Fyra vinnare inom sportindustrin
För femte gången genomfördes Sport&Pengar och under två dagar har deltagarna varit samlade för föreläsningar och workshops i en strid ström.
Men så skulle också Årets event, Årets sport sponsor, Årets TV-bolag och Årets kommun utses.
Och vinnare är...
Efter nomineringar av totalt 20 kandidater stod nu segrarna klara. Som final på hela konferensen utropades:
Årets event 2012: ”Vasaloppet lyckas ständigt slå nya deltagarrekord och har en så intressant produkt som gör att sponsorerna närmast står i kö. Vasaloppet har skapat en regional och nationell arena för affärer, där idrottens själ ändå får vara i centrum.”
Årets sport sponsor 2012: ”Vattenfall har en genomtänkt strategi med tydliga mål som noga utvärderas. Vattenfall har också lyckats integrera strategin väl i sin övriga marknadskommunikation. Målet att skapa varumärkeskännedom om att Vattenfall är en olympisk samarbetspartner var något som de lyckades nå ut med under sommar-OS 2012.”
Årets TV-bolag 2012: ”SVT har skapat ett formidabelt koncept med Vinterstudion som fångar storpublik varje helg under vinterhalvåret. Under 2012 lyckades man dessutom föredömligt att hantera såväl ett olympiskt sommarspel, som ett europamästerskap i fotboll. Public service när det fungerar som bäst ”
Årets kommun 2012: ”Solna Stad har visat att visionen stämmer överens med verkligheten och syftet. En internationell arena i världsklass kopplat till en kommun i framfart. Vi ser fram emot fortsättningen.”
Okända sponsorer
Cecilia Perlind inledde Sport & Pengar med att presentera färska data från Orvesto och där betydelsen av sponsring snarast växer. Under 2011 var sponsring också större än reklam-TV i Sverige.
Däremot finns det bristande kunskaper bland människor om vilken sponsor som är knuten till vilket arrangemang eller vilken förening.
Ett svar som gav en viss uppmaning till många sponsorer. I dag känner folk mest igen Svenska Spel och Vattenfall, men inte så många fler.
Ofantliga sponsorbelopp
Niklas Birgetz från Sponsrings- & Eventföreningen hadeprecis kommit hem från Istanbul och den internationella konferensen ”Future Sponsorship”.
Han visade att omsättningen för sponsring uppgår till 5,8 miljarder kronor (en ökning om 8 procent), externa events 3,5 miljarder (+27) och interna events 2,6 miljarder (+23)
Delar man upp sponsringens omsättning i olika kategorier visar det sig att kultur står för 12,9 procent, social för 15,1 och sport för 72.
- Totalt i Europa omsätter sponsring 26,5 miljarder euro, vilket är en ökning med 14 procent, och globalt är siffrorna så pass höga som 48,6 miljarder dollar, berättade Niklas Birgetz.
STCC bjuder in värdstäder
Patrik Blomquist, marknadschef vid STCC, avslöjade att nio tävlingar planeras i racingscirkusen 2013. TTA och STCC har gått samman och det gynnar arbetet.
- Höjdpunkten är tävlingen på Solvalla i mitten av juni. När vi var där i somras kom 22 000 besökare!
STCC har nu investerat i mångmiljonklassen i ett mobilt banbygge. Det innebär att tävlingen kan flyttas till valfri plats och intresserade värdstäder kan buda för att få sin egen STCC-tävling i stadsmiljö.
TV-rättigheter byter ägare
Om sport och TV går det att prata hur mycket som helst. I synnerhet nu när tv-rättigheter plötsligt byter kanal utan att de aktuella kanalerna berättar om hur och varför.
Ett givet inslag var paneldebatten med några av de aktuella kanalerna, Johan Kleberg (CMore Sports), David Nilsson (IEC in Sports), Jan Olsson (SVT) och Erik Westberg ( Viasat) samt representanter från Eurosport, YLE Finland och Kentaro i publiken.
De resonerades om behovet av agenter vid försäljning av TV-rättigheter och här fanns en viss enighet. Och de diskuterade hur förbund bör utveckla och i sin tur sälja sina rättigheter till TV-bolagen.
Tekniken och dess allt större möjligheter innebär ett ökat intresse för att användandet i mobila/digitala enheter. Här blir utvecklingen stark de närmaste åren.
Visade möjligheterna med events
Andy Rice från the Press Association pekade på intäktsmöjligheterna vid evenemang. Under OS i London levererade företaget sportinnehåll till olika tidningar och plattformar.
Han såg också möjligheter i potentiella projekt i Sverige. Rice svarade även på publikens frågor om hur Sverige ska kunna attrahera evenemang av världsklass. Rådet var att skapa en organisation som arbetar helhjärtat och i samråd med staten.
Utan stöd från staten är det inte möjligt sa Rice och betonade betydelsen av lobbyverksamhet vid de internationella konferenserna, t ex som Sport Danmarks närvaro vid SportAccord, för att visa fördelarna med ett evenemang i Sverige.
Mest lästa just nu
Zlatan Ibrahimovic är van vid att gå vinnande ur kamper. Men nu tvingas han acceptera en förlust. En dom i Stockholms tingsrätt slår fast att en hyresgäst får bo kvar Zlatans och Helena Segers hus på Östermalm i Stockholm.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.