Tufft läge för svenska golfklubbar
Det är en föränderlig tid för klubbarna i Svenska golfförbundet. 2007-08 gick tio klubbar i konkurs totalt. I år väntas minst lika många gå samma öde till mötes, samtidigt som minst 14 klubbar gått med på tvingande ackord sedan fjolårets golfsäsong. Det antalet väntas öka, enligt Anders Hammarström, vd och ägare till Svensk Golfutveckling AB. Tidigare arbetade han på Golfförbundet med att hjälpa klubbarna, nu gör han det i egen regi.
- Jag har jobbat med 35 klubbar som konverterar från medlemslån till spelrätter. Det är de klubbar som tappat flest medlemmar och måste få bort medlemslånen som är ett ok. Samtidigt ser vi hur 13-14 klubbar bara sedan i somras hamnat i tvingande ackord där fordringar skrivits ned. Många klubbar kör på så länge pengarna räcker, säger Anders Hammarström.
Småland är ett exempel på problemområde. Där finns många klubbar med relativt få medlemmar i varje klubb. Men problemet är spritt geografiskt. En klubb nära Stockholm tappade 130 medlemmar på bara två månader.
Priskonkurrensen är negativ för klubbarna. Vi ser en huggsexa om de svenska golfarna, ett priskrig som trappats upp och som får konsekvenser. Många klubbar drabbas av medlemstapp på kort tid med stora utbetalningar av medlemslån som följd – och få nya medlemmar som ersättning. Men vart tar då golfarna vägen? Inte till de hårt kritiserade klubbarna som ”dumpat” priserna, om man får tro Anders Hammarström.
- Det är en intressant fråga för det verkar inte vara så att golfarna går ur sina klubbar för att istället gå in i billigare medlemskap. Istället är det många äldre golfare som faktiskt slutar spela. Den höga medelåldern börjar helt enkelt märkas. Ett mindre antal golfare byter till de billigare alternativen. Alltså bör den stora andelen medlemmar i just de klubbarna komma från helt nya grupper, kanske de som spelar pay&play-banor. Det är en tes som jag just nu prövar.
I många av landets 500 golfklubbar som är medlemmar i Svenska Golfförbundet jobbas det hårt för att hitta nya sätt att locka golfarna. Marknaden har förändrats och klubbarna måste hänga med. Vi konsumenter betalar gärna för det som konsumeras, men kanske inte i förväg genom avgifter.
Anders Hammarström ser faran för de anrika, traditionellt inriktade klubbarna.
- Just de klubbarna är sist att hoppa på tåget och kan vara förlorare när de äldre, lojala medlemmarna försvinner. En ny generation har inte alls samma intresse. Varför ska man betala pengar för att vara passiv medlem eller stå i kö för medlemskap. Från välmående till ras går väldigt fort.
- Större öppenhet och bort med protektionismen inom Golfförbundet. Där ska man fokusera på spellicenser för de golfare som vill tävla. Lira mer pay&play och låt juniorerna få kontakt med golfen genom skolan - och låt dessa ungdomar spela på banan, inte slå på rangen. Skapa mervärden för medlemskapet, skapa nya medlemsformer - ungefär som olika liftkort i skidbacken och ta hand om föräldrarna som skjutsar barnen till banan. De vill säkert dela sina barns intresse.
Det är Anders Hammarströms synpunkter som han kommer att föra fram under ett föredrag om golfens utveckling som han i mitten av mars ska hålla i Skåne för 300 personer. Där medverkar också Thomas Björn från Kraftfull Kommunikation.
Mest lästa just nu
Tala om dominoeffekt. Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.
Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
ATG:s ledning har ägnat mycket tid och ansträngningar till att bygga förtroende.
Nu kommer belöningen. Regeringen vill ge dagens ledning eget ansvar och det innebär att den statliga kontrollen upphör. Nyordningen ska gälla med start under 2025.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.