Hur ska du då dra nytta av AI?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Om du inte tycker att idrott och analys hör ihop vill du nog sluta läsa här. Eller kanske börja med att validera min tidigare krönika om "Varför avancerad analys och AI inom idrott?". Om du känner att du passerat "Varför?"-frågan så kanske du i stället tycker att rubriken ovan inte kräver en egen artikel, att Nikes slogan "Just do it" räcker.

Jag kan faktiskt förstå det, jag brukade tro att det skulle räcka att ta fram information som tidigare var okänd för att trigga engagemang och agerande. 

En lagledning får se data som de tidigare inte insåg att det fanns gör upptäckten och inser möjligheter.

Mer än en gång har jag dock efter att vi visat ett sportledningsteam information som de aldrig sett tidigare baserat på data som de inte insåg fanns upptäckt att ”när mötet tog slut blev allt som förut”. Detta trots att de tydligt både ser och uttrycker hur dessa saker skulle vara värdefulla för dem går det inte nödvändigtvis framåt därifrån. Så, om frågan "Varför?" inte är ett problem, låt oss ta en titt på "Hur?". Hur göra analys värdefull och operativ?

Var relevant

Denna "no-brainer" kan aldrig påpekas tillräckligt ofta. Jag är den förste som behöver påminnas. Relevans är allt och det gäller såväl information, kommunikation som timing.

Låt oss börja med informationsrelevans, vilken information presenterar du och hur? Statistik och analys inom sport är ofta intressant, rentav underhållande, och kan leda till kul diskussioner. Men om du vill få riktigt engagemang är det viktigt att informationen är relevant, något som tydligt linjerar med ett överenskommet mål. Som en enkel illustration, låt oss använda hockey-tekningar som exempel.

Puck-innehav är viktigt, följaktligen är tekningar viktiga, och därför värdefullt att mäta och känna till olika spelares teknings-procent. Ett snitt på 50% är bra, 55% är utmärkt, högre än 60% sällsynt och exceptionellt. Men en spelare teknings-procent varierar vanligtvis avsevärt mellan olika tekningscirklar. Så den detaljerade informationen nedan ger relevans eftersom den tydligare indikerar vem man ska ha eller inte på isen i en viss situation.

Relevant kommunikation

Så till kommunikations-relevans. Hur kommunicerar och visualiserar du informationen? Den mänskliga hjärnan fångar och minns bilder. Titta igen på bilden ovan, det tar bara några sekunder för alla i rummet att förstå sammanhanget och det är lätt att hämta ur minnet. Och när du pratar om resultat och implikation, använd konkreta exempel ur verkligheten och med ord som lyssnaren förstår och kan relatera till. T ex "odds" och "sannolikhet" kommer förmodligen att fungera men troligen inte "standardavvikelse" och "R i kvadrat".

Relevant tajming relaterar till att förstå när informationen tillför värde. I samband med träning eller under match? När man utvärderar, förbereder eller utför? Förstå processen och tillför värde till den genom att tajma informationen. Om det inte är relevant för situationen kommer det bara bli brus, oavsett hur korrekt och värdefullt det kan verka för dig. Och insikter som inte omsätts i praktiken förblir enbart insikter, inget mer.

Bilda ett team

Att engagera sig i Analytics är inte något för en person att göra isolerat. För att bli framgångsrik måste alla involveras, från GM till assisterande tränare, på ett eller annat sätt. Även om en person har alla kompetenser som krävs, vilket är sällsynt, behöver man framför allt samarbete genom olika perspektiv, kommunikation och validering av information för att enas om insikter och därpå agerande.

Och förresten, om du inte är inblandad i sport utan arbetar i företag eller offentlig tjänst, samma svar på "Hur?" när man anammar Analytics gäller för att nå framgång: Relevant information, kommunikation och tajming och att vara ett team

Christer Bodell

Fakta

Här hittar du Christer Bodells inledande artikel

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.