Därför blev Nicklas så framgångsrik

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vad är AI (artificiell intelligence) egentligen? Skiljer det sig från avancerad data-analys och i så fall hur? Vi kan komma till det, men om vi för nu nöjer oss med att det handlar om data, datakraft och algoritmer så låt mig börja med ”Varför?”. 

Christer Bodell är vägvisaren för Idrottens Affärers läsare, med en text i dag och en ny i morgon.  Det visar sig att här kan Idrotten ha mycket att lära för att nå framgång.

Bodell tar ishockeybacken Nicklas Lidström som ett bra exempel på vad analys kan få för resultat.

Mer än tio år efter filmen ”Moneyball” och nästan 20 år efter boken med samma namn om Oakland A:s metoder att nå framgång har statistik och analys blivit en etablerad del av idrotten inte bara för de mest nördiga. TV-programmen ”Hockeylabbet” och ”Fotbollslabbet” är bara två exempel på det. Vad vi dock också inser är att det är ingen garant för vinst. Så "Varför?". Vi backar bandet lite och ser om svaren fortfarande håller.

2015 när analys-vågen börjat inom svensk hockey men många var skeptiska bad jag en av Sveriges mest framgångsrika spelare och sportchef om hans syn. Utan att tveka sa han: "Hur blir vi framgångsrika i framtiden? Träna ännu hårdare? Dubbla tiden i gymmet? Jag tror inte det. Vi måste förstå vad som verkligen gör skillnad, det är vad jag förväntar mig att analys kan göra för oss."

1 - För att förstå vad som gör skillnad

När jag träffade Ben Hunt-Davis, en av de brittiska roddguldmedaljörerna från OS i Sydney 2000, berättade han som väntat om beslutsamhet, fokus och deras vilja att "ge allt". I åratal tränade han och laget hänsynslöst, 49 veckor om året, upp till 21 pass i veckan, övertygade om att om de bara höll ut skulle de i slutändan lyckas. Resultatet blev konsekvent plats 6 till 8 i OS och VM, år efter år.

Så Ben sa att de hade två alternativ, fortsätta och få samma resultat eller helt enkelt ge upp. De tog en tredje väg, de började ifrågasatta och mäta allt och analysen gav dem ett mer faktabaserat svar på deras enda relevanta fråga "Kommer det att få båten att gå snabbare?" Från mer av samma till mera rätt, från träna hårdare till träna smartare. På startlinjen i OS-finalen var deras båt enligt Ben den yngsta, minst fys-tränade, minst erfarna men först att korsa mållinjen, Storbritanniens första sedan 1912.

Så ja, för att förstå vad som gör skillnad.

2 - För att ändra oddsen till sin fördel

Samma tänk gjorde Detroit Red Wings lagkapten Nicklas Lidström till världens bästa ishockeyback. De flesta kunde se att han inte var starkast, mest teknisk, mest hårdskjutande, bästa tacklaren eller den snabbaste skridskoåkaren. Ändå fyra Stanley Cup, OS-guld, VM-guld och sju Norris Trophy. Hur då? 

Hans väg till framgång var att veta hur han minimerade motståndarspelarens potential i varje enskild situation, att veta oddsen för olika val innan han gick ut på isen. Analys. 

Inte förrän efter karriären kartlades och dokumenterades detta i form av en första vetenskaplig artikel om den hittills immateriella termen "spelintelligens" av fil dr Carl Lindberg och fil dr Jan Lennartsson med Lidström som medförfattare. *) 

En artikel som förklarar hur ”spelintelligens” faktiskt kan förklaras, och hur det kan omsättas i praktiken. 

3 - Men vänta, det finns mer

Så för att förstå, ändra oddsen och höja sannolikheten att vinna. Ja. Men jag vill påstå att ännu viktigare är för att ta faktabaserade beslut när man förlorar. När resultaten sviker, känslorna går höga och media, sponsorer, fans och styrelsemedlemmar alla ”vet” vad som behöver förändras. Det blir lätt och fort en storm i klubbhuset.

Jag har haft flera samtal med ledare där det gått överstyr, men också med ett lag som efter en tung förlustsäsong lyckades vinna matcherna när det verkligen gällde. 

En av tränarna uttryckte hur de aldrig skulle ha lyckats hålla undan infekterade åsikter och energidränage, hålla uppe lagandan och siktet framåt om de inte stått på analyser som gav fakta och förståelse för prestationen vs resultat.

Så där, mitt bästa svar på rubrikens "Varför?", och att det fortfarande håller: Förstå sambandet mellan prestation och resultat över tid och vara trygg i att beslutet som togs i en given situation var det med bäst odds under rådande förutsättningar. Även om och när resultatet inte blev det önskade.

Christer Bodell

Fakta

*) https://www.researchgate.net/publication/276361460_Game_Intelligence_in_Team_Sports

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.