Erik Niva populäraste sportjournalisten
Guldskölden 2018 är avgjord. Sportbladets Erik Niva är i fokus, som många år tidigare. Läsarna på SvenskaFans.com utsåg honom till Årets sportjournalist, Årets sportkrönikör, Årets expert och som författare till Årets sportbok ”Vår fotboll”.
– Det känns ju givetvis svinroligt. Extremt kul, säger Erik Niva.
Han har tagit hem trippeln i Guldskölden tre gånger (2009, 2016 och 2017). Denna gång blev det hela fyra priser då nära 14 000 personer utsåg vinnarna av Sveriges bästa sportjournalister.
"Jag förklarar"
Varför tror du att du är så populär?
– Det finns ju ett svar som jag alltid ger, det handlar ju om hur jag ser på mig själv. Att jag förklarar världen via fotboll. Det är den ena delen. Men när jag funderar lite på det, jag har varit på Sportbladet i 15 år, de som är myndiga i dag var tre år när jag började. Jag är ju medveten om att det finns en risk att jag blir mätt eller lat, men då blir jag irrelevant för alla unga. Jag hoppas jag lyckats med någon typ av förnyelse.
Det är inte bara dina texter som folk verkar uppskatta, din röst i rutan är onekligen populär, vad tänker du om det?
– Jag tänker väl att det går lite i vågor, jag har vunnit det tidigare, men Lasse Lagerbäckoch Martin Åslund har också vunnit priset till exempel. Det finns många som är bättre än mig på att prata taktik, det är liksom inte det jag gör. Jag försöker sätta saker i ett sammanhang.
På vilket sätt hoppas du att sportjournalistiken utvecklas framöver?
– Jag kan väl känna att sportjournalistiken blivit mycket bättre. Men det kan bli bättre. Jag kan bli bättre på att berätta om damfotboll, om HBTQ-frågor, de kriminella elementen inom fotbollen till exempel. Att hänga med i föränderlig värld. Man ska försöka vara relevant för saker som händer i morgon.
I ytterligare två kategorier föll Erik Niva på mållinjen och slutade på andra plats. Årets reporter vann Frida Nordstrand och Bäst på sociala medier blev Johanna Frändén.
Här är samtliga vinnare:
Årets sportjournalist: Erik Niva
Årets programledare: Ola Wenström
Årets kommentator: Niklas Holmgren
Årets reporter: Frida Nordstrand
Årets krönikör: Erik Niva
Årets expert: Erik Niva
Årets lokalsportjournalist: Oskar Månsson
Bäst på sociala medier: Johanna Frändén
Årets sportpodd: Tutto Balutto
Årets sportbok: ”Vår fotboll” av Erik Niva
Mest lästa just nu
Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr
Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.
Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.
SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.
Efter 34 år lämnade Gunilla Lindberg i veckan över ansvaret som generalsekreterare för Sveriges Olympiska Kommitté till Åsa Edlund Jönsson.
– Sverige satte nytt medaljrekord i senaste vinter-OS men målet är att ta för sig ännu mer på den internationella scenen och jag ser fram emot att arbeta för att stärka svensk elitidrott, säger Åsa.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR). Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.
Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Skriv kommentar