Miljardsatsningen läggs ned

Det blir inget av med mångmiljardsatsningen World Village of Womens Sports (WVWS) i Malmö. Ägarna Kent Widding Persson och Dan Olofsson avvecklar planerna på det som skulle bli världsunikt.
Den 22 oktober 2008 presenterades planerna. ”The World Village of Woman Sports” skulle byggas mitt inne i Malmö”, och närvarande var fr v Marika Domanski Lyfors, fotbollschef Svenska Fotbollsförbundet, två av initiativtagarna Mårten Hedlund och Kent Widding Persson,samt Ilmar Reepalu, då kommunstyrelsens ordförande i Malmö, och Susanne Erlandsson, då vice ordförande i Svenska Fotbollsförbundet. Foto: Drago Prvulovic, TT Nyheter


För fem år sedan presenterade projektet. World Village of Women Sports beskrevs som en exceptionell satsning på forskning, utveckling och träning med fokus på kvinnligt idrottande. Mitt i Malmö skulle ett jättelikt bygge ge plats för något som inte fanns någon annanstans i världen.

Investerat 40 miljoner

Sedan dess har Kent Widding Persson och Dan Olofsson, enligt vad de själva uppger, investerat 40 miljoner kronor för att planerna skulle avancera från ritbordet till verklighet.

Men i stället blir det att riva alla planer.

- Nu kommer vi att avveckla satsningarna och fasa ut de projekt vi dragit igång, säger Malin Eggertz Forsmark.

Hon tog skulle utveckla de idéer från de båda Malmö-miljonärerna Kent Widding Persson och Dan Olofsson och rekryterades som vd efter att ha jobbat som konsult och deltagit i planeringen.

Högskolan hade avgörandet

Från sina erfarenheter som ordförande i Svenska Gymnastikförbundet betraktades Malin Eggertz Forsmark som den perfekta personen för att ta projektet vidare. Idrott, akademi och näringsliv skulle samverka, allt för kvinnors bästa.

- Vi har haft en dialog med Malmö högskolan i många år och vi deklarerade tidigare att de måste vara med för att vi skulle kunna realisera satsningen. Bygger du ett forsknings- och utvecklingscenter för idrott är det självklart att högskolan ska vara med. Det blir helt enkelt inget center utan den, säger Malin Eggertz Forsmark.

Besvikelsen är idag stora hos de tre som har försökt bana väg för projektet.

"Tidigt deklarerade vi att det var helt avgörande att en nyckelinstitution som Malmö högskolas Idrottsvetenskap behövdes för att kunna realisera satsningen", skriver Olofsson och Widding Persson i ett pressmeddelande.

Kritiserar högskolan

Det har inte hjälpt med mångmiljoninvesteringar och visionära beskrivningar:

”Malmö högskola valt att bortse från alla strategiska värden inklusive forskningsstiftelsen som vi var beredda att basfinansiera. Istället har högskolan valt att denna fråga ska avgöras utifrån den tekniska delfrågan om att upphandla ett hyresavtal. Man kan inte trovärdigt attrahera internationella aktörer för forskning och finansiering om inte lokala aktörer vill vara med”, menar Widding Persson och Olofsson.

De är mycket kritiska mot Malmö högskolas beslut att söka en annan lösning för sin idrottsvetenskap.

Accepterade inte anbudet

Högskolan stoppade en upphandling i juni fjol med hänvisning till att WVWS lämnat det enda anbudet och att det ansågs orent av jurister. Erbjudandet var nämligen villkorat, World Village erbjöd lokaler under förutsättning att den egna styrelsen skulle godkänna hyresavtalet. Dessutom fanns det andra reservationer i anbudet som inte kunde godkännas.

När det sedan gjordes en ny upphandling förlorade  WVWS.

Malmö högskolas idrottsvetenskap ska inom två år flytta till Kockums gamla verkstad i västra hamnen i Malmö och verksamheten ska få växa rejält.

En stor multihall, testlaboratorium, gym, lärosalar, kontor, flera olika sporthallar ska inrymmas i den den gamla verkstaden från 1912.

Thomas Ejderhov

SHL-laget Leksand  IF:s ekonomiska kostym håller på att spricka, och över 30 miljoner saknas när lagets utländska spelare ska ha betalt. 

I ett pressmeddelande läggs en stor del av  det ekonomiska haveriet på tidigare vd:n Anders Hedbom som på egen begäran lämnade föreningen för 14 dagar sedan

Svenska guldolympier trimmas vanligen på SOK:s träningsanläggning på kanarieön Fuerteventura, 100 km utanför Afrikas nordvästra kust i Atlanten. Här vajar palmer längs milslånga sandstränder, det var här den sista finslipningen skedde inför succén i Paris OS i somras med 11 svenska medaljer – det högsta antalet sedan Sydney-OS 2000.

Det guldvinnande paret i beachvolleyboll, David Åhman/Jonatan Hellvig har sin egen beach – 3 000 kvadratmeter sand på Novavägen 35 i Huddinge. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.