Tierps kommun fann en lösning

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vi står inför rad stora utmaningar i vårt samhälle. Utmaningar där vi behöver samverka på alla nivåer. Vi behöver öppna upp och drömma tillsammans. Föreningslivet är en enorm kraft och kan bli än mer betydelsefull för att förverkliga många av de drömmarna.

TV4-intervjun med Matthew McNeill och Shafa Mahmoud lämnar ingen engagemangstroende oberörd. De berättar om hur ensamkommande gör succé i Tierp, där dehar jobb, körkort och begår inte brott - Tierps undersökning av hur det gått för ensamkommande är sensationell.

Eldsjälsgalan är ett strålande exempel där vi firar enskilda individer som gör en enorm skillnad för många fler. Jag blir extra glad när företag, myndigheter och kommuner stöttar med kunskap och resurser utan att stoppa den kraft som finns i idéer som bärs av människor med drömmar och högre syften. 

Så fort kreativiteten och det fria blandas upp med policys, riktlinjer, politiska vinningar och trögt mydighetsutövande, förloras lusten och viljekraften framåt.

Fler än vad man kan tro vill hjälpa

Många fler än vad man kan tro, vill hjälpa till och göra bra saker. Det gäller bara att sträcka ut handen och fråga vad de vill och hoppas på ska bli bättre i deras närsamhälle. En vilja om hur framtiden ska vara är en dröm, eller en vision om du vill kalla det så. Den ska fungera som en fyr som visar riktningen till dit vi vill. En riktning som vi hela tiden kan ha i utgångspunkt när vi tar våra årtag i det dagliga agerandet och skapandet av aktiviteter och initiativ. 

Tillsammansskapandet i det ofta demokratiska föreningslivet har en fortsatt enorm potential. Och de kommuner som lyckas lösa upp många av de ”osynliga” murarna mellan invånare, förvaltningar och företag kommer vara de stora vinnarna för ett samhälle i balans. Det många gånger ensidiga fokuset på en ekonomi i balans i det korta perspektivet skapar ett samhälle i obalans.

Idrotten spelar en stor roll i samhället. Både i att skapa en vi-känsla genom stora idrottshändelser där vi känner stolthet. Men än mer genom att skapa en meningsfull och fostrande folkhälsa som är större än tabellplaceringen.

Det finns mängder av inspirerande exempel i Sverige. 

Dröm tillsammans

Men allt för ofta dröms det för lite av för många tillsammans. Vi behöver skapa en gemensam tro bortom olika typer av motsättningar. När människor får lov att berätta och lyssna i omtänksam miljö brukar oanade saker hända.

Tierps kommun har gjort fantastiska saker tillsammans för alla ensamkommande ungdomar. Människor gick man ur huse för att prata om hur de skulle ta emot alla barn när de snart skulle börja komma. Föreningsliv, politiker, tjänstemän, skola, sjukvård och företag samlades i Folkets Hus för att resonera och bestämma hur de skulle lyckas få alla att känna sig välkomna och få stöttning på riktigt. 

Man skapade sig en gemensam fyr som de skulle engagera sig mot. Under resan dit stöttade och utmanade man varandra för att lyckas för alla barnens skull och det blev så framgångsrikt.

TV4-intervjun med Matthew McNeill och Shafa Mahmoud lämnar ingen engagemangstroende oberörd. 

Föreningar och kommunen

Tierp lyckades bäst av alla kommuner i landet i att integrera ungdomarna. Oavsett storlek på kommun och antalet ungdomar så var det hur de tillsammansskapande för ett högre syfte än kortsiktiga budgetar eller revirduttande ämbetsmän som gav resultatet.

Än mindre går Tierps lösning att kopiera då idéer först blir starka när de föds ur enskilda individer som räcker ut handen till fler för  ett bättre samhälle.

Heja er föreningar, kommuner och företag som ser att 1+1+1 kan bli mycket mer än bara siffror.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

Sommaren 2019  föll Sverige/Stockholm med röstsiffrorna 47-34 mot Milano /Cortina om värdskapet för 2026 års olympiska vinterspel. Folkopinionen och Stockholms stad, som vägrade att lämna ekonomiska garantier, var avgörande för IOK:s val.

Fyra år senare är SOK, Sveriges Olympiska Kommitté och RF, Riksidrottsförbundet samt Sveriges Paraolympiska Kommitté beredda att ännu en gång pröva lyckas hos IOK.  Sverige har sökt OS värdskap inte mindre än nio gånger tidigare – utan att ha lyckats. Tionde gången gillt?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.