Svenskarna mera positiva till OS-ansökan
Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, känner medvind i sina ansträngningar att placera värdskapet för 2030 års olympiska vinterspel i Sverige, och med Stockholm som tänkt huvudort.
Vid en så kallad statusuppdatering av pågående förstudie redovisades på fredagen svaren från en opinionsundersökning av Kantar Public, gjord 4-14 april och baserad på 3 300 intervjuer.
Sju av tio svenskar är positiva till en ansökan, under förutsättning att Sverige har möjlighet att genomföra hållbara, demokratiska och kostnadseffektiva spel.
Senast 1 juli ska förstudien vara klar, och hittills har över 100 möten med idrotten, politiken, näringslivet och samhället ägt rum,
Ett arbete som inleddes den 8 februari, sedan IOK, Internationella Olympiska Kommittén mer eller mindre uppmanat Sverige att lämna in en ansökan. En inbjudan med armbågen, då IOK saknade kandidatstäder för 2030.
Nytt koncept för OS
IOK har dessutom presenterat ett nytt koncept, mer anpassat för mindre nationer att ansöka om spelen.
-Jag tycker det är viktigt att kunna redovisa de här siffrorna i våra fortsatta kontakter. Med politiker och näringsliv samt de fyra städer som vi nu pekat ut som arrangörorter, det vill säga Stockholm, Falun, Östersund och Åre, säger Hans von Uthmann, nyvald ordförande i SOK.
-Rent allmänt kan sägas att Falun, Östersund och Åre är betydligt mer bekväma med att kliva in som delar av vår ansökan. Det gäller såväl politiker som lokalt näringsliv, sammanfattar Hans von Uthmann.
SOK arbetar under viss tidspress. Redan i samband med sommar-OS i Paris 2024 vill IOK utse arrangör för 2030. En preliminär budget beräknas landa på 16,5 miljarder, mot 14 miljarder när Sverige 2026 föll mot Italien och Milano/Cortina.
I stöd från IOK kalkylerar Hans von Uthmann med cirka 10 miljarder. Helt avgörande för en svensk ansökan är regeringens inställning samt vad Karin Wannberg (s) finansborgarråd i Stockholm säger.
-Ja, det är upp till oss att visa på de mervärden som ett värdskap innebär. Ur alla synvinklar. Helt enkelt en motor för en stark positiv samhälls – och idrottsutveckling, betonar Hans von Uthmann.
Kriget i Ukraina och de krafter och signaler som sipprat ut från IOK-borgen i Lausanne, hängde som en våt filt över fredagens presskonferens. Röster, som tycks ha stöd av IOK-basen himself, Thomas Bach, att idrottsmän från Ryssland och Belarus ska välkomnas till OS 2024.
Krävs bred opinion
-Det vore förödande för vårt arbete. All erfarenhet visar att en ansökan måste ha en bred opinion i ryggen. I den nordiska idrottsfamiljen har vi redan tagit ställning mot ett öppnande på det vis som IOK signalerar, fastslog Björn Eriksson RF-ordföranden.
- Men det sagt tycker jag det vore tjänstefel av oss företrädare för svensk idrott att inte hörsamma IOK:s, låt oss kalla det inbjudan, menade Björn vidare.
Liknande tongångar hördes från Åsa Llinares Norlin, ordförande i parasportförbundet.
-Vi ser att vi tappar medlemmar efter pandemi åren, paraolympiska spel på hemmaplan vore en oerhörd stor sak för oss, sade hon.
I den nu redovisade förstudien ska inga nya arenor byggas, det innebär att SOK kommer att söka samarbete såväl västerut som österut. Utspridda spel är i dag helt ok för OS-gudarna.
En skridskooval av internationell klass finns i norska Hamar, det omtalade ”Vikingskipet”, där Norges Johann Olav Koss var skridskokung i Lillehammar OS 1994
I Sigulda, Lettland, finns bob och rodelbanor av internationell klass. Lettland har visat stort intresse och vill gärna också komma ifråga som värd för ishockeyns ena gruppspel.
-Vi har ingen skridsko oval i Sverige, vi måste således söka samarbete. Det samma gäller bob och rodel. Min bedömning i dag är att vi kan nå en lösning. Under alla omständigheter är det Stockholm som är kärnan i vår eventuella ansökan, avslutar Hans von Uthmann.
Inom SOK, ja svensk idrott överhuvudtaget, poängteras att ”arvet” efter ett olympiskt spel 2030, är minst lika viktigt som själva genomförandet.
-Det ger effekter överallt i samhället. Till och med utbyggnaden av ladd stolpar för elbilar kommer att skyndas på. Se på Norge och det uppsving vinteridrotten fick efter 1994, sade Åsa Edlund Jönsson, ny general sekreterare i SOK, tidigare chef på TV-sporten.,
Apropå arv, det är omöjligt att inte snegla på den utveckling som Norges vinteridrott haft sedan fiasko OS i Calgay1988, Norge fick åka hem utan guld. I Lillehammar sex år senare ,10 guld och i Peking förra året, 16 guld och bästa nation med 37 medaljer.
Ringa in i almanackan redan nu: OS i Stockholm ska äga rum 8-24 februari 2030, paralympics 8-17 mars. Vädergudarna är på vår sida den perioden intygar Hans von Uthmann.
Kjell Nilsson
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.
Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden. De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.
Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar