"Visar hur hårt hockeyn har drabbats"

Hockeyns elitklubbar får särklassigt mest pengar (183 miljoner) från det statliga kompensationsstödet. 107, 8 miljoner går till klubbar i SHL.

Samma klubbar som i sommar och höst värvade spelare genom att locka med jättelöner. 

- Ska Krispengarna ska användas till att täcka skulderna, frågar nu kritikerna

Spelare kom och gick hos elitföreningarna innan säsongen började. Den turbulensen i spelartruppen, är det regeringen corona-pengar nu går, frågar kritikerna på etttillspetsat sätt.

Det handlar om Regeringens bidrag, , kompensationsstödet. för uteblivna intäkter under kvartal 3 och 4.

Hockeyns elitligor (SHL, hockeyallsvenskan, hockeyettan och SDHL)  får 107,8 miljoner av av totalt183 miljoner kronor från och med 23 november. 12 miljoner kronor betalas ut till barn- och ungdomsföreningar.

– Att ishockeyn tilldelas ett kompensationsstöd på cirka 195 miljoner kronor visar på hur hårt ishockeyn som idrott drabbats ekonomiskt till följd av Coronapandemin. Nästa steg i processen i utbetalningen av kompensationsstödet är att ligaorganisationerna själva tar fram fördelningsunderlag till respektive förening, säger Johan Stark, generalsekreterare på Svenska ishockeyförbundet till förbundets hemsida.

Synar klubbarnas ekonomi

SHL inleder  fördelningen av sina 107,8 miljoner kronor under nästa vecka.

– Det som händer nu är att vi går igenom varje klubbs ekonomiska tapp efter det underlag de har skickat in, säger SHL:s vd Jenny Silfverstrand till Sportbladet.

Pengarna har fördelats till ligorna på följande sätt:

SHL: 107,8 miljoner kronor samt 3,3 miljoner avsatt i ansvarspott.

SDHL: 3,1 miljoner kronor samt 1,8 miljoner i extra stöd.

Hockeyallsvenskan: 36,8 miljoner kronor samt 1,1 miljoner avsatt i ansvarspott.

Hockeyettan: 30,7 miljoner kronor.

– Idrottsföreningarna har sedan i mars gjort fantastiska insatser och tagit ett ansvar för minskad smittspridning och samtidigt försökt hålla igång så mycket aktivitet som möjligt trots att de också kämpat med ekonomin. Sverige behöver ledare och förtroendevalda i idrottsrörelsen som orkar håll i och hålla ut genom pandemin för folkhälsa och gemenskap, betonar Björn Eriksson, RF:s ordförande.

"Kompensation för tappade intäkter"

Johan Stark framhåller också:

– Vi ska komma ihåg att detta inte är ett verksamhetsstöd utan kompensation för tappade matchintäkter på grund av pandemin. Men då SDHL är en liga under utveckling vill vi säkra att vi inte tappar fart så därför har vi, i samråd med de andra ligorna, valt att ge fullt kompensationsstöd till SDHL på sökt belopp

Stödet ska kompensera uteblivna intäkter och kostnader för evenemang som föreningen inte kommer undan under perioden 1 juli till och med 30 september. En bärande princip för stödet är att förlusten jämförs med föreningens omsättning. 

Regeringen har två påpekanden - främja ojämlikhet och gynna föreningar som har tagit ett ekonomiskt ansvar.

På fredagen fick  får idrottsföreningar besked om summan av krisstöd för perioden juli-september. Stödet baseras på hur stor förlust som föreningen har gjort i förhållande till sin omsättning. De som drabbas värst får mest stöd.

Behövs ytterligare 2 miljarder

Det genomsnittliga stödet som ges föreningarna är 44 procent av ansökt stöd.  

Björn Eriksson återkommer till den punkt som han har framhållit ofta den senaste tiden:

- Det kommer att krävas extraordinära insatser även under 2021 och därför ser vi behov av minst 2 miljarder i ytterligare stöd under nästa år och besked från regeringen behövs snabbt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.