Den här gången lyssnar politikerna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Regeringen har presenterat sitt förslag till skärpt spellag. I förslaget står konsumentskydd och hållbar spelmarknad i fokus vilket är positivt. Jag uppfattar det som att politiken lyssnat på alla viktiga intressenter längs vägen och har utformat konstruktiva förslag och justeringar utifrån detta. 

Det finns luckor i lagen och de föreslagna förstärkningarna är viktiga för att gynna seriösa licensierade aktörer och försvåra för illegalt spel. Balansen mellan dessa är i huvudsak bra i regeringens förslag.

Några av de viktigaste förändringarna i förslaget är

ett skärpt måttfullhetskrav för spelreklam av riskfyllda spel

införande av B2B-licenser

främjandeförbud mot olicensierat spel och ett utökat reklamförbud för olicensierat spel

Ny lag kräver precision

Att ta fram ny lagstiftning kräver precision. Vi spelbolag har tillsammans med andra berörda parter såsom mediebolagen, idrotten och spelberoendeföreningarna varit aktiva i processen för att hitta rätt balans i de inskärpningar som nu föreslås i spellagen. Å ena sidan se till att täppa till hål och luckor i lagen, å andra sidan undvika en överreglering som inte gynnar vare sig konsumenter eller spelmarknadens aktörer. Ett exempel på hänsyn är kanaliseringen, det vill säga andelen svenska kunder som spelar hos bolag med svensk spellicens. Det är en viktig fråga eftersom alltför hårda regler riskerar att öka andelen som söker sig till illegala spelsajter som inte följer svensk spellag och den omsorgsplikt som gäller för alla licensierade spelbolag.

Vi på Svenska Spel är i stort nöjda med förslaget. Politiken ska lyssna på intressenterna. Och vi som intressenter har ett ansvar att komma med konstruktiv kritik och förbättringsförslag. Rätt använt så blir det ett samspel där målet är att hitta bra lösningar för helheten. Det finns en stor samstämmighet även mellan intressenterna trots våra olika perspektiv. En lång process ligger bakom och nu är det upp till riksdagens alla partier att fatta ett klokt beslut.

I propositionen lämnas bland annat följande förslag:

Ett justerat krav på måttfullhet vid marknadsföring av spel för att skydda barn och ungdomar samt personer med spelproblem från marknadsföring av riskfyllda spelformer.

Ett krav på tillstånd för spelprogramvara för att få kontroll över programvaruutvecklingen och stänga ute olicensierat spel.

Ett förbud mot att främja olovligt spel och ett utökat reklamförbud för olicensierat spel för att öka möjligheterna att hindra illegal spelverksamhet.

En skyldighet för licens- och tillståndshavare att lämna uppgifter i syfte att öka möjligheterna att följa utvecklingen på spelmarknaden.

De flesta ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.

Branschen behöver arbetsro

Tiden sedan omregleringen 2019 har präglats av en rad regulatoriska förändringar, även till följd av pandemin. Det är viktigt att spellagstiftningen nu får chans att sätta sig och att branschen hinner dra lärdomar av allt som hänt från tillsyn, till domar och ännu en ny lag.

Som bransch behöver vi nu arbetsro. Att anpassa verksamheten till nya lagar och regler är krävande. Det är nödvändiga åtgärder, men allt för stor ryckighet skapar otydlighet för både konsumenter och spelbolag. Detta även om vi ser fram emot att lagen uppdateras för att täppa till luckor i lagen.

Vi saknar fortfarande förslaget om tuffare tag mot matchfixning och några andra väsentliga delar, bland annat om behandling av personuppgifter, som skulle göra spellagen mer komplett. Vår uppmaning till regeringen är att skynda på det arbetet för att få till stånd åtgärder som bromsar den negativa utvecklingen även när det gäller matchfixning.

Seminarium i Almedalen: Vilka blir effekterna av en skärpt spellag?

Den 4 juli på under Almedalsveckan bjuder vi in till ett seminarium på ämnet ”Vilka blir effekterna av den skärpta spelregeringen?”. Jurister, politiker, spelbranschen och andra intressenter medverkar på plats och förhoppningen är att det ska ge en bra överblick över hur lagskärpningen kommer att påverka spelbranschen. Hoppas vi ses där oavsett om du är med som publik på plats i Almedalen eller följer seminariet digitalt.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ni känner till allt dribbel inom golfen. Nu ser det ut som att allt ordnar sig ändå. PGA touren, LIV touren och Europatouren ska samarbeta, hör och häpnas.

Efter alla hårdar ord mellan parterna är en lycklig försoning uppnådd.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Det är som ett dignande smörgåsbord. Och det finns många glupska betraktare. Malmö FF:s försök att etablera en ny internationell ungdomsturnering, Malmö Trophy, blev en succé. Ett flertal av  Europas bästa lag i pojkar och flickor 15 år kom till Malmö, bl a  klubbar  som Paris Saint-Germain, SL Benfica, Sevilla FC och RB Leipzig.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.