Han slår ett slag för padelns överlevnad

Att spela padel hör till, tyckte många. Och lika många lockades för ett par år sedan av nyhetens behag när sporten gjorde ett intrång i svensk idrott som ingen hade sett motsvarigheten till sedan innebandyns övertagande av spelare och halltider en gång i tiden.

Padelfolket skaffade sig egna aktivtetsytor. Entreprenörerna var nästan lika många som spelarna och det byggdes nya hallar överallt. Alla skulle spela padel och här gick det att tjäna pengar löd signalerna från hela landet.

han visar hur det ska gå till. En ide blev till verklighet. Tillsammans med brodern Marcus startade Rikard Hellqvist ett padelbolag som i dag är världens största med en miljard i omsättning.

2020 fanns totalt 1 600 padelbanor i Sverige. 2021 hade de mer än fördubblats till 3 500.

Padel United är störst i Sverige med 120 hallar. Allt började en kväll 2018 när bröderna Rikard och Marcus Hellqvist hade spelat i Stockholm och inte kunde få en ny tid förrän tre veckor senare. På kvällen bildade de Padel United.  Fyra år senare har de en miljard (!) i omsättning, investerare har bidragit till expansionen,  i varje hall finns anställda plus en styrelse och – besökarna/spelarna är åtskilliga. 

Internationell satsning

Siktet är nu  inställt på en internationell satsning, - över Europa och även i USA.

Deras företag har blivit störst i världen, via en rad fusioner, i synnerhet tack vare samgåendet med sportens näst största aktör, PDL, Jonas Björkmans och Måns Zelmerlöws företag

Allt har gått som på räls eller som en klockren smash på padelbanan, tills för några månader sedan. Då ett visst tankeuppehåll uppstod.Trycket minskade.

- Jag vill betona att det finns lika många spelare, men det är en överetablering av hallar, säger Rikard Hellqvist bestämt och kan inte dölja att han är trött på snacket om krisen för padel.

Han berättar öppet om att PDL Padel United har valt att stänga 15 av sina padelhallar i Sverige. Anledningen är just överetableringen.

– Det var det enda vettiga, På vissa orter konkurrerar vi med oss själva, men givetvis känns det tråkigt.

Har 120 hallar

I sdtorstadsområden märks en hård konkurrens mest. I Göteborg har antalet hallar minskat från 35 till nio mellan 2021 och 2022.

Överetableringen av hallar får konsekvenser.

– Vi ser inte lönsamhet på varken kort eller lång sikt på vissa ställen, säger Rikard Hellqvist, 

Bolaget har 120 hallar i Sverige.

–  Men padelns död, nej, det håller jag inte alls med om. Flera människor spelar i Sverige än någonsin och antalet bokade timmar ökar. Vi får fler och fler samarbetsföreningar och kan satsa mer på barn- och ungdomsverksamhet.

Det har också blivit en trend i landet att organisera serier för ungdomar respektive företag och att locka med utbildningar.

Från padelförbundet påvisas att det finns 55 000 personer med bokningskonto. Vad som också framhålls är antalet padelföreningar i Sverige har vuxit från 106 till 170. 

Åtskilliga människor fortsätter alltså att gilla padel.

Färre hallar ska behöva återställas till lagerutrymmen och liknande, Och entusiasterna talar om en nödvändig och utvecklande stabilisering av sporten.Människor slipper köa för att få spela...

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.