Huliganarna möts av nya tuffa tag

Idrottens huliganer möter en före detta rikspolischef och då blir det tuffa tag. ”Vi ska utestänga bråkmakarna”, lovade Björn Eriksson på torsdagen och dömde dessutom ut modellen där bolagiserade elitklubbar ska betala för polisbevakningen.

- Vi har att göra med människor som inte vill annat än att ställa till med jäkelskap. Före, under och efter matchen vill de bara förstöra, sa Björn Eriksson när han på onsdagens berättade om sitt arbete.

Ingen ordning på betalningen

I samma grad som bråkstakarna ska stängas av och det länge, helst tre år, är han motståndare till systemet att ta betalt för polisarbetet vid evenemang.

- Det blir ingen ordning med dagens system. När och hur tar vi betalt för extra resurser?, Nej, det där fungerar inte. Vi måste skapa något nytt.

Som regeringens nationelle samordnare mot huliganism ska han i mars nästa år att lämna ett slutbetänkande om hur huliganism ska bekämpas.

Tillträdesförbudet viktigast

Han har alltså kommit halvvägs och redovisar nu några förslag som han betecknar som "extra viktiga". Onsdagens delbetänkande innehöll drygt 35 förslag.

Tillträdesförbud är första förutsättningen för att det ska bli ordning på arenorna.

- Det ska förlängas upp till tre år och vidgas till att gälla också för området närmast runt arenan.

300 meter från arenan vore lämpligt menar Björn Eriksson och föreslår ett nationellt register över de personer som inte kan sköta sig.

"De får inte komma in"

- Det är ju ingen större poäng att stänga av våldsverkare om man inte effektivt kan kontrollera att de inte kommer in på arenorna.

- Man ska också kunna ta ut huliganerna och vid insläpp säga att du inte har där att göra.

Han tycker att det är ”orimligt" att föreningar som drivs i bolagsform själva ska stå för polisbevakningen.

Samma dag kom beskedet

- Jag föreslår att kostnaderna för polisbevakning likställs mellan Idrotts AB och ideella föreningar under vissa villkor, till exempel måste den verksamhet som drivs i bolagsform till minst 51 procent ägas av en ideell förening. I dessa fall bör alltså utgifterna för polisbevakning täckas av allmänna medel.

I en hyllningskör på onsdagen fanns både hockeyförbundet och fotbollsförbundet. I nästa led föreningarna, som exempelvis Örebro SK som fick avslag på sin överklagan angående polisnotan vid hemmamatcherna 2011. Ett ÖSK som drivs i bolagsform och därför har en faktura för poliserna på nära 250 000 kronor.

- Vi kommer att driva frågan vidare, säger vd Jan Karlsson till Nerikes Allehanda, där han också konstaterar:

- Det är lite lustigt att det här kommer samtidigt. Jag kan tycka att förvaltningsrätten borde ha avvaktat regeringens utredning innan de fattade sitt beslut i ärendet, säger Jan Karlsson.

För landets bolagiserade föreningar handlar det om utgifter på åtskilliga miljoner om polisen skulle fortsätta ta betalt för sitt arbete.

Lasse (inte verifierad)

tors, 2012-04-12 16:58

1. Idrotts AB

Om det nu är så orättvist och ofördelaktigt att Idrotts AB måste betala för polisbevakning så är det väl bara för Idrotts AB att återgå till att bli ideella föreningar? Eller finns det andra förmåner som man missar då, t ex moms?

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen

Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och  Sverige är inget undantag.   

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.