Tierps kommun fann en lösning

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vi står inför rad stora utmaningar i vårt samhälle. Utmaningar där vi behöver samverka på alla nivåer. Vi behöver öppna upp och drömma tillsammans. Föreningslivet är en enorm kraft och kan bli än mer betydelsefull för att förverkliga många av de drömmarna.

TV4-intervjun med Matthew McNeill och Shafa Mahmoud lämnar ingen engagemangstroende oberörd. De berättar om hur ensamkommande gör succé i Tierp, där dehar jobb, körkort och begår inte brott - Tierps undersökning av hur det gått för ensamkommande är sensationell.

Eldsjälsgalan är ett strålande exempel där vi firar enskilda individer som gör en enorm skillnad för många fler. Jag blir extra glad när företag, myndigheter och kommuner stöttar med kunskap och resurser utan att stoppa den kraft som finns i idéer som bärs av människor med drömmar och högre syften. 

Så fort kreativiteten och det fria blandas upp med policys, riktlinjer, politiska vinningar och trögt mydighetsutövande, förloras lusten och viljekraften framåt.

Fler än vad man kan tro vill hjälpa

Många fler än vad man kan tro, vill hjälpa till och göra bra saker. Det gäller bara att sträcka ut handen och fråga vad de vill och hoppas på ska bli bättre i deras närsamhälle. En vilja om hur framtiden ska vara är en dröm, eller en vision om du vill kalla det så. Den ska fungera som en fyr som visar riktningen till dit vi vill. En riktning som vi hela tiden kan ha i utgångspunkt när vi tar våra årtag i det dagliga agerandet och skapandet av aktiviteter och initiativ. 

Tillsammansskapandet i det ofta demokratiska föreningslivet har en fortsatt enorm potential. Och de kommuner som lyckas lösa upp många av de ”osynliga” murarna mellan invånare, förvaltningar och företag kommer vara de stora vinnarna för ett samhälle i balans. Det många gånger ensidiga fokuset på en ekonomi i balans i det korta perspektivet skapar ett samhälle i obalans.

Idrotten spelar en stor roll i samhället. Både i att skapa en vi-känsla genom stora idrottshändelser där vi känner stolthet. Men än mer genom att skapa en meningsfull och fostrande folkhälsa som är större än tabellplaceringen.

Det finns mängder av inspirerande exempel i Sverige. 

Dröm tillsammans

Men allt för ofta dröms det för lite av för många tillsammans. Vi behöver skapa en gemensam tro bortom olika typer av motsättningar. När människor får lov att berätta och lyssna i omtänksam miljö brukar oanade saker hända.

Tierps kommun har gjort fantastiska saker tillsammans för alla ensamkommande ungdomar. Människor gick man ur huse för att prata om hur de skulle ta emot alla barn när de snart skulle börja komma. Föreningsliv, politiker, tjänstemän, skola, sjukvård och företag samlades i Folkets Hus för att resonera och bestämma hur de skulle lyckas få alla att känna sig välkomna och få stöttning på riktigt. 

Man skapade sig en gemensam fyr som de skulle engagera sig mot. Under resan dit stöttade och utmanade man varandra för att lyckas för alla barnens skull och det blev så framgångsrikt.

TV4-intervjun med Matthew McNeill och Shafa Mahmoud lämnar ingen engagemangstroende oberörd. 

Föreningar och kommunen

Tierp lyckades bäst av alla kommuner i landet i att integrera ungdomarna. Oavsett storlek på kommun och antalet ungdomar så var det hur de tillsammansskapande för ett högre syfte än kortsiktiga budgetar eller revirduttande ämbetsmän som gav resultatet.

Än mindre går Tierps lösning att kopiera då idéer först blir starka när de föds ur enskilda individer som räcker ut handen till fler för  ett bättre samhälle.

Heja er föreningar, kommuner och företag som ser att 1+1+1 kan bli mycket mer än bara siffror.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.