Familjebacken samlar stjärnorna

Kåbdalis, tolv mil ovanför Luleå, är vad alla pratar om i den alpina skidvärlden i dag. En liten ort med 40 invånare cirka tolv mil ovanför Luleå räddar den alpina cirkusen eftersom hela Europa saknar snö i övrigt.
De alpina stjärnorna trängs i en backe i Norrlands inland. Den enda med snö.

 

André Myhrer och Frida Hansdotter trängs med flera nationaliteter. 

Landslag efter landslag beger sig till Kåbdalis där det är kö. Redan kl 05.45 på morgonen står de första beredda. Dagarna har sina bestämda pass där de tränar enligt bestämda klockslag. Det är enda chansen för att alla ska få åka.

Familjens anläggning

Av tradition har hemmaåkarna första tjing. Svenskarna väljer tider och de övriga, bl a Norge och Schweiz får anpassa sig.

- Så är det av tradition och det accepterar alla, berättar Johan Gunnarstedt i en paus i arbetet.

Det är ingen överdrift att att Kåbdalis är på mångas läppar. Och ändå frågar sig merparten vad det är och vad det ligger. Svaret är mitt emellan Älvsbyn och Jokkmokk, ca tolv mil från Piteå och knappt 14 mil från Luleå. Hit går det faktiskt att också tåg och sedan buss de sista åtta milen.

De senaste fem åren har bröderna Olov och Johan Gunnarstedt investerat mer än 100 miljoner kronor i Kåbdalis skidanläggning och framtiden ser ljus ut. 

Brödernas mamma och pappa startade allt 1965 och många tyckte att det var en galen idé. 

Det visade sig att det inte alls var. Undan för undan har anläggningen vuxit. En backe har blivit till flera, spår för längdskidor, skoterleder, hotell, stugor, husvagnsplatser, vandrarhem och två restauranger gör anläggningen komplett. 

Från 2 till 25 miljoner

Bröderna som jobbat sig in i företaget äger och driver i dag verksamheten som sett till antalet skiddagar ska vara Norrbottens största.  Omsättningen har vuxit från 2 miljoner i omsättning år 2000 till dagens 25.

Men utan snö hade det aldrig fungerat. Och det är man uppenbarligen mästare på. Varför?

- Kunskap och uthållighet, svarar Johan Gunnarstedt som världens mest självklara konstaterande. 

- Man har liksom inga problem med att veta när man ska gå upp på mornarna…

Tillägger han och låter förstå att det är ett mödosamt jobb i backen som ligger 570 meter över havet. De har inte tillgång till någon sparad konstsnö utan det är nytillverkning som gäller och nu har man ett snölaget om 40 centimeter tack vare 17 snökanoner.

- Vi har tjänstgöring hela nätterna, om man så säger. Ja, långt fram på morgonkvisten. Det är ändå det som gäller, att inte ge sig.

Enorm marknadsföring

Johan och hans bror med respektive familjer kan sin backe och väderleksförhållanden.

- Vi gjorde de första försöken i början av oktober, men sedan blev det ett antal dagar med för många plusgrader. Men i slutet av den månaden kom vi i gång och sakta har vi kunnat förstärka snödjupet. Konstsnö har ju den fördelen att den är mer motståndskraftig än natursnö så när man väl får ett första lager kan man bygga vidare.

Han minns hur de kunde öppna i början av oktober 2009, det var rekord.

Nu är uppmärksamheten stor och många fler vet vad Kåbdalis står för.

- Det blir en marknadsföring som inte går att köpa för pengar. Vi som brukar lägga 20 000 kr per år i reklam…, skrattar Johan Gunnarstedt.

- Vår verksamhet har vuxit de senaste åren. Nu och fram till Lucia dominerar den sportsliga verksamheten. Sedan börjar turistsäsongen.

Vågat investera

Totalt finns ett 40-tal anställda på hel- och deltid.

- I takt med fler gäster har vi vågat investera. 

Stjärnorna invaderar orten, men frågan är vad som sker framöver. Den planerade premiär i världscupen i Levi är inställd.

- Vi har ett av de mest effektiva snösystemen som finns och en väldigt erfaren personal i Levi. Om vädret hade gett oss möjlighet att göra backarna redo, så hade vi gjort det, säger tävlingens generalsekretare Janne Pelkonen.

Nu kan Kåbdalis tävling tävling att lika vid ett Världscup-arrangemang. 

Thomas Ejderhov

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Sverige fortsätter att söka internationella handbollsmästerskap och har gått ihop med Danmark och Norge med ambitionen att arrangera herrarnas EM 2026 och damernas EM 2028. Den skandinaviska trion är den enda kandidaten inför Europeiska Handbollförbundets extrakongress den 20 november då det formella beslutet ska fattas. – Tillsammans skapar vi förutsättningar för hållbara internationella mästerskap, säger Svenska Handbollförbundets ordförande Fredrik Rapp.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.