Från Mora till Gumball...
Han är känd för, ja, för vad egentligen, hans begåvning för skidåkning eller förmågan att vara reklampelare?
Han gillar i alla fall extravaganta bilar. Och extremtävlingen för bilar, Gumball 3000. Han har ställt upp tidigare med en Lamborghini LP 670. Nu har han klart med en ny fyrhjuling - en specialbyggd Audi RS6 med 900 hästkrafter – och en skidbox...
Häftigaste herrgårdsvagnen
- Jag har alltid älskat de breda DTM-bilarna och länge drömt om att bygga en liknande bil för vanliga vägar, säger Jon Olsson.
Han har inte sparat på krutet. När bygget var färdigt kan det väl bäst beskrivas som världens häftigaste herrgårdsvagn. I grunden är det en Audi RS6 som med hjälp av Leif Tuvesson, tidigare chefsingenjör på Koenigsegg, fått en ny kropp av specialimporterat kolfiber.
Under huven sitter 900 hästkrafter, men den svenska skidstjärnan hoppas att kunna spräcka 1000-vallen med hjälp av race-gas och ett turbosystem i guld.
Snabb som en F1-racer
- Detta är ett helt galet projekt. Nu ska vi bara ut och testa och se vad bilen kan göra. Jag ser fram emot att visa upp bilen och det ska bli sjukt kul att köra den i Gumball 3000. Men innan dess tror jag att vi kommer kunna släppa en del galna filmer med bilen, säger Jon Olsson.
Han står alltså på startlinjen i Gumball i Stockholm den 23 maj. Men redan i helgen visades bilen för första gången upp för allmänheten på Bilsport Performance & Custom Show på Elmia-mässan i Jönköping.
Som 17-åring slog han igenom när han vann junior-SM i slalom. Medan brorsan Hans tog sikte på och lyckades etablera sig som en av de främsta svenskarna i störtlopp ville Jon annat.
Egna företag
Så mycket traditionell utförsåkning kom det aldrig att handla om. Jon Olsson gled in på freestyle via drömmar om att bli stuntman och en roll i skidfilmen The Game. Stora framgångar i X-Games gjorde honom känd och han hade förmåga att göra business av sin framfart.
Han var spektakulär med och utan skidor. Han var helt enkelt användbar i reklamsammanhang och blev allt mera efterfrågad av företag. Förvisso har han ordnat tävlingar i Åre, men i dag handlar det mera om affärer för 32-åringen.
Han har egna företag och lanserar ideligen nya produkter, allt från specialdesignade goggles och solglasögon till en egen sportbilsdesign, kallad Rebellion R1k och baserad på "världens snabbaste bilmärke", Ultima GTR. Jon Olsson har till och med gjort gällande att han planerade att starta en egen biltillverkning i en exklusiv, begränsad upplaga av tvåmiljonerkronors-bilen.
Kom aldrig till OS
Betsafe och Red Bull är ett par av ett flertal företag som betalar Jon Olsson för exponering. Ja, till och med förser honom med en bil av sällan skådat slag. Ett annat exempel är hamburgerkedjan Max som arvodar Jon Olsson för att skapa JOl-målet inför hans Big Air-tävling Jon Olsson Invitational i Åre den 17-18 april.
Jon Olsson tycker att livet är tämligen behagligt. Han är skriven i Monaco och äger ett stort kamouflage-målat hus i Marbella där han bor numera.
Hur gick det då med vadslagningen med Jens Byggmark?
De båda skidpolarna tog i hand, slog vad 50 000 kronor om att affärsmannen av de två minsann skulle visa landslagsmannen Byggmark att han också skulle kunna kvala in till OS 2014 i storslalom.
Men nej, det var ett för stort steg. Det gick inte kompromissa med åtta år av frånvaro från slalompisten. Men Jon Olsson fick ändå göra en start i Världscupen. Ett undantag, det är affärerna som har företräde.
Thomas Ejderhov
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.