Han slår ett slag för padelns överlevnad

Att spela padel hör till, tyckte många. Och lika många lockades för ett par år sedan av nyhetens behag när sporten gjorde ett intrång i svensk idrott som ingen hade sett motsvarigheten till sedan innebandyns övertagande av spelare och halltider en gång i tiden.

Padelfolket skaffade sig egna aktivtetsytor. Entreprenörerna var nästan lika många som spelarna och det byggdes nya hallar överallt. Alla skulle spela padel och här gick det att tjäna pengar löd signalerna från hela landet.

han visar hur det ska gå till. En ide blev till verklighet. Tillsammans med brodern Marcus startade Rikard Hellqvist ett padelbolag som i dag är världens största med en miljard i omsättning.

2020 fanns totalt 1 600 padelbanor i Sverige. 2021 hade de mer än fördubblats till 3 500.

Padel United är störst i Sverige med 120 hallar. Allt började en kväll 2018 när bröderna Rikard och Marcus Hellqvist hade spelat i Stockholm och inte kunde få en ny tid förrän tre veckor senare. På kvällen bildade de Padel United.  Fyra år senare har de en miljard (!) i omsättning, investerare har bidragit till expansionen,  i varje hall finns anställda plus en styrelse och – besökarna/spelarna är åtskilliga. 

Internationell satsning

Siktet är nu  inställt på en internationell satsning, - över Europa och även i USA.

Deras företag har blivit störst i världen, via en rad fusioner, i synnerhet tack vare samgåendet med sportens näst största aktör, PDL, Jonas Björkmans och Måns Zelmerlöws företag

Allt har gått som på räls eller som en klockren smash på padelbanan, tills för några månader sedan. Då ett visst tankeuppehåll uppstod.Trycket minskade.

- Jag vill betona att det finns lika många spelare, men det är en överetablering av hallar, säger Rikard Hellqvist bestämt och kan inte dölja att han är trött på snacket om krisen för padel.

Han berättar öppet om att PDL Padel United har valt att stänga 15 av sina padelhallar i Sverige. Anledningen är just överetableringen.

– Det var det enda vettiga, På vissa orter konkurrerar vi med oss själva, men givetvis känns det tråkigt.

Har 120 hallar

I sdtorstadsområden märks en hård konkurrens mest. I Göteborg har antalet hallar minskat från 35 till nio mellan 2021 och 2022.

Överetableringen av hallar får konsekvenser.

– Vi ser inte lönsamhet på varken kort eller lång sikt på vissa ställen, säger Rikard Hellqvist, 

Bolaget har 120 hallar i Sverige.

–  Men padelns död, nej, det håller jag inte alls med om. Flera människor spelar i Sverige än någonsin och antalet bokade timmar ökar. Vi får fler och fler samarbetsföreningar och kan satsa mer på barn- och ungdomsverksamhet.

Det har också blivit en trend i landet att organisera serier för ungdomar respektive företag och att locka med utbildningar.

Från padelförbundet påvisas att det finns 55 000 personer med bokningskonto. Vad som också framhålls är antalet padelföreningar i Sverige har vuxit från 106 till 170. 

Åtskilliga människor fortsätter alltså att gilla padel.

Färre hallar ska behöva återställas till lagerutrymmen och liknande, Och entusiasterna talar om en nödvändig och utvecklande stabilisering av sporten.Människor slipper köa för att få spela...

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.