Stefan Lindeberg får mothugg

Mer pengar till de olympiska idrotterna, kräver SOK:s ordförande, Stefan Lindeberg. Ett uttalande som retar Pekka Nikulainen, idrottschef i Orienteringsförbundet, som tycker SOK-basen nonchalerar andra elitidrotter.

Frågan om det verkligen behövs ett SOK och ett RF pågår ständigt. Nu har Stefan Lindeberg som SOK:s högste ansvarige deklarerat att mera pengar behövs till olympierna.  

- Svenska staten måste mångdubbla sitt stöd till elitidrotten, om svenska idrottsstjärnor ska lyckas i framtiden, hävdar han i ett uttalande som väcker reaktion.

 

SOK hotas

Pekka Nikulainen, idrottschef i Orienteringsförbundet reagerar starkt på det uttalandet:

- Det är väl helt OK, men vad menar Lindeberg egentligen? Medaljerna han pratar om är bara de olympiska. Han menar inte VM- eller EM-medaljer, som bara de icke-olympiska idrotterna (golf, orientering, bandy, innebandy med flera) kan vinna, säger Nikulainen.

Den svenska modellen, med SOK separerat från Riksidrottsförbundet, RF, är idag en utdöende arbetsform runt om i världen. I de andra länderna i Norden (Finland, Norge och Danmark), satsar respektive regering pengar till hela elitidrotten.

 

”Olympier en del av idrettsforbundet”

- Olympiatoppen i Norge är en del av Norges Idrettsforbund vilket innebär att till exempel orientering är en del av denna verksamhet, säger Göran Andersson, landslagstränare och idrottschef i Norges Orienteringsförbund.

Han kan befätta om hur orientering får både verksamhetspengar och projektstöd i Norge. Förbundet har idag åtta stipendiater, som får ett extra ekonomiskt stöd för att de antingen har tagit medalj på VM eller att de ingår i Olympiatoppens talangsatsning. Orientering är med i utvecklingsprojekt där man har kompetens eller där man behöver utvecklas i.

Här råder ingen skillnad om man är olympisk eller icke olympisk, utan man resonerar utifrån "hur kan vi tillsammans bli starka som idrottsnation".

De summor som Stefan Lindeberg talar om i sitt uttalande är pengar som går till den samlade elitidrotten i respektive land, inte bara till de olympiska grenarna. Av de 120 miljoner, som går till Team Danmark, får exempelvis även den danska orienteringseliten del, på ungefär samma villkor som i Norge.

 

”Samarbete sparar resurser”

I Finland har Finlands Olympiska Kommitté (FOK) övergripande ansvar för elitidrotten och det fungerar bra. FOK får självklart resurser att ta hand om helheten. Att ansvara för hela elitidrotten handlar inte bara om utdelning av pengar, utan konkret samarbete mellan olika idrotter inom olika områden. Som exempel har FOK senaste tiden satsat mycket på regionala elitidrottsmiljöer och där är både olympiska och icke olympiska idrotter med.

- Genom samarbete sparas mycket resurser och olika idrotter lär mycket av varandra. Varför används inte den här resursen i Sverige? frågar sig Pekka Nikulainen, som innan sitt idrottschefsjobb i orienteringsförbundet har en bakgrund som utbildningschef i Finlands Idrott.

- Vi hoppas att inom en mycket snar framtid få alla idrottsgrenar i Sverige med i den nya svenska modellen där alla elitidrotter kan vara med och bidra till "den bästaidrottsnationen i Norden"´, säger Pekka Nikulainen.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.