred opinion

-Det vore förödande för vårt arbete. All erfarenhet visar att en ansökan måste ha en bred opinion i ryggen. I den nordiska idrottsfamiljen har vi redan tagit ställning mot ett öppnande på det vis som IOK signalerar, fastslog Björn Eriksson RF-ordföranden.

- Men det sagt tycker jag det vore tjänstefel av oss företrädare för svensk idrott att inte hörsamma IOK:s, låt oss kalla det inbjudan, menade Björn vidare.

Liknande tongångar hördes från Åsa Llinares Norlin, ordförande i parasportförbundet.

-Vi ser att vi tappar medlemmar efter pandemi åren,  paraolympiska spel på hemmaplan vore en oerhörd stor sak för oss, sade hon.

I den nu redovisade förstudien ska inga nya arenor byggas, det innebär att SOK kommer att söka samarbete såväl västerut som österut.  Utspridda spel är i dag helt ok för OS-gudarna.

 En skridskooval av internationell klass finns i norska Hamar, det omtalade ”Vikingskipet”, där Norges Johann Olav Koss var skridskokung i Lillehammar OS 1994

 I Sigulda, Lettland, finns bob  och rodelbanor av internationell klass. Lettland har visat stort intresse och vill gärna också komma ifråga som värd för ishockeyns ena gruppspel.

-Vi har ingen skridsko oval i Sverige, vi måste således söka samarbete.  Det samma gäller bob och rodel. Min bedömning i dag är att vi kan nå en lösning. Under alla omständigheter är det Stockholm som är kärnan i vår eventuella ansökan, avslutar Hans von Uthmann.

Inom SOK, ja svensk idrott överhuvudtaget, poängteras att ”arvet” efter ett olympiskt spel 2030, är minst lika viktigt som själva genomförandet.

-Det ger effekter överallt i samhället. Till och med utbyggnaden av ladd stolpar för elbilar kommer att skyndas på. Se på Norge och det uppsving vinteridrotten fick efter 1994, sade Åsa Edlund Jönsson, ny general sekreterare i SOK, tidigare chef på TV-sporten., 

Apropå arv, det är omöjligt att inte snegla på den utveckling som Norges vinteridrott haft sedan fiasko OS i Calgay1988,  Norge fick åka hem utan guld. I  Lillehammar sex år senare ,10 guld och i Peking förra året, 16 guld och bästa nation med 37 medaljer.

 Ringa in i almanackan redan nu: OS i Stockholm ska äga rum 8-24 februari 2030, paralympics 8-17 mars. Vädergudarna är på vår sida den perioden intygar Hans von Uthmann.

Kjell Nilsson 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Häcken har utvecklats till en unik klubb i Sverige.
-Men så har vi också jobbat hårt för att komma dit vi är i dag, betonar klubbdirektören, Marcus Jodin.
Han njuter av den ekonomiska bilden och uppmärksamheten – på ett annorlunda sätt.  Han ska nämligen göra dubbla starter i Vasaloppet!
Häcken har två lag i stafett-Vasan, Marcus ingår i det ena laget på fredagen och dessutom ska han starta i det stora loppet på söndag.
Han säger själv att han är rätt bra tränad och kan åka med ett leende.
Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.
Det skulle jag önska, ja, unna er allihopa.  Att se och höra det fantastiska, det som är få förunnat, att vara på plats i Sälen nu på på söndagsmorgonen. Bara några hundra personer förmånen att få  titta på. Desto fler, inte mindre än 15 000 skidåkare har huvudrollerna.
Det är några oförglömliga timmar i Berga By .

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Viaplay Group trycker gasen i botten och maxar utbudet av motorsport med den nya satsningen "Motorhelg" i TV10-  med flera svenskar i reportage.. Framför allt  om svenskarna som konkurrerar i  IndyCar-premiären den 10 mars, och porträtt av  om det svenska löftet, Dino Beganovics resa i Formel 3. I premiären blir det även dokumentärer, om F1-kval och highlights från F2-race..

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.