Tough Viking aktuell som ny OS-gren

Obstacle course racing, som är samlingsnamnet för tävlingar som Tough Viking och Spartan, och tro det eller ej, de är på väg in i idrottens finrum. Mycket talar för att OCR gör sin debut i olympiska spelen 2028 i Los Angeles. Vägen dit sker genom en bakdörr, nämligen som en av grenarna i Modern femkamp.

I samband med Olympiska spelen i Stockholm 1912 introducerades Modern Femkamp. En idrott som enligt baron Pierre de Coubertin "testade en mans moraliska egenskaper lika mycket som hans fysiska resurser och färdigheter, och därigenom producerade den idealiska, kompletta idrottaren.” Modern Femkamp med skytte, (terräng-) löpning, fäktning, simning och ridning var grenar som 1900-taltet soldat skulle bemästra. Detta var sett av många som idrottens ideal.

Vill utveckla idrotten

Sedan dess har mycket ändrats. I dag är Modern femkamp en av idrotterna som har krav från internationella olympiska kommittéen på att förändras för att få behålla den olympiska statusen. Genom att förändra grenarna hoppas nu Internationella Femkampsförbundet (UIPM) att få finnas kvar på det olympiska programmet. Därför blev det stort stöd att på förra veckans internationella kongress att ersätta ridning med OCR.  En förändring som svenska mångkampsförbundet varit mycket kritiska till och agerat emot. 

Den beslutade förändringen innebär att den traditionsfyllda idrotten kommer integreras med en modern kommersiell idrott som försöker hitta sina former. World Obstacle är förvisso en internationell idrottsorganisation med demokratiska former som är erkänd av IOC. Men många av eventen är drivna av kommersiella intressen och det är också de kommersiella krafterna som skapat intresset för idrotten och som fortsatt driver på. 

Samverkan mellan det idrottspolitiska och det kommersiella är tydlig internationellt inom OCR. World Obstacle har kommit överens med Spartan som kommersiell aktör om att samverka om regler, tävlingskalender och marknadsföring för att utveckla idrotten. En utveckling som även har en egen plats i de olympiska spelen som målbild.

Vitaliserar och förnyar

Att kommersiella aktörer är med och utvecklar idrotten är naturligt och intressant för IOC, eftersom det vitaliserar och förnyar de olympiska spelen. OCR engagerar brett deltagande genom sina öppna tävlingar och aktörer bakom OCR-koncepten är drivna och duktiga på att skapa upplevelser och engagemang. När detta kombineras med tävlingar, mästerskap och olympiska spel så kan intresset för sporten öka ytterligare. 

I Sverige återfinns OCR sedan ett par år som en del inom Svenska Friidrottsförbundet. Ett förbund där båda deras grenarna inom modern femkamp - terränglöpning och OCR - vill bli komma med på egna meriter som OS idrotter. 

Troligen kommer idrotterna som egna delar i OS att få stå tillbaka ytterligare ett antal olympiska spel, om IOC anser att det internationella moderna femkampsförbundet gjort vad som behöver göras för att Modern Femkamp ska finnas kvar på OS-programmet.

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.