Tjejerna ska ha samma förutsättningar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Svenska Spel gör en ordentlig satsning på svensk dam- och flickhockey, men vi behöver fler sponsorer som ansluter sig till satsningen för att få till en förändring. Det borde väl vara en självklarhet att flickor och pojkar ska få samma förutsättningar att lyckas med sin idrott?

Tiden går fort, särskilt när världen skakar. Med kriget i Europa känns vinter-OS plötsligt oerhört fjärran, trots att det bara var en månad sedan. Som SOK:s huvudsponsor var och är vi på Svenska Spel grymt stolta över våra idrottare och deras historiskt framgångsrika OS.

Svenska Spel gör en ordentlig satsning på svensk dam- och flickhockey, men vi behöver fler sponsorer som ansluter sig till satsningen för att få till en förändring. Det borde väl vara en självklarhet att flickor och pojkar ska få samma förutsättningar att lyckas med sin idrott?

Stolta över OS

Tiden går fort, särskilt när världen skakar. Med kriget i Europa känns vinter-OS plötsligt oerhört fjärran, trots att det bara var en månad sedan. Som SOK:s huvudsponsor var och är vi på Svenska Spel grymt stolta över våra idrottare och deras historiskt framgångsrika OS.

Idrotten försvinner inte ens under oroliga tider. Det är tryggt. Och som idrottssponsor behöver vi alltid blicka framåt. Om man nu tar OS som exempel: Hur är det med de som inte var med och slogs om framskjutande placeringar. Hur vi kan lyfta de sporterna och de utövarna framåt?

Ett exempel är damkronorna. Vårt landslag lyckades ta sig till kvartsfinal, men där var man chanslösa mot ett överlägset Kanada. Siffrorna 0–11 talar sitt tydliga språk.

Även i OS 2006 fick damkronorna ge sig mot Kanada, men då först i final. Efter hedersamma 1–4 tog tjejerna med sig silvermedaljer hem till Sverige. Till OS i Beijing var vi glada att de överhuvudtaget lyckades kvala in. Vad hände med svensk damhockey?

Söker långsiktighet

För mig är det en fråga om långsiktighet. Man kan alltid ha superårgångar som levererar, men ska vi ska kunna hålla oss kvar på toppnivå över tid måste vi hela tiden kunna fylla på underifrån. Damhockeyn på gräsrotsnivå i Sverige har tyvärr inte hängt med.

Nu har Svenska Spel gått in som hela hockeyns huvudsponsor ända fram till 2026. Där är vi bland annat med och finansierar Svenska Ishockeyförbundets långtidssatsning på damer och flickor.

För ska vi ha framgångsrika landslag i framtiden – och det behöver vi för att attrahera fler tjejer till idrotten – så behöver vi jobba hela vägen, på alla fronter och under lång tid. Stötta allt från småflickor till elitspelare. Säkra allt från bättre kvinnlig styrelserepresentation i klubbarna till bättre istider för flicklagen.

Under avtalsperioden storsatsar vi på att utveckla damernas högsta serie, Svenska Spel Damhockeyligan. Särskilt fokuserar vi på att få fram fler tränare på högsta nivå i damhockeyn.

Resurserna från Svenska Spel gör också att Svenska Ishockeyförbundet nu kan starta flera strategiska satsningar på dam- och flicksidan. Ett exempel är det första nationella juniorslutspelet, som genomförs nu i mars. Intresset har varit stort, drygt 30 lag vill delta i kvalspelet.

Det här ger svensk damhockey en möjlighet att få bättre koll på hur underlaget ser ut för att om något år kunna genomföra regelbundet juniorspel även på tjejsidan, något som behövs för spelarutvecklingen på lång sikt. Det handlar helt enkelt om att bygga från grunden.

Behövs flera elitklubbar

Men det behövs mer satsningar utöver dessa som Svenska Spel är med och möjliggör. Vi behöver ännu fler elitklubbar inom hockeyn som ser värdet av att satsa på dam- och flickverksamhet, även om jag ser att det går åt rätt håll på den här fronten.

Vi behöver bli fler sponsorer som satsar på dam- och flickverksamhet, som öronmärker en del av sitt stöd till damernas och flickornas utveckling. Vi på Svenska Spel gör en ordentlig satsning, men det kommer inte att vara tillräckligt. Vi vill och hoppas att fler ansluter sig till satsningen för att få till en förändring. Det borde väl vara en självklarhet att flickor och pojkar ska få samma förutsättningar att lyckas med sin idrott?

Ishockeyn har en enorm snedfördelning mellan tjejer och killar. Även fast det skett en tillväxt av tjejer de senaste tio åren, så är nio av tio föreningsaktiva hockeyspelare killar. Men att det varit på ett visst sätt under lång tid betyder inte att det måste förbli så. Snarare visar det hur stort behovet är av förändring. Och om jämlikhetstänket börjar finnas med bland klubbar och förbund redan från början, så kommer vi  att kunna uträtta storverk.

Sverige är en av världens ledande hockeynationer. Självklart ska vi vara det även på damsidan! Det är nu det börjar. Vi är framme vid startlinjen och jag är stolt över att Svenska Spel kan vara med och driva utvecklingen. Men vi behöver bli flera!

Patrik Hofbauer

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Sveriges OS-ansökan för vinterspelen 2030 sköts i sank på onsdagen då IOK:s Future Host Comission meddelade att det är Frankrike för 2030, och USA 2034 som gäller efter Milano/Cortina 2026.SOK:s ansträngningar har varit förgäves och presentationen för två veckor sedan var endast ett spel för galleriet.  Det mycket sannolika är att avsaknaden av statliga garantier inte kunde accepteras av IOK-kommissionen.

Idrottens Affärer har vid flera tillfällen efterlyst besked från regeringskansliet i frågan om statliga garantier.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen