ISP når 200 miljoner i omsättning i år

Han kunde inte ens drömma om vad som skulle hända. Men det är han själv som med idéer, målmedvetenhet och mycket arbete ligger bakom allt.

Andreas Ottermark är ett bevis på vad målmedvetenhet och entusiasm kan åstadkomma.

Han äger nu ett företag som 2020 beräknas omsätta 200 miljoner. Och som har en tillväxt om minst 50 miljoner per år. Jo, faktiskt, sådan framgång har ISP Sport & Marketing.

Möte hos ISP. Till slottet Stora Torp i Göteborgs utkant kommer många företag, förbund oc klubbar och gör affärer inom sponsring. Foto: Tommy Holl

Andreas Ottermark är pojken med guldbyxor. 32-åringen från Göteborg har svarat för en bedrift. 2009 tog han över ÌSP Sport & Marketing. Grundaren Sven Ivarsson hade byggt upp ett välrenommerat företag och sålt arenareklam med framgång under många år. Men nu kände han att det fick vara nog.

En gyllene resa

Där och då började en gyllene resa. Sedan dess är det här en framgångssaga utan dess like.

Andreas visste tidigt vad han ville skapa. Utbudet skulle bli så mycket större och annorlunda med betoning på sponsring.

- I dag är vi ett mediehus och producerar så mycket mer än enbart sponsring, betonar han. Vi är ett helt annat bolag idag än 2011. Vi har sökt, och hittat, rätt kompetens i rätt personer och kan idag erbjuda våra kunder och uppdragsgivare en helhet som är unik i vår bransch.

ISP har i dag över 30 anställda, med huvudkontor i Göteborg men också verksamhet i såväl Malmö som Stockholm. Medelåldern är låg, men på avlöningslistan finns också namn som Mats Persson, tidigare klubbdirektör i IFK Göteborg, och förre längdchefen i Svenska Skidförbundet, Johan Sares, som senior advisor.

Nya avtal är ständigt aktuella. Som det senaste av format, paketlösningen med Prioritet Finans, Volkswagen och Brixly som som går in i Kopparbergs Göteborg FC samtidigt som huvudsponsorn Kopparberg, Rasta och SKF är kvar.  Större resurser har ingen annan svensk damfotbollsklubb aldrig haft. 

En komplett byrå i dag

- Allt vad vi gör bygger på relation, socialt engagemang, upplevelser och exponering, framhåller Andras.

Han ser hur verksamheten ständigt förändras. I dag handlar det mycket mer om digitalt arbete.

- Vem kunde tro för några år sedan att vi skulle göra film… Men det krävs i dag.

Modellen har framgång. ISP behöver inte jaga kunder eller uppdragsgivare. Företag, föreningar och förbund söker kontakt med ISP och vill förhöra sig om möjligheter.

Vägen in till härligheten och alla kontrakten öppnades via de annorlunda affärerna med Djurgården. Via de avtalen inleddes expansionen i företaget. I dag utgör ISP försäljningsavdelning hos såväl Djurgården Fotboll respektive Djurgården Hockey som Malmö Redhawks. Och notera, det var klubbarna som först kom med förslaget till ett samarbete.

Kontrakt med stora förbund

ISP har också stora, tunga kontrakt med ett flertal förbund, bl a friidrott, fotboll, skidor och handboll. Dominansen kan inte bli så mycket mer markant. 

ISP:s genombrott kom samtidigt med att  Lagardère Sports Scandinavia AB lämnade Sverige.  Det franska företaget packade ihop kontoret i Stockholm och det lämnade utrymme för ISP som i dag är klart största sponsorföretaget i Sverige. Utan konkurrens, ska tilläggas, och det är egentligen märkligt att det inte finns fler aktörer på marknaden. 

Och ISP tänker växa ytterligare. Redan finns planer på att komma in i de andra nordiska länderna. Och utifrån har Andreas fått tipset om att det finns möjligheter på Island.

- Spännande. Det måste vi kolla. Nu skruvar vi upp tempot.

Säger han med ett leende. Han älskar sitt jobb – och det är inte undra på.

Den nya affärsplanen som omfattar fem år innehåller så mycket mer – i alla avseenden.

Thomas Ejderhov

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.