SOK fortsätter att släcka olympiska drömmar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Under torsdagen röstade SOK:s årsmöte igenom förändrade uttagningsvillkor till OS. Topp-8-kriteriet har nu blivit ett Topp-12-kriterie. Vi kan hoppas att det gör det lättare att bli uttagen till OS, men problemet är att förslaget inte löser något av de största felen som funnits med uttagningen.

När Topp-8 blir topp-12 återstår nämligen följande faktum: Uttagningarna kommer i grunden fortsatt vara baserade på subjektiva åsikter, med den s k ”samlade bedömningen” i centrum. Fortfarande kan ingen, utöver ansvariga tjänstemän på SOK, förstå vad som krävs för att bli uttagen. Och globala idrotter med många utövare och stor toppbredd fortsätter att diskrimineras till förmån för små idrotter med färre utövare och som i vissa fall kanske bara utövas i ett fåtal länder.

Att delta i ett OS i sällskap med tusentals aktiva från hela världen är en dröm för mång atleter i ett antal grenar. Träning och livet innan uttagningen blir klar är ansträngande.med tusentals idrottare

Låt oss ta ett exempel på vad skillnaden är mellan topp-8 och topp-12 på varsin sida av skalan ”global” och ”lokal” idrott.

På herrarnas 100 meter på OS i Tokyo skiljde 9 hundradelar mellan 8:e och 12:e-plats. En historiskt stor tidsskillnad på 0,9 procent. 

utan att bli varvade

Jämför vi istället tidsskillnaden mellan 8:an och 12:an på damernas längdskidstafett på OS i Beijing så pratar vi om en tidsskillnad på över 3 procent%. Mellan första och 12:e-plats skiljde dessutom över 10 procent! 

Varför tittade jag på damerna och inte herrarna undrar kanske någon? Därför att bland herrarna lyckades bara tolv lag ta sig i mål utan att bli varvade…

Men vad säger egentligen dessa procentsatser om bredden på sporten? Jo, om vi använder gällande årsbästalista för herrar på 100m från 2022 för att förstå vad en tidsskillnad på 10% skulle betyda, får man ett ganska slående resultat. Skulle man slå på 10% på världsettans tid (från 9.76 till 10.73), likt avståndet mellan 1an och 12an i damernas OS-längdstafett, ja då hamnar man på rankingplats 3 245! Tretusen-tvåhundra-fyrtiofem! Ja du läser rätt.

Är jämförelsen helt rättvis? nej inte 100 procent, t ex får ju Norge, med dryga fem miljoner invånare, bara ställa upp med ett lag och inte tio. Men jämförelsen säger ändå något om hur mycket toppbredden kan skilja sig mellan olika sporter.

Så medan det blir väldigt svårt att i praktiken göra skillnad på topp-8 och topp-12 på grenar som 100 meter (på världsårsbästa skiljer det en tiondel mellan 9:e och 31:a-plats och dessa möts sällan eller aldrig inbördes utanför mästerskapen samtidigt som väder, vind osv. kan påverka resultaten mycket) så blir skillnaderna inom mindre sporter potentiellt mycket stor.

Om vi vänder tillbaka till längdskidorna, där man från SOK har haft principen att en placering i en världscup på topp-8 (nu då topp-12) ska vara tillräcklig för uttagning. När vi då samtidigt konstaterar att det ofta är färre än tolv lag till start i världscupen, så får vi bara hålla tummarna att man kommer ihåg att anmäla de svenska lagen vid ett världscuptillfälle så ska ju saken vara klar! Där kan vi, minst sagt, tala om att kriterierna blir snällare!

Osund makt till tjänstemännen

Således förstärks diskrimineringen av globala idrottare snarare än minskas, och den ”samlade bedömningen”, som andas mer 1980 än 2023, får fortsätta ge en osund makt till SOKs högsta tjänstemän. 

Svenska friidrottsförbundet pläderade för avslag med hänvisning till att de internationella specialförbundens kriterier bör gälla för respektive idrott. Förövrigt något som andra länder ser som en no brainer. Men som ni förstår från ovan resonemang fanns det inget att klaga på för de mindre förbunden, som med sin numerära majoritet (sett till antal förbund, ej antal utövare) med lätthet kunde rösta igenom topp-12-kriteriet.

För egen del stämmer jag dock in i friidrottsförbundets ordförandes, Johan Storåkers ord: SOK fortsätter att släcka olympiska drömmar. 

Nils-Göran Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa. 

Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats. 

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV.  Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.

 Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats. 

Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.