Internationella uppköpare synar Sverige"

Svenska motionsarrangemang lockar internationella köpare, vilket kan skada idrottsrörelsen.

Detta är ett hot och det är något som jag är obehagligt medveten om, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Internationella uppköpare har koll på den svenska marknaden. Många evenemang här genererar stora belopp.

 

 

Stora svenska motionsevenemang, som exempelvis Vasaloppet, Stockholm Marathon, Lidingöloppet, Vansbrosimningen, Vätternrundan och Blodomloppet, genererar varje år cirka 150 miljoner kronor till föreningar inom Riksidrottsförbundet (RF).

Nu framkommer att under pandemin ville utländska investerare köpa flera stora svenska föreningsägda motionsarrangemang.

Pandemin slog hårt mot branschen, som i snitt tappade 30 procent av deltagarna mellan 2019 och 2022. Vasaloppens anmälningssiffror för vinterveckan minskade från 60 000 till årets 50 000 anmälningar.

Minst två av våra aktörer har fått förfrågan att sälja delar av sitt event till internationella koncerner. Det var uppköpsförsök som inte lyckades, säger Staffan Movin, ordförande i branschorganisationen Svenska motionslopp och idrottsevenemang.

Nya affärsmodeller

Han vill inte avslöja vilka svenska arrangemang som kontaktades.

Men uppköpen är en del av en trend som pågår utanför Sverige. 

Staffan Movin berättar att i Europa har flera populära motionsarrangemang blivit uppköpta av stora organisationer eller stiftelser, som finansieras av riskkapitalbolag och därmed skapar nya affärsmodeller kring branschen.

Ironman har exempelvis köpt 50 procent av franska UTMB, som erbjuder flera motionsevent.

Eventbolag tar över

ASO, som driver Tour de France, har gjort en breddsatsning på cykling, segling, löpning och golf.

London Marathons köp av Brighton Marathon är ett exempel på en centralisering kring ägandet av flera maratonlopp i Europa.

- I Frankrike har stora internationella eventbolag tagit över marknaden och förpassat traditionella, klubbägda event till en regional nivå, säger Staffan Movin.

Detta kan även ske i Sverige om vi inte agerar i tid. Våra svenska motionsarrangemang kommer att finnas kvar, men kan hamna i en B-liga.

Vasaloppets vd, Johan Eriksson, ser larmsignalerna som kan slå hårt mot idrottsrörelsen:

Pengarna - till bolag

- Inom fem till tio år kommer vi se väsentliga skillnader på motionseventkartan. Pengar som skulle gått till svenska idrottsklubbar skulle i sådana fall gå till privatägda bolag, om vi inte gör något.

Johan Eriksson och Staffan Movin berättar att den här utvecklingen redan tagit fart i Sverige.

Försöket till uppköp av svenska motionsevenemang är ett exempel. Det finns redan eventbolag som äger tävlingar som Color Run, OCR-loppen Toughest och Tough Viking som är hinderlopp, samt swimrun-tävlingen Ö till ö. Arrangeman med vinstsyften.

Det finns stora varumärken, som löparskor, som försöker göra egna arrangemang. Dessutom finns flera digitala alternativ av event som utmanar branschen, säger Johan Eriksson.

Oro i RF

Björn Eriksson, avgående RF-ordförande, är orolig:

Detta är ett hot och det är något som jag är obehagligt medveten om. Detta är ett exempel och det finns fler liknande exempel inom många lagidrotter som inköp av klubbar. - Gränsdragningen mellan kommersiella aktörer och folkrörelser och hur vi ska samexistera blir en av de stora frågorna när jag i framtiden sitter i parken och matar duvor, säger

Björn Eriksson och fortsätter:

- När jag ska lämna ett testamente blir rådet att efterträdaren ska hålla ämnet väldigt tätt intill sig. (TT)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Örebro Hockey Koncern, med SHL-laget Örebro HK, redovisar ett ekonomiskt plus på tre miljoner kronor för säsongen 2023-2024.  Nettoomsättning uppgick till 153,5 miljoner, nytt rekord, att jämföras med säsongen 2022-2023, 143 miljoner kronor.

Säsongen var, milt uttryckt, jobbig för föreningen. I play off föll laget mot Luleå i åttondelsfinal, 1-2 i matcher, men det var inte på isen som laget skapade rubriker. 

Huvudtränaren Johan Hedberg, ny för säsongen, sparkades tidigt och sportchefen Niklas Eriksson klev ned i båset. Vd. Mikael Johansson föll i onåd hos styrelsen och skickades brutalt iväg efter sju års arbete.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

En golfhelg framförTV:n är högaktuell och angelägen för åtskilliga svenskar. 
I synnerhet när Tige r Woods är tillbaka och tre svenskar också står beredda. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.