Fixade matcher vanligare i nya sporter

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den svenska fotbollssäsongen är i full gång. Det är ett otroligt skönt vårtecken, särskilt nu efter pandemiåren. Läktarna fylls åter av supportrar som bär fram sina lag och stämningen kring matcherna blir en helt annan.

Men nuförtiden kantas fotbollssäsongen också av misstänksamhet så fort lagen underpresterar. Hur var det möjligt att tappa den där ledningen? Varför stod backlinjen bara och tittade på under sista kvarten?  

Att man som supporter blir besviken över svaga insatser från favoritlaget är lika gammalt som fotbollen själv. Det relativt nya är att misstankar om fusk faktiskt i vissa fall visar sig stämma. Och det är helt förödande för idrottens trovärdighet.

Det är såklart inte bara ett problem för fotbollen. I början av april stod en kvinnlig tennisspelare åtalad i Göteborgs tingsrätt. Det är väldigt sällan som matchfixningsfall kommer så långt. Tennisspelaren misstänks ha slagit dubbelfel på beställning. En anhörig som satsade på detta prickade rätt 94 av 102 gånger och vann drygt 270 000 kronor på det.

Inte bara fotboll drabbat

Och bara häromveckan vittnade Spelinspektionens utredare Daniel Frisö-Grön om att problemet med fixade matcher verkar växa även inom sporter som är ganska nya. Ett exempel är e-sporten

Så här ser det ut idag. För fortfarande är det så gott som ofarligt att ägna sig åt matchfixning. För småfifflarna. Och för den organiserade brottsligheten. 

Nyligen släppte den initierade DN-reportern Jens Littorin en ny bok: "Matchfixarna 2: kampen går (inget) vidare". En talande titel som tyvärr går att instämma i. I samband med releasen påpekade Littorin i en intervju att "matchfixningen inte sällan är en gren av den organiserade brottslighetens verksamhet.

Det handlar helt enkelt om riskminimering. Matchfixning ses som ett relativt riskfritt sätt att finansiera andra delar av den kriminella verksamheten. Det gör att ingen idrott som går att spela på är fredad för nätverken.

Måster bli ökat samarbete

Littorin efterlyser ett samlat grepp kring problemet. Det gör även vi på Svenska Spel. Och det intressanta är ju att ett sådant förslag redan ligger på bordet.

I höstas presenterade regeringens utredare en serie skarpa förslag till hur arbetet mot matchfixning ska stärkas. Där föreslås bland annat att Spelinspektionen ska bli ett tydligt nav med uppdrag att inhämta, analysera och sprida information om misstänkt matchfixning. 

Dessutom ska berörda myndigheter, spelbolag och idrottsrörelsen få bättre möjligheter att dela information sinsemellan. Idag stoppar sekretessregler upp informationsutbytet. 

Spelbolagen får till exempel inte alltid lämna ut uppgifter till polisen som skulle kunna ligga till grund för förundersökning. Och det går förstås inte att effektivt utreda brott när man inte har alla pusselbitar.

Kloka förslag till ett samlat grepp mot matchfixningen ligger alltså på bordet hos Regeringskansliet och väntar på beslut. Idrotten väntar, polisväsendet väntar, spelbolagen väntar. Och i skuggan av detta fortsätter de kriminella nätverken att jobba ostört. 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.