Nu kan idrotten börja hoppas

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

1 juli är tanken att vi ska gå in i nivå 2 i öppningsplanen, om man får tro regeringen . För idrotten betyder det bland annat 600 personer på evenemang utan sittplatser, 900 personer vid motionsarrangemang och 3000 personer i publik med anvisad sittplats.

Men kommer regeringen verkligen öppna upp den 1 juli?

Det är frågan som landets arrangörer ställer och man kan ha förståelse för att det råder en viss skepticism.

Många är "brända"

Många arrangörer känner sig fortfarande lite ”brända” efter att regeringen planerade att gå in i det första öppningssteget, nivå 3, den 11 april för att sedan skjuta upp det inte mindre än tre gånger. Först till 3 maj, sen till 17 maj och till sist den 1 juni. 

Det finns dock en stor skillnad mellan situationen då och nu. Nämligen den att regeringen den här gången inte bara kommunicerat datum, utan också vilka förutsättningar som ska gälla för att en öppning ska kunna ske.

Det betyder i klartext att om förutsättningarna är uppnådda, så blir det oerhört knepigt att skjuta på öppnandet utan att behöva utstå rejäl och befogad kritik. Trovärdighet och respekt för regeringens agerande är hårdvaluta för beslutsfattarna i kampen om att få befolkningen att följa pandemi-restriktionerna.

Därför ska det mycket till för att regeringen ska välja att inte agera utefter dessa uppställda förutsättningar. 

Fyra nyckeltal

Förutsättningarna för att gå in i nivå 2 är uppdelade i fyra mätbara nyckeltal: 1) Antalet smittade under en 14 dagarsperiod ska understiga 200 per 100 000 invånare och ha en sjunkande trend, 2) Antalet vaccinerade med en dos ska överstiga 50 procent¬, 3) Antalet inlagda i slutenvården ska understiga 300 personer, 4) Antalet inlagda på IVA ska understiga 70 personer.

Så hur ser läget då ut just nu med två veckor kvar till den planerade öppningen?

Det ser faktiskt väldigt ljust ut. Mycket talar t o m för att vi uppnått de uppsatta nyckeltalen redan innan midsommar. Så här ser det nämligen ut i skrivande stund, med uppsatta gränsvärden inom parentes:

  • 130 (vs. 200), har minskat med 32 på en vecka
  • 51,8% (vs. 50%), har ökat med 3,4 procent på en vecka
  • 423 (vs. 300), har minskat med 125 personer på en vecka
  • 95 (vs. 70), har minskat med 36 personer på en vecka

Nivå 2 från 1 juli?

Vi är således mycket nära ett läge där regeringen bör fatta beslut om en övergång till nivå 2 i öppningsplanen. 

Det betyder också att arrangörer inte bara bör vara beredda på att nivå 2 börjar gälla den 1 juli. Nej man skulle t o m, som intresseorganisation eller större arrangörer, kunna överväga att offentligt ifrågasätta varför regeringen inte skulle fatta beslut om nya lättnader omedelbart efter att de eget satta nyckeltalen blivit uppnådda. För varje sommardag som går handlar det ju om miljoner i förlorade intäkter för landets arrangörer.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.