Fixade matcher vanligare i nya sporter

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den svenska fotbollssäsongen är i full gång. Det är ett otroligt skönt vårtecken, särskilt nu efter pandemiåren. Läktarna fylls åter av supportrar som bär fram sina lag och stämningen kring matcherna blir en helt annan.

Men nuförtiden kantas fotbollssäsongen också av misstänksamhet så fort lagen underpresterar. Hur var det möjligt att tappa den där ledningen? Varför stod backlinjen bara och tittade på under sista kvarten?  

Att man som supporter blir besviken över svaga insatser från favoritlaget är lika gammalt som fotbollen själv. Det relativt nya är att misstankar om fusk faktiskt i vissa fall visar sig stämma. Och det är helt förödande för idrottens trovärdighet.

Det är såklart inte bara ett problem för fotbollen. I början av april stod en kvinnlig tennisspelare åtalad i Göteborgs tingsrätt. Det är väldigt sällan som matchfixningsfall kommer så långt. Tennisspelaren misstänks ha slagit dubbelfel på beställning. En anhörig som satsade på detta prickade rätt 94 av 102 gånger och vann drygt 270 000 kronor på det.

Inte bara fotboll drabbat

Och bara häromveckan vittnade Spelinspektionens utredare Daniel Frisö-Grön om att problemet med fixade matcher verkar växa även inom sporter som är ganska nya. Ett exempel är e-sporten

Så här ser det ut idag. För fortfarande är det så gott som ofarligt att ägna sig åt matchfixning. För småfifflarna. Och för den organiserade brottsligheten. 

Nyligen släppte den initierade DN-reportern Jens Littorin en ny bok: "Matchfixarna 2: kampen går (inget) vidare". En talande titel som tyvärr går att instämma i. I samband med releasen påpekade Littorin i en intervju att "matchfixningen inte sällan är en gren av den organiserade brottslighetens verksamhet.

Det handlar helt enkelt om riskminimering. Matchfixning ses som ett relativt riskfritt sätt att finansiera andra delar av den kriminella verksamheten. Det gör att ingen idrott som går att spela på är fredad för nätverken.

Måster bli ökat samarbete

Littorin efterlyser ett samlat grepp kring problemet. Det gör även vi på Svenska Spel. Och det intressanta är ju att ett sådant förslag redan ligger på bordet.

I höstas presenterade regeringens utredare en serie skarpa förslag till hur arbetet mot matchfixning ska stärkas. Där föreslås bland annat att Spelinspektionen ska bli ett tydligt nav med uppdrag att inhämta, analysera och sprida information om misstänkt matchfixning. 

Dessutom ska berörda myndigheter, spelbolag och idrottsrörelsen få bättre möjligheter att dela information sinsemellan. Idag stoppar sekretessregler upp informationsutbytet. 

Spelbolagen får till exempel inte alltid lämna ut uppgifter till polisen som skulle kunna ligga till grund för förundersökning. Och det går förstås inte att effektivt utreda brott när man inte har alla pusselbitar.

Kloka förslag till ett samlat grepp mot matchfixningen ligger alltså på bordet hos Regeringskansliet och väntar på beslut. Idrotten väntar, polisväsendet väntar, spelbolagen väntar. Och i skuggan av detta fortsätter de kriminella nätverken att jobba ostört. 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Nu avslöjas att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Djurgårdens  ledningsmål var upptakten till skandalscener vid Stockholmsderbyt. Nu får det bedrövliga upploppen frånTele2-arena sitt efterspel. Polisen ska utreda utreda händelserna under rubriken ”våldsamt upplopp”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Ishockeyfansen får sitt, fotbollens vänner likaså, men dennasista majsöndag tillfredsställs även Racerentusiasterna. TV-utbudet är massivt, det är bara att välja och vraka bland åtskilliga TV.-timmar

Miljoners miljoner utgör insatsen. TV 6 gasar ordentligt denna söndag. Det blir högklasssiska timmar med fartfylld motor.Först med klassiska Monaco GP,

formel 1-cirkusens pärla. Som om det inte vore nog följs den sändingen  upp med bilder från Indy 500.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.