Sponsorerna trogna skidskyttarna

En rejäl generationsväxling sker just nu inom svenskt skidskytte. Men det oroar inte Svenska skidskytteförbundet som har sett en dubblering av antalet åkare och föreningar de senaste två åren.
Fredrik Lindström är nu det främsta namnet när skidskytteförbundet startar om - med trogna sponsorer. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB Scanpix/TT

 

Efter år av framgång, och efter att stora ikoner som Carl-Johan Bergman, Björn Ferry,  Anna-Carin Zidek och Helena Ekholm valt att lägga gevären på hyllan, blickar Svenska skidskytteförbundet framåt.

Trupperna slås ihop

Därför startar förbundet en satsning till nästa OS, 2018. Förbundet slår ihop båda dam- och herrtrupperna, och jobbar med ett helt landslag.

- Teamkänslan stärks eftersom vi alltid tävlar på samma ställen på världscup-touren. Går det bra för damerna inspirerar det herrarna och tvärtom, säger Patrik Jemteborn, informationschef på Svenska skidskytteförbundet.

Den nya satsningen innebär också att förbundet låter unga och omeriterade skidskyttar få chansen. Man satsar helt enkelt på att bygga för framtiden, och inte stressa fram åkare för kortsiktig framgång.

Sponsorer breddar sporten

Att framträdande åkare som Björn Ferry och Carl-Johan Bergman har valt att avsluta sina karriärer är tråkigt, men har ingen inverkan på Svenska skidskytteförbundets ekonomi och sponsorers inställning till förbundet.

Sponsringen omfattar cirka 10 miljoner kronor per år.

- Vi har valt att ta in sponsorer som inte jobbar efter framgångar eller motgångar. Oavsett vilket jobbar vi med våra sponsorer för att bredda sporten, säger Patrik Jemteborn.

Målet att dubbla igen

Det har man verkligen lyckats med. Bara under de senaste två åren har antalet skidskytteföreningar dubblerats, från 35 till 70. Detsamma gäller antalet registrerade åkare som ökat från 550 till 1 000, enligt siffror från försäkringsbolaget Folksam.

- Målet är att dubbla antalet åkare en gång till inom en fyra-årsperiod, förklarar Patrik Jemteborn.

Även i rekryteringen av nya partners handlar förbundets framgångar om lagarbete. De arbetar tätt tillsammans med säljbolaget More SPACE som har en stor delaktighet i förbundets sponsringsaffär och utvecklingen av deras erbjudande.

Studerande får landslagsträning

- Redan förra året gjorde vi klart med våra två största sponsorer, Handelsbanken Skog & Lantbruk och Energiförsäljning Sverige. Dessa skrev på trots att de visste att Björn Ferry skulle lägga geväret på hyllan, och att Carl-Johan Bergmans framtid var oviss, säger Patrik Jemteborn.

För att få fram nya talanger, och förhoppningsvis världsstjärnor, har förbundet startat ett projekt där duktiga åkare som pluggar på högskolor eller universitet får samma träning, och samma coachning, som landslagsåkarna, mot en liten avgift.

- Vi jobbar kontinuerligt med att utveckla våra befintliga sponsorsamarbeten och attrahera nya partners. I befintliga samarbeten är vårt fokus att vårda kunden och skapa överenskomna effekter. Vi för hela tiden dialog med flera potentiella sponsorer där vi är överens om att vårt erbjudande kan vara värdefullt för sponsorn. Sponsormarknaden är generellt sett intresserad av att jobba med svenskt skidskytte tack vare de värden vi står för och det starka intresse som svenska folket har för att följa skidskytte.

VM kan ge 30 miljoner

Vad skulle ett eventuellt VM på hemmaplan betyda för svensk skidskytte?

- Stora internationella evenemang innebär alltid en risk och det är alltid rättighetsägaren som står för risken. I det här fallet är det Svenska skidskytteförbundet som står som ensam risktagare, om det inte skulle bli svarta siffror. Många vill sola sig i glansen av ett VM, men jag skulle vilja resonera som så att brunfärgen i ansiktet från VM-solen känns bättre om man varit med och bidragit. I sämsta fall är det en plus-minus nollaffär. I ett annat scenario tjänar förbundet 30 miljoner kronor på ett VM 2019. Allt däremellan är möjligt.

Men pengarna är bara en del av allt positivt som kan komma ut av ett eventuellt VM.

Ännu en succé

Vid ett VM på hemmaplan kommer det allmänna intresset för svenskt skidskytte att öka, och sporten skulle breddas ännu mer.

- Det öppnar många möjligheter och vi vet mer i dag än vad vi gjorde 2008 vid senaste VM, vilket ändå blev en succé som event, idrottsligt och publikmässigt. Det var också banbrytare för skidskytteevenemang i Sverige. Börjar vi redan dagen efter vi fått beskedet om att Östersund får arrangera VM 2019 ökar möjligheten att vi hittar tio huvudsponsorer till ett
skidskytte-VM, istället för en, och att vi därmed också den här gången gör en ekonomisk succé.

Slutligen vad önskar du dig mest av allt just nu?

- Jag önskar mig att vårt fyra-årsprojekt får en bra start och att vi får jobba med att forma truppen ifred. Jag önskar också ett positivt beslut vid omröstningen om var VM 2019 ska hållas. Om vi får det skulle det betyda mycket för sporten i Sverige.

Axel Björn

Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..

Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Malmö FF:s 24:e fotbollsguld väckte heta känslor i Helsingborg!  I centrum tre tårtor som hyllar MFF-guldet, beställda av Puma som sponsrar MFF men har kontor i Helsingborg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.