Den här gången lyssnar politikerna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Regeringen har presenterat sitt förslag till skärpt spellag. I förslaget står konsumentskydd och hållbar spelmarknad i fokus vilket är positivt. Jag uppfattar det som att politiken lyssnat på alla viktiga intressenter längs vägen och har utformat konstruktiva förslag och justeringar utifrån detta. 

Det finns luckor i lagen och de föreslagna förstärkningarna är viktiga för att gynna seriösa licensierade aktörer och försvåra för illegalt spel. Balansen mellan dessa är i huvudsak bra i regeringens förslag.

Några av de viktigaste förändringarna i förslaget är

ett skärpt måttfullhetskrav för spelreklam av riskfyllda spel

införande av B2B-licenser

främjandeförbud mot olicensierat spel och ett utökat reklamförbud för olicensierat spel

Ny lag kräver precision

Att ta fram ny lagstiftning kräver precision. Vi spelbolag har tillsammans med andra berörda parter såsom mediebolagen, idrotten och spelberoendeföreningarna varit aktiva i processen för att hitta rätt balans i de inskärpningar som nu föreslås i spellagen. Å ena sidan se till att täppa till hål och luckor i lagen, å andra sidan undvika en överreglering som inte gynnar vare sig konsumenter eller spelmarknadens aktörer. Ett exempel på hänsyn är kanaliseringen, det vill säga andelen svenska kunder som spelar hos bolag med svensk spellicens. Det är en viktig fråga eftersom alltför hårda regler riskerar att öka andelen som söker sig till illegala spelsajter som inte följer svensk spellag och den omsorgsplikt som gäller för alla licensierade spelbolag.

Vi på Svenska Spel är i stort nöjda med förslaget. Politiken ska lyssna på intressenterna. Och vi som intressenter har ett ansvar att komma med konstruktiv kritik och förbättringsförslag. Rätt använt så blir det ett samspel där målet är att hitta bra lösningar för helheten. Det finns en stor samstämmighet även mellan intressenterna trots våra olika perspektiv. En lång process ligger bakom och nu är det upp till riksdagens alla partier att fatta ett klokt beslut.

I propositionen lämnas bland annat följande förslag:

Ett justerat krav på måttfullhet vid marknadsföring av spel för att skydda barn och ungdomar samt personer med spelproblem från marknadsföring av riskfyllda spelformer.

Ett krav på tillstånd för spelprogramvara för att få kontroll över programvaruutvecklingen och stänga ute olicensierat spel.

Ett förbud mot att främja olovligt spel och ett utökat reklamförbud för olicensierat spel för att öka möjligheterna att hindra illegal spelverksamhet.

En skyldighet för licens- och tillståndshavare att lämna uppgifter i syfte att öka möjligheterna att följa utvecklingen på spelmarknaden.

De flesta ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.

Branschen behöver arbetsro

Tiden sedan omregleringen 2019 har präglats av en rad regulatoriska förändringar, även till följd av pandemin. Det är viktigt att spellagstiftningen nu får chans att sätta sig och att branschen hinner dra lärdomar av allt som hänt från tillsyn, till domar och ännu en ny lag.

Som bransch behöver vi nu arbetsro. Att anpassa verksamheten till nya lagar och regler är krävande. Det är nödvändiga åtgärder, men allt för stor ryckighet skapar otydlighet för både konsumenter och spelbolag. Detta även om vi ser fram emot att lagen uppdateras för att täppa till luckor i lagen.

Vi saknar fortfarande förslaget om tuffare tag mot matchfixning och några andra väsentliga delar, bland annat om behandling av personuppgifter, som skulle göra spellagen mer komplett. Vår uppmaning till regeringen är att skynda på det arbetet för att få till stånd åtgärder som bromsar den negativa utvecklingen även när det gäller matchfixning.

Seminarium i Almedalen: Vilka blir effekterna av en skärpt spellag?

Den 4 juli på under Almedalsveckan bjuder vi in till ett seminarium på ämnet ”Vilka blir effekterna av den skärpta spelregeringen?”. Jurister, politiker, spelbranschen och andra intressenter medverkar på plats och förhoppningen är att det ska ge en bra överblick över hur lagskärpningen kommer att påverka spelbranschen. Hoppas vi ses där oavsett om du är med som publik på plats i Almedalen eller följer seminariet digitalt.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tretorn har haft en stark koppling till tennisen under många år vilket och det har även inkluderat ett mångårigt samarbete som officiell bollpartnermed tennisveckorna i Båstad  Ett samarbete som nu förlängs tillsammans med WTA och ATP turneringarna på Nordea Open  4–17 juli .

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Gotlands Grand National växer lavinartat. Från de maskindrivna motorcyklarna till att nu cyklisterna välkomnas  till det gamla skjutfältet och gör evenemanget gigantiskt.  Det är vad Svenska Cykelförbundet i samarbete med Svenska Motorsportsförbundet tror och hoppas på när de tillsammans genomför GGN E-Bikeden 27 oktober 2022, dagen innan GGN startar.  Arrangörerna räknar invasion på ön!.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.