Helsingfors Olympiastadion i ny, fräsch design
Helsingfors Olympiastadion, den finska funktionalismens kronjuvel, står klar efter enomfattande renovering för 209 miljoner euro, där staten står för ungefär hälften .
Stadion, som invigdes första gången 1938, öppnar igen . Den fyra år långa renoveringen har utförts med stor respekt för stadions modernistiska originalarkitektur, men nya funktioner har lagts till med ökad komfort och säkerhet.
Olympiastadion förväntas locka ungefär 1miljon besökare varje år.
- Den nya Olympiastadion blir storslagnare än någonsin, en plats för oförglömliga stunder och starka känslor, säger Marju Paju, Stadionstiftelsens marknadsförings- och kommunikationsdirektör.
Historia möter nutid
I början på 00-talet såg framtiden osäker ut för Helsingfors Olympiastadion. Arenan var i dåligt skick och höll inte längre tillräcklig standard för en eventarena av sitt slag. Den uppskattade kostnaden var så hög att en ny arena lika gärna kunde ha byggts, men Nordens ”Capital of Cool” beslöt att ändå ta till vara på sitt arv och investera i en ombyggnad och renovering av Olympiastadion. Idag är stadion en plats där historia möter nutid, där gammalt och nytt förenas till en helhet.
Ett nationalmonument och en självständighetssymbol från 1930-talet
Olympiastadion är ett ikoniskt landmärke i Helsingfors stadsbild och har dessutom en särskild betydelse för nationen. För många finländare är kombinationen av ren funktionalistisk 1930-talsarkitektur och värdskapet för OS 1952 i Helsingfors något .
Det symboliserar början på en ny epok för den unga nationen. Nationell självständighet hade vunnits endast tjugo år innan stadion invigdes den 12 juni 1938, och Finland förberedde sig då att stå värd för OS 1940. Andra världskrigets utbrott gjorde att OS sköts upp, och spelen hölls inte förrän sommaren 1952.
Ny stadion under jord
Arenan, som av finländarna själva kanske betraktas som världens vackraste Olympiastadion, är resultatet av en arkitekturtävling under 1930-talet. Tävlingen vanns av de finska arkitekterna Yrjö Lindegren (1900-1952) och Toivo Jäntti (1900-1975), vars bidrag ritades i ren funktionalistisk stil. Originalarkitekturen syftade till att vara praktisk, funktionell och rationell.
Stadion har renoverats med stor respekt för originalarkitekturen, men stora anpassningar har också gjorts för att uppfylla det nya århundradets standard för en multiarena av sitt slag. Stadion har blivit bekvämare, mer tillgänglig och mer funktionell, men förblir ändå lätt igenkännlig. Hela stadion har moderniserats, inklusive läktare, plan och banor.
Dessutom har en helt ny stadion byggts under jord: 20 000 kvadratmeter nya ytor under jord gör att den uppvärmda inomhusytan för stadion har dubblerats. Smarta och flexibla motionsanläggningar, en tunnel som följer banorna ovan jord, logistikytor och en flexibel hall bildar tillsammans en helt ny del av Olympiastadion.
Arkitektoniskt mästarverk
Stadions yttre arkitektur av modell 2020 kombinerar den återställda 1930-talsarkitekturen i betong och renoverade delar från 1950-talet med ett nytt stadiontorg i norr, där mat och dryck säljs till publiken i betongkiosker.
De olika beståndsdelarna bildar tillsammans ett välbekant monument av mänskliga proportioner. Både de äldre och de nyare delarna av helheten är byggda i tidlösa och hållfasta material: vit betong, tegelsten, trä och glas.
De putsade fasaderna, med synliga betongstrukturer och tegelmurar i krökarna, har återställts till sitt ursprungliga utseende. Nya ingångar till läktarna, med platsgjutna betongtrappor, har anpassats efter betongkurvornas och tegelfasadernas rytm.
Arkitekturen är utförd av arbetskonsortium K2S och NRT i samarbete med det svenska arkitekturkollektivet White arkitekter och Wessel de Jonge från Nederländerna.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt.
I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.
En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.
Gothia Cup bara bara fortsätter att växa. Snart räcker inte ens Ulevi till för invigningen. Där är det fullsatt intill sista decimetern vid öppningsshowen.
Arangörerna vill att så många som möjligt av gästerna från jordens alla hörn ska få vara med på inmarschen och uppleva den flera timmar långa musikshkavalkaden och det gigantiska fyrverkeriet på nära håll.
Sveriges största event, oavsett bransch eller sammanhang tar andan ur alla närvarande
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna.
Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.
Viaplay Group värvar Jonas Karlsson som med erfarenhet oh rutin som få andra ansluter till Viaplays sportredaktion där han främst kommer att jobba med golf och vintersport.
– Jag är supertaggad, säger Jonas .
I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.
I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm, valts som nummer tre av Chicago.