Därför blev Nicklas så framgångsrik

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vad är AI (artificiell intelligence) egentligen? Skiljer det sig från avancerad data-analys och i så fall hur? Vi kan komma till det, men om vi för nu nöjer oss med att det handlar om data, datakraft och algoritmer så låt mig börja med ”Varför?”. 

Christer Bodell är vägvisaren för Idrottens Affärers läsare, med en text i dag och en ny i morgon.  Det visar sig att här kan Idrotten ha mycket att lära för att nå framgång.

Bodell tar ishockeybacken Nicklas Lidström som ett bra exempel på vad analys kan få för resultat.

Mer än tio år efter filmen ”Moneyball” och nästan 20 år efter boken med samma namn om Oakland A:s metoder att nå framgång har statistik och analys blivit en etablerad del av idrotten inte bara för de mest nördiga. TV-programmen ”Hockeylabbet” och ”Fotbollslabbet” är bara två exempel på det. Vad vi dock också inser är att det är ingen garant för vinst. Så "Varför?". Vi backar bandet lite och ser om svaren fortfarande håller.

2015 när analys-vågen börjat inom svensk hockey men många var skeptiska bad jag en av Sveriges mest framgångsrika spelare och sportchef om hans syn. Utan att tveka sa han: "Hur blir vi framgångsrika i framtiden? Träna ännu hårdare? Dubbla tiden i gymmet? Jag tror inte det. Vi måste förstå vad som verkligen gör skillnad, det är vad jag förväntar mig att analys kan göra för oss."

1 - För att förstå vad som gör skillnad

När jag träffade Ben Hunt-Davis, en av de brittiska roddguldmedaljörerna från OS i Sydney 2000, berättade han som väntat om beslutsamhet, fokus och deras vilja att "ge allt". I åratal tränade han och laget hänsynslöst, 49 veckor om året, upp till 21 pass i veckan, övertygade om att om de bara höll ut skulle de i slutändan lyckas. Resultatet blev konsekvent plats 6 till 8 i OS och VM, år efter år.

Så Ben sa att de hade två alternativ, fortsätta och få samma resultat eller helt enkelt ge upp. De tog en tredje väg, de började ifrågasatta och mäta allt och analysen gav dem ett mer faktabaserat svar på deras enda relevanta fråga "Kommer det att få båten att gå snabbare?" Från mer av samma till mera rätt, från träna hårdare till träna smartare. På startlinjen i OS-finalen var deras båt enligt Ben den yngsta, minst fys-tränade, minst erfarna men först att korsa mållinjen, Storbritanniens första sedan 1912.

Så ja, för att förstå vad som gör skillnad.

2 - För att ändra oddsen till sin fördel

Samma tänk gjorde Detroit Red Wings lagkapten Nicklas Lidström till världens bästa ishockeyback. De flesta kunde se att han inte var starkast, mest teknisk, mest hårdskjutande, bästa tacklaren eller den snabbaste skridskoåkaren. Ändå fyra Stanley Cup, OS-guld, VM-guld och sju Norris Trophy. Hur då? 

Hans väg till framgång var att veta hur han minimerade motståndarspelarens potential i varje enskild situation, att veta oddsen för olika val innan han gick ut på isen. Analys. 

Inte förrän efter karriären kartlades och dokumenterades detta i form av en första vetenskaplig artikel om den hittills immateriella termen "spelintelligens" av fil dr Carl Lindberg och fil dr Jan Lennartsson med Lidström som medförfattare. *) 

En artikel som förklarar hur ”spelintelligens” faktiskt kan förklaras, och hur det kan omsättas i praktiken. 

3 - Men vänta, det finns mer

Så för att förstå, ändra oddsen och höja sannolikheten att vinna. Ja. Men jag vill påstå att ännu viktigare är för att ta faktabaserade beslut när man förlorar. När resultaten sviker, känslorna går höga och media, sponsorer, fans och styrelsemedlemmar alla ”vet” vad som behöver förändras. Det blir lätt och fort en storm i klubbhuset.

Jag har haft flera samtal med ledare där det gått överstyr, men också med ett lag som efter en tung förlustsäsong lyckades vinna matcherna när det verkligen gällde. 

En av tränarna uttryckte hur de aldrig skulle ha lyckats hålla undan infekterade åsikter och energidränage, hålla uppe lagandan och siktet framåt om de inte stått på analyser som gav fakta och förståelse för prestationen vs resultat.

Så där, mitt bästa svar på rubrikens "Varför?", och att det fortfarande håller: Förstå sambandet mellan prestation och resultat över tid och vara trygg i att beslutet som togs i en given situation var det med bäst odds under rådande förutsättningar. Även om och när resultatet inte blev det önskade.

Christer Bodell

Fakta

*) https://www.researchgate.net/publication/276361460_Game_Intelligence_in_Team_Sports

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Åka tåg är hållbart och därför lämpligt för sponsring. Därför har SJ förnyat samarbetsavtalen med Svenska Fotbollförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Basketförbundet och Svenska Innebandyförbundet. Det betyder att förbunden och anslutna föreningar kan resa mer hållbart. Och så sker också. Klubbar och förbund åker tåg mera visar statistiken

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.