Nu kan idrotten börja hoppas

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

1 juli är tanken att vi ska gå in i nivå 2 i öppningsplanen, om man får tro regeringen . För idrotten betyder det bland annat 600 personer på evenemang utan sittplatser, 900 personer vid motionsarrangemang och 3000 personer i publik med anvisad sittplats.

Men kommer regeringen verkligen öppna upp den 1 juli?

Det är frågan som landets arrangörer ställer och man kan ha förståelse för att det råder en viss skepticism.

Många är "brända"

Många arrangörer känner sig fortfarande lite ”brända” efter att regeringen planerade att gå in i det första öppningssteget, nivå 3, den 11 april för att sedan skjuta upp det inte mindre än tre gånger. Först till 3 maj, sen till 17 maj och till sist den 1 juni. 

Det finns dock en stor skillnad mellan situationen då och nu. Nämligen den att regeringen den här gången inte bara kommunicerat datum, utan också vilka förutsättningar som ska gälla för att en öppning ska kunna ske.

Det betyder i klartext att om förutsättningarna är uppnådda, så blir det oerhört knepigt att skjuta på öppnandet utan att behöva utstå rejäl och befogad kritik. Trovärdighet och respekt för regeringens agerande är hårdvaluta för beslutsfattarna i kampen om att få befolkningen att följa pandemi-restriktionerna.

Därför ska det mycket till för att regeringen ska välja att inte agera utefter dessa uppställda förutsättningar. 

Fyra nyckeltal

Förutsättningarna för att gå in i nivå 2 är uppdelade i fyra mätbara nyckeltal: 1) Antalet smittade under en 14 dagarsperiod ska understiga 200 per 100 000 invånare och ha en sjunkande trend, 2) Antalet vaccinerade med en dos ska överstiga 50 procent¬, 3) Antalet inlagda i slutenvården ska understiga 300 personer, 4) Antalet inlagda på IVA ska understiga 70 personer.

Så hur ser läget då ut just nu med två veckor kvar till den planerade öppningen?

Det ser faktiskt väldigt ljust ut. Mycket talar t o m för att vi uppnått de uppsatta nyckeltalen redan innan midsommar. Så här ser det nämligen ut i skrivande stund, med uppsatta gränsvärden inom parentes:

  • 130 (vs. 200), har minskat med 32 på en vecka
  • 51,8% (vs. 50%), har ökat med 3,4 procent på en vecka
  • 423 (vs. 300), har minskat med 125 personer på en vecka
  • 95 (vs. 70), har minskat med 36 personer på en vecka

Nivå 2 från 1 juli?

Vi är således mycket nära ett läge där regeringen bör fatta beslut om en övergång till nivå 2 i öppningsplanen. 

Det betyder också att arrangörer inte bara bör vara beredda på att nivå 2 börjar gälla den 1 juli. Nej man skulle t o m, som intresseorganisation eller större arrangörer, kunna överväga att offentligt ifrågasätta varför regeringen inte skulle fatta beslut om nya lättnader omedelbart efter att de eget satta nyckeltalen blivit uppnådda. För varje sommardag som går handlar det ju om miljoner i förlorade intäkter för landets arrangörer.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Krönika: Plötsligt förvandlades de till synes blivande segrarna till förlorare. Hammarby som hade befälet i andra halvlek och Tre Kronor som ledde med 3-0,  skriver Kjell Nlsson. 

Falun får arrangera skid-VM igen. På onsdagen  tog FIS beslutet att VM i nordiska grenarna tilldelas orten.

Senast det begav sig var 2015 då 281 600 besökare kom till Lugnet för att följa tävlingarna. Då, hade VM-projektet en omsättning på drygt 300 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.