Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
Kamp om varje krona i framtiden
Sveriges Kommuner och Landsting påvisar ett omfattande positivt engagemang för idrotten i våra kommuner. Det glädjer mig. Våra kommunpolitiker förstår idrottens samhällsnytta.
Sen går det om man läser noga att finna flera saker att fundera över.
Att SKL än en gång missat att ta med golfen, den idrott som har egenfinansierat både anläggningar och drift sedan start, är så klart anmärkningsvärt.
Kulturen bättre opinionbildare
Sedan blir rapporten ytterligare ett bevis på att kulturen är skickligare som opinionsbildare och får mer, trots att stödet till kulturen är extremt ineffektivt. Varje satsad krona når väsentligt färre och i många fall verkar det inte ens finnas en plan för att nå ut.
Kommunernas framtida ekonomi blir mycket besvärlig, förmodligen besvärligare än någon tidigare sedan andra världskriget. Migrationen och ålderspyramiden är de primära orsakerna. Eftersatt underhåll av VA under 50 år ett tredje område som kostar mycket stora belopp.
Jag har tidigare delat synen att vi inte skall ställa idrotten mot kulturen men bedömer att om vi inte gör det så är idrotten åter förloraren.
Det skadar samhället, det skadar migrationen, det skadar folkhälsan. I framtiden är ytterligare en krona till som går till kultur, en krona mindre till idrotten.
Visa på effekten
Kultur är självfallet en omistlig del av samhället. Det här handlar inte om det utan om det självklara kravet på att också kulturen måste påvisa effekt per satsad skattekrona.
LOK-stödet som är 100 procent svett per krona inom idrotten saknar motsvarighet inom kultursektorn.
Subventionen av ett besök på Norrlandsoperan på 1700 kronor per besökare som betalar 300 för en biljett bör ställas mot när Fabian fem år betalar tusenlappen för att få träna fotboll.
Det byggs fler nya kulturbyggnader än idrottsanläggningar enligt rapporten, de drivs också i större grad offentligt än idrottsanläggningarna, dvs de offentliga pengarna är grunden för en verksamhet där ofta ingen har ansvar för att det kommer besökare.
Det som då jag inte lyckats hitta i offentlig statistik är besöksstatistiken (finns för muséer). Idrotten bör därför finansiera en akademisk studie där vi en gång för alla tar fram effektiviteten i varje satsad skattekrona till idrott och kultur.
En formidabel motståndare
Vi kommer eller har redan hamnat i ett läge där en krona till kulturen är en krona mindre till idrotten, där en ny kulturbyggnad är tio välbehövliga idrottshallar för barn och ungdomar färre. Det här kommer att förstärkas utifrån den kommunala ekonomin.
I ett läge med växande utanförskap, där idrotten otaliga gånger bevisat att man är bäst riskerar vi att förstärka ett elände med föräldrar som inte låter barn träna av kostnadsskäl.
Klart bibliotek som skapar många som läser böcker skall ha ett ordentligt samhälls-stöd. Bibliotek som inte skapar fler bokläsare bör självfallet inte få lika mycket. Kulturen är nästan genomgående dålig på att attrahera besök och besökare. Då bidragsdelen oftast än +90 procent av kostnaderna har man mera sällan haft anledning att fundera på besökarna.
Idrotten måste förstå att kulturen är en formidabel motståndare. Ofantligt mycket effektivare än försvaret. De kan mobilisera 1 000 tunga opinionsbildare som står och slåss för kulturbidrag på kortare tid än vad ÖB behöver för att få tag på sin adjutant.
Idrottens betydelse för skolan
Idrotten är en division fyra-spelare på området politisk opinionsbildning. Att hästsporten också kan mobilisera gäller bara för triviala sammanhang som Jerringpriset. Beträffande stödet till sin idrott är de lika dåliga.
Vapnet för att försvara idrottens roll i samhället och ett samhällsstöd relaterat till den samhällsnytta idrotten skapar är fakta. Fler rapporter, stödsystem som ger löpande nyckeltal och påvisbara jämförda fakta på temat svett per krona.
Vetenskapliga rapporter som påvisar att fler barn går ut med godkända betyg om de idrottar, att flyktingbarn integreras bättre genom idrott än vad resten av samhället kan erbjuda, att äldre som tränar är friskare och kostar väsentligt mindre för samhället, är också viktiga.
Om kulturen inte vill göra sammalika får det samma effekt för trovärdigheten som när Trump inte offentliggör sin deklaration. Vi i den medelålders medelklassen mår självfallet bra när vi får 2 000 kronor var i statlig subvention när vi går på Operan, ur ren samhällsnytta hade det varit bättre om vi hade varit hemma och tränat.
SKL:s rapport blir ytterligare ett bevis på att idrotten misslyckats i sitt opinionsbildande arbete relativt kulturen.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Även 2025 är Cristiano Ronaldo världens bäst betalda idrottare. Numera samlar han på pengar och varken meriter eller titlar. Han har tagit beslutet att verka i Saudiarabien - där pengarna finns. Så han bygger förmögenhet och ett affärsimperium.. Precis som förra året toppar den portugisiske fotbollsstjärnan Forbes årliga lista som nu är presenterad.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..
– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.