Fixade matcher vanligare i nya sporter

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den svenska fotbollssäsongen är i full gång. Det är ett otroligt skönt vårtecken, särskilt nu efter pandemiåren. Läktarna fylls åter av supportrar som bär fram sina lag och stämningen kring matcherna blir en helt annan.

Men nuförtiden kantas fotbollssäsongen också av misstänksamhet så fort lagen underpresterar. Hur var det möjligt att tappa den där ledningen? Varför stod backlinjen bara och tittade på under sista kvarten?  

Att man som supporter blir besviken över svaga insatser från favoritlaget är lika gammalt som fotbollen själv. Det relativt nya är att misstankar om fusk faktiskt i vissa fall visar sig stämma. Och det är helt förödande för idrottens trovärdighet.

Det är såklart inte bara ett problem för fotbollen. I början av april stod en kvinnlig tennisspelare åtalad i Göteborgs tingsrätt. Det är väldigt sällan som matchfixningsfall kommer så långt. Tennisspelaren misstänks ha slagit dubbelfel på beställning. En anhörig som satsade på detta prickade rätt 94 av 102 gånger och vann drygt 270 000 kronor på det.

Inte bara fotboll drabbat

Och bara häromveckan vittnade Spelinspektionens utredare Daniel Frisö-Grön om att problemet med fixade matcher verkar växa även inom sporter som är ganska nya. Ett exempel är e-sporten

Så här ser det ut idag. För fortfarande är det så gott som ofarligt att ägna sig åt matchfixning. För småfifflarna. Och för den organiserade brottsligheten. 

Nyligen släppte den initierade DN-reportern Jens Littorin en ny bok: "Matchfixarna 2: kampen går (inget) vidare". En talande titel som tyvärr går att instämma i. I samband med releasen påpekade Littorin i en intervju att "matchfixningen inte sällan är en gren av den organiserade brottslighetens verksamhet.

Det handlar helt enkelt om riskminimering. Matchfixning ses som ett relativt riskfritt sätt att finansiera andra delar av den kriminella verksamheten. Det gör att ingen idrott som går att spela på är fredad för nätverken.

Måster bli ökat samarbete

Littorin efterlyser ett samlat grepp kring problemet. Det gör även vi på Svenska Spel. Och det intressanta är ju att ett sådant förslag redan ligger på bordet.

I höstas presenterade regeringens utredare en serie skarpa förslag till hur arbetet mot matchfixning ska stärkas. Där föreslås bland annat att Spelinspektionen ska bli ett tydligt nav med uppdrag att inhämta, analysera och sprida information om misstänkt matchfixning. 

Dessutom ska berörda myndigheter, spelbolag och idrottsrörelsen få bättre möjligheter att dela information sinsemellan. Idag stoppar sekretessregler upp informationsutbytet. 

Spelbolagen får till exempel inte alltid lämna ut uppgifter till polisen som skulle kunna ligga till grund för förundersökning. Och det går förstås inte att effektivt utreda brott när man inte har alla pusselbitar.

Kloka förslag till ett samlat grepp mot matchfixningen ligger alltså på bordet hos Regeringskansliet och väntar på beslut. Idrotten väntar, polisväsendet väntar, spelbolagen väntar. Och i skuggan av detta fortsätter de kriminella nätverken att jobba ostört. 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.