SOK fortsätter att släcka olympiska drömmar
Under torsdagen röstade SOK:s årsmöte igenom förändrade uttagningsvillkor till OS. Topp-8-kriteriet har nu blivit ett Topp-12-kriterie. Vi kan hoppas att det gör det lättare att bli uttagen till OS, men problemet är att förslaget inte löser något av de största felen som funnits med uttagningen.
När Topp-8 blir topp-12 återstår nämligen följande faktum: Uttagningarna kommer i grunden fortsatt vara baserade på subjektiva åsikter, med den s k ”samlade bedömningen” i centrum. Fortfarande kan ingen, utöver ansvariga tjänstemän på SOK, förstå vad som krävs för att bli uttagen. Och globala idrotter med många utövare och stor toppbredd fortsätter att diskrimineras till förmån för små idrotter med färre utövare och som i vissa fall kanske bara utövas i ett fåtal länder.
Låt oss ta ett exempel på vad skillnaden är mellan topp-8 och topp-12 på varsin sida av skalan ”global” och ”lokal” idrott.
På herrarnas 100 meter på OS i Tokyo skiljde 9 hundradelar mellan 8:e och 12:e-plats. En historiskt stor tidsskillnad på 0,9 procent.
utan att bli varvade
Jämför vi istället tidsskillnaden mellan 8:an och 12:an på damernas längdskidstafett på OS i Beijing så pratar vi om en tidsskillnad på över 3 procent%. Mellan första och 12:e-plats skiljde dessutom över 10 procent!
Varför tittade jag på damerna och inte herrarna undrar kanske någon? Därför att bland herrarna lyckades bara tolv lag ta sig i mål utan att bli varvade…
Men vad säger egentligen dessa procentsatser om bredden på sporten? Jo, om vi använder gällande årsbästalista för herrar på 100m från 2022 för att förstå vad en tidsskillnad på 10% skulle betyda, får man ett ganska slående resultat. Skulle man slå på 10% på världsettans tid (från 9.76 till 10.73), likt avståndet mellan 1an och 12an i damernas OS-längdstafett, ja då hamnar man på rankingplats 3 245! Tretusen-tvåhundra-fyrtiofem! Ja du läser rätt.
Är jämförelsen helt rättvis? nej inte 100 procent, t ex får ju Norge, med dryga fem miljoner invånare, bara ställa upp med ett lag och inte tio. Men jämförelsen säger ändå något om hur mycket toppbredden kan skilja sig mellan olika sporter.
Så medan det blir väldigt svårt att i praktiken göra skillnad på topp-8 och topp-12 på grenar som 100 meter (på världsårsbästa skiljer det en tiondel mellan 9:e och 31:a-plats och dessa möts sällan eller aldrig inbördes utanför mästerskapen samtidigt som väder, vind osv. kan påverka resultaten mycket) så blir skillnaderna inom mindre sporter potentiellt mycket stor.
Om vi vänder tillbaka till längdskidorna, där man från SOK har haft principen att en placering i en världscup på topp-8 (nu då topp-12) ska vara tillräcklig för uttagning. När vi då samtidigt konstaterar att det ofta är färre än tolv lag till start i världscupen, så får vi bara hålla tummarna att man kommer ihåg att anmäla de svenska lagen vid ett världscuptillfälle så ska ju saken vara klar! Där kan vi, minst sagt, tala om att kriterierna blir snällare!
Osund makt till tjänstemännen
Således förstärks diskrimineringen av globala idrottare snarare än minskas, och den ”samlade bedömningen”, som andas mer 1980 än 2023, får fortsätta ge en osund makt till SOKs högsta tjänstemän.
Svenska friidrottsförbundet pläderade för avslag med hänvisning till att de internationella specialförbundens kriterier bör gälla för respektive idrott. Förövrigt något som andra länder ser som en no brainer. Men som ni förstår från ovan resonemang fanns det inget att klaga på för de mindre förbunden, som med sin numerära majoritet (sett till antal förbund, ej antal utövare) med lätthet kunde rösta igenom topp-12-kriteriet.
För egen del stämmer jag dock in i friidrottsförbundets ordförandes, Johan Storåkers ord: SOK fortsätter att släcka olympiska drömmar.
Mest lästa just nu
Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.
Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.
Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf!
561 677 personer är medemmar i golfförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar