Han slår ett slag för padelns överlevnad

Att spela padel hör till, tyckte många. Och lika många lockades för ett par år sedan av nyhetens behag när sporten gjorde ett intrång i svensk idrott som ingen hade sett motsvarigheten till sedan innebandyns övertagande av spelare och halltider en gång i tiden.

Padelfolket skaffade sig egna aktivtetsytor. Entreprenörerna var nästan lika många som spelarna och det byggdes nya hallar överallt. Alla skulle spela padel och här gick det att tjäna pengar löd signalerna från hela landet.

han visar hur det ska gå till. En ide blev till verklighet. Tillsammans med brodern Marcus startade Rikard Hellqvist ett padelbolag som i dag är världens största med en miljard i omsättning.

2020 fanns totalt 1 600 padelbanor i Sverige. 2021 hade de mer än fördubblats till 3 500.

Padel United är störst i Sverige med 120 hallar. Allt började en kväll 2018 när bröderna Rikard och Marcus Hellqvist hade spelat i Stockholm och inte kunde få en ny tid förrän tre veckor senare. På kvällen bildade de Padel United.  Fyra år senare har de en miljard (!) i omsättning, investerare har bidragit till expansionen,  i varje hall finns anställda plus en styrelse och – besökarna/spelarna är åtskilliga. 

Internationell satsning

Siktet är nu  inställt på en internationell satsning, - över Europa och även i USA.

Deras företag har blivit störst i världen, via en rad fusioner, i synnerhet tack vare samgåendet med sportens näst största aktör, PDL, Jonas Björkmans och Måns Zelmerlöws företag

Allt har gått som på räls eller som en klockren smash på padelbanan, tills för några månader sedan. Då ett visst tankeuppehåll uppstod.Trycket minskade.

- Jag vill betona att det finns lika många spelare, men det är en överetablering av hallar, säger Rikard Hellqvist bestämt och kan inte dölja att han är trött på snacket om krisen för padel.

Han berättar öppet om att PDL Padel United har valt att stänga 15 av sina padelhallar i Sverige. Anledningen är just överetableringen.

– Det var det enda vettiga, På vissa orter konkurrerar vi med oss själva, men givetvis känns det tråkigt.

Har 120 hallar

I sdtorstadsområden märks en hård konkurrens mest. I Göteborg har antalet hallar minskat från 35 till nio mellan 2021 och 2022.

Överetableringen av hallar får konsekvenser.

– Vi ser inte lönsamhet på varken kort eller lång sikt på vissa ställen, säger Rikard Hellqvist, 

Bolaget har 120 hallar i Sverige.

–  Men padelns död, nej, det håller jag inte alls med om. Flera människor spelar i Sverige än någonsin och antalet bokade timmar ökar. Vi får fler och fler samarbetsföreningar och kan satsa mer på barn- och ungdomsverksamhet.

Det har också blivit en trend i landet att organisera serier för ungdomar respektive företag och att locka med utbildningar.

Från padelförbundet påvisas att det finns 55 000 personer med bokningskonto. Vad som också framhålls är antalet padelföreningar i Sverige har vuxit från 106 till 170. 

Åtskilliga människor fortsätter alltså att gilla padel.

Färre hallar ska behöva återställas till lagerutrymmen och liknande, Och entusiasterna talar om en nödvändig och utvecklande stabilisering av sporten.Människor slipper köa för att få spela...

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

Efter 20 års ideellt arbete är KFUM Central ett steg närmare att realisera drömmen om ett nytt föreningshus i Hagastaden för unga i hela Stockholm.
Nu går västra delen av framväxande Hagastaden ut på samråd. Det är området längs Norra Stationsgatan mellan Norrbackagatan och Karlbergsvägen. Här planerar KFUM Central en ny idrotts- och kulturanläggning på ca 12 000 kvm tillsammans med fastighetsutvecklaren Vectura. Den stora multihallen har plats för  2 400 åskådare  och rymmer tre basketplaner och en centercourt och det  betyder att Sockholmsidrotten förstärks avsevärt.

Lag ifrån ett 30-tal nationer och ett mer än ett fördubblat intresse. Så var de första timmarna när Gothia Cup öppnade anmälan.

– Vi var beredda på anstormning men det här överraskade till och med oss, säger turneringsledare Niclas Freiholtz.

Intresset för att delta i Gothia Cup fortsätter att växa och över hela världen satt lag beredda när anmälan till 2025 öppnade.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.

– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.