"Vi lyfter tre tydliga krav inför VM"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand har kommit hem efter ett besök i två dagar iDoha i Qatar där han ingick, tillsammans med SvFF:s chefsjurist, Tobias Tibell, i en grupp från UEFA. Deras uppgift är att jobba med frågor som rör mänskliga och arbetsrättsliga rättigheter kopplat till VM 2022 i Qatar. Gruppen fick makthavare i Qatar. Här skriver Håkan Sjöstrand om resans betydelse och hur han fick möjlighet att framföra fotbollförbundets kritik.

I Doha dunns dethärflaggspelet som visat vilka länder som hittills är klara för VM-slutspelet 2022.

Tillsammans med andra nationella fotbollsförbund fick vi träffa VM-organisationen, regeringsföreträdare, lokala myndigheter och FIFA. Vid dessa möten framförde vi tre tydliga krav:

Migrantarbetares rättigheter måste respekteras, HBTQ-personers rättigheter likaså och press- och yttrandefriheten måste värnas.

Det är bra och viktigt att frågor om mänskliga rättigheter, pressfrihet och migrantarbetarnas situation i Qatar debatteras allt mer. Situationen för många migrantarbetare i landet är alarmerande dålig – att inte kunna gå till sitt arbete utan att riskera sitt liv är både ovärdigt och sorgligt.

Träffat migrantarbetare

Jag fick träffa arbetare i landet öga mot öga och höra deras berättelser. Det är vittnesmål som skakar om.

Men vi fick också höra från migrantarbetare inom byggsektorn att det faktiskt har skett förbättringar, men det behöver göras mer och inom tex servicenäringen lever kvinnor under helt oacceptabla förhållanden

SvFF var här redan 2016 och vi har därefter varit på plats vid flera tillfällen. Att fler förbund och andra aktörer engagerar sig nu är nödvändigt så att eftermälet blir något bestående och bättre än idag. Därför för vi en uppriktig och kritisk dialog på plats. Gång på gång har vi också satt tryck på FIFA så att de i sin tur trycker på de styrande i Qatar. De inser att vi är medvetna om bristerna och att de måste driva på så att  grundläggande demokratiska rättigheter respekteras. Allt annat är fel.

Vi är inte naiva

Så sent som för två veckor sedan skrev vi till FIFA igen, denna gång gällande press- och yttrandefrihet efter att två norska journalister arresterats i landet. Tyvärr har inte mycket hänt från FIFA:s håll sedan dess.

Vi har fått höra att vi är naiva. Men vi tror, fullt och fast, på att hålla oss informerade, kritiskt diskutera och göra vad vi kan för att påverka de som har makten att förändra och förbättra.

Vi är trots allt ett fotbollförbund som verkar inom fotbollens institutioner och regelverk. Vi lutar oss mot organisationer som har lång erfarenhet och kunskap om dessa viktiga frågor. De signaler vi har fått från organisationer som Amnesty, ILO (FN:s fristående fackliga organ) och Byggnads har varit tydliga: fortsätt engagera er, fortsätt vara kritiska.

Faktum är att ingen av de experter och organisationer som vi har pratat med har sagt att bojkott är ett bättre alternativ än det aktiva påverkansarbete vi bedriver. Vi hoppas även att andra idrotter som tävlar och ska på mästerskap i regionen tar ställning och att politiken, myndigheter samt näringsliv som finns där tar ansvar på samma sätt.

Fel att Qatar fick VM

Vi som enskilt fotbollförbund ska såklart gör vad vi kan men det är betydligt komplexare än att vi kan lösa alla utmaningar som finns.

Vi har varit tydliga med vad vi tycker i såväl stängda rum som i media. När nu flera andra förbund också öppet protesterar och driver på för mänskliga rättigheter ökar pressen på myndigheterna.

Här har såklart även politiken och näringslivet en viktig roll att spela. Ju fler vi är som står upp för grundläggande demokratiska rättigheter och ställer krav på förbättringar desto bättre.

Att Qatar fick VM 2022 var ett felaktigt beslut. Nu måste FIFA göra sitt för att förhindra att kränkningar av mänskliga rättigheter sker i vårt namn.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollförbundets elitlicensnämnd tog del av uppgifterna. Eskilstuna United hade bl a fått 200 000 kr från sin kommun,men det hjälpte inte.  På måndagen kom beskedet att klubben inte får elitlicens för år 2023.

Ett dråpslag för klubben som tvångsnedflyttas till elitettan,

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.