Familjebacken samlar stjärnorna

Kåbdalis, tolv mil ovanför Luleå, är vad alla pratar om i den alpina skidvärlden i dag. En liten ort med 40 invånare cirka tolv mil ovanför Luleå räddar den alpina cirkusen eftersom hela Europa saknar snö i övrigt.
De alpina stjärnorna trängs i en backe i Norrlands inland. Den enda med snö.

 

André Myhrer och Frida Hansdotter trängs med flera nationaliteter. 

Landslag efter landslag beger sig till Kåbdalis där det är kö. Redan kl 05.45 på morgonen står de första beredda. Dagarna har sina bestämda pass där de tränar enligt bestämda klockslag. Det är enda chansen för att alla ska få åka.

Familjens anläggning

Av tradition har hemmaåkarna första tjing. Svenskarna väljer tider och de övriga, bl a Norge och Schweiz får anpassa sig.

- Så är det av tradition och det accepterar alla, berättar Johan Gunnarstedt i en paus i arbetet.

Det är ingen överdrift att att Kåbdalis är på mångas läppar. Och ändå frågar sig merparten vad det är och vad det ligger. Svaret är mitt emellan Älvsbyn och Jokkmokk, ca tolv mil från Piteå och knappt 14 mil från Luleå. Hit går det faktiskt att också tåg och sedan buss de sista åtta milen.

De senaste fem åren har bröderna Olov och Johan Gunnarstedt investerat mer än 100 miljoner kronor i Kåbdalis skidanläggning och framtiden ser ljus ut. 

Brödernas mamma och pappa startade allt 1965 och många tyckte att det var en galen idé. 

Det visade sig att det inte alls var. Undan för undan har anläggningen vuxit. En backe har blivit till flera, spår för längdskidor, skoterleder, hotell, stugor, husvagnsplatser, vandrarhem och två restauranger gör anläggningen komplett. 

Från 2 till 25 miljoner

Bröderna som jobbat sig in i företaget äger och driver i dag verksamheten som sett till antalet skiddagar ska vara Norrbottens största.  Omsättningen har vuxit från 2 miljoner i omsättning år 2000 till dagens 25.

Men utan snö hade det aldrig fungerat. Och det är man uppenbarligen mästare på. Varför?

- Kunskap och uthållighet, svarar Johan Gunnarstedt som världens mest självklara konstaterande. 

- Man har liksom inga problem med att veta när man ska gå upp på mornarna…

Tillägger han och låter förstå att det är ett mödosamt jobb i backen som ligger 570 meter över havet. De har inte tillgång till någon sparad konstsnö utan det är nytillverkning som gäller och nu har man ett snölaget om 40 centimeter tack vare 17 snökanoner.

- Vi har tjänstgöring hela nätterna, om man så säger. Ja, långt fram på morgonkvisten. Det är ändå det som gäller, att inte ge sig.

Enorm marknadsföring

Johan och hans bror med respektive familjer kan sin backe och väderleksförhållanden.

- Vi gjorde de första försöken i början av oktober, men sedan blev det ett antal dagar med för många plusgrader. Men i slutet av den månaden kom vi i gång och sakta har vi kunnat förstärka snödjupet. Konstsnö har ju den fördelen att den är mer motståndskraftig än natursnö så när man väl får ett första lager kan man bygga vidare.

Han minns hur de kunde öppna i början av oktober 2009, det var rekord.

Nu är uppmärksamheten stor och många fler vet vad Kåbdalis står för.

- Det blir en marknadsföring som inte går att köpa för pengar. Vi som brukar lägga 20 000 kr per år i reklam…, skrattar Johan Gunnarstedt.

- Vår verksamhet har vuxit de senaste åren. Nu och fram till Lucia dominerar den sportsliga verksamheten. Sedan börjar turistsäsongen.

Vågat investera

Totalt finns ett 40-tal anställda på hel- och deltid.

- I takt med fler gäster har vi vågat investera. 

Stjärnorna invaderar orten, men frågan är vad som sker framöver. Den planerade premiär i världscupen i Levi är inställd.

- Vi har ett av de mest effektiva snösystemen som finns och en väldigt erfaren personal i Levi. Om vädret hade gett oss möjlighet att göra backarna redo, så hade vi gjort det, säger tävlingens generalsekretare Janne Pelkonen.

Nu kan Kåbdalis tävling tävling att lika vid ett Världscup-arrangemang. 

Thomas Ejderhov

Han bygger ett egentligen osannolikt idrottscentrum mitt i de småländska skogarna.  Torsten Jansson är en levande önskedröm för idrotten. Tänk om det fanns fler sådana...

En kvarts miljard tar han ur egen plånbok för att bygga ett hotell, en multihall och en kommande friidrotts- och fotbollsarena - i ett samhälle med 900 invånare och en pizzeria.

Allt sker med privata pengar, förtjänade via hans 70 bolag.

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

Landets största privata idrottsmuséum, där idrottsredskap blandas med annonser, autografer, programblad och personliga idrottsgrejer, finns i Växjö och har nu blivit synnerligen aktuellt igen. Öster är tillbaka i Allsvenskan och Hasse Rydéns skapelse har blivit synnerligen intressant.

Ett möte med denne Hasse i hans egensnickrade muséum i den gamla ICA-lokalens källare på stadsdelen Öster i Växjö är att svepas med i en idrottshistorisk virvelvind, men häör tittar bl a pingisstjärnan Truls Märegård in då och då.. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.