Han slår ett slag för padelns överlevnad

Att spela padel hör till, tyckte många. Och lika många lockades för ett par år sedan av nyhetens behag när sporten gjorde ett intrång i svensk idrott som ingen hade sett motsvarigheten till sedan innebandyns övertagande av spelare och halltider en gång i tiden.

Padelfolket skaffade sig egna aktivtetsytor. Entreprenörerna var nästan lika många som spelarna och det byggdes nya hallar överallt. Alla skulle spela padel och här gick det att tjäna pengar löd signalerna från hela landet.

han visar hur det ska gå till. En ide blev till verklighet. Tillsammans med brodern Marcus startade Rikard Hellqvist ett padelbolag som i dag är världens största med en miljard i omsättning.

2020 fanns totalt 1 600 padelbanor i Sverige. 2021 hade de mer än fördubblats till 3 500.

Padel United är störst i Sverige med 120 hallar. Allt började en kväll 2018 när bröderna Rikard och Marcus Hellqvist hade spelat i Stockholm och inte kunde få en ny tid förrän tre veckor senare. På kvällen bildade de Padel United.  Fyra år senare har de en miljard (!) i omsättning, investerare har bidragit till expansionen,  i varje hall finns anställda plus en styrelse och – besökarna/spelarna är åtskilliga. 

Internationell satsning

Siktet är nu  inställt på en internationell satsning, - över Europa och även i USA.

Deras företag har blivit störst i världen, via en rad fusioner, i synnerhet tack vare samgåendet med sportens näst största aktör, PDL, Jonas Björkmans och Måns Zelmerlöws företag

Allt har gått som på räls eller som en klockren smash på padelbanan, tills för några månader sedan. Då ett visst tankeuppehåll uppstod.Trycket minskade.

- Jag vill betona att det finns lika många spelare, men det är en överetablering av hallar, säger Rikard Hellqvist bestämt och kan inte dölja att han är trött på snacket om krisen för padel.

Han berättar öppet om att PDL Padel United har valt att stänga 15 av sina padelhallar i Sverige. Anledningen är just överetableringen.

– Det var det enda vettiga, På vissa orter konkurrerar vi med oss själva, men givetvis känns det tråkigt.

Har 120 hallar

I sdtorstadsområden märks en hård konkurrens mest. I Göteborg har antalet hallar minskat från 35 till nio mellan 2021 och 2022.

Överetableringen av hallar får konsekvenser.

– Vi ser inte lönsamhet på varken kort eller lång sikt på vissa ställen, säger Rikard Hellqvist, 

Bolaget har 120 hallar i Sverige.

–  Men padelns död, nej, det håller jag inte alls med om. Flera människor spelar i Sverige än någonsin och antalet bokade timmar ökar. Vi får fler och fler samarbetsföreningar och kan satsa mer på barn- och ungdomsverksamhet.

Det har också blivit en trend i landet att organisera serier för ungdomar respektive företag och att locka med utbildningar.

Från padelförbundet påvisas att det finns 55 000 personer med bokningskonto. Vad som också framhålls är antalet padelföreningar i Sverige har vuxit från 106 till 170. 

Åtskilliga människor fortsätter alltså att gilla padel.

Färre hallar ska behöva återställas till lagerutrymmen och liknande, Och entusiasterna talar om en nödvändig och utvecklande stabilisering av sporten.Människor slipper köa för att få spela...

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.