"Vi lyfter tre tydliga krav inför VM"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand har kommit hem efter ett besök i två dagar iDoha i Qatar där han ingick, tillsammans med SvFF:s chefsjurist, Tobias Tibell, i en grupp från UEFA. Deras uppgift är att jobba med frågor som rör mänskliga och arbetsrättsliga rättigheter kopplat till VM 2022 i Qatar. Gruppen fick makthavare i Qatar. Här skriver Håkan Sjöstrand om resans betydelse och hur han fick möjlighet att framföra fotbollförbundets kritik.

I Doha dunns dethärflaggspelet som visat vilka länder som hittills är klara för VM-slutspelet 2022.

Tillsammans med andra nationella fotbollsförbund fick vi träffa VM-organisationen, regeringsföreträdare, lokala myndigheter och FIFA. Vid dessa möten framförde vi tre tydliga krav:

Migrantarbetares rättigheter måste respekteras, HBTQ-personers rättigheter likaså och press- och yttrandefriheten måste värnas.

Det är bra och viktigt att frågor om mänskliga rättigheter, pressfrihet och migrantarbetarnas situation i Qatar debatteras allt mer. Situationen för många migrantarbetare i landet är alarmerande dålig – att inte kunna gå till sitt arbete utan att riskera sitt liv är både ovärdigt och sorgligt.

Träffat migrantarbetare

Jag fick träffa arbetare i landet öga mot öga och höra deras berättelser. Det är vittnesmål som skakar om.

Men vi fick också höra från migrantarbetare inom byggsektorn att det faktiskt har skett förbättringar, men det behöver göras mer och inom tex servicenäringen lever kvinnor under helt oacceptabla förhållanden

SvFF var här redan 2016 och vi har därefter varit på plats vid flera tillfällen. Att fler förbund och andra aktörer engagerar sig nu är nödvändigt så att eftermälet blir något bestående och bättre än idag. Därför för vi en uppriktig och kritisk dialog på plats. Gång på gång har vi också satt tryck på FIFA så att de i sin tur trycker på de styrande i Qatar. De inser att vi är medvetna om bristerna och att de måste driva på så att  grundläggande demokratiska rättigheter respekteras. Allt annat är fel.

Vi är inte naiva

Så sent som för två veckor sedan skrev vi till FIFA igen, denna gång gällande press- och yttrandefrihet efter att två norska journalister arresterats i landet. Tyvärr har inte mycket hänt från FIFA:s håll sedan dess.

Vi har fått höra att vi är naiva. Men vi tror, fullt och fast, på att hålla oss informerade, kritiskt diskutera och göra vad vi kan för att påverka de som har makten att förändra och förbättra.

Vi är trots allt ett fotbollförbund som verkar inom fotbollens institutioner och regelverk. Vi lutar oss mot organisationer som har lång erfarenhet och kunskap om dessa viktiga frågor. De signaler vi har fått från organisationer som Amnesty, ILO (FN:s fristående fackliga organ) och Byggnads har varit tydliga: fortsätt engagera er, fortsätt vara kritiska.

Faktum är att ingen av de experter och organisationer som vi har pratat med har sagt att bojkott är ett bättre alternativ än det aktiva påverkansarbete vi bedriver. Vi hoppas även att andra idrotter som tävlar och ska på mästerskap i regionen tar ställning och att politiken, myndigheter samt näringsliv som finns där tar ansvar på samma sätt.

Fel att Qatar fick VM

Vi som enskilt fotbollförbund ska såklart gör vad vi kan men det är betydligt komplexare än att vi kan lösa alla utmaningar som finns.

Vi har varit tydliga med vad vi tycker i såväl stängda rum som i media. När nu flera andra förbund också öppet protesterar och driver på för mänskliga rättigheter ökar pressen på myndigheterna.

Här har såklart även politiken och näringslivet en viktig roll att spela. Ju fler vi är som står upp för grundläggande demokratiska rättigheter och ställer krav på förbättringar desto bättre.

Att Qatar fick VM 2022 var ett felaktigt beslut. Nu måste FIFA göra sitt för att förhindra att kränkningar av mänskliga rättigheter sker i vårt namn.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.