SOK fortsätter att släcka olympiska drömmar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Under torsdagen röstade SOK:s årsmöte igenom förändrade uttagningsvillkor till OS. Topp-8-kriteriet har nu blivit ett Topp-12-kriterie. Vi kan hoppas att det gör det lättare att bli uttagen till OS, men problemet är att förslaget inte löser något av de största felen som funnits med uttagningen.

När Topp-8 blir topp-12 återstår nämligen följande faktum: Uttagningarna kommer i grunden fortsatt vara baserade på subjektiva åsikter, med den s k ”samlade bedömningen” i centrum. Fortfarande kan ingen, utöver ansvariga tjänstemän på SOK, förstå vad som krävs för att bli uttagen. Och globala idrotter med många utövare och stor toppbredd fortsätter att diskrimineras till förmån för små idrotter med färre utövare och som i vissa fall kanske bara utövas i ett fåtal länder.

Att delta i ett OS i sällskap med tusentals aktiva från hela världen är en dröm för mång atleter i ett antal grenar. Träning och livet innan uttagningen blir klar är ansträngande.med tusentals idrottare

Låt oss ta ett exempel på vad skillnaden är mellan topp-8 och topp-12 på varsin sida av skalan ”global” och ”lokal” idrott.

På herrarnas 100 meter på OS i Tokyo skiljde 9 hundradelar mellan 8:e och 12:e-plats. En historiskt stor tidsskillnad på 0,9 procent. 

utan att bli varvade

Jämför vi istället tidsskillnaden mellan 8:an och 12:an på damernas längdskidstafett på OS i Beijing så pratar vi om en tidsskillnad på över 3 procent%. Mellan första och 12:e-plats skiljde dessutom över 10 procent! 

Varför tittade jag på damerna och inte herrarna undrar kanske någon? Därför att bland herrarna lyckades bara tolv lag ta sig i mål utan att bli varvade…

Men vad säger egentligen dessa procentsatser om bredden på sporten? Jo, om vi använder gällande årsbästalista för herrar på 100m från 2022 för att förstå vad en tidsskillnad på 10% skulle betyda, får man ett ganska slående resultat. Skulle man slå på 10% på världsettans tid (från 9.76 till 10.73), likt avståndet mellan 1an och 12an i damernas OS-längdstafett, ja då hamnar man på rankingplats 3 245! Tretusen-tvåhundra-fyrtiofem! Ja du läser rätt.

Är jämförelsen helt rättvis? nej inte 100 procent, t ex får ju Norge, med dryga fem miljoner invånare, bara ställa upp med ett lag och inte tio. Men jämförelsen säger ändå något om hur mycket toppbredden kan skilja sig mellan olika sporter.

Så medan det blir väldigt svårt att i praktiken göra skillnad på topp-8 och topp-12 på grenar som 100 meter (på världsårsbästa skiljer det en tiondel mellan 9:e och 31:a-plats och dessa möts sällan eller aldrig inbördes utanför mästerskapen samtidigt som väder, vind osv. kan påverka resultaten mycket) så blir skillnaderna inom mindre sporter potentiellt mycket stor.

Om vi vänder tillbaka till längdskidorna, där man från SOK har haft principen att en placering i en världscup på topp-8 (nu då topp-12) ska vara tillräcklig för uttagning. När vi då samtidigt konstaterar att det ofta är färre än tolv lag till start i världscupen, så får vi bara hålla tummarna att man kommer ihåg att anmäla de svenska lagen vid ett världscuptillfälle så ska ju saken vara klar! Där kan vi, minst sagt, tala om att kriterierna blir snällare!

Osund makt till tjänstemännen

Således förstärks diskrimineringen av globala idrottare snarare än minskas, och den ”samlade bedömningen”, som andas mer 1980 än 2023, får fortsätta ge en osund makt till SOKs högsta tjänstemän. 

Svenska friidrottsförbundet pläderade för avslag med hänvisning till att de internationella specialförbundens kriterier bör gälla för respektive idrott. Förövrigt något som andra länder ser som en no brainer. Men som ni förstår från ovan resonemang fanns det inget att klaga på för de mindre förbunden, som med sin numerära majoritet (sett till antal förbund, ej antal utövare) med lätthet kunde rösta igenom topp-12-kriteriet.

För egen del stämmer jag dock in i friidrottsförbundets ordförandes, Johan Storåkers ord: SOK fortsätter att släcka olympiska drömmar. 

Nils-Göran Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen