VM inte alls storslaget amerikanskt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idag börjar VM i friidrott i Eugene, Oregon. I tio dagar kommer Duplantis, Ståhl, Warholm med flera att trollbinda en hel värld i vad som förväntas bli tidernas mest högklassiga världsmästerskap.

När VM för första gången kommer till världens främsta idrottsnation, USA, så är det inte till någon mångmiljonstad som New York, San Fransisco eller Los Angeles. I Eugene bor bara ca 150 000 invånare. Mindre än Uppsala, eller som ett Eskilstuna eller Gävle.

Gårdagens Hayward Fields, vid junior- VM 2014, en en medelstor stad i Oregon

Hur är det ens möjligt att ett så litet samhälle kan stå värd för ett av världens största och mest uppmärksammade evenemang med t ex över en miljard tv-tittare? 

Svaret på gåtan hittade jag på Pre’s trail, ett sverigeinspirerat löparspår beläget ett stenkast från VM-arenan Hayward Fields. 

Många passionerade

För nästan exakt åtta år sedan var jag där och joggade under en paus i det Junior-VM som då pågick i stan. Där träffade jag två tränare för ett skollag på ett junior high school i staden. De skulle ideellt hålla i sommarlovsträning för sina elever. Innan vi hann springa iväg kom inte fem, inte tio utan ett 30-tal 15-16 åringar avslutade träningspasset. 

Jag frågade, imponerad, om det alltid var så många på passen? Svaret: Många?! Nej nu på sommarlovet är det väldigt dött. På terminerna brukar det däremot vara ett 70-tal på träningarna. 

70 aktiva! Bara i långlöpargruppen. På ett av flera junior high school i en stad med 150 000 invånare. Hur många utövade friidrott i den här stan egentligen?!

På läktarna på Hayward Fields kryllade det med lokalbor med den karaktäristiska Oregon Ducks-kepsen (det lokala universitetet). Funktionärer och volontärer verkade i stor utsträckning komma från bygden. Stoltheten att då få anordna ett JVM var påtaglig!

Detta starkt pumpande hjärta för sporten har nu tagit dem hela vägen till att få arrangera världsmästerskapen i friidrott. Få på papperet, men kanske finns här fler friidrottsentusiaster än på någon annan plats. Man säger ju att viljan kan försätta berg…

Nike involverat

Att ekonomiska muskler också finns i överflöd hjälper förstås. Grundarna av Nike var båda starkt involverade i universitetet och den lokala friidrotten i just Eugene. Men det var kanske ingen slump att världens starkaste sportföretag grundades just här?

Att det blåst rejält både kring Nike och kring tilldelandet av VM, där Göteborg fick stryka på foten efter en tvivelaktig selekteringsprocess, förtar ändå inte känslan av att friidrotten nu verkligen kommer hem. 

Det innebär tmycket inspiration till våra små och mellanstora städer, om hur man bygger och vårdar ett starkt idrottsintresse, finns det i alla fall att hämta från den lilla staden som passande kallas TrackTown USA.

Nils-Göran Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.