Nu kan idrotten börja hoppas

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

1 juli är tanken att vi ska gå in i nivå 2 i öppningsplanen, om man får tro regeringen . För idrotten betyder det bland annat 600 personer på evenemang utan sittplatser, 900 personer vid motionsarrangemang och 3000 personer i publik med anvisad sittplats.

Men kommer regeringen verkligen öppna upp den 1 juli?

Det är frågan som landets arrangörer ställer och man kan ha förståelse för att det råder en viss skepticism.

Många är "brända"

Många arrangörer känner sig fortfarande lite ”brända” efter att regeringen planerade att gå in i det första öppningssteget, nivå 3, den 11 april för att sedan skjuta upp det inte mindre än tre gånger. Först till 3 maj, sen till 17 maj och till sist den 1 juni. 

Det finns dock en stor skillnad mellan situationen då och nu. Nämligen den att regeringen den här gången inte bara kommunicerat datum, utan också vilka förutsättningar som ska gälla för att en öppning ska kunna ske.

Det betyder i klartext att om förutsättningarna är uppnådda, så blir det oerhört knepigt att skjuta på öppnandet utan att behöva utstå rejäl och befogad kritik. Trovärdighet och respekt för regeringens agerande är hårdvaluta för beslutsfattarna i kampen om att få befolkningen att följa pandemi-restriktionerna.

Därför ska det mycket till för att regeringen ska välja att inte agera utefter dessa uppställda förutsättningar. 

Fyra nyckeltal

Förutsättningarna för att gå in i nivå 2 är uppdelade i fyra mätbara nyckeltal: 1) Antalet smittade under en 14 dagarsperiod ska understiga 200 per 100 000 invånare och ha en sjunkande trend, 2) Antalet vaccinerade med en dos ska överstiga 50 procent¬, 3) Antalet inlagda i slutenvården ska understiga 300 personer, 4) Antalet inlagda på IVA ska understiga 70 personer.

Så hur ser läget då ut just nu med två veckor kvar till den planerade öppningen?

Det ser faktiskt väldigt ljust ut. Mycket talar t o m för att vi uppnått de uppsatta nyckeltalen redan innan midsommar. Så här ser det nämligen ut i skrivande stund, med uppsatta gränsvärden inom parentes:

  • 130 (vs. 200), har minskat med 32 på en vecka
  • 51,8% (vs. 50%), har ökat med 3,4 procent på en vecka
  • 423 (vs. 300), har minskat med 125 personer på en vecka
  • 95 (vs. 70), har minskat med 36 personer på en vecka

Nivå 2 från 1 juli?

Vi är således mycket nära ett läge där regeringen bör fatta beslut om en övergång till nivå 2 i öppningsplanen. 

Det betyder också att arrangörer inte bara bör vara beredda på att nivå 2 börjar gälla den 1 juli. Nej man skulle t o m, som intresseorganisation eller större arrangörer, kunna överväga att offentligt ifrågasätta varför regeringen inte skulle fatta beslut om nya lättnader omedelbart efter att de eget satta nyckeltalen blivit uppnådda. För varje sommardag som går handlar det ju om miljoner i förlorade intäkter för landets arrangörer.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Från en position som marknadsledande plattform för livesänd idrott i Norden tar nu Solidsport klivet ut i Europa och öppnar kontor i Hamburg, med sikte på den tyska, schweiziska samt österrikiska marknaden.

-Efterfrågan av sportstreaming fortsätter att växa snabbt, med flera nya investerare i ryggen kan vi fortsätta vår tillväxtresa utanför Nordens gränser, säger vd. Tobias Thalbäck, vd. för Solidsport.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

-Må den leva för evigt!

Det utbrister Niklas Niva Sjökvist, ordförande i Leksand Superstar, angående idrottens omdiskuterade 51 procentsregel, som garanterar att föreningens medlemmar har det avgörande ägandet och inflytande över föreningens verksamhet. 

Ett av förra säsongens sensationslag i SHL, Leksands IF, hade vid sitt årsmöte i veckan  att ta ställning till fem motioner vars inriktning var att stärka föreningsdemokratin och öka medlemmarnas inflytande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Landets största sponsorföretag, ISP Sport & Marketing, tar sats inför framtiden.

2020 blev omtumlande, men huvudägaren, Andreas Ottermark lyckades att styra rätt i en rad beslut och facit blev utomordentligt. Nu siktar Andreas och hans 30 medarbetare högt - en internationell lansering ska ske, planerna ligger klara och snart inleds offensiven.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Kommande säsong direktsänder streamingtjänsten Viaplay samtliga matcher från världens mest populära fotbollsliga Premier League.Ett nytt avtal mellan Nordic Entertainment Group och Premier League gör det möjligt att välja och vraka bland samtliga matcher i spelschemat.

Under den gångna säsongen satte han personliga rekord med 19 mål och 30 poäng i Minnesota Wild. Och nu kom klubben och erbjöd ett kontrakt värt omkring 358 miljoner kronor. Det innebär en årslön  på cirka 45 miljoner kronor.