Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Men möjlig lösning allt tydligare

Kampen om spelarnas pengar blir allt mera intensiv mellan bolagen. Foto: TT

 

När så alla positionerat sig utifrån den egna nyttan kunde vi med en enkel okulärbesiktning konstatera att utredaren Håkan Hallstedt inte såg ut som om jobbet blivit enklare direkt.

När M och S bjöd in branschen till ett spelseminarium i riksdagshuset var alla där som vanligt och vi hörde exakt vad vi förväntade oss att höra.

Av solidaritet med skåningar (förmodar att det är orsaken) har man infört nya säkerhetsbestämmelser. Det tog 20 minuter att gå in genom ytterdörren, visa leg, bli avprickad, röntga dator och jackor. I akt och mening att påvisa den offentliga sektorns effektivitet med resurser så gick vi in samma väg som kungen använder vid riksdagens högtidliga öppnande, dvs en ingång som används en gång per år.

Alla aktörer var där

Sen fick vi goda lunchmackor, vatten och kaffe och lyssnade på Svenska Spel, Folkspel, ATG och BOS som företräder de utländska spelbolag som idag agerar utan licens eller reglering på den svenska marknaden.

Kulturutskottets ledamöter agerar som om det var deras fråga att hantera en omreglering till ett system med spellicens fast än alla vet att det enbart allena är Magdalena Andersson som kommer att vara beslutsfattare innan den kan läggas en proposition.

= Lennart Käll, vd på Svenska Spel, sa ungefär så här: Farliga spel bör förbjudas eller få högre villkor, restriktioner i marknadsföring, bonusar bör förbjudas.

= Hasse Skarplöth, vd på ATG, sa ungefär samma sak samt att alla som spelar på hästar bör betala till travsporten.

= Folkspel sa att ideella aktörer bör vara fortsatt skattebefriade och få samma villkor.

= BOS representant, Gustaf Hoffstedt, sa inget om spelmissbruk eller farliga spel utan pekade på att spelindustrin sysselsätter många som nu är utkastade ur Sverige, dvs vi ger bort skatteintäkter.

Stackars Hallstedt

När så alla positionerat sig utifrån den egna nyttan kunde vi med en enkel okulärbesiktning konstatera att utredaren Håkan Hallstedt inte såg ut som om jobbet blivit enklare direkt.

Min något komplexa fråga om man noterat att Finansinspektionens avvikande och skadliga tolkning av EUs penningtvättdirektiv leder till en avsevärd konkurrensnackdel för de svenska aktörerna nu när även spelbolag skall omfattas av penningtvättdirektivet mottogs som en överraskning av samtliga.

Spelberoende och riskerna med att människor blir spelberoende berördes. Utländska spelkasinon står för en mycket liten del av det totala spelet men en majoritet av antalet fall av spelmissbruk vilket bör beaktas.

Spelmissbruk överdrivet

När det gäller spelmissbruk och antalet spelberoende så får jag erkänna att jag antingen inte förstått eller om jag har förstått så är problemet väsentligt överdrivet. De siffror jag sett pekar på att ca 160 000 människor drabbas.

Det är personliga och ekonomiska tragedier som även drabbar närstående men det är ingen hög siffra. Uppgiften att 80 000 barn lever i familjer med spelmissbruk ger vid handen att en av de två siffrorna måste vara fel då spelmissbrukare i mycket stor utsträckning är unga män och vi i övrigt har få barn per familj. Vidare verkar antalet som får spelmissbruk vara relativt konstant, dvs har inte ökat trots ökad reklam och ökad internetmognad. Den är dessutom lägre än missbruk av alkohol, tobak och droger. Här förväntar jag mig mer validerad fakta innan siffrorna används för beslut om hur spel skall ske i framtiden.

Det blir för varje seminarium än mer tydligt att ett spellicenssystem kommer att ha väldigt missnöjda aktörer. 

Staten för att skatteintäkterna blir lägre än vad de är idag.

De utländska spelbolagen för att lönsamheten blir lägre än vad den är idag.

ATG för att andra har spel på hästar utan att ersätta dem

Svenska Spel för att de fortsätter att tappa marknad

De ideella aktörerna för att de tappar marknad

Folkrörelserna för att deras intäkter från spel minskar i stor utsträckning.

Då blockeras internet...

Och, medborgarna för att internet blockeras och deras kort inte fungerar när de vill göra av med en hundring på drömresan till Las Vegas eller går in på Ladbrokes i London och lägger en hundring på att Arsenal vinner. Våra politiker kommer dessutom att redan innan spellicensen införts föreslå att andra hemskheter på nätet skall blockeras. Mitt stalltips är vininköp på nätet som första område innan nätsiter som skriver om ministrar som myglar till sig lägenheter hamnar på listan. 

Av ovanstående framgår att jag är väldigt skeptisk till att det går att få ihop ett fungerande system för spellicens även om det fungerar bra i exempelvis UK. 

Det gör att mitt fokus kvarstår vid att regering och utredning omgående bör föreslå åtgärder som ger svenska aktörer bättre konkurrensmöjligheter fram till dess spellicens införs genom två enkla beslut:

1: Alla ideella aktörer som idag kan få tillstånd till lotterier skall få driva dem även på nätet. Att 2016 dela upp marknaden är bara dumt.

2: ATG och Svenska spel får höja vinstnivån för allt som inte är poolspel, dvs de konkurrensutsatta spelen där staten bär den kostnaden (lägre skatt/utdelning).

De här två åtgärderna är billiga och gör att oavsett om vi får en spellicens som fungerar eller en som inte fungerar så kan de befintliga aktörerna behålla sina marknadsandelar.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC,  fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.

Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.