SOK fortsätter att släcka olympiska drömmar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Under torsdagen röstade SOK:s årsmöte igenom förändrade uttagningsvillkor till OS. Topp-8-kriteriet har nu blivit ett Topp-12-kriterie. Vi kan hoppas att det gör det lättare att bli uttagen till OS, men problemet är att förslaget inte löser något av de största felen som funnits med uttagningen.

När Topp-8 blir topp-12 återstår nämligen följande faktum: Uttagningarna kommer i grunden fortsatt vara baserade på subjektiva åsikter, med den s k ”samlade bedömningen” i centrum. Fortfarande kan ingen, utöver ansvariga tjänstemän på SOK, förstå vad som krävs för att bli uttagen. Och globala idrotter med många utövare och stor toppbredd fortsätter att diskrimineras till förmån för små idrotter med färre utövare och som i vissa fall kanske bara utövas i ett fåtal länder.

Att delta i ett OS i sällskap med tusentals aktiva från hela världen är en dröm för mång atleter i ett antal grenar. Träning och livet innan uttagningen blir klar är ansträngande.med tusentals idrottare

Låt oss ta ett exempel på vad skillnaden är mellan topp-8 och topp-12 på varsin sida av skalan ”global” och ”lokal” idrott.

På herrarnas 100 meter på OS i Tokyo skiljde 9 hundradelar mellan 8:e och 12:e-plats. En historiskt stor tidsskillnad på 0,9 procent. 

utan att bli varvade

Jämför vi istället tidsskillnaden mellan 8:an och 12:an på damernas längdskidstafett på OS i Beijing så pratar vi om en tidsskillnad på över 3 procent%. Mellan första och 12:e-plats skiljde dessutom över 10 procent! 

Varför tittade jag på damerna och inte herrarna undrar kanske någon? Därför att bland herrarna lyckades bara tolv lag ta sig i mål utan att bli varvade…

Men vad säger egentligen dessa procentsatser om bredden på sporten? Jo, om vi använder gällande årsbästalista för herrar på 100m från 2022 för att förstå vad en tidsskillnad på 10% skulle betyda, får man ett ganska slående resultat. Skulle man slå på 10% på världsettans tid (från 9.76 till 10.73), likt avståndet mellan 1an och 12an i damernas OS-längdstafett, ja då hamnar man på rankingplats 3 245! Tretusen-tvåhundra-fyrtiofem! Ja du läser rätt.

Är jämförelsen helt rättvis? nej inte 100 procent, t ex får ju Norge, med dryga fem miljoner invånare, bara ställa upp med ett lag och inte tio. Men jämförelsen säger ändå något om hur mycket toppbredden kan skilja sig mellan olika sporter.

Så medan det blir väldigt svårt att i praktiken göra skillnad på topp-8 och topp-12 på grenar som 100 meter (på världsårsbästa skiljer det en tiondel mellan 9:e och 31:a-plats och dessa möts sällan eller aldrig inbördes utanför mästerskapen samtidigt som väder, vind osv. kan påverka resultaten mycket) så blir skillnaderna inom mindre sporter potentiellt mycket stor.

Om vi vänder tillbaka till längdskidorna, där man från SOK har haft principen att en placering i en världscup på topp-8 (nu då topp-12) ska vara tillräcklig för uttagning. När vi då samtidigt konstaterar att det ofta är färre än tolv lag till start i världscupen, så får vi bara hålla tummarna att man kommer ihåg att anmäla de svenska lagen vid ett världscuptillfälle så ska ju saken vara klar! Där kan vi, minst sagt, tala om att kriterierna blir snällare!

Osund makt till tjänstemännen

Således förstärks diskrimineringen av globala idrottare snarare än minskas, och den ”samlade bedömningen”, som andas mer 1980 än 2023, får fortsätta ge en osund makt till SOKs högsta tjänstemän. 

Svenska friidrottsförbundet pläderade för avslag med hänvisning till att de internationella specialförbundens kriterier bör gälla för respektive idrott. Förövrigt något som andra länder ser som en no brainer. Men som ni förstår från ovan resonemang fanns det inget att klaga på för de mindre förbunden, som med sin numerära majoritet (sett till antal förbund, ej antal utövare) med lätthet kunde rösta igenom topp-12-kriteriet.

För egen del stämmer jag dock in i friidrottsförbundets ordförandes, Johan Storåkers ord: SOK fortsätter att släcka olympiska drömmar. 

Nils-Göran Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.