Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Statens val av två alternativ

Stora pengar står på spel när regeringen förbereder en reform för spelmarknaden. Foto: TT

 

Nu startar debatten om framtidens spelmarknad – om spelarna och om miljarderna. ATG är först ut med ett konkret förslag. Frågan är om finansminister Magdalena Andersson gillar det.

ATG:e förslag är omfattande. Radions reporter gick på finten och fokuserade på licens för utländska spelbolag och hästsporten men den stora nyheten var att idén om att spelskatten bör sänkas till 20 procent. 

Sänkning av spelskatten

Det var ett smart upplägg av ATG, företag är onda och utländska företag är ändå ondare i mångas ögon. Då kan vi till att börja med konstatera att en sänkning av spelskatten är ett bra förslag. Men 20 procent är för högt för att det skall bli bra nog för spelare och operatörer.

Finansen och finansminister Magdalena Andersson har nämligen bara tre alternativ:

A: behålla dagens system och få mindre intäkter.

B: försöka införa någon typ av spellicens för utländska bolag och få mindre intäkter.

C: sänka skatten och få mindre intäkter.

Klart vettigast

Det enklast och bästa är C, enligt min mening.

• A: leder till att regeringen medvetet slår ihjäl ATG och därmed hästsporten såväl som sitt eget bolag, Svenska Spel. Frågan är inte om utan hur lång tid det tar.

• B: Det är vad som ska utredas och det bygger på ett licenssystem. De utländska bolagen skall då välja att betala skall via lika villkor och att fler som betalar.

 Det finns två stora problem med B. Dels att det krävs dels väldigt förmånliga villkor för att de utländska bolagen skall välja licens och att spelarna acceptera. Samtidigt ställs stora krav på att blockeringen av bolag som inte har licens verkligen fungerar. Det lär den inte göra. 

En teknisk mardröm

I Danmark har andelen spelare som väljer bolag som inte har licens tredubblats på tre år. Det är en teknisk mardröm. Sanktioner där FRA och Säpo skall jaga svenskar som spelar på utländska icke licensierade bolag eller tron att media skall tacka nej till annonspengar fungerar inte heller. ATG såg sanktioner och seriös media som lösningar, men det är naivt.

Media är redan i kris och står och hejar på de utländska spelbolagen eftersom de står för 70 procent eller 1 dryg miljard netto (efter rabatter) i årliga medieinvesteringar.

ATG föreslår följande som innehåll i sitt förslag”Lika villkor”:

Omreglering, inga exklusiva spelformer för någon, 20 procent i skatt på nettoomsättning (efter vinster till spelarna), folkrörelserna fortsatt skattebefriade. Maximal vinståterbetalning är begränsad till 90 procent. Licenstagare som har spel på hästar betalar en ”hästlicens” på 5,6 procent av bruttoomsättningen till svensk trav- och galoppsport. 

Fler spel än hästar

ATG vill ha lägre skatt, betalt för att man producerar spelobjektet samt rätten att införa andra spel än spel på hästar. Det är fair, bra förslag och nödvändigt. Det bör de få.

Ett tillkommande problem för ATG och trav- och galoppsporten är bristande trovärdighet när det gäller påståendet att ATG finansierar hästsporten när den av journalister och politiker upplevda sanningen är att ATG primärt berikar hästägare även om det ur ett rent företagsekonomiskt perspektiv är lika smart att bli hästägare som att sälja sand i Sahara.

Travsporten har dessutom varit bedrövligt dåliga på att ge kunden en upplevelse på travbanorna. Antalet besökare till travet har minskat i 25 år i rad på en marknad av upplevelseindustri som vuxit med 1,5-3 gånger BNP. Här har kuskar och hästägare prioriterats så att upplevelsen för kund blivit för dålig. 

Stora egenintressen

Egenintresse hos styrelser i lokala travsällskap har gjort att man skjutit sig i foten i sådan utsträckning att det vore svårt att få en sko att sitta fast. Frågan är om Hästsporten nu förstått att man bara kan skapa ökade vinster till sina ägare genom att prioritera kunderna. 

Det enskilda område där jag är mest tveksam är att ATG påstår att deras förslag skulle ge mer pengar till staten (tillbaka till 2013 års nivå). Det tror jag inte en sekund på. Det gör inte de privata spelbolagen heller. 

Min tes är att staten har ett val mellan två alternativ. Kontroll över marknaden och mindre pengar eller ingen kontroll och mindre pengar. Staten har dessutom ett ansvar att skydda idrotten och dagens regering lär ha ett intresse att skydda partiets spelbolag.

Eftersom det handlar om miljarder, staten tappar ca 300 miljoner kronor per år och det går fortare och fortare, så är det nog i slutändan så enkelt att Magdalena Andersson bestämmer om hon vill tappa pengar fort eller sakta och om hon tror att det finns en fungerande lösning.

Sen bör nog ATG och hästsportens organisationer börja kommunicera att minskad återbäring till hästägarna då det får ses som oundvikligt.

ATG:s vd Hans Skarplöth presenterade tankarna runt en spelreform som han och kollegorna valt att kalla "Lika villkor".

Dan Persson

Jan Ahlström (inte verifierad)

fre, 2015-06-12 10:09

1. Hästsporten och staten äger

Hästsporten och staten äger 50% vardera i ATG. Det är statligt i den meningen att staten tillsätter ordförande

Nej, en stockhomare i ledningen för IFK  Göteborg, det blev aldrig någon succé- Nu framkommer uppgifter om att Oa Larsson, teknisk direktör i IFK Göteborg, tvingas lämna klubben.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet  tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.