Sponsorerna trogna skidskyttarna
Efter år av framgång, och efter att stora ikoner som Carl-Johan Bergman, Björn Ferry, Anna-Carin Zidek och Helena Ekholm valt att lägga gevären på hyllan, blickar Svenska skidskytteförbundet framåt.
Trupperna slås ihop
Därför startar förbundet en satsning till nästa OS, 2018. Förbundet slår ihop båda dam- och herrtrupperna, och jobbar med ett helt landslag.
- Teamkänslan stärks eftersom vi alltid tävlar på samma ställen på världscup-touren. Går det bra för damerna inspirerar det herrarna och tvärtom, säger Patrik Jemteborn, informationschef på Svenska skidskytteförbundet.
Den nya satsningen innebär också att förbundet låter unga och omeriterade skidskyttar få chansen. Man satsar helt enkelt på att bygga för framtiden, och inte stressa fram åkare för kortsiktig framgång.
Sponsorer breddar sporten
Att framträdande åkare som Björn Ferry och Carl-Johan Bergman har valt att avsluta sina karriärer är tråkigt, men har ingen inverkan på Svenska skidskytteförbundets ekonomi och sponsorers inställning till förbundet.
Sponsringen omfattar cirka 10 miljoner kronor per år.
- Vi har valt att ta in sponsorer som inte jobbar efter framgångar eller motgångar. Oavsett vilket jobbar vi med våra sponsorer för att bredda sporten, säger Patrik Jemteborn.
Målet att dubbla igen
Det har man verkligen lyckats med. Bara under de senaste två åren har antalet skidskytteföreningar dubblerats, från 35 till 70. Detsamma gäller antalet registrerade åkare som ökat från 550 till 1 000, enligt siffror från försäkringsbolaget Folksam.
- Målet är att dubbla antalet åkare en gång till inom en fyra-årsperiod, förklarar Patrik Jemteborn.
Även i rekryteringen av nya partners handlar förbundets framgångar om lagarbete. De arbetar tätt tillsammans med säljbolaget More SPACE som har en stor delaktighet i förbundets sponsringsaffär och utvecklingen av deras erbjudande.
Studerande får landslagsträning
- Redan förra året gjorde vi klart med våra två största sponsorer, Handelsbanken Skog & Lantbruk och Energiförsäljning Sverige. Dessa skrev på trots att de visste att Björn Ferry skulle lägga geväret på hyllan, och att Carl-Johan Bergmans framtid var oviss, säger Patrik Jemteborn.
För att få fram nya talanger, och förhoppningsvis världsstjärnor, har förbundet startat ett projekt där duktiga åkare som pluggar på högskolor eller universitet får samma träning, och samma coachning, som landslagsåkarna, mot en liten avgift.
- Vi jobbar kontinuerligt med att utveckla våra befintliga sponsorsamarbeten och attrahera nya partners. I befintliga samarbeten är vårt fokus att vårda kunden och skapa överenskomna effekter. Vi för hela tiden dialog med flera potentiella sponsorer där vi är överens om att vårt erbjudande kan vara värdefullt för sponsorn. Sponsormarknaden är generellt sett intresserad av att jobba med svenskt skidskytte tack vare de värden vi står för och det starka intresse som svenska folket har för att följa skidskytte.
VM kan ge 30 miljoner
Vad skulle ett eventuellt VM på hemmaplan betyda för svensk skidskytte?
- Stora internationella evenemang innebär alltid en risk och det är alltid rättighetsägaren som står för risken. I det här fallet är det Svenska skidskytteförbundet som står som ensam risktagare, om det inte skulle bli svarta siffror. Många vill sola sig i glansen av ett VM, men jag skulle vilja resonera som så att brunfärgen i ansiktet från VM-solen känns bättre om man varit med och bidragit. I sämsta fall är det en plus-minus nollaffär. I ett annat scenario tjänar förbundet 30 miljoner kronor på ett VM 2019. Allt däremellan är möjligt.
Men pengarna är bara en del av allt positivt som kan komma ut av ett eventuellt VM.
Ännu en succé
Vid ett VM på hemmaplan kommer det allmänna intresset för svenskt skidskytte att öka, och sporten skulle breddas ännu mer.
- Det öppnar många möjligheter och vi vet mer i dag än vad vi gjorde 2008 vid senaste VM, vilket ändå blev en succé som event, idrottsligt och publikmässigt. Det var också banbrytare för skidskytteevenemang i Sverige. Börjar vi redan dagen efter vi fått beskedet om att Östersund får arrangera VM 2019 ökar möjligheten att vi hittar tio huvudsponsorer till ett skidskytte-VM, istället för en, och att vi därmed också den här gången gör en ekonomisk succé.
Slutligen vad önskar du dig mest av allt just nu?
- Jag önskar mig att vårt fyra-årsprojekt får en bra start och att vi får jobba med att forma truppen ifred. Jag önskar också ett positivt beslut vid omröstningen om var VM 2019 ska hållas. Om vi får det skulle det betyda mycket för sporten i Sverige.
Axel Björn
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
905 lag kom till start i årets Tiomila-orientering i Östgöta-skogarna utanför Finspång. Det är det högsta antalet sedan pandemin och ökar ersättningen till Tiomilaföreningen som äger tävlingen och SOFT, det svenska förbundet. Detta erhåller arrangörsersättning, baserat på antal lag, nu i storleksordningen 800 000 kronor.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.