Erik Niva populäraste sportjournalisten
Guldskölden 2018 är avgjord. Sportbladets Erik Niva är i fokus, som många år tidigare. Läsarna på SvenskaFans.com utsåg honom till Årets sportjournalist, Årets sportkrönikör, Årets expert och som författare till Årets sportbok ”Vår fotboll”.
– Det känns ju givetvis svinroligt. Extremt kul, säger Erik Niva.
Han har tagit hem trippeln i Guldskölden tre gånger (2009, 2016 och 2017). Denna gång blev det hela fyra priser då nära 14 000 personer utsåg vinnarna av Sveriges bästa sportjournalister.
"Jag förklarar"
Varför tror du att du är så populär?
– Det finns ju ett svar som jag alltid ger, det handlar ju om hur jag ser på mig själv. Att jag förklarar världen via fotboll. Det är den ena delen. Men när jag funderar lite på det, jag har varit på Sportbladet i 15 år, de som är myndiga i dag var tre år när jag började. Jag är ju medveten om att det finns en risk att jag blir mätt eller lat, men då blir jag irrelevant för alla unga. Jag hoppas jag lyckats med någon typ av förnyelse.
Det är inte bara dina texter som folk verkar uppskatta, din röst i rutan är onekligen populär, vad tänker du om det?
– Jag tänker väl att det går lite i vågor, jag har vunnit det tidigare, men Lasse Lagerbäckoch Martin Åslund har också vunnit priset till exempel. Det finns många som är bättre än mig på att prata taktik, det är liksom inte det jag gör. Jag försöker sätta saker i ett sammanhang.
På vilket sätt hoppas du att sportjournalistiken utvecklas framöver?
– Jag kan väl känna att sportjournalistiken blivit mycket bättre. Men det kan bli bättre. Jag kan bli bättre på att berätta om damfotboll, om HBTQ-frågor, de kriminella elementen inom fotbollen till exempel. Att hänga med i föränderlig värld. Man ska försöka vara relevant för saker som händer i morgon.
I ytterligare två kategorier föll Erik Niva på mållinjen och slutade på andra plats. Årets reporter vann Frida Nordstrand och Bäst på sociala medier blev Johanna Frändén.
Här är samtliga vinnare:
Årets sportjournalist: Erik Niva
Årets programledare: Ola Wenström
Årets kommentator: Niklas Holmgren
Årets reporter: Frida Nordstrand
Årets krönikör: Erik Niva
Årets expert: Erik Niva
Årets lokalsportjournalist: Oskar Månsson
Bäst på sociala medier: Johanna Frändén
Årets sportpodd: Tutto Balutto
Årets sportbok: ”Vår fotboll” av Erik Niva
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Här är Göteborgsföretagen som i ensatsning vill skapa bättre förutsättningar för idrotten. Finansbolaget Factoringgruppen går in i ett partnerskap med nystartade Sport managementföretaget Samm. Bakom nystartade Samm står Niklas Allbäck, tidigare klubbchef för ÖIS Fotboll och ledamot i valberedningen för Svensk Elitfotboll (SEF) samt Per Skånberg, tidigare ordförande i ÖIS och före detta styrelseledamot i Landskrona BoIS.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
VM-guld och sportslig succé, men ekonomisk katastrof. Senast Sverige stod som arrangör, 2013, lämnades ett underskott på 25 miljoner och Svenska Ishockeyförbundet tvingades gå till banken för rädda den fortsatta verksamheten.
På fredag, 9 maj, släpp pucken för det 12:e mästerskapet genom tiderna på svensk is. VM-general, vid sidan av rinken, är smålänningen Tony Wiréhn, 65 år, uppväxt i Bodafors ett tennisfäste och hemvist för Birger ”Bragd-Birger” Andersson och Pelle Hjertqvist.
Och visst, Wiréhn har varit generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet men nu är hans uppgift att få debit och kredit att gå ihop, och försöka få så mycket intäkter som möjligt.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.