Nu måste de försvara sig

Infrastruktur och arenabyggen för 43,5 miljarder kronor, varav Olympiastadion kostade 5,3 miljarder kronor och sedan transportåtgärder för 9,8 miljarder kronor. Det är vad London och England ska räkna hem efter OS…
- En biljett önskas. Nähä, det finns inte, men jag ser ju på tv att det finns lediga platser på läktarna… Intresserade åskådare möts av beskedet att mycket ändå är slutsålt. Foto: Vesa Moilanen, Lehtikuva/Scanpix



De många tomma stolarna på OS-läktarna liknas vid en "nationell pinsamhet", skriver media, och enligt tidningen The Daily Telegraph stod minst 12 000 platser tomma i söndags.

Britterna svänger

Nu har OS-generalen Sebastian Coe, beordrat en utredning om skälet till att så många publikplatser gapar tomma.

Annars fanns det så sent som i mars en välvilja hos britterna inför OS. Fyra av tio trodde då att OS skulle ge lika mycket tillbaka som spelaen har inneburit i kostnader.

Oavsett vilket, en missräkning och inte särskilt överraskande sådan är tillströmningen av besökare. De är inte så många som förhandskalkylerna angav, men precis samma utfall har rapporterats tidigare från stora evenemang.

De vanliga turisterna saknas

Det är i synnerhet de vanliga turisterna som tycker att det är bäst att undvika en stad där nästan allt handlar om ett stort evenemang och de befarar trängsel.

100 000 utländska besökare finns i London, men inte de som i första hand ska titta på Big Ben eller Buckingham Palace. Det är de som åker taxi eller buss, de som handlar och går på restauang och pubar.

Nu är de inte där och inte ens i stan. Turismen minskar högst avsevärt och det är bara att fråga taxiförare och andra inom stans kommunikation. Många har får körningar och när de väl får en beställning så fastnar de i trafiken som har blivit svårare eftersom OS har egna vipfiler där ingen annan får köra.

Tveksamma sponsorer

Teatrar, muséum och andra normalt välbesökta platser noterar också hur köerna har avtagit dramatiskt. Det har gått så långt att eftersom hotellen saknar nattgäster har de tvingats sänka priserna. Fast de hade också höjt priserna dubbelt inför de här veckorna.

Jacques Rogge, IOK:s ordförande, måste försvara sig. Å ena sidan gläds han över ökade intäkter, som 3,9 miljarder pund i TV_rättigheter inför OS och cirka 960 miljoner från de ledande sponsorerna, å andra sidan kommer allt skarpare kritik.

Rogge dröjde i det längsta att säga ja till McDonalds, som har varit sponsor för de olympiska spelen sedan 1976, inför ett nytt kontrakt. Snabbmat och ohälsa går stick i stäv med IOK:s utbud.

Finns det ökade krav?

Men han skyddar sig bakom påståendet att både Mc Donalds och Coca Cola lägger allt större resurser på lågkaloriprodukter.

Men Rogge så något märkligt:

- De ökade kraven på lönsamhet gör det svårare för idrottsrörelsen att hålla fast vid sina långsiktiga mål. 

Men det är väl inte meningen att London-OS ska kosta skattebetalarna runt 25 miljarder pund…

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

På fredagseftermiddagen kom utslaget från CAS som resultat av de svenska idrotternas protester sedan de inte hade blivit uttagna till OS  i Paris. 

Deras  yrkande att ändå få klartecken och kunna resa till OS nobbades, vilket var ganska väntat, enligt advokaten Karl Ole Möller som var de fem atleternas  talesman. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.