"Vi lyfter tre tydliga krav inför VM"
Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand har kommit hem efter ett besök i två dagar iDoha i Qatar där han ingick, tillsammans med SvFF:s chefsjurist, Tobias Tibell, i en grupp från UEFA. Deras uppgift är att jobba med frågor som rör mänskliga och arbetsrättsliga rättigheter kopplat till VM 2022 i Qatar. Gruppen fick makthavare i Qatar. Här skriver Håkan Sjöstrand om resans betydelse och hur han fick möjlighet att framföra fotbollförbundets kritik.
Tillsammans med andra nationella fotbollsförbund fick vi träffa VM-organisationen, regeringsföreträdare, lokala myndigheter och FIFA. Vid dessa möten framförde vi tre tydliga krav:
Migrantarbetares rättigheter måste respekteras, HBTQ-personers rättigheter likaså och press- och yttrandefriheten måste värnas.
Det är bra och viktigt att frågor om mänskliga rättigheter, pressfrihet och migrantarbetarnas situation i Qatar debatteras allt mer. Situationen för många migrantarbetare i landet är alarmerande dålig – att inte kunna gå till sitt arbete utan att riskera sitt liv är både ovärdigt och sorgligt.
Träffat migrantarbetare
Jag fick träffa arbetare i landet öga mot öga och höra deras berättelser. Det är vittnesmål som skakar om.
Men vi fick också höra från migrantarbetare inom byggsektorn att det faktiskt har skett förbättringar, men det behöver göras mer och inom tex servicenäringen lever kvinnor under helt oacceptabla förhållanden
SvFF var här redan 2016 och vi har därefter varit på plats vid flera tillfällen. Att fler förbund och andra aktörer engagerar sig nu är nödvändigt så att eftermälet blir något bestående och bättre än idag. Därför för vi en uppriktig och kritisk dialog på plats. Gång på gång har vi också satt tryck på FIFA så att de i sin tur trycker på de styrande i Qatar. De inser att vi är medvetna om bristerna och att de måste driva på så att grundläggande demokratiska rättigheter respekteras. Allt annat är fel.
Vi är inte naiva
Så sent som för två veckor sedan skrev vi till FIFA igen, denna gång gällande press- och yttrandefrihet efter att två norska journalister arresterats i landet. Tyvärr har inte mycket hänt från FIFA:s håll sedan dess.
Vi har fått höra att vi är naiva. Men vi tror, fullt och fast, på att hålla oss informerade, kritiskt diskutera och göra vad vi kan för att påverka de som har makten att förändra och förbättra.
Vi är trots allt ett fotbollförbund som verkar inom fotbollens institutioner och regelverk. Vi lutar oss mot organisationer som har lång erfarenhet och kunskap om dessa viktiga frågor. De signaler vi har fått från organisationer som Amnesty, ILO (FN:s fristående fackliga organ) och Byggnads har varit tydliga: fortsätt engagera er, fortsätt vara kritiska.
Faktum är att ingen av de experter och organisationer som vi har pratat med har sagt att bojkott är ett bättre alternativ än det aktiva påverkansarbete vi bedriver. Vi hoppas även att andra idrotter som tävlar och ska på mästerskap i regionen tar ställning och att politiken, myndigheter samt näringsliv som finns där tar ansvar på samma sätt.
Fel att Qatar fick VM
Vi som enskilt fotbollförbund ska såklart gör vad vi kan men det är betydligt komplexare än att vi kan lösa alla utmaningar som finns.
Vi har varit tydliga med vad vi tycker i såväl stängda rum som i media. När nu flera andra förbund också öppet protesterar och driver på för mänskliga rättigheter ökar pressen på myndigheterna.
Här har såklart även politiken och näringslivet en viktig roll att spela. Ju fler vi är som står upp för grundläggande demokratiska rättigheter och ställer krav på förbättringar desto bättre.
Att Qatar fick VM 2022 var ett felaktigt beslut. Nu måste FIFA göra sitt för att förhindra att kränkningar av mänskliga rättigheter sker i vårt namn.
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.
Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden. De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.
Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar