Nu kan idrotten börja hoppas

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

1 juli är tanken att vi ska gå in i nivå 2 i öppningsplanen, om man får tro regeringen . För idrotten betyder det bland annat 600 personer på evenemang utan sittplatser, 900 personer vid motionsarrangemang och 3000 personer i publik med anvisad sittplats.

Men kommer regeringen verkligen öppna upp den 1 juli?

Det är frågan som landets arrangörer ställer och man kan ha förståelse för att det råder en viss skepticism.

Många är "brända"

Många arrangörer känner sig fortfarande lite ”brända” efter att regeringen planerade att gå in i det första öppningssteget, nivå 3, den 11 april för att sedan skjuta upp det inte mindre än tre gånger. Först till 3 maj, sen till 17 maj och till sist den 1 juni. 

Det finns dock en stor skillnad mellan situationen då och nu. Nämligen den att regeringen den här gången inte bara kommunicerat datum, utan också vilka förutsättningar som ska gälla för att en öppning ska kunna ske.

Det betyder i klartext att om förutsättningarna är uppnådda, så blir det oerhört knepigt att skjuta på öppnandet utan att behöva utstå rejäl och befogad kritik. Trovärdighet och respekt för regeringens agerande är hårdvaluta för beslutsfattarna i kampen om att få befolkningen att följa pandemi-restriktionerna.

Därför ska det mycket till för att regeringen ska välja att inte agera utefter dessa uppställda förutsättningar. 

Fyra nyckeltal

Förutsättningarna för att gå in i nivå 2 är uppdelade i fyra mätbara nyckeltal: 1) Antalet smittade under en 14 dagarsperiod ska understiga 200 per 100 000 invånare och ha en sjunkande trend, 2) Antalet vaccinerade med en dos ska överstiga 50 procent¬, 3) Antalet inlagda i slutenvården ska understiga 300 personer, 4) Antalet inlagda på IVA ska understiga 70 personer.

Så hur ser läget då ut just nu med två veckor kvar till den planerade öppningen?

Det ser faktiskt väldigt ljust ut. Mycket talar t o m för att vi uppnått de uppsatta nyckeltalen redan innan midsommar. Så här ser det nämligen ut i skrivande stund, med uppsatta gränsvärden inom parentes:

  • 130 (vs. 200), har minskat med 32 på en vecka
  • 51,8% (vs. 50%), har ökat med 3,4 procent på en vecka
  • 423 (vs. 300), har minskat med 125 personer på en vecka
  • 95 (vs. 70), har minskat med 36 personer på en vecka

Nivå 2 från 1 juli?

Vi är således mycket nära ett läge där regeringen bör fatta beslut om en övergång till nivå 2 i öppningsplanen. 

Det betyder också att arrangörer inte bara bör vara beredda på att nivå 2 börjar gälla den 1 juli. Nej man skulle t o m, som intresseorganisation eller större arrangörer, kunna överväga att offentligt ifrågasätta varför regeringen inte skulle fatta beslut om nya lättnader omedelbart efter att de eget satta nyckeltalen blivit uppnådda. För varje sommardag som går handlar det ju om miljoner i förlorade intäkter för landets arrangörer.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

798 miljoner kronor i fredags, Och mer pengar i dag,

Riksidrottsstyrelsen har beslutat att fördela 377 miljoner kronor i kompensationsstöd till 2046 idrottsföreningar för perioden 1 maj till 28 september 2021.

Göteborgs Friidrottsförbund har tillsammans med Gymnastikförbundet Väst fått ett positivt förhandsbesked från Byggnadsnämnden inom Göteborg stad för att återuppbygga den nedbrunna Slottskogshallen.

I onsdags – den första december – släpptes biljetterna till VM i handboll 2023 för herrar. Två dygn senare har 22 procent av den totala biljettkapaciteten i Sverige sålts – eller närmare 50 000 biljetter!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Initiativet ”Drömträffen” har genomförts i regi av Svenska Innebandyförbundet i samarbete med tv-distributören Allente – ett  annorlunda påhittet som blev mycket lyckat. Syftet är att fler ungdomar ska aktiveras  via en tävling där priset är en träff  med sina förebilder  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

TV-bolagen ägnar sig åt en ständig jakt. På rättigheter, på rätt personal, och givetvis på tittare. Nu går Sportbladet ut med uppgifter om att  Discovery har kris inför vinter-OS. Skälet är att kanalen ännu inte lyckats att rekrytera tillräckligt många expertkommentatorer.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.