Möte om stora idrottsevenemang
Nu har Lena Adelsohn Liljeroth tagit initiativ till ett möte och i inbjudan skriver idrottsministern bland annat:
- Jag vill ha en nära och konstruktiv dialog med idrottsrörelsen i dessa frågor. Jag ser det som angeläget att vid detta möte utifrån era erfarenheter närmare diskutera vilka problem som ni stött på där stöd som staten kan bidra med skulle ha kunnat underlätta ert arbete.
Till mötet den 11 mars på Kulturdepartementet hon bjudit in Karin Mattsson, Riksidrottsförbundet, Mikael Santoft, Riksidrottsförbundet, Stefan Lindeberg, Sveriges Olympiska Kommitté, Yngve Andersson, Friidrottsförbundet, Lars-Åke Lagrell, Fotbollförbundet, Kari Marklund, Handikappidrottsförbundet, Christer Englund, Ishockeyförbundet, och Carl Eric Stålberg, Skidförbundet.
Söker en policy
Syftet är att enas om en policy för hur Sverige ska locka fler stora evenemang.
- Jag vill få en klar bild av hur idrottsrörelsens tankar och idéer ser ut. Istället för att bara läsa de utspel som görs i tidningarna så vill jag träffa dem och diskutera igenom det här ordentligt. Vi vill ha en nära och konstruktiv dialog med idrottsrörelsen, säger Lena Adelsohn Liljeroth i en kommentar.
Karin Mattsson reagerade omedelbart på inbjudan:
- Vi har lyft den här frågan varje gång vi har träffat idrottsministern. Dessutom har vi vid ett flertal tillfällen erbjudit vår hjälp att arbeta fram en strategi. Det borde inte råda några som helst tvivel om vad vi tycker. Det är mycket märkligt att det inte har gått fram.
Av statsministern Fredrik Reinfeldts ord att Sverige satsa för flera internationella evenemang tolkade många som regeringen också är berett att även ta ett ekonomiskt ansvar.
Feltolkad
Idrottsministern menar att regeringsförklaringen är feltolkad.
- Det står inget om några statliga garantier. Nu har det blivit en svekdiskussion kring ett löfte som aldrig har ställts ut och det upprör mig.
Karin Mattsson är bestämd i sin uppfattning:
- Det har trots allt gått ett och ett halvt år sedan Reinfeldts uttalande och det är inte så konstigt om det blir en förvirrad diskussion. Regeringen har inte på något sätt talat om vad man menar och då är det inte så konstigt att olika grupper gör sin egen bild.
Idrottens representanter menar att staten är den stora vinnaren på de stora evenemangen och därför är det naturligt med ett ansvar för riskerna.
Inte minst påpekas hur det i många städer rör sig om ett samarrangemang mellan idrotten, lokala arrangörer och staten. Men statliga finansiella garantier vill inte idrottsministern ge.
Anslaget höjt
- Vi har höjt det totala anslaget till idrotten i år till en nivå det aldrig tidigare varit. Jag är öppen för en diskussion när det gäller statens engagemang, men jag kommer inte att kunna utlova några pengar. Det finns stora investeringar staten har gjort i form av infrastruktur som man tar för givet.
Karin Mattsson berättar om hur arbetet sker i Norge med nio aktiva departement i en kommande OS-ansökan.
- Det verkar som om regeringen fortfarande inte förstått var frågan ligger. Jag efterlyser ett helhetsgrepp och är allvarligt oroad för att man inte kopplar in fler departement för att få mer spänst i frågan. Risken finns att vi blir frånsprungna av länder vars regeringar redan har insett vad ett evenemang innebär för samhället i stort.
Mest lästa just nu
AIK bandy var ett mål från SM-guld i 2021 års bandyfinal mot Villa Lidköping, förlust efter förlängning, 5-4. Tre år senare har AIK Bandy upphört att existera och på fredagen dömdes tidigare ordföranden och föreningens storsponsor Marco Engborg till tre års fängelse och fem års näringsförbud.
Stockholms tingsrätt finner honom skyldig till bokföringsbrott, skattebrott och försvårande av skattekontroll. Engborg var ordförande i AIK Bandy 2019-2021 och under den tiden värvades flera landslagsmän med målvakten Andreas Bergwall i spetsen. Under en period var Pelle Fosshaug med sex VM-guld tränare.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
ATG:s ledning har ägnat mycket tid och ansträngningar till att bygga förtroende.
Nu kommer belöningen. Regeringen vill ge dagens ledning eget ansvar och det innebär att den statliga kontrollen upphör. Nyordningen ska gälla med start under 2025.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.