Tjejerna förtjänar mera stöd

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sedan några veckor tillbaka är den efterlängtade svenska hockeysäsongen igång. Lite i skymundan av SHL och Hockeyallsvenskan har även damernas högsta serie, Svenska Spel Damhockeyligan, inletts. 

Ja, lite i skymundan, skriver jag. För trots att SDHL ökar i både intresse och professionalism och trots att ishockey är en av de mest folkkära idrotterna i Sverige är nio av tio föreningsaktiva hockeyspelare män.

Foto: Tommy Holl

Visst, det har skett en tillväxt av tjejer även inom hockeyn, men man befinner sig mil från andra stora idrotter, som till exempel fotbollen.

Och snedfördelningen mellan killar och tjejer gör att hockeytjejerna inte har så många kända förebilder att se upp till. Jämför med en annan klassisk svensk vinteridrott, längdskidor, och skillnaden blir slående. Där får vi ständigt nya fixstjärnor på damsidan. Charlotte Kalla, Ebba Andersson, Maja Dahlqvist, Frida Karlsson…det bara fortsätter. Unga satsande skidtjejer har alltid någon att se upp till, någon att matcha sig mot.

Om de ska orka

Dit behöver vi komma även inom damhockeyn. Talangfulla tjejer behöver förebilder att spegla sig om de ska orka ta sig hela vägen. För att sätta fokus på frågan gjorde vi på Svenska Spel något som aldrig gjorts förut. Tillsammans med Svenska Ishockeyförbundet och Svenska Spel Damhockeyligan (SDHL) lät vi 3D-printa damfigurer till bordshockeyspel. Dels spelare från Damkronorna, dels från Brynäs och Djurgården.

Jag förstår om det kan verka trivialt. Vi säljer heller inte figurerna. Men för oss är det en fråga om symbolvärde: Vi vill att snacket ska gå. Att fler förstår hur viktigt det är att kvinnliga hockeyspelare får glänsa. Varje tjej ska veta att en karriär inom ishockey är möjlig.

Idag kan inte ens den yppersta sverigeeliten inom damhockey försörja sig på sin idrott. På ett seminarium som SDHL höll inför säsongsstarten berättade de om ett av målen: 2025 ska minst 25 procent av spelarna i ligan kunna leva på hockey.

Stöd påpå isen och i styrelserummet

Möjligheten att kunna bli hockeyproffs, fler stjärnor och ett framgångsrikt landslag kan attrahera fler tjejer till idrotten. Men för att nå dit behöver vi jobba hela vägen, på alla fronter och under lång tid. Stötta allt från unga tjejer till elitspelare. Säkra allt från bättre kvinnlig styrelserepresentation i klubbarna till bättre istider för tjejlagen.

Jag tycker att det finns tecken på att det går åt rätt håll. I två mästerskap i rad nu – OS och VM – har Damkronorna tagit sig till kvartsfinal. Det är ett steg framåt. Men Sverige är en hockeynation. Vi ska vara med och slåss om guld. Och då måste vi kunna bygga på med talanger underifrån.

Tillsammans med Svenska Ishockeyförbundet har vi inlett en historisk långsiktig satsning som handlar om att ta svensk hockey till toppen. SDHL har efterlyst en sponsor som ”inte bara är en logga”, utan aktivt engagerar sig i att göra skillnad. Svenska Spel är och vill vara den sponsorn. Det är så vi jobbar med alla de idrotter vi stöttar.

"gjorde allt vi kunde.”

Vägen för damhockeyn är lång, men nödvändig. Som SDHL uttryckte det i samband med seminariet: ”Vi ska kunna se alla hockeyälskande tjejer i ögonen och säga att vi gjorde allt vi kunde.” Exakt så.

Men då behöver vi fler hockeyklubbar som ser värdet av att satsa på damsidan. Fler företag som öronmärker en del av sitt stöd till tjejernas utveckling.

Jag vill att alla företag, klubbar och makthavare som brinner för ishockey och för jämställdhet inom idrotten ska kunna säga det om damhockeyn: Vi gjorde allt vi kunde. Det borde väl vara självklart att killar och tjejer ska få samma förutsättningar att utöva den idrott de älskar?

Patrik Hofbauer

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.