Tierps kommun fann en lösning

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vi står inför rad stora utmaningar i vårt samhälle. Utmaningar där vi behöver samverka på alla nivåer. Vi behöver öppna upp och drömma tillsammans. Föreningslivet är en enorm kraft och kan bli än mer betydelsefull för att förverkliga många av de drömmarna.

TV4-intervjun med Matthew McNeill och Shafa Mahmoud lämnar ingen engagemangstroende oberörd. De berättar om hur ensamkommande gör succé i Tierp, där dehar jobb, körkort och begår inte brott - Tierps undersökning av hur det gått för ensamkommande är sensationell.

Eldsjälsgalan är ett strålande exempel där vi firar enskilda individer som gör en enorm skillnad för många fler. Jag blir extra glad när företag, myndigheter och kommuner stöttar med kunskap och resurser utan att stoppa den kraft som finns i idéer som bärs av människor med drömmar och högre syften. 

Så fort kreativiteten och det fria blandas upp med policys, riktlinjer, politiska vinningar och trögt mydighetsutövande, förloras lusten och viljekraften framåt.

Fler än vad man kan tro vill hjälpa

Många fler än vad man kan tro, vill hjälpa till och göra bra saker. Det gäller bara att sträcka ut handen och fråga vad de vill och hoppas på ska bli bättre i deras närsamhälle. En vilja om hur framtiden ska vara är en dröm, eller en vision om du vill kalla det så. Den ska fungera som en fyr som visar riktningen till dit vi vill. En riktning som vi hela tiden kan ha i utgångspunkt när vi tar våra årtag i det dagliga agerandet och skapandet av aktiviteter och initiativ. 

Tillsammansskapandet i det ofta demokratiska föreningslivet har en fortsatt enorm potential. Och de kommuner som lyckas lösa upp många av de ”osynliga” murarna mellan invånare, förvaltningar och företag kommer vara de stora vinnarna för ett samhälle i balans. Det många gånger ensidiga fokuset på en ekonomi i balans i det korta perspektivet skapar ett samhälle i obalans.

Idrotten spelar en stor roll i samhället. Både i att skapa en vi-känsla genom stora idrottshändelser där vi känner stolthet. Men än mer genom att skapa en meningsfull och fostrande folkhälsa som är större än tabellplaceringen.

Det finns mängder av inspirerande exempel i Sverige. 

Dröm tillsammans

Men allt för ofta dröms det för lite av för många tillsammans. Vi behöver skapa en gemensam tro bortom olika typer av motsättningar. När människor får lov att berätta och lyssna i omtänksam miljö brukar oanade saker hända.

Tierps kommun har gjort fantastiska saker tillsammans för alla ensamkommande ungdomar. Människor gick man ur huse för att prata om hur de skulle ta emot alla barn när de snart skulle börja komma. Föreningsliv, politiker, tjänstemän, skola, sjukvård och företag samlades i Folkets Hus för att resonera och bestämma hur de skulle lyckas få alla att känna sig välkomna och få stöttning på riktigt. 

Man skapade sig en gemensam fyr som de skulle engagera sig mot. Under resan dit stöttade och utmanade man varandra för att lyckas för alla barnens skull och det blev så framgångsrikt.

TV4-intervjun med Matthew McNeill och Shafa Mahmoud lämnar ingen engagemangstroende oberörd. 

Föreningar och kommunen

Tierp lyckades bäst av alla kommuner i landet i att integrera ungdomarna. Oavsett storlek på kommun och antalet ungdomar så var det hur de tillsammansskapande för ett högre syfte än kortsiktiga budgetar eller revirduttande ämbetsmän som gav resultatet.

Än mindre går Tierps lösning att kopiera då idéer först blir starka när de föds ur enskilda individer som räcker ut handen till fler för  ett bättre samhälle.

Heja er föreningar, kommuner och företag som ser att 1+1+1 kan bli mycket mer än bara siffror.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den femte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Per-Ola Kullberg från Rydsgård vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Rydsgårds AIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även de med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.

”Per-Ola är ledare för ett av våra tjejlag, så jag fick veta att både han och föreningen hade vunnit nästan direkt i fredags”, säger en glad Håkan Palm, Ungdomsansvarig Rydsgårds AIF.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.