Tierps kommun fann en lösning

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vi står inför rad stora utmaningar i vårt samhälle. Utmaningar där vi behöver samverka på alla nivåer. Vi behöver öppna upp och drömma tillsammans. Föreningslivet är en enorm kraft och kan bli än mer betydelsefull för att förverkliga många av de drömmarna.

TV4-intervjun med Matthew McNeill och Shafa Mahmoud lämnar ingen engagemangstroende oberörd. De berättar om hur ensamkommande gör succé i Tierp, där dehar jobb, körkort och begår inte brott - Tierps undersökning av hur det gått för ensamkommande är sensationell.

Eldsjälsgalan är ett strålande exempel där vi firar enskilda individer som gör en enorm skillnad för många fler. Jag blir extra glad när företag, myndigheter och kommuner stöttar med kunskap och resurser utan att stoppa den kraft som finns i idéer som bärs av människor med drömmar och högre syften. 

Så fort kreativiteten och det fria blandas upp med policys, riktlinjer, politiska vinningar och trögt mydighetsutövande, förloras lusten och viljekraften framåt.

Fler än vad man kan tro vill hjälpa

Många fler än vad man kan tro, vill hjälpa till och göra bra saker. Det gäller bara att sträcka ut handen och fråga vad de vill och hoppas på ska bli bättre i deras närsamhälle. En vilja om hur framtiden ska vara är en dröm, eller en vision om du vill kalla det så. Den ska fungera som en fyr som visar riktningen till dit vi vill. En riktning som vi hela tiden kan ha i utgångspunkt när vi tar våra årtag i det dagliga agerandet och skapandet av aktiviteter och initiativ. 

Tillsammansskapandet i det ofta demokratiska föreningslivet har en fortsatt enorm potential. Och de kommuner som lyckas lösa upp många av de ”osynliga” murarna mellan invånare, förvaltningar och företag kommer vara de stora vinnarna för ett samhälle i balans. Det många gånger ensidiga fokuset på en ekonomi i balans i det korta perspektivet skapar ett samhälle i obalans.

Idrotten spelar en stor roll i samhället. Både i att skapa en vi-känsla genom stora idrottshändelser där vi känner stolthet. Men än mer genom att skapa en meningsfull och fostrande folkhälsa som är större än tabellplaceringen.

Det finns mängder av inspirerande exempel i Sverige. 

Dröm tillsammans

Men allt för ofta dröms det för lite av för många tillsammans. Vi behöver skapa en gemensam tro bortom olika typer av motsättningar. När människor får lov att berätta och lyssna i omtänksam miljö brukar oanade saker hända.

Tierps kommun har gjort fantastiska saker tillsammans för alla ensamkommande ungdomar. Människor gick man ur huse för att prata om hur de skulle ta emot alla barn när de snart skulle börja komma. Föreningsliv, politiker, tjänstemän, skola, sjukvård och företag samlades i Folkets Hus för att resonera och bestämma hur de skulle lyckas få alla att känna sig välkomna och få stöttning på riktigt. 

Man skapade sig en gemensam fyr som de skulle engagera sig mot. Under resan dit stöttade och utmanade man varandra för att lyckas för alla barnens skull och det blev så framgångsrikt.

TV4-intervjun med Matthew McNeill och Shafa Mahmoud lämnar ingen engagemangstroende oberörd. 

Föreningar och kommunen

Tierp lyckades bäst av alla kommuner i landet i att integrera ungdomarna. Oavsett storlek på kommun och antalet ungdomar så var det hur de tillsammansskapande för ett högre syfte än kortsiktiga budgetar eller revirduttande ämbetsmän som gav resultatet.

Än mindre går Tierps lösning att kopiera då idéer först blir starka när de föds ur enskilda individer som räcker ut handen till fler för  ett bättre samhälle.

Heja er föreningar, kommuner och företag som ser att 1+1+1 kan bli mycket mer än bara siffror.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.