Därför sa regeringarna nej till EM

Lars-Åke Lagrell och Svenska Fotbollsförbundet ger upp. Det blir ingen gemensam ansökan med Norge för att försöka få fotboll-EM 2016. I Oslo på onsdagen erkände parterna att det inte finns möjlighet att fortsätta ansträngningarna. En konsultrapport gav stöd till regeringarnas tvivel.

Läs också Lars-Åke Lagrells egen krönika här på Idrottens Affärer.

Avgörande blev ett möte med Lars-Åke Lagrell, svenska kultur- och idrottsministern Lena Adelsohn Lijeroth och Norges kulturminister Anniken Huitfeldt.

Då framkom att varken Sveriges eller Norges regering är beredd att ge statsgarantier till EM-arrangemanget.  I Sverige fanns önskemål om 3,6 miljarder kronor för att rusta fyra arenor medan norska fotbollsförbundet hade förhoppningar om 6,8 miljarder kronor för motsvarande renoveringar.

Här har de båda förbunden varit eniga och ansett att en regeringsgaranti var en förutsättning för att över huvud taget gå vidare i arbetet.

Lagrell besviken på regeringen

- Jag är besviken, medgav Lars-Åke Lagrell i en första kommentar.

- Vi har efter Regeringsförklaringen i oktober 2006, där det sägs att "Sverige ska aktivt verka för att få fler stora internationella idrottsevenemang till vårt land", haft förhoppningen att staten skulle hjälpa kommunerna med investeringarna.

-Vi konstaterar att den faktiska redovisningen från EM 2008 visar att ett EM-slutspel är ett stort vinstarrangemang för det arrangerande landet. Men vi noterar från dagens möte att den politiska viljan för att arrangera EM gemensamt i Sverige och Norge inte finns. Det känns tungt, fortsätter Lagrell.

Regeringarna i Norge och Sverige har diskuterat frågan och kommit till en gemensam ståndpunkt.

Rapport tvivlade på optimismen

- Vi har haft en tät dialog med svenska myndigheter och har efter en helhetsvärdering kommit till att det inte är möjligt att ge statligt stöd, sa den norska kulturministern

I måndags fick ministrarna en kvalitetssäkringsrapport från de externa konsulterna Econ Pöyry och Holte Consulting. Där fanns inte alls samma optimism som i underlagen från förbunden och det gällde både förväntningarna från Sverige och Norge. Ett EM skulle inte alls ge samma intäkter som förbunden räknat fram, menade konsulterna som hade starka tvivel till kostnader för hotell och transporter. Dessutom väcktes frågan om arbetet med arenorna skulle bli färdigt i tid.

Ministrarna behövde bara ett dygn att fundera och jämföra - sedan blev det ett blankt nej till fotbollen.

Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen. 

AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga. 

20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Nu har det hänt igen.  En bedragare har slagit till och lurat till sig pengar – den här gången mot en liten idrottsklubb. 226 000 kronor försvann från Häggenås Sportklubbs kassa.

– Det känns overkligt. Att en liten ideell förening ska drabbas så här. Det är pengar som vi har slitit för i åratal, säger Ida ordförande, Ida Lindman, till Östersunds-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.