VM inte alls storslaget amerikanskt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idag börjar VM i friidrott i Eugene, Oregon. I tio dagar kommer Duplantis, Ståhl, Warholm med flera att trollbinda en hel värld i vad som förväntas bli tidernas mest högklassiga världsmästerskap.

När VM för första gången kommer till världens främsta idrottsnation, USA, så är det inte till någon mångmiljonstad som New York, San Fransisco eller Los Angeles. I Eugene bor bara ca 150 000 invånare. Mindre än Uppsala, eller som ett Eskilstuna eller Gävle.

Gårdagens Hayward Fields, vid junior- VM 2014, en en medelstor stad i Oregon

Hur är det ens möjligt att ett så litet samhälle kan stå värd för ett av världens största och mest uppmärksammade evenemang med t ex över en miljard tv-tittare? 

Svaret på gåtan hittade jag på Pre’s trail, ett sverigeinspirerat löparspår beläget ett stenkast från VM-arenan Hayward Fields. 

Många passionerade

För nästan exakt åtta år sedan var jag där och joggade under en paus i det Junior-VM som då pågick i stan. Där träffade jag två tränare för ett skollag på ett junior high school i staden. De skulle ideellt hålla i sommarlovsträning för sina elever. Innan vi hann springa iväg kom inte fem, inte tio utan ett 30-tal 15-16 åringar avslutade träningspasset. 

Jag frågade, imponerad, om det alltid var så många på passen? Svaret: Många?! Nej nu på sommarlovet är det väldigt dött. På terminerna brukar det däremot vara ett 70-tal på träningarna. 

70 aktiva! Bara i långlöpargruppen. På ett av flera junior high school i en stad med 150 000 invånare. Hur många utövade friidrott i den här stan egentligen?!

På läktarna på Hayward Fields kryllade det med lokalbor med den karaktäristiska Oregon Ducks-kepsen (det lokala universitetet). Funktionärer och volontärer verkade i stor utsträckning komma från bygden. Stoltheten att då få anordna ett JVM var påtaglig!

Detta starkt pumpande hjärta för sporten har nu tagit dem hela vägen till att få arrangera världsmästerskapen i friidrott. Få på papperet, men kanske finns här fler friidrottsentusiaster än på någon annan plats. Man säger ju att viljan kan försätta berg…

Nike involverat

Att ekonomiska muskler också finns i överflöd hjälper förstås. Grundarna av Nike var båda starkt involverade i universitetet och den lokala friidrotten i just Eugene. Men det var kanske ingen slump att världens starkaste sportföretag grundades just här?

Att det blåst rejält både kring Nike och kring tilldelandet av VM, där Göteborg fick stryka på foten efter en tvivelaktig selekteringsprocess, förtar ändå inte känslan av att friidrotten nu verkligen kommer hem. 

Det innebär tmycket inspiration till våra små och mellanstora städer, om hur man bygger och vårdar ett starkt idrottsintresse, finns det i alla fall att hämta från den lilla staden som passande kallas TrackTown USA.

Nils-Göran Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

1932 flyttade Stockholms Golfklubb till Kevinge gård i Danderyd och en bana som engelsmannen Harry Colt designat och golfklubben anlagt. På lördagen firar firar klubben 90 år på Kevinge med en bana restaurerad för 18 miljoner – och ser fram emot ett samarbete med Danderyds kommun när det gäller golf för unga med funktionsnedsättning, spontangolf för tjejer samt träningsmöjligheter vintertid för 13-20-åringar. 

Intresset för en aktiv semester på hemmaplan har hållit i sig  på SkiStars destinationer. Säsongen fortsätter hos fjällturismbolaget under sensommaren och hösten med evenemang, men dessutom dessutom investeras i fler nyheter redan till nästa sommar. De som frontar för en total satsning på totalt 622 miljonerär en rad idrottskändisar, som Nils van der Poel, Maria Pietilä Holmner, Sanna Kallur och Jenny Kallur Olsson samt Hans Olsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.