"Vi lyfter tre tydliga krav inför VM"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand har kommit hem efter ett besök i två dagar iDoha i Qatar där han ingick, tillsammans med SvFF:s chefsjurist, Tobias Tibell, i en grupp från UEFA. Deras uppgift är att jobba med frågor som rör mänskliga och arbetsrättsliga rättigheter kopplat till VM 2022 i Qatar. Gruppen fick makthavare i Qatar. Här skriver Håkan Sjöstrand om resans betydelse och hur han fick möjlighet att framföra fotbollförbundets kritik.

I Doha dunns dethärflaggspelet som visat vilka länder som hittills är klara för VM-slutspelet 2022.

Tillsammans med andra nationella fotbollsförbund fick vi träffa VM-organisationen, regeringsföreträdare, lokala myndigheter och FIFA. Vid dessa möten framförde vi tre tydliga krav:

Migrantarbetares rättigheter måste respekteras, HBTQ-personers rättigheter likaså och press- och yttrandefriheten måste värnas.

Det är bra och viktigt att frågor om mänskliga rättigheter, pressfrihet och migrantarbetarnas situation i Qatar debatteras allt mer. Situationen för många migrantarbetare i landet är alarmerande dålig – att inte kunna gå till sitt arbete utan att riskera sitt liv är både ovärdigt och sorgligt.

Träffat migrantarbetare

Jag fick träffa arbetare i landet öga mot öga och höra deras berättelser. Det är vittnesmål som skakar om.

Men vi fick också höra från migrantarbetare inom byggsektorn att det faktiskt har skett förbättringar, men det behöver göras mer och inom tex servicenäringen lever kvinnor under helt oacceptabla förhållanden

SvFF var här redan 2016 och vi har därefter varit på plats vid flera tillfällen. Att fler förbund och andra aktörer engagerar sig nu är nödvändigt så att eftermälet blir något bestående och bättre än idag. Därför för vi en uppriktig och kritisk dialog på plats. Gång på gång har vi också satt tryck på FIFA så att de i sin tur trycker på de styrande i Qatar. De inser att vi är medvetna om bristerna och att de måste driva på så att  grundläggande demokratiska rättigheter respekteras. Allt annat är fel.

Vi är inte naiva

Så sent som för två veckor sedan skrev vi till FIFA igen, denna gång gällande press- och yttrandefrihet efter att två norska journalister arresterats i landet. Tyvärr har inte mycket hänt från FIFA:s håll sedan dess.

Vi har fått höra att vi är naiva. Men vi tror, fullt och fast, på att hålla oss informerade, kritiskt diskutera och göra vad vi kan för att påverka de som har makten att förändra och förbättra.

Vi är trots allt ett fotbollförbund som verkar inom fotbollens institutioner och regelverk. Vi lutar oss mot organisationer som har lång erfarenhet och kunskap om dessa viktiga frågor. De signaler vi har fått från organisationer som Amnesty, ILO (FN:s fristående fackliga organ) och Byggnads har varit tydliga: fortsätt engagera er, fortsätt vara kritiska.

Faktum är att ingen av de experter och organisationer som vi har pratat med har sagt att bojkott är ett bättre alternativ än det aktiva påverkansarbete vi bedriver. Vi hoppas även att andra idrotter som tävlar och ska på mästerskap i regionen tar ställning och att politiken, myndigheter samt näringsliv som finns där tar ansvar på samma sätt.

Fel att Qatar fick VM

Vi som enskilt fotbollförbund ska såklart gör vad vi kan men det är betydligt komplexare än att vi kan lösa alla utmaningar som finns.

Vi har varit tydliga med vad vi tycker i såväl stängda rum som i media. När nu flera andra förbund också öppet protesterar och driver på för mänskliga rättigheter ökar pressen på myndigheterna.

Här har såklart även politiken och näringslivet en viktig roll att spela. Ju fler vi är som står upp för grundläggande demokratiska rättigheter och ställer krav på förbättringar desto bättre.

Att Qatar fick VM 2022 var ett felaktigt beslut. Nu måste FIFA göra sitt för att förhindra att kränkningar av mänskliga rättigheter sker i vårt namn.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.