Möte om stora idrottsevenemang

Den 11 mars möts företrädare för svensk idrott och kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth. Bakgrunden är statminister Fredrik Reinfeldt uttalade i regeringsförklaringen att Sverige ska verka för fler internationella evenemang. Idrottens representanter har inte märkt mycket av det löftet.

Nu har Lena Adelsohn Liljeroth tagit initiativ till ett möte och i inbjudan skriver idrottsministern bland annat:
- Jag vill ha en nära och konstruktiv dialog med idrottsrörelsen i dessa frågor. Jag ser det som angeläget att vid detta möte utifrån era erfarenheter närmare diskutera vilka problem som ni stött på där stöd som staten kan bidra med skulle ha kunnat underlätta ert arbete.
Till mötet den 11 mars på Kulturdepartementet hon bjudit in Karin Mattsson, Riksidrottsförbundet, Mikael Santoft, Riksidrottsförbundet, Stefan Lindeberg, Sveriges Olympiska Kommitté, Yngve Andersson, Friidrottsförbundet, Lars-Åke Lagrell, Fotbollförbundet, Kari Marklund, Handikappidrottsförbundet, Christer Englund, Ishockeyförbundet, och Carl Eric Stålberg, Skidförbundet.

Söker en policy

Syftet är att enas om en policy för hur Sverige ska locka fler stora evenemang.

- Jag vill få en klar bild av hur idrottsrörelsens tankar och idéer ser ut. Istället för att bara läsa de utspel som görs i tidningarna så vill jag träffa dem och diskutera igenom det här ordentligt. Vi vill ha en nära och konstruktiv dialog med idrottsrörelsen, säger Lena Adelsohn Liljeroth i en kommentar.
Karin Mattsson reagerade omedelbart på inbjudan:
- Vi har lyft den här frågan varje gång vi har träffat idrottsministern. Dessutom har vi vid ett flertal tillfällen erbjudit vår hjälp att arbeta fram en strategi. Det borde inte råda några som helst tvivel om vad vi tycker. Det är mycket märkligt att det inte har gått fram.
Av statsministern Fredrik Reinfeldts ord att Sverige satsa för flera internationella evenemang tolkade många som regeringen också är berett att även ta ett ekonomiskt ansvar.

Feltolkad

Idrottsministern menar att regeringsförklaringen är feltolkad.
- Det står inget om några statliga garantier. Nu har det blivit en svekdiskussion kring ett löfte som aldrig har ställts ut och det upprör mig.
Karin Mattsson är bestämd i sin uppfattning:
- Det har trots allt gått ett och ett halvt år sedan Reinfeldts uttalande och det är inte så konstigt om det blir en förvirrad diskussion. Regeringen har inte på något sätt talat om vad man menar och då är det inte så konstigt att olika grupper gör sin egen bild.
Idrottens representanter menar att staten är den stora vinnaren på de stora evenemangen och därför är det naturligt med ett ansvar för riskerna.
Inte minst påpekas hur det i många städer rör sig om ett samarrangemang mellan idrotten, lokala arrangörer och staten. Men statliga finansiella garantier vill inte idrottsministern ge.

Anslaget höjt

- Vi har höjt det totala anslaget till idrotten i år till en nivå det aldrig tidigare varit. Jag är öppen för en diskussion när det gäller statens engagemang, men jag kommer inte att kunna utlova några pengar. Det finns stora investeringar staten har gjort i form av infrastruktur som man tar för givet.
Karin Mattsson berättar om hur arbetet sker i Norge med nio aktiva departement i en kommande OS-ansökan.
- Det verkar som om regeringen fortfarande inte förstått var frågan ligger. Jag efterlyser ett helhetsgrepp och är allvarligt oroad för att man inte kopplar in fler departement för att få mer spänst i frågan. Risken finns att vi blir frånsprungna av länder vars regeringar redan har insett vad ett evenemang innebär för samhället i stort.

 

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.