"Vi lyfter tre tydliga krav inför VM"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand har kommit hem efter ett besök i två dagar iDoha i Qatar där han ingick, tillsammans med SvFF:s chefsjurist, Tobias Tibell, i en grupp från UEFA. Deras uppgift är att jobba med frågor som rör mänskliga och arbetsrättsliga rättigheter kopplat till VM 2022 i Qatar. Gruppen fick makthavare i Qatar. Här skriver Håkan Sjöstrand om resans betydelse och hur han fick möjlighet att framföra fotbollförbundets kritik.

I Doha dunns dethärflaggspelet som visat vilka länder som hittills är klara för VM-slutspelet 2022.

Tillsammans med andra nationella fotbollsförbund fick vi träffa VM-organisationen, regeringsföreträdare, lokala myndigheter och FIFA. Vid dessa möten framförde vi tre tydliga krav:

Migrantarbetares rättigheter måste respekteras, HBTQ-personers rättigheter likaså och press- och yttrandefriheten måste värnas.

Det är bra och viktigt att frågor om mänskliga rättigheter, pressfrihet och migrantarbetarnas situation i Qatar debatteras allt mer. Situationen för många migrantarbetare i landet är alarmerande dålig – att inte kunna gå till sitt arbete utan att riskera sitt liv är både ovärdigt och sorgligt.

Träffat migrantarbetare

Jag fick träffa arbetare i landet öga mot öga och höra deras berättelser. Det är vittnesmål som skakar om.

Men vi fick också höra från migrantarbetare inom byggsektorn att det faktiskt har skett förbättringar, men det behöver göras mer och inom tex servicenäringen lever kvinnor under helt oacceptabla förhållanden

SvFF var här redan 2016 och vi har därefter varit på plats vid flera tillfällen. Att fler förbund och andra aktörer engagerar sig nu är nödvändigt så att eftermälet blir något bestående och bättre än idag. Därför för vi en uppriktig och kritisk dialog på plats. Gång på gång har vi också satt tryck på FIFA så att de i sin tur trycker på de styrande i Qatar. De inser att vi är medvetna om bristerna och att de måste driva på så att  grundläggande demokratiska rättigheter respekteras. Allt annat är fel.

Vi är inte naiva

Så sent som för två veckor sedan skrev vi till FIFA igen, denna gång gällande press- och yttrandefrihet efter att två norska journalister arresterats i landet. Tyvärr har inte mycket hänt från FIFA:s håll sedan dess.

Vi har fått höra att vi är naiva. Men vi tror, fullt och fast, på att hålla oss informerade, kritiskt diskutera och göra vad vi kan för att påverka de som har makten att förändra och förbättra.

Vi är trots allt ett fotbollförbund som verkar inom fotbollens institutioner och regelverk. Vi lutar oss mot organisationer som har lång erfarenhet och kunskap om dessa viktiga frågor. De signaler vi har fått från organisationer som Amnesty, ILO (FN:s fristående fackliga organ) och Byggnads har varit tydliga: fortsätt engagera er, fortsätt vara kritiska.

Faktum är att ingen av de experter och organisationer som vi har pratat med har sagt att bojkott är ett bättre alternativ än det aktiva påverkansarbete vi bedriver. Vi hoppas även att andra idrotter som tävlar och ska på mästerskap i regionen tar ställning och att politiken, myndigheter samt näringsliv som finns där tar ansvar på samma sätt.

Fel att Qatar fick VM

Vi som enskilt fotbollförbund ska såklart gör vad vi kan men det är betydligt komplexare än att vi kan lösa alla utmaningar som finns.

Vi har varit tydliga med vad vi tycker i såväl stängda rum som i media. När nu flera andra förbund också öppet protesterar och driver på för mänskliga rättigheter ökar pressen på myndigheterna.

Här har såklart även politiken och näringslivet en viktig roll att spela. Ju fler vi är som står upp för grundläggande demokratiska rättigheter och ställer krav på förbättringar desto bättre.

Att Qatar fick VM 2022 var ett felaktigt beslut. Nu måste FIFA göra sitt för att förhindra att kränkningar av mänskliga rättigheter sker i vårt namn.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockeyettans hårt kritiserade ordförande, Ronnie Glysing, ger upp och avgår som ordförande med omedelbar verkan. En majoritet av Hockeyettans klubbar, av totalt 40, har begärt att extra årsmöte ska hållas den 22 januari, nu på lördag, på ett hotell i Upplands Väsby.

Han  förekommer därmed årsmötet vars enda punkt på dagordningen är val av ny ordförande. Här har föreslagits Håkan Svensson, tidigare ordförande i AIK.

Efter lunch på måndagen hörde n iväl jublet som ekade över hela Sverige… när beskedet kom - Regeringen och Folkhälsomyndigheten gav klartecken tilll höjningen för 500 åskådare per sektion vid idrottsevevemang. Klubbarnas kassörer hördes mest i hyllningskören, för klartecknet betyder mycket för intäkterna i alla klubbar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Inom orienteringen talas redan om att tronföljden är säkrad efter Tove Alexandersson. 20-åria Hanna Lundberg är en utmärkt kopia  - lika strålande av självförtroende och förväntan, därtill lika segerrik! Nu börjar också sponsorerna att visa intresse.  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Kennerth Andersson står för idrottens representation vid fjärde upplagan av ”över Atlanten”, Disocverys tittarsucce. Thomas Wassberg, Anders Limpar, Henrik Larsson och Frida Hansdotter är föregångarna.

Med Kenneths entré blir det tredje spelaren från oförglömliga VM-succén 1994. Nu ska han, liksom Limpar och henrik, visa att han kan vara en duktig matros,

Djurgården inleder 2022 med att värva Victor Edvardsen, den hett eftertraktade målmaskinen från Degerfors som nu ansluter för att boosta den blårandiga offensiven under de fyra kommande åren. I fotbolls-Sverige talas det om en rekorddyr övergång, möjlige den dyraste någonsin. Djurgården tvingades lösa 

Notabelt är att han fostrades i IFK   Göteborg. 2015 gallrades han bort vid klivet från juniorlag till A-lag.