Svenskarna mera positiva till OS-ansökan

Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, känner medvind i sina ansträngningar att placera värdskapet för 2030 års olympiska vinterspel i Sverige, och med Stockholm som tänkt huvudort.

Vid en så kallad statusuppdatering av pågående förstudie redovisades på fredagen svaren från en opinionsundersökning av Kantar Public, gjord 4-14 april och baserad på  3 300 intervjuer.

Sju av tio svenskar är positiva till en ansökan, under förutsättning att Sverige har möjlighet att genomföra hållbara, demokratiska och kostnadseffektiva spel.

Åsa Edlund Jönsson, generalsekreterare SOK, och Hans von Uthmann, ny ordförande i SOK, vid pressträffen, där det framkom att många svenskar gärna ser ett OS här.

Senast 1 juli ska förstudien vara klar, och hittills har över 100 möten med idrotten, politiken, näringslivet och samhället ägt rum, 

Ett arbete som inleddes den 8 februari, sedan IOK, Internationella Olympiska Kommittén mer eller mindre uppmanat Sverige att lämna in en ansökan. En inbjudan med armbågen, då IOK saknade kandidatstäder för 2030.

Nytt koncept för OS

 IOK har dessutom presenterat ett nytt koncept, mer anpassat för mindre nationer att ansöka om spelen.

-Jag tycker det är viktigt att kunna redovisa de här siffrorna i våra fortsatta kontakter. Med politiker och näringsliv samt de fyra städer som vi nu pekat ut som arrangörorter, det vill säga Stockholm, Falun, Östersund och Åre, säger Hans von Uthmann, nyvald ordförande i SOK.

-Rent allmänt kan sägas att Falun, Östersund och Åre är betydligt mer bekväma med att kliva in som  delar av vår ansökan. Det gäller såväl politiker som lokalt näringsliv, sammanfattar Hans von Uthmann.

SOK arbetar under viss tidspress. Redan i samband med sommar-OS i Paris 2024 vill IOK utse arrangör för 2030.  En preliminär budget beräknas landa på 16,5 miljarder, mot 14 miljarder när Sverige 2026 föll mot Italien och Milano/Cortina.

I stöd från IOK kalkylerar Hans von Uthmann med cirka 10 miljarder. Helt avgörande för en svensk ansökan är regeringens inställning samt vad Karin Wannberg (s) finansborgarråd i Stockholm säger.

-Ja, det är upp till oss att visa på de mervärden som ett värdskap innebär.  Ur alla synvinklar. Helt enkelt en motor för en stark positiv samhälls – och idrottsutveckling,  betonar Hans von Uthmann.

Kriget i Ukraina och de krafter och signaler som sipprat ut från IOK-borgen i Lausanne, hängde som  en våt filt över fredagens presskonferens. Röster, som tycks ha stöd av IOK-basen himself, Thomas Bach, att idrottsmän från Ryssland och Belarus ska välkomnas till OS 2024.

Krävs bred opinion

-Det vore förödande för vårt arbete. All erfarenhet visar att en ansökan måste ha en bred opinion i ryggen. I den nordiska idrottsfamiljen har vi redan tagit ställning mot ett öppnande på det vis som IOK signalerar, fastslog Björn Eriksson RF-ordföranden.

- Men det sagt tycker jag det vore tjänstefel av oss företrädare för svensk idrott att inte hörsamma IOK:s, låt oss kalla det inbjudan, menade Björn vidare.

Liknande tongångar hördes från Åsa Llinares Norlin, ordförande i parasportförbundet.

-Vi ser att vi tappar medlemmar efter pandemi åren,  paraolympiska spel på hemmaplan vore en oerhörd stor sak för oss, sade hon.

I den nu redovisade förstudien ska inga nya arenor byggas, det innebär att SOK kommer att söka samarbete såväl västerut som österut.  Utspridda spel är i dag helt ok för OS-gudarna.

 En skridskooval av internationell klass finns i norska Hamar, det omtalade ”Vikingskipet”, där Norges Johann Olav Koss var skridskokung i Lillehammar OS 1994

 I Sigulda, Lettland, finns bob  och rodelbanor av internationell klass. Lettland har visat stort intresse och vill gärna också komma ifråga som värd för ishockeyns ena gruppspel.

-Vi har ingen skridsko oval i Sverige, vi måste således söka samarbete.  Det samma gäller bob och rodel. Min bedömning i dag är att vi kan nå en lösning. Under alla omständigheter är det Stockholm som är kärnan i vår eventuella ansökan, avslutar Hans von Uthmann.

Inom SOK, ja svensk idrott överhuvudtaget, poängteras att ”arvet” efter ett olympiskt spel 2030, är minst lika viktigt som själva genomförandet.

-Det ger effekter överallt i samhället. Till och med utbyggnaden av ladd stolpar för elbilar kommer att skyndas på. Se på Norge och det uppsving vinteridrotten fick efter 1994, sade Åsa Edlund Jönsson, ny general sekreterare i SOK, tidigare chef på TV-sporten., 

Apropå arv, det är omöjligt att inte snegla på den utveckling som Norges vinteridrott haft sedan fiasko OS i Calgay1988,  Norge fick åka hem utan guld. I  Lillehammar sex år senare ,10 guld och i Peking förra året, 16 guld och bästa nation med 37 medaljer.

 Ringa in i almanackan redan nu: OS i Stockholm ska äga rum 8-24 februari 2030, paralympics 8-17 mars. Vädergudarna är på vår sida den perioden intygar Hans von Uthmann.

Kjell Nilsson 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.