Från Mora till Gumball...

Jon Olsson är levnadskonstnären med smak för det exklusiva. En gång SM-vinnare i slalom, sedan freestyle-freak och med en sällsynt förmåga att tjäna pengar. Nu har han skaffat sig en ny bil, en rätt skaplig sådan.
En naturlig Jon Olsson som byt Mora mot Monaco och blivit affärsman. Det har hänt en del sedan han vann junior-SM i slalom...

 

Han är känd för, ja, för vad egentligen, hans begåvning för skidåkning eller förmågan att vara reklampelare?

Han gillar i alla fall extravaganta bilar. Och extremtävlingen för bilar, Gumball 3000. Han har ställt upp tidigare med en Lamborghini LP 670. Nu har han klart med en ny fyrhjuling - en specialbyggd Audi RS6 med 900 hästkrafter – och en skidbox...

Häftigaste herrgårdsvagnen 

- Jag har alltid älskat de breda DTM-bilarna och länge drömt om att bygga en liknande bil för vanliga vägar, säger Jon Olsson.

Han har inte sparat på krutet. När bygget var färdigt kan det väl bäst beskrivas som världens häftigaste herrgårdsvagn. I grunden är det en Audi RS6 som med hjälp av Leif Tuvesson, tidigare chefsingenjör på Koenigsegg, fått en ny kropp av specialimporterat kolfiber.

Under huven sitter 900 hästkrafter, men den svenska skidstjärnan hoppas att kunna spräcka 1000-vallen med hjälp av race-gas och ett turbosystem i guld.

Snabb som en F1-racer

- Detta är ett helt galet projekt. Nu ska vi bara ut och testa och se vad bilen kan göra. Jag ser fram emot att visa upp bilen och det ska bli sjukt kul att köra den i Gumball 3000. Men innan dess tror jag att vi kommer kunna släppa en del galna filmer med bilen, säger Jon Olsson.

Han står alltså på startlinjen i Gumball i Stockholm den 23 maj. Men redan i helgen visades bilen för första gången upp för allmänheten på Bilsport Performance & Custom Show på Elmia-mässan i Jönköping.

Som 17-åring slog han igenom när han vann junior-SM i slalom. Medan brorsan Hans tog sikte på och lyckades etablera sig som en av de främsta svenskarna i störtlopp ville Jon annat. 

Egna företag

Så mycket traditionell utförsåkning kom det aldrig att handla om. Jon Olsson gled in på freestyle via drömmar om att bli stuntman och en roll i skidfilmen The Game. Stora framgångar i X-Games gjorde honom känd och han hade förmåga att göra business av sin framfart.

Han var spektakulär med och utan skidor. Han var helt enkelt användbar i reklamsammanhang och blev allt mera efterfrågad av företag.  Förvisso har han ordnat tävlingar i Åre, men i dag handlar det mera om affärer för 32-åringen. 

Han har egna företag och lanserar ideligen nya produkter, allt från specialdesignade goggles och solglasögon till en egen sportbilsdesign, kallad Rebellion R1k och baserad på "världens snabbaste bilmärke", Ultima GTR. Jon Olsson har till och med gjort gällande att han planerade att starta en egen biltillverkning i en exklusiv, begränsad upplaga av tvåmiljonerkronors-bilen.

Kom aldrig till OS

Betsafe och Red Bull är ett par av ett flertal företag som betalar Jon Olsson för exponering. Ja, till och med förser honom med en bil av sällan skådat slag. Ett annat exempel är hamburgerkedjan Max som arvodar Jon Olsson för att skapa JOl-målet inför hans Big Air-tävling Jon Olsson Invitational i Åre den 17-18 april.

Jon Olsson tycker att livet är tämligen behagligt. Han är skriven i Monaco och äger ett stort  kamouflage-målat hus i Marbella där han bor numera.

Hur gick det då med vadslagningen med Jens Byggmark?

De båda skidpolarna tog i hand, slog vad 50 000 kronor om att affärsmannen av de två minsann skulle visa landslagsmannen Byggmark att han också skulle kunna kvala in till OS 2014 i storslalom. 

Men nej, det var ett för stort steg. Det gick inte kompromissa med åtta år av frånvaro från slalompisten. Men Jon Olsson fick ändå göra en start i Världscupen. Ett undantag, det är affärerna som har företräde.

Thomas Ejderhov 

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.