Nu kan idrotten börja hoppas

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

1 juli är tanken att vi ska gå in i nivå 2 i öppningsplanen, om man får tro regeringen . För idrotten betyder det bland annat 600 personer på evenemang utan sittplatser, 900 personer vid motionsarrangemang och 3000 personer i publik med anvisad sittplats.

Men kommer regeringen verkligen öppna upp den 1 juli?

Det är frågan som landets arrangörer ställer och man kan ha förståelse för att det råder en viss skepticism.

Många är "brända"

Många arrangörer känner sig fortfarande lite ”brända” efter att regeringen planerade att gå in i det första öppningssteget, nivå 3, den 11 april för att sedan skjuta upp det inte mindre än tre gånger. Först till 3 maj, sen till 17 maj och till sist den 1 juni. 

Det finns dock en stor skillnad mellan situationen då och nu. Nämligen den att regeringen den här gången inte bara kommunicerat datum, utan också vilka förutsättningar som ska gälla för att en öppning ska kunna ske.

Det betyder i klartext att om förutsättningarna är uppnådda, så blir det oerhört knepigt att skjuta på öppnandet utan att behöva utstå rejäl och befogad kritik. Trovärdighet och respekt för regeringens agerande är hårdvaluta för beslutsfattarna i kampen om att få befolkningen att följa pandemi-restriktionerna.

Därför ska det mycket till för att regeringen ska välja att inte agera utefter dessa uppställda förutsättningar. 

Fyra nyckeltal

Förutsättningarna för att gå in i nivå 2 är uppdelade i fyra mätbara nyckeltal: 1) Antalet smittade under en 14 dagarsperiod ska understiga 200 per 100 000 invånare och ha en sjunkande trend, 2) Antalet vaccinerade med en dos ska överstiga 50 procent¬, 3) Antalet inlagda i slutenvården ska understiga 300 personer, 4) Antalet inlagda på IVA ska understiga 70 personer.

Så hur ser läget då ut just nu med två veckor kvar till den planerade öppningen?

Det ser faktiskt väldigt ljust ut. Mycket talar t o m för att vi uppnått de uppsatta nyckeltalen redan innan midsommar. Så här ser det nämligen ut i skrivande stund, med uppsatta gränsvärden inom parentes:

  • 130 (vs. 200), har minskat med 32 på en vecka
  • 51,8% (vs. 50%), har ökat med 3,4 procent på en vecka
  • 423 (vs. 300), har minskat med 125 personer på en vecka
  • 95 (vs. 70), har minskat med 36 personer på en vecka

Nivå 2 från 1 juli?

Vi är således mycket nära ett läge där regeringen bör fatta beslut om en övergång till nivå 2 i öppningsplanen. 

Det betyder också att arrangörer inte bara bör vara beredda på att nivå 2 börjar gälla den 1 juli. Nej man skulle t o m, som intresseorganisation eller större arrangörer, kunna överväga att offentligt ifrågasätta varför regeringen inte skulle fatta beslut om nya lättnader omedelbart efter att de eget satta nyckeltalen blivit uppnådda. För varje sommardag som går handlar det ju om miljoner i förlorade intäkter för landets arrangörer.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.