Tough Viking aktuell som ny OS-gren

Obstacle course racing, som är samlingsnamnet för tävlingar som Tough Viking och Spartan, och tro det eller ej, de är på väg in i idrottens finrum. Mycket talar för att OCR gör sin debut i olympiska spelen 2028 i Los Angeles. Vägen dit sker genom en bakdörr, nämligen som en av grenarna i Modern femkamp.

I samband med Olympiska spelen i Stockholm 1912 introducerades Modern Femkamp. En idrott som enligt baron Pierre de Coubertin "testade en mans moraliska egenskaper lika mycket som hans fysiska resurser och färdigheter, och därigenom producerade den idealiska, kompletta idrottaren.” Modern Femkamp med skytte, (terräng-) löpning, fäktning, simning och ridning var grenar som 1900-taltet soldat skulle bemästra. Detta var sett av många som idrottens ideal.

Vill utveckla idrotten

Sedan dess har mycket ändrats. I dag är Modern femkamp en av idrotterna som har krav från internationella olympiska kommittéen på att förändras för att få behålla den olympiska statusen. Genom att förändra grenarna hoppas nu Internationella Femkampsförbundet (UIPM) att få finnas kvar på det olympiska programmet. Därför blev det stort stöd att på förra veckans internationella kongress att ersätta ridning med OCR.  En förändring som svenska mångkampsförbundet varit mycket kritiska till och agerat emot. 

Den beslutade förändringen innebär att den traditionsfyllda idrotten kommer integreras med en modern kommersiell idrott som försöker hitta sina former. World Obstacle är förvisso en internationell idrottsorganisation med demokratiska former som är erkänd av IOC. Men många av eventen är drivna av kommersiella intressen och det är också de kommersiella krafterna som skapat intresset för idrotten och som fortsatt driver på. 

Samverkan mellan det idrottspolitiska och det kommersiella är tydlig internationellt inom OCR. World Obstacle har kommit överens med Spartan som kommersiell aktör om att samverka om regler, tävlingskalender och marknadsföring för att utveckla idrotten. En utveckling som även har en egen plats i de olympiska spelen som målbild.

Vitaliserar och förnyar

Att kommersiella aktörer är med och utvecklar idrotten är naturligt och intressant för IOC, eftersom det vitaliserar och förnyar de olympiska spelen. OCR engagerar brett deltagande genom sina öppna tävlingar och aktörer bakom OCR-koncepten är drivna och duktiga på att skapa upplevelser och engagemang. När detta kombineras med tävlingar, mästerskap och olympiska spel så kan intresset för sporten öka ytterligare. 

I Sverige återfinns OCR sedan ett par år som en del inom Svenska Friidrottsförbundet. Ett förbund där båda deras grenarna inom modern femkamp - terränglöpning och OCR - vill bli komma med på egna meriter som OS idrotter. 

Troligen kommer idrotterna som egna delar i OS att få stå tillbaka ytterligare ett antal olympiska spel, om IOC anser att det internationella moderna femkampsförbundet gjort vad som behöver göras för att Modern Femkamp ska finnas kvar på OS-programmet.

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Örebro Hockey Koncern, med SHL-laget Örebro HK, redovisar ett ekonomiskt plus på tre miljoner kronor för säsongen 2023-2024.  Nettoomsättning uppgick till 153,5 miljoner, nytt rekord, att jämföras med säsongen 2022-2023, 143 miljoner kronor.

Säsongen var, milt uttryckt, jobbig för föreningen. I play off föll laget mot Luleå i åttondelsfinal, 1-2 i matcher, men det var inte på isen som laget skapade rubriker. 

Huvudtränaren Johan Hedberg, ny för säsongen, sparkades tidigt och sportchefen Niklas Eriksson klev ned i båset. Vd. Mikael Johansson föll i onåd hos styrelsen och skickades brutalt iväg efter sju års arbete.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

En golfhelg framförTV:n är högaktuell och angelägen för åtskilliga svenskar. 
I synnerhet när Tige r Woods är tillbaka och tre svenskar också står beredda. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.