Helsingfors Olympiastadion i ny, fräsch design

Helsingfors Olympiastadion, den finska funktionalismens kronjuvel, står klar efter enomfattande renovering för  209 miljoner euro, där staten  står för ungefär hälften .

Stadion, som invigdes första gången 1938, öppnar igen . Den fyra år långa renoveringen har utförts med stor respekt för stadions modernistiska originalarkitektur, men nya funktioner har lagts till med ökad komfort och säkerhet. 

Helsingfors Olympiastadion har delvis fått färg och ny design. Foto: Wellu Hämäläinen
Annons

Olympiastadion förväntas locka ungefär 1miljon besökare varje år.

- Den nya Olympiastadion blir storslagnare än någonsin, en plats för oförglömliga stunder och starka känslor, säger Marju Paju, Stadionstiftelsens marknadsförings- och kommunikationsdirektör.

Historia möter nutid

 I början på 00-talet såg framtiden osäker ut för Helsingfors Olympiastadion. Arenan var i dåligt skick och höll inte längre tillräcklig standard för en eventarena av sitt slag. Den uppskattade kostnaden var så hög att en ny arena lika gärna kunde ha byggts, men Nordens ”Capital of Cool” beslöt att ändå ta till vara på sitt arv och investera i en ombyggnad och renovering av Olympiastadion. Idag är stadion en plats där historia möter nutid, där gammalt och nytt förenas till en helhet.

Ett nationalmonument och en självständighetssymbol från 1930-talet

Olympiastadion är ett ikoniskt landmärke i Helsingfors stadsbild och har dessutom en särskild betydelse för nationen. För många finländare är kombinationen av ren funktionalistisk 1930-talsarkitektur och värdskapet för OS 1952 i Helsingfors något .

Det symboliserar början på en ny epok för den unga nationen. Nationell självständighet hade vunnits endast tjugo år innan stadion invigdes den 12 juni 1938, och Finland förberedde sig då att stå värd för OS 1940. Andra världskrigets utbrott gjorde att OS sköts upp, och spelen hölls inte förrän sommaren 1952.

Ny stadion under jord

Arenan, som av finländarna själva kanske betraktas som  världens vackraste Olympiastadion, är resultatet av en arkitekturtävling under 1930-talet. Tävlingen vanns av de finska arkitekterna Yrjö Lindegren (1900-1952) och Toivo Jäntti (1900-1975), vars bidrag ritades i ren funktionalistisk stil. Originalarkitekturen syftade till att vara praktisk, funktionell och rationell.

Stadion har renoverats med stor respekt för originalarkitekturen, men stora anpassningar har också gjorts för att uppfylla det nya århundradets standard för en multiarena av sitt slag. Stadion har blivit bekvämare, mer tillgänglig och mer funktionell, men förblir ändå lätt igenkännlig. Hela stadion har moderniserats, inklusive läktare, plan och banor. 

Dessutom har en helt ny stadion byggts under jord: 20 000 kvadratmeter nya ytor under jord gör att den uppvärmda inomhusytan för stadion har dubblerats. Smarta och flexibla motionsanläggningar, en tunnel som följer banorna ovan jord, logistikytor och en flexibel hall bildar tillsammans en helt ny del av Olympiastadion.

Arkitektoniskt mästarverk

Stadions yttre arkitektur av modell 2020 kombinerar den återställda 1930-talsarkitekturen i betong och renoverade delar från 1950-talet med ett nytt stadiontorg i norr, där mat och dryck säljs till publiken i betongkiosker.

De olika beståndsdelarna bildar tillsammans ett välbekant monument av mänskliga proportioner. Både de äldre och de nyare delarna av helheten är byggda i tidlösa och hållfasta material: vit betong, tegelsten, trä och glas.

De putsade fasaderna, med synliga betongstrukturer och tegelmurar i krökarna, har återställts till sitt ursprungliga utseende. Nya ingångar till läktarna, med platsgjutna betongtrappor, har anpassats efter betongkurvornas och tegelfasadernas rytm.  

Arkitekturen är utförd av arbetskonsortium K2S och NRT i samarbete med det svenska arkitekturkollektivet White arkitekter och Wessel de Jonge från Nederländerna.

Fakta

Fasadens nya träklädnad, byggd av finsk gran och furu, döljer nya regnskyddsstrukturer ovanför läktarna. Användandet av trä är inspirerat av 1950-talet, då trä användes för att utvidga stadions betongstruktur och skapade det nuvarande utseendet. Trä är ett taktilt material med fin ytstruktur åt läktarna. Av säkerhetsskäl täcks hela regnskyddet av brandsäkert trä.

Även de 36 300 nya sittplatserna i kompositträ, tillverkade lokalt i Salo, är brandsäkra. De nya sittplatserna är bekvämare även för de längre i publiken. Vid konserter rymmer stadion upp till 50 000 besökare.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IFK Göteborgs 2020 var året med ideliga varningar om ett kraftigt minus i ekonomin. Nu när bokslutet står det klart att spelarförsäljningar blev klubbens räddning.

Den vägen kom det in 22 miljoner.  De pengarna och ett statligt stöd om 18,2 miljoner höll IFK uppe.

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Prioritet Finans är en av idrotts-Sveriges största sponsorer. Nu har vd:n Nils Wiberg sagt ja till ytterligare en stor satsning. Han startar Team Prioritet som blir nästa steg i en strategi att finansiera idrotten via förebilder för att inspirera barn och unga till en aktiv livsstil. Ett antal individuella idrottare med potential är utvalda och först ut är medeldistanslöparna Simon Sundström och Andreas Kramer.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Enbart en av tio som ser skidor på tv är under 40 år, påvisar en undersökning, utförd på uppdrag av DN och gjord  av mediemätningstjänsten MMS.

En klar majoritet av tv-tittarna gillar skidor , ja egentligen all TV.-idrott, men det är de äldre.

Bekräftelsen från IFK Göteborg dröjer, men på onsdagseftermiddagen gick Sportbladet ut med att IFK Göteborg har klart med stjärnspelarna Marcus Berg och Oscar Wendt.

IFK Göteborg ska ha säkrat ytterligare två hemvändare som innebär att laget förstärks avsevärt.