Politikerstrid blossar upp i Leksand

Olika uppgifter korsar luften, det är dementier och påståenden om osanningar, ett krav om 25 miljoner kronor, hot om konkurs och allt gäller folkkära Leksands IF som mitt i striden leder Hockeyallsvenskan. Men vad händer egentligen i klubben?
De är många, de älskar sitt Leksand, i synnerhet nu när laget leder Hockeyallsvenskan. Men den ekonomiska verkligheten förstör entusiasmen. Foto: Henrik Hansson, Scanpix


Onsdagsmorgonens avslöjande om att politikerna i Leksand säger nej till ansökan om en kommunal borgen till klubben och därmed stoppar räddningsplanen om ett lån på 25 miljoner kronor gällde inte längre ett antal timmar senare.

Lösning aktuell

Då påstod både klubbdirektör Anders Doverskog och kommunalrådet Ulrika Liljeberg att en lösning är högaktuell. Tvärtemot vad Anne-Lie Stenberg (m),  förste vice ordförande i kommunstyrelsen, hade hävdat.

Dessutom, nu tillbakavisas de ursprungliga uppgifterna om att en privatperson är beredd att stå för 25-miljonerslånet.  ”Det kan jag dementera. Det stämmer inte”, säger Doverskog bestämt utan at vilja avslöja vem det då är.

Morgonversionen var den att Stenberg och andra politiker skräms av verkligheten i klubben, att underskottet är så stort att de tvivlar inför räddningsplanen. Att det är så illa att inte den heller räcker eftersom historien är solkig.

Värsta scenariot

Det skulle innebära klubben går i konkurs och ramlar ner till lägsta serien och banken blir ägare till en arena som kommunen tvingas ta över för en symbolisk summa.

- I stället för att betala 4,5 miljoner kronor om året i hyra plus 1 miljon i extra anslag så länge laget inte är i elitserien skulle vi stå med driftskostnader på 12 miljoner kronor om året, sa Stenberg till Dalarnas Tidningar.

Alla anhängare till Leksands IF ryggade tillbaka. Den värsta av alla alternativ föreföll oundviklig.

Det var för ungefär en månad sedan som klubben slog larm. Ekonomin pekade åt totalt fel håll och det krävdes en räddningsinsats av stort format.

Många anhängare

Klubben hade ändå hittat en lösning. En privatperson påstods vara villig att låna ut 25 miljoner kronor under förutsättning att en kommunal borgen kunde säkra pengarna.

Diskussionerna och åsikterna har varit många i Dalarna sedan dess. Leksands IF har en stark förankring inte bara i länet utan i hela Sverige och har fler medlemmar än de flesta klubbar med sina drygt 8 000 anhängare.

Nu stod de inför hotet om ekonomisk ruin i favoritklubben. Om inte politikerna ställde upp.

Politiker med olika uppfattningar

Leksands IF har haft ekonomiska problem under en följd av år, men trots gigantiska förluster är situationen nu värre än någonsin.

Onsdagen blev händelserik i Leksand – utan att det var match vare sig i arenan eller i kommunhuset. För där råder det minst olika meningar om vad som gäller inför måndagens möte i kommunfullmäktige. Som första punkt står just en eventuell kommunal borgen till Leksand.

- Det finns många möjliga lösningar, säger kommunalrådet Ulrika Liljeberg (C) till Dalarnas Tidningar och låter hoppfull.

Skillnad på versionerna

Hon och ordföranden i kommunstyrelsen i Leksand, Anne-Lie Stenberg, har helt olika versioner.

- I alliansen är vi helt överens - 25 miljoner kronor är inte försvarbart, betonade Stenberg

”Det finns många möjliga lösningar och borgen till ett visst belopp kan vara en del av det. Under november kommer bitarna att falla på plats och det är viktigt att hitta en långsiktig, hållbar lösning för alla parter”, menade Liljeberg i den dementi som hon ansåg sig tvungen att skicka ut på eftermiddagen.

"Har blivit politik"

Leksands klubbdirektör Anders Doverskog blev överraskad när han läste tidningen på morgonen:

- Det här blir ju politik, och jag vet inte riktigt vad som ligger bakom Stenbergs utspel. Det finns inget beslut taget, och diskussionen har inte varit uppe ännu. Vi upplever att vi haft en positiv diskussion med kommunen och alla våra partners, så kommer det här pang på bara.

Han  framhöll i ställer hur samtal pågår med klubbens samarbetspartners, alltså sponsorer, kreditgivare och kommun, för att skapa ett samförstånd bland alla.

Sportslig framgång

Det egentliga motsägelsefulla mitt i krisen är att laget i samma stund fungerar bättre än på länge. Leksand toppar Hockeyallsvenskan och har skaffat sig ett försprång.

Intresset för klubben ökar och bidragande är också daladerbyt mot Mora i Globen den 5 januari. Intresset är maxiamalt, på åtta dagar är alla platser sålda.

12 992 biljetter fanns ursprungligen, men försvann nästan omgående när försäljningen inleddes den 1 november. Både från Mora och Leksand kommer såväl bussar som tåg att avgå till Stockholm.

Mora var initiativtagare till det unika greppet att flytta derbyt till Stockholm. Klubbarna har valt en låg prisprofil men omsättningen på arrangemanget är ändå stor.

Bara att hyra Globen kostar 645 000 kronor och de totala utgifterna är ca 1,5 miljon. Ursprungligen fanns en förhoppning om en vinst för klubbarna på 2 miljoner.

Och de är välkomna.

Zlatan Ibrahimovic är van vid att gå vinnande ur kamper. Men nu tvingas han acceptera en förlust. En dom i Stockholms tingsrätt slår fast att en hyresgäst får bo kvar  Zlatans och Helena Segers hus på Östermalm i Stockholm.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet  tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.