Tough Viking aktuell som ny OS-gren

Obstacle course racing, som är samlingsnamnet för tävlingar som Tough Viking och Spartan, och tro det eller ej, de är på väg in i idrottens finrum. Mycket talar för att OCR gör sin debut i olympiska spelen 2028 i Los Angeles. Vägen dit sker genom en bakdörr, nämligen som en av grenarna i Modern femkamp.

I samband med Olympiska spelen i Stockholm 1912 introducerades Modern Femkamp. En idrott som enligt baron Pierre de Coubertin "testade en mans moraliska egenskaper lika mycket som hans fysiska resurser och färdigheter, och därigenom producerade den idealiska, kompletta idrottaren.” Modern Femkamp med skytte, (terräng-) löpning, fäktning, simning och ridning var grenar som 1900-taltet soldat skulle bemästra. Detta var sett av många som idrottens ideal.

Vill utveckla idrotten

Sedan dess har mycket ändrats. I dag är Modern femkamp en av idrotterna som har krav från internationella olympiska kommittéen på att förändras för att få behålla den olympiska statusen. Genom att förändra grenarna hoppas nu Internationella Femkampsförbundet (UIPM) att få finnas kvar på det olympiska programmet. Därför blev det stort stöd att på förra veckans internationella kongress att ersätta ridning med OCR.  En förändring som svenska mångkampsförbundet varit mycket kritiska till och agerat emot. 

Den beslutade förändringen innebär att den traditionsfyllda idrotten kommer integreras med en modern kommersiell idrott som försöker hitta sina former. World Obstacle är förvisso en internationell idrottsorganisation med demokratiska former som är erkänd av IOC. Men många av eventen är drivna av kommersiella intressen och det är också de kommersiella krafterna som skapat intresset för idrotten och som fortsatt driver på. 

Samverkan mellan det idrottspolitiska och det kommersiella är tydlig internationellt inom OCR. World Obstacle har kommit överens med Spartan som kommersiell aktör om att samverka om regler, tävlingskalender och marknadsföring för att utveckla idrotten. En utveckling som även har en egen plats i de olympiska spelen som målbild.

Vitaliserar och förnyar

Att kommersiella aktörer är med och utvecklar idrotten är naturligt och intressant för IOC, eftersom det vitaliserar och förnyar de olympiska spelen. OCR engagerar brett deltagande genom sina öppna tävlingar och aktörer bakom OCR-koncepten är drivna och duktiga på att skapa upplevelser och engagemang. När detta kombineras med tävlingar, mästerskap och olympiska spel så kan intresset för sporten öka ytterligare. 

I Sverige återfinns OCR sedan ett par år som en del inom Svenska Friidrottsförbundet. Ett förbund där båda deras grenarna inom modern femkamp - terränglöpning och OCR - vill bli komma med på egna meriter som OS idrotter. 

Troligen kommer idrotterna som egna delar i OS att få stå tillbaka ytterligare ett antal olympiska spel, om IOC anser att det internationella moderna femkampsförbundet gjort vad som behöver göras för att Modern Femkamp ska finnas kvar på OS-programmet.

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.

Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.

Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf! 

561 677 personer är medemmar i golfförbundet. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.