Internationella uppköpare synar Sverige"

Svenska motionsarrangemang lockar internationella köpare, vilket kan skada idrottsrörelsen.

Detta är ett hot och det är något som jag är obehagligt medveten om, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Internationella uppköpare har koll på den svenska marknaden. Många evenemang här genererar stora belopp.

 

 

Stora svenska motionsevenemang, som exempelvis Vasaloppet, Stockholm Marathon, Lidingöloppet, Vansbrosimningen, Vätternrundan och Blodomloppet, genererar varje år cirka 150 miljoner kronor till föreningar inom Riksidrottsförbundet (RF).

Nu framkommer att under pandemin ville utländska investerare köpa flera stora svenska föreningsägda motionsarrangemang.

Pandemin slog hårt mot branschen, som i snitt tappade 30 procent av deltagarna mellan 2019 och 2022. Vasaloppens anmälningssiffror för vinterveckan minskade från 60 000 till årets 50 000 anmälningar.

Minst två av våra aktörer har fått förfrågan att sälja delar av sitt event till internationella koncerner. Det var uppköpsförsök som inte lyckades, säger Staffan Movin, ordförande i branschorganisationen Svenska motionslopp och idrottsevenemang.

Nya affärsmodeller

Han vill inte avslöja vilka svenska arrangemang som kontaktades.

Men uppköpen är en del av en trend som pågår utanför Sverige. 

Staffan Movin berättar att i Europa har flera populära motionsarrangemang blivit uppköpta av stora organisationer eller stiftelser, som finansieras av riskkapitalbolag och därmed skapar nya affärsmodeller kring branschen.

Ironman har exempelvis köpt 50 procent av franska UTMB, som erbjuder flera motionsevent.

Eventbolag tar över

ASO, som driver Tour de France, har gjort en breddsatsning på cykling, segling, löpning och golf.

London Marathons köp av Brighton Marathon är ett exempel på en centralisering kring ägandet av flera maratonlopp i Europa.

- I Frankrike har stora internationella eventbolag tagit över marknaden och förpassat traditionella, klubbägda event till en regional nivå, säger Staffan Movin.

Detta kan även ske i Sverige om vi inte agerar i tid. Våra svenska motionsarrangemang kommer att finnas kvar, men kan hamna i en B-liga.

Vasaloppets vd, Johan Eriksson, ser larmsignalerna som kan slå hårt mot idrottsrörelsen:

Pengarna - till bolag

- Inom fem till tio år kommer vi se väsentliga skillnader på motionseventkartan. Pengar som skulle gått till svenska idrottsklubbar skulle i sådana fall gå till privatägda bolag, om vi inte gör något.

Johan Eriksson och Staffan Movin berättar att den här utvecklingen redan tagit fart i Sverige.

Försöket till uppköp av svenska motionsevenemang är ett exempel. Det finns redan eventbolag som äger tävlingar som Color Run, OCR-loppen Toughest och Tough Viking som är hinderlopp, samt swimrun-tävlingen Ö till ö. Arrangeman med vinstsyften.

Det finns stora varumärken, som löparskor, som försöker göra egna arrangemang. Dessutom finns flera digitala alternativ av event som utmanar branschen, säger Johan Eriksson.

Oro i RF

Björn Eriksson, avgående RF-ordförande, är orolig:

Detta är ett hot och det är något som jag är obehagligt medveten om. Detta är ett exempel och det finns fler liknande exempel inom många lagidrotter som inköp av klubbar. - Gränsdragningen mellan kommersiella aktörer och folkrörelser och hur vi ska samexistera blir en av de stora frågorna när jag i framtiden sitter i parken och matar duvor, säger

Björn Eriksson och fortsätter:

- När jag ska lämna ett testamente blir rådet att efterträdaren ska hålla ämnet väldigt tätt intill sig. (TT)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.