Sponsorerna trogna skidskyttarna
Efter år av framgång, och efter att stora ikoner som Carl-Johan Bergman, Björn Ferry, Anna-Carin Zidek och Helena Ekholm valt att lägga gevären på hyllan, blickar Svenska skidskytteförbundet framåt.
Trupperna slås ihop
Därför startar förbundet en satsning till nästa OS, 2018. Förbundet slår ihop båda dam- och herrtrupperna, och jobbar med ett helt landslag.
- Teamkänslan stärks eftersom vi alltid tävlar på samma ställen på världscup-touren. Går det bra för damerna inspirerar det herrarna och tvärtom, säger Patrik Jemteborn, informationschef på Svenska skidskytteförbundet.
Den nya satsningen innebär också att förbundet låter unga och omeriterade skidskyttar få chansen. Man satsar helt enkelt på att bygga för framtiden, och inte stressa fram åkare för kortsiktig framgång.
Sponsorer breddar sporten
Att framträdande åkare som Björn Ferry och Carl-Johan Bergman har valt att avsluta sina karriärer är tråkigt, men har ingen inverkan på Svenska skidskytteförbundets ekonomi och sponsorers inställning till förbundet.
Sponsringen omfattar cirka 10 miljoner kronor per år.
- Vi har valt att ta in sponsorer som inte jobbar efter framgångar eller motgångar. Oavsett vilket jobbar vi med våra sponsorer för att bredda sporten, säger Patrik Jemteborn.
Målet att dubbla igen
Det har man verkligen lyckats med. Bara under de senaste två åren har antalet skidskytteföreningar dubblerats, från 35 till 70. Detsamma gäller antalet registrerade åkare som ökat från 550 till 1 000, enligt siffror från försäkringsbolaget Folksam.
- Målet är att dubbla antalet åkare en gång till inom en fyra-årsperiod, förklarar Patrik Jemteborn.
Även i rekryteringen av nya partners handlar förbundets framgångar om lagarbete. De arbetar tätt tillsammans med säljbolaget More SPACE som har en stor delaktighet i förbundets sponsringsaffär och utvecklingen av deras erbjudande.
Studerande får landslagsträning
- Redan förra året gjorde vi klart med våra två största sponsorer, Handelsbanken Skog & Lantbruk och Energiförsäljning Sverige. Dessa skrev på trots att de visste att Björn Ferry skulle lägga geväret på hyllan, och att Carl-Johan Bergmans framtid var oviss, säger Patrik Jemteborn.
För att få fram nya talanger, och förhoppningsvis världsstjärnor, har förbundet startat ett projekt där duktiga åkare som pluggar på högskolor eller universitet får samma träning, och samma coachning, som landslagsåkarna, mot en liten avgift.
- Vi jobbar kontinuerligt med att utveckla våra befintliga sponsorsamarbeten och attrahera nya partners. I befintliga samarbeten är vårt fokus att vårda kunden och skapa överenskomna effekter. Vi för hela tiden dialog med flera potentiella sponsorer där vi är överens om att vårt erbjudande kan vara värdefullt för sponsorn. Sponsormarknaden är generellt sett intresserad av att jobba med svenskt skidskytte tack vare de värden vi står för och det starka intresse som svenska folket har för att följa skidskytte.
VM kan ge 30 miljoner
Vad skulle ett eventuellt VM på hemmaplan betyda för svensk skidskytte?
- Stora internationella evenemang innebär alltid en risk och det är alltid rättighetsägaren som står för risken. I det här fallet är det Svenska skidskytteförbundet som står som ensam risktagare, om det inte skulle bli svarta siffror. Många vill sola sig i glansen av ett VM, men jag skulle vilja resonera som så att brunfärgen i ansiktet från VM-solen känns bättre om man varit med och bidragit. I sämsta fall är det en plus-minus nollaffär. I ett annat scenario tjänar förbundet 30 miljoner kronor på ett VM 2019. Allt däremellan är möjligt.
Men pengarna är bara en del av allt positivt som kan komma ut av ett eventuellt VM.
Ännu en succé
Vid ett VM på hemmaplan kommer det allmänna intresset för svenskt skidskytte att öka, och sporten skulle breddas ännu mer.
- Det öppnar många möjligheter och vi vet mer i dag än vad vi gjorde 2008 vid senaste VM, vilket ändå blev en succé som event, idrottsligt och publikmässigt. Det var också banbrytare för skidskytteevenemang i Sverige. Börjar vi redan dagen efter vi fått beskedet om att Östersund får arrangera VM 2019 ökar möjligheten att vi hittar tio huvudsponsorer till ett skidskytte-VM, istället för en, och att vi därmed också den här gången gör en ekonomisk succé.
Slutligen vad önskar du dig mest av allt just nu?
- Jag önskar mig att vårt fyra-årsprojekt får en bra start och att vi får jobba med att forma truppen ifred. Jag önskar också ett positivt beslut vid omröstningen om var VM 2019 ska hållas. Om vi får det skulle det betyda mycket för sporten i Sverige.
Axel Björn
Mest lästa just nu
Det är en synnerligen märklig situation som råder på Svenska Fotbollförbundet. Avgående generalsekreteraren, Håkan Sjöstrand, förhandlar med förbundskaptenen, Janne Andersson om dennes framtid som redan framstår som synnerligen osäker.
Två tidigare oumbärliga krafter kan efter nyår faktiskt vara arbetslösa...
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Med över 165 000 gymnaster, aktiva och ledare under 20 år är gymnastiken en av de största barn- och ungdomsidrotterna i Sverige. Nu har ett nytt samarbete med Bris inletts för att tillsammans göra idrotten tryggare för barn.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen